Финландия с ухание на пролет - 23 тема

• 45 046
  • 727
  •   1
Отговори
# 705
Viiviia,  аз досега не съм чувала да гледат с лошо око на подарен алкохол във Финландия, а и алкохола не е за децата, а родителите.  Аз съм получавала подарък алкохол от финландци също.

Успех на преговорите!

И на мен ми е толкова мързеливо днес,че нищо не ми се прави.Черпя с едно следобедно кафе

# 706
Moмичета,я кажете как да кажа"може ли да ми сипете 200 грама от това",както и "препорьчано писмо"  Laughing не ,че не мога на английски ,ама ми е по интересно да го кажа на фински  Mr. Green
Уух ,много гадно времето днеска,тькмо се навих да ида да потичам и запрьска дьжд Tired
Ако продьлжавам в тоя дух,ще стана 100 кила..,то всичко ми е токова вкусно тук,опитвам всевьзможни странни манджи и всичко ми харесва Whistling
Bee,тьй като ,някьде назад из темите бях чела,че сама си научила езика,би ли споделила как точно процедира,с какво започна пьрво и друго полезно ,каквото се сетиш,ще сьм ти много благодарна Praynig
Сьщо,знаете ли до кога работят в неделя Призма И Ко сити маркет?Ох,дано правилно да ги пиша Mr. Green
Ай стига сьм ви разпитвала вече ,изчезвам Peace

Последна редакция: нд, 02 окт 2011, 18:53 от findo

# 707
Moмичета,я кажете как да кажа"може ли да ми сипете 200 грама от това",както и "препорьчано писмо"  Laughing не ,че не мога на английски ,ама ми е по интересно да го кажа на фински  Mr. Green

Сьщо,знаете ли до кога работят в неделя Призма И Ко сити маркет?Ох,дано правилно да ги пиша Mr. Green

Препоръчано писмо = kirjattu kirje
Може ли да получа от това 200 грама= Saisinko 200gr tätä?

Prisma и K citymarket работят в неделя между 12-18:00.

# 708
200 g.tästä е правилното.или показваш въпросния продукт(салата или каквото там е)и казваш 100(сата),200(какссатаа),300(колмесатаа),400(нелйасатаа),500 (вийссатаа грамма) или 1/2 кг.пуоли килоа...
Из нета има разговорници и речници.. Peace

# 709
Да,сама започнах да го уча,докато бях бременна и след раждането на детето.Отидох в книжарницата и си купих една тънка книжка:Hyvin menee 30€  #Crazyда,тогава се шокирах от цените на книгите тук.И започнах.Разбира се тогава и съпругът ми ми помагаше..
Но истинското научаване не е приключило,всеки ден се учим,нали така? Hug

# 710
Добро утро, мили мои!  Hug След малко излизам по задачки, но първо ще ви споделя една красота от Северния полюс:

# 711
Bee,BRB,специални благодарности!  bouquet
Днес времето е прекрасно тук,затуй излизам да разходя диването и после до магазина да упражня наученото  Mr. Green

# 712
А при нас времето е гадно..Мокро и намусено... Sad
А и колата не ми работят нещо чистачките,оня ден ги правиха,а сега пак не работят.Преди няколко дни минах преглед и веднага след това късите ми изгоряха,чистачките спряха да работят и ред други...та ме е яд... #Cussing outАйде да ходя да търся майстори,че без кола не могаааа... Peace

# 713
200 g.tдstд е правилното.или показваш въпросния продукт(салата или каквото там е)и казваш 100(сата),200(какссатаа),300(колмесатаа),400(нелйасатаа),500 (вийссатаа грамма) или 1/2 кг.пуоли килоа...
Из нета има разговорници и речници.. Peace

Аз мисля,че само ако го посочиш можеш да кажеш "200 gr tдstд" (но според финландците не е граматически правилно), иначе ако кажеш целия израз е Saisinko kaksisataa grammaa tдtд?.
Findo,  би могла да кажеш и  Ottaisin 200gr tuota .........(и поставяш думата в Partitiivi, например lihaa).
Аз не съм филолог така,че ако има грешки антеекси  Wink

Последна редакция: вт, 04 окт 2011, 00:18 от BRB

# 714
БРБ, прави си. Питах моя фин и потвърди твоя вариант. Иначе в началото аз бях на мнението на пчели, но като разбрах правилният отговор и се сетих, че храната е aine, т.е. използваме партитиви. Мани, мани, този език няма научаване  ooooh!

Тереза, много хубав пейзаж.

# 715
Аз с посочване го разбрах,така го и преведох... Hug
Ти Мимот нали не си мислиш,че всички финландци са на "ТИ" с граматиката и падежите?
Е,да ти кажат хората със стаж тук какви неграмотници има. ooooh!Случва се,чужденци да са безупречни в теорията,но разбира се вероятността да говорят езика по..добре от самите финландци е доста малка,но не е съвсем невъзможна.. Crazy

# 716
Ай по един коктейл от мен,за отскок:

# 717
Аз с посочване го разбрах,така го и преведох... Hug
Ти Мимот нали не си мислиш,че всички финландци са на "ТИ" с граматиката и падежите?
Е,да ти кажат хората със стаж тук какви неграмотници има. ooooh!Случва се,чужденци да са безупречни в теорията,но разбира се вероятността да говорят езика по..добре от самите финландци е доста малка,но не е съвсем невъзможна.. Crazy

Аз най-често получавам орговори от сорта на "За какво ми говориш? Беше отдавна,когато съм ги учил/a тези неща.". Или на въпроса "А това защо е така?" отговора е "Не знам, не знам правилата, но финския ми е майчин и знам,че е правилно"  Joy  В края на краищата език е и е по-важно да те разбират. Аз лично не мисля да ставам учител по фински език,затова и не си давам твърде зор  Peace
А то като си помисля,че има и доста неграмотни българи, които дори думите на български не изписват правилно (като нямам предвид,че съм най-грамотна, но се старая  Wink).

Пчели, вярваш или не, един реален коктейл би ми се отразил много добре в момента Wink

# 718
Хехе, това ми звучи познато!  Mr. Green И аз като питам за правило, повечето пъти получавам отговор: "Не помня правилото, ама знам, че така е вярното".  Laughing Изглежда чужденците са по-наясно с правилата или поне ги помнят за разлика от местните, които са ги учили в училище преди много години. То и на български едва ли помним всички правила, ама знаем кое е вярното.  Mr. Green
Имах две колежки в университета, които пишеха много неграмотно и когато имахме работа в група да предаваме обща писмена работа, все аз предавах крайния продукт, за да мога да поправя грешките в спелуванията и граматиката. Как пък ще си оставя името под писмена работа със спелуване на ниво 3-ти клас.  smile3511 Веднъж имах голям спор с едната, която настояваше едно изречение да бъде построено по точно определен начин с точно определен словоред. Казах й, че това е грешен словоред и че така написано няма абсолютно никакъв смисъл. Разместих думите и я питах какво мисли, тя махна с ръка, че "звучало много скучно с обикновен словоред".  Rolling Eyes Да пишем неграмотно, за да не звучим скучно! Мигах на парцали невярващо. Явно не съм в час с модните тенденции сред 20-годишните.  Joy Все пак говорим за ниво университет, там се очаква да пишеш грамотно ...

Пчеличко, взимам си втория отляво с жълтата бъркалка. Днес ми беше доста натоварен ден, не знам какъв километраж навъртях с автобус и влак из околията по задачки, но си беше внушителен. Вечерта завърши добре с вечеря у свекърите. Посмяхме се, поклюкарихме и предложиха да спим там, ако не ни се прибира.  Laughing Но в собственото легло се спи най-добре, мисля аз.   sleepuu

# 719

Hyvää huomenta kaikki kamut täällä!
Айде по кафенце и дано денят ви да е по добър от вчерашния!

Общи условия

Активация на акаунт