СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 32 091
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
Аз пък съм сигурна, че френският опит отдавна е проучен  Laughing, но както каза Ели Х. - това не е приоритет!

# 376
  • София
Интересно какви са им приоритетите тогава  Thinking
Какво стана с обещаните строежи на градини и многото места, които трябваше да бъдат разкрити.
Аз вече съм в ужас изпаднала, след като пред мен се изправя опцията да си изпратя малката в провинцията, където да ходи на градина и бабите да се грижат за нея. А не искам да се разделяме, не съм си раждала детето, за да ми го гледат бабите и да расте без да съм до него Cry

# 377
Сега е моментът да вдигнем шум за родителските кооперативи. Има внесено такова писмо в МОМН, но не помня от кого- има го и в нета. В момента се работи по проектозакона за предучилищно и училищно образование  и всякакви предложения се обсъждат.

# 378
Аз започнах моите размисли защо СО "сезира" родителската група? newsm78 Нищо не ми хрумва, освен че си измиват ръцете.

# 379
Io io: "Малко си в грешка  Peace Тези деца не посещават незаконно градина,а са приети на някое законоустановено основание, така че не виждам какво би помогнал сигнал в този случай-ще се направи проверка и ще се види, че документите отговарят на изискванията. Още повече, кой би прецакал приятелите си, дори и да знае, че детето им е прието с връзки  Crossing Arms Моята позиция може да не гражданско-отговорна, но в крайна сметка не виждам смисъл в това да се сочат с пръст хората, вместо да се направи нещо реално полезно, каквото е например прецизирането на нормативната уредба."
Добре, тогава да си мълчим, нали "Гарван гарвану око не вади".... Защо да не се променят нещата с дори един сигнал? Ще се види това дете, ако е с ХА - кой лекар му е дал фалшивите документи. Оттам ще се види същият лекар на още колко деца е "помогнал". Ако ли детето е влязло с фалшива бележка за роднина работещ в ОДЗ, ЦДГ, пак веднага и лесно ще се докаже. Само една директорка да бъде санкционирана (едва ли уволнена, но поне дисциплинарно наказана) сигурно другите ще се замислят преди да приемат поредното парашутистче!
Ето и една алтернатива от 630лв за мълчащите: http://bg.kolektiva.net/sofia/extra/celodnevna-detska-gradina-za … ;utm_medium=email

# 380
  • София
Ха, дискриминациоони били тези два критерия. А за множеството жалби за К4 не се коментира. Ама те децата с К4 ще си получат безброй многото точки затова, че дядото работи като градинар в ОДЗ-то, а доктора, счетоводителя и всеки друг вадещ си парите с труд няма да получи и една точка за това... просто нямам думи!

# 381
  • София
Ако точките по К4 се намалят най-вероятно ще стане малко по-приемливо за родителите.
Или всички бъдещи висшистки ще се преориентират в избора на професия. Тъй или иначе не им стигали кадрите и били кът.

Нервните ми изблици пред перспективата да си стоя у дома n на брой години ги попива буфера, мъж ми.

tonkabonka, не знам и провинцията дали ще свърши работа. И аз си мислех да се изнеса натам, поне Алекс да види какво е ясла.
Аз на село съм била и в яслата и в градината. Преди години градината я дадоха на общината. Сега всички групи са на едно място. И скоро братовчед ми се оплакваше, че трябва да чакат много, за да може малкия да тръгне на ясла. Синът му е роден април 2009.

# 382
  • София
.... Защо да не се променят нещата с дори един сигнал? ....
Ами май зависи за кого ще се променят нещата. Съмнявам се че ако санкцията за провинила се директорка е различна от уволнение, ще има някакъв ефект върху другите.
Явно с един сигнал  могат да се отменят два критерия, а с много и за един не може да се коментира да се махне. (Въпреки че до известна степен съм съгласна, че доста деца се ощетяват за това, че не са прити в ясла и няма да получат 1т. за ДГ. Но пък от друга страна ако ни бяха приели в самостоятелна ясла и ако не  бяха премахнали критерия щях да се възползвам.)

Всъщност доколко може да се вярва на статиите? От това, което прочетох жалбата засяга само K5, нищо не се споменава за предимството на работещите родители? Може ли да се прочете някъде жалбата и решението?
Ако  се добави условие за активно търсещи работа, как точно ще се доказва, че човек си търси работа? Може би ще си взима служебна бележка за интервюта, на които се е явил?  Mr. Green

# 383
Всички критерии от К2 -К5 са атакуеми - въпрос на време е най-вероятно.
К2 - какво значение има дали работя или не - ми аз може да съм на борсата - явно търся работа, но може да си почивам 2-3 месеца и те да са в този период - това не значи, че нямам намерение да работя - абсолютно излишен критерий и най-вече нямащ отношение към кандидатурата.
Ако го съпоставя към К4 - ми защо не се включат и баби и дядовци към К2?
К3 - еднакво като горното - още повече, че доста от студентите вече работят на пълен работен ден - и какво от това?
Никакво отношение към проблема - ми аз може да съм студент и да не стъпвам и 1 час - това значи ли че нямам право или че пък ако съм съвестен имам ?
Да не говорим, че с отпадането на К2 заради жалбата той автоматично отпада и той.
К4 - тука си мисля, че с една добра обосновка от СО ( не сегашната) може да мине, но задължително отпадане на баби и дядовци.
К5 - каква е обосновката за това правило - че децата са социализирани вече или че така и така са влезли в системата?
Никаква последователна логика - най-малкото което е , че даже и с тази 1 точка шанса им е по -малък на тези деца за 1 група примерно.
Или се приема,  че те влизат в 1 група както в ОДЗ ( това не виждам как може да стане физически) или отпада - дава се право за нещо което всички деца с разждането си го имат, но някой са по-напред - няма логика.
ДК - там е същото малоумие - там всеки може да си намери необходимите за него критерии , но каква е позлата като никой не ги прилага или са малко.
При недостиг на места е неминуемо да има такива критерии, но да са ясни и последователни.
И най-вече - еднакви за всички - не може ПС на ОДЗ да ми казва кои ще са - това е конфликт на интерес.
Пример:
Голяма фирма или фирми в една сграда в квартал Х, спонсорират няколко градини в квартала - ПЦ приема ДК5, но не приема ДК3 - скрит конфликт, не дава предимство като К4, но е доста добър.
Тези критерии трябва да се приемат от всички заведения без право на избор - сега колко са правилни е друг въпрос - важно е да се знае причината и да са обосновани и най-вече консултирани с юристи в час.

Но най-много ме притеснява, сегашната ситуация - просто плаче за лотария.
А това не е добре - от гледна точка на недоверието и прозрачността, иначе в сегашната цайтнот ситуация може би е най-логичното решение.
Не знам кое е по-правилно - да се остави да преправят наредбата или да се атакува цялата така - защото тя е такава и към този момент.
Сегашната ситуация с атакуване на отделни точки, не значи, че другите ас наред - пример махаме К2 какво става с К3.
Защото това че е атакуван К4, но не пада, не значи че един юрист по гражданско право или нещо такова може да я срине просто  - въпроса е какво става с кампанията.
Въобще ситуацията набира добра посока и заряд, но последствията да не са пагубни.

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 15:27 от T-X

# 384
  • София
tonkabonka, не знам и провинцията дали ще свърши работа. И аз си мислех да се изнеса натам, поне Алекс да види какво е ясла.
AnMary, аз нямам ни най-малкото намерение да се изнасям към провинцията - не мога да си позволя да си изгубя хубавата работа тук. Ставаше дума само за детето  Embarassed Сега дори ме е срам, че ми е минала подобна мисъл през ума. Не искам да се разделям с малката. Ще се оставим на течението, пък когато стане ясно, че не е приета за пореден път, тогава ще му мислим. Все пак и таткото да помисли малко, няма само аз да си блъскам главата  Peace

# 385
Да, татковците трябва да са по-активни. Моят мъж така и не разбра колко безсънни нощи и нерви ми е коствало кандидатстването.

# 386
  • София
четох, четох и съвсем се обърках ...

ако детето ми сега бъде прието в 1ва група ясла на ОДЗ, ще получим ли точка по К5 след време като тръгнем да кандидатстваме за градинска група ако критерия не бъде премахнат разбира се? или това е точка която се дава на децата посещавали т.нар. "Чисти" ясли?

и при навършване на 3 г, пак трябва да кандидатстваме на общо основание за преминаване в градинска група или не съм разбрала и това?

# 387
  • София
elvirka - Ако детето влезе в яслена група в ОДЗ след това директно продължава и към градинска такава, не е необходимо кандидатстване отново.

Надявам се въпросът с тези критерии да се изясни и да не настане хаос, когато започне кампанията.  Confused Толкова нерви и време ми костваше кандидатстването с голямата дъщеря и сега същото с малкия.... Tired

# 388
два дни вече се ровя в нета и не знам защо не успях да намеря инфо по въпроса. а той е: има ли възможност за записване в ясла преди септември месец?? визирам ОДЗ-тата. налага ми се да започна работа asap а няма кой да гледа малкия  Sad една позната ми каза че ако се класираме за яслата нямало проблем от лятото да се даде детето, но това не е много конкретно. моля който има малко инфо да се включи, благодаря предварително!   bouquet

# 389
  • София
Да ви зарадвам с нещо положително. Живея в Дървеница и точно срещу моя блок трябва да се строи ДГ. Проекта е още от 80-те год., но сега започва строежа. Вчера докараха фургони и елементи за ограда, а днес е пълно с хора-мерят, гледат, чертаят. Дано бързо я построят! Срока е година и половина. Ще е ОДЗ с 9 групи.

Последна редакция: чт, 17 фев 2011, 11:53 от missmarina

Общи условия

Активация на акаунт