Финландия с ухание на пролет - 23 тема

• 45 075
  • 727
  •   1
Отговори
# 660
  • Финландия
Момичета вие какви сватби замисляте? Само граждански брак, или в църква? (ритуала при гражданския брак е много кратък, не е тържествен и въобще e разочарование) Но за църковния ритуал....може да се налoжи на някой да сменя религия, ако искате венчaвка в църква.

Много харесвам, когата се носят годежен пръстен и халката едно до друго.

# 661
Аз няма да гласувам на български избори, защото не подкрепям нито една от алтернативите, а да се разхождам за празна бюлетина е глупаво.

# 662
sweety_finn, а от къде е твоя младеж и къде ще правите сватбата? Нас няма ли да ни поканиш?  Twisted Evil

В Микели живее. Още не знам ще правим ли сватба   Thinking

Но то е лично (за друг не можеш да проверяваш). Понякога като се подписва договор за наем наемодателите го изискват.

Т.е. не мога да го ползвам...

Само граждански брак, или в църква? (ритуала при гражданския брак е много кратък, не е тържествен и въобще e разочарование).

Честно казано клоня към граждански брак. Православна християнка съм, но не съм вярваща.. И той не е. Май ще е варианта "Напиване с приятели"  Laughing
Моля някой да ми разкаже ако знае за краденето на булката и други интересни традиции там.

Аз няма да гласувам на български избори, защото не подкрепям нито една от алтернативите, а да се разхождам за празна бюлетина е глупаво.

Аз пък за пръв път имам порив да гласувам от '89 насам.. Светослав Витков е моя фаворит. И не за друго, а защото е интелигентен. Далеч съм от мисълта, че има шанс да спечели срещу политическите партии.. Но ще гласувам.

# 663
А, сватбени традиции в другите страни - това е интересно  Grinning Щом си намерила кандидат, който да подкрепяш, гласувай!  Grinning

# 664

Малко смях (пратиха ми го преди малко)  Mr. Green

# 665
Здравейте ,момичета!Днес май сьм пьрва  Laughing
Вчера обикаляхме разните институции да си оправям документите и накрая се оказа,че нямам апостиле на акта за брак и на акта на малкия!! #Cussing out
Сега се налага да ги пращам до Бьлгария.Исках с DHL,но ми казаха някакви ужасни цифри-140 евро приблизително.....  CrazyСпоред вас ,ако ги пратя по обикновената поща,дали ще има проблем,тоест ,дали ще пристигнат?Щото знаете в БГ как е Rolling Eyes
Днес пак се чудим какво да правим двамата с малкия,кьде да ходим да го забвалявам,че откача...,ох чудя се ,кога ли ще се нареди всичко,че той да трьгне на градина ,а аз на курс ..еееех мечтииии Mr. Green
Желая ви хубав ден!  bouquet

# 666
sweety_finn, ако искаш да те крадат, да чакаш да те купят, да рипаш ръченица и да гепиш пилето и т.н ... по-добре се оженете в БГ  Mr. Green
Финландските сватби са скучни, особено като не говориш езика и няма да разбереш каква програма са организирали кумовете. Но аз и българските не обичам, де.
На последната финландска сватба, на която бях всички гости получихме по пакет лакрица и интересни мисли за живота в много елегантна опаковка, които бяха оставени на масите, а за всички деца имаше страхотни играчки. Всеки от гостите имаше индивидуален номер на подаръчето, като младоженците изтеглиха няколко номера на лотариен принцип и печелившите се ангажираха да поканят двойката у дома на различни празници през идващата година. Така младоженците си организираха предварително всички празници за годината и дори няма да домакинстват. Гот, а  Mr. Green  Добре, че моят номер не изтеглиха, че трябваше да сричам на фински пред толкова непознати  Twisted Evil

Но, нещо много важно - научи се да танцуваш валс  Wink тук е просто задължително. На повечето сватби, на които съм била друга музика не пускат.

Финдо, не мога да ти помогна с пощите, защото не съм ги ползвала.

Момичета  Hug

# 667
Здравейте  Hug

Финдо, аз такива важни документи не бих пускала с обикновена поща. Просто имам опит с непристигнали писма, които са се изгубили някъде по пътя и реших, че важни документи - само с куриерска фирма, която да достави пратката лично в ръцете на получателя. Вместо да пращаш до България, не може ли да се уреди нещо чрез посолството?  Thinking

Мимота, и ние танцувахме валс, това си е традиция наистина за първия танц (младоженците откриват дансинга с валс), после обаче си пуснахме наша музика. Така че това е хубав съвет наистина - скандинавските снахи трябва да умеят да танцуват валс на сватбата  Grinning Друго, което ми казаха, че е традиция по нашите ширини и което и ние имахме на нашата сватба, са речите. Така че е хубаво да се има готовност и за реч. Но най-добре суийти фин да пита бъдещия младоженец за такива традиции и какво се очаква, за да е подготвена. Simple Smile

Гушки на всички - стари и нови в темата   bouquet

# 668
sweety_finn, ако искаш да те крадат, да чакаш да те купят, да рипаш ръченица и да гепиш пилето и т.н ... по-добре се оженете в БГ  Mr. Green

A more traditional game that often causes alarm in non-Finnish wedding guests is called the "stealing of the bride" (morsiamenryöstö). In effect, the best man and his trusted men suddenly grab the bride at an unexpected moment and carry her out of sight. The groom then has to finish a set task, such as singing a song, writing a poem to the bride, or collecting money from the guests in the bride's shoe. Once he has successfully completed the task, the bride is returned unharmed, although sometimes slightly tipsy. Modern variations of this game include the stealing of the groom/mothers-in-law/fathers-in-law instead. The stealing of the bride is planned and implemented by the bride and groom's attendants, and usually comes as a surprise to the bridal couple.

Съжалявам, нямам време да го преведа сега..

Hug и до скоро!

# 669
Мимота, и ние танцувахме валс, това си е традиция наистина за първия танц (младоженците откриват дансинга с валс), после обаче си пуснахме наша музика. Така че това е хубав съвет наистина - скандинавските снахи трябва да умеят да танцуват валс на сватбата  Grinning Друго, което ми казаха, че е традиция по нашите ширини и което и ние имахме на нашата сватба, са речите. Така че е хубаво да се има готовност и за реч. Но най-добре суийти фин да пита бъдещия младоженец за такива традиции и какво се очаква, за да е подготвена. Simple Smile

Момичета, долу-горе имам представа от валс (не, че ще ми е излишен и някой урок..  Wink ).  С това ще се справя.
С младоженеца още обсъждаме да правим ли сватба Simple Smile Всичко по реда си...
Сега не мога да реша годежния пръстен дали искам да ми го изпрати или лично да ми го сложи на пръстчето  Rolling Eyes

# 670
Благодаря за отговорите! Grinning
И мен ме е страх да пращам такива важни документи по пощата,но 150 евро сьщо ми се виждат много...,да знаете някоя друга куриерска фирма?Пьрво ще пробваме в посолството и дано стане там,че да ми спестят всички тези тревоги с пощите.. Praynig
Тук цял ден беше облачно и преваляваше,но сега се показа сльнчицето Flutter
Сега се надявам малкия звяр да поспи,че да се излегна и аз на дивана,то така или иначе друго няма за правене Mr. Green

# 671
Финдо, куриерските фирми са скъпи. Можеш да пробваш по пощата, но препоръчано писмо. Така пак е малко по-сигурно от обикновена пратка, която нито може да се проследи, нито се знае в чии ръце ще попадне.

# 672
Вчера обикаляхме разните институции да си оправям документите и накрая се оказа,че нямам апостиле на акта за брак и на акта на малкия!! #Cussing out
Сега се налага да ги пращам до Бьлгария.Исках с DHL,но ми казаха някакви ужасни цифри-140 евро приблизително.....  CrazyСпоред вас ,ако ги пратя по обикновената поща,дали ще има проблем,тоест ,дали ще пристигнат?Щото знаете в БГ как е Rolling Eyes

Можеш да ползваш услугите на Ителла (финландски пощи) без проблем. Не ги изпращай като обикновена поща, а като препоръчана (kirjattu kirje). Тогава ще получиш международен код, който ще можеш да проследиш по всяко време и ако нещо стане ще знаеш в кой отдел, коя страна да си търсиш писмото, освен това не е толкова скъпо и пристигат по-скоро отколкото DHL. Всъщност DHL и UPS ползват често Itella като изпълнител на доставката и затова се оскъпява услугата  Wink

# 673
  • при Дядо Коледа
Здравейте ,момичета!Днес май сьм пьрва  Laughing
Сега се налага да ги пращам до Бьлгария.Исках с DHL,но ми казаха някакви ужасни цифри-140 евро приблизително.....  CrazyСпоред вас ,ако ги пратя по обикновената поща,дали ще има проблем,тоест ,дали ще пристигнат?Щото знаете в БГ как е Rolling Eyes
Днес пак се чудим какво да правим двамата с малкия,кьде да ходим да го забвалявам,че откача...,ох чудя се ,кога ли ще се нареди всичко,че той да трьгне на градина ,а аз на курс ..еееех мечтииии Mr. Green
Желая ви хубав ден!  bouquet

Добре са те посъветвали. Аз от тук до България не съм пращала,но от България ми пращаха документи с препоръчано писмо и нямаше проблем,дойдоха точно за седмица.Дано няма проблеми. Успех!

Защо не попиташ и в посолството,нали тук също могат да се превеждат и легализират документи,не знам колко струва,но някои ми казваше,че почти няма разлика в цените с България.

# 674
Желая ви хубав ден!  bouquet

Добре са те посъветвали. Аз от тук до България не съм пращала,но от България ми пращаха документи с препоръчано писмо и нямаше проблем,дойдоха точно за седмица.Дано няма проблеми. Успех!

Защо не попиташ и в посолството,нали тук също могат да се превеждат и легализират документи,не знам колко струва,но някои ми казваше,че почти няма разлика в цените с България.

Посолството не предлага превод и легализация на документи. Могат да предложат само имената на легализираните преводачи печата , на които в повечето случаи е достатъчен, но ако искат апостил това вече е различно. Мисля,че това само в България може да се направи.

Общи условия

Активация на акаунт