Съветите на вътрешния дизайнер

• 195 819
  • 705
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Записвам се и аз в темата, много ми харесва, дори само да я следя.

Ние още не правим ремонт, но си избистрям идеята за детската стая.
Искам бели мебели, бял висок перваз м/у стената и пода, който е естествен паркет (такъв цвят - http://www.ftparket.com/images/products/110.jpg ). Представям си стените в един цвят, а перденца, завивки в друг и евентуално някакви акцентчета в трети цвят. Въпросът е обаче кои да са тези цветове, така че да пасват и за момче и за момиче? Харесва ми например комбинацията розово и зелено, но е твърде момичешко. Жълтеникави стени не ми харесват (по-точно ми е писнало от тях), така че такъв вариант съм изключила от съзнанието си.  Simple Smile

# 31
Знам, че без скици никой не може да ми помогне, но според мен би трябвало да се консултирам с човек, който да дойде на място, за да даде своето мнение... но търсих днес в различни форуми колко пари би ми излязла една такава консултация и сумите, които видях, са в порядъка на 1000-1200 лв... а моето желание е не да ми правят план за обзавеждане или каквото и да е друго, аз искам само човек, който разбира, да ме посъветва как да се случи само преустройката на стаите и балконите, а за това 1200 лв не знам дали не са малко завишена сума, както и дали ще успея да ги осигуря... Sad

# 32
  • Sofia
Мария, защо не измериш стените и да начертаеш едно планче?

# 33
Знам, че без скици никой не може да ми помогне, но според мен би трябвало да се консултирам с човек, който да дойде на място, за да даде своето мнение... но търсих днес в различни форуми колко пари би ми излязла една такава консултация и сумите, които видях, са в порядъка на 1000-1200 лв... а моето желание е не да ми правят план за обзавеждане или каквото и да е друго, аз искам само човек, който разбира, да ме посъветва как да се случи само преустройката на стаите и балконите, а за това 1200 лв не знам дали не са малко завишена сума, както и дали ще успея да ги осигуря... Sad
Според мен не може да се бутат стени в сграда произволно. Наистина трябва да се консултираш със строителен инженер, това не е шега. Има носещи стени, колони, трегери. Като правило носещите стени са 25см., а преградните са по-тънки. Направи скица на апартамента, ако мога и аз ще помагам с идеи. Разбирам какво искаш и ще се опитам и аз да помогна. Това, което мога да предложа е да се приобщи терасата към кухнята и да се получи кухня с трапезария и евентуално кът с мека мебел. Така се освобождава хола. Но всичко зависи от разпределението на стаите.

# 34
Здравейте! Предстои ми обзавеждане. Моля за една идейка. Избрала съм интериорните врати да са цвят венге, но сега се чудя паркета какъв цвят да е и кое ще стои добре. Ако и пода е тъмен нюанс дали няма да стои грозно.

# 35
Niviana, много ми допада стила ти, изчистен и шик.
На мен ми предстои да обзавеждам къща. Иска ми се да избера за пода нещо, което да е много лесно за поддържане и практично, за да се влиза и с обувки. Представям си нещо, което да наподобява камък. Харесват ми също и тухличките като вариант за някоя от стените, вероятно тази с камината. Не знам с какво подово покритие биха се вързали. Би ли могла да ми дадеш идея? Трапезарията ми е с прозорци до долу и е едно общо помещение с кухнята и хола, а около него има веранда, която също би следвало да се върже като настилка с вътрешната част.

Здравей, temir!Ако изключим основните видове настилки, които са ни познати на всички, то искам да предложа нещо което не е много често срещано. Ако сте от София, има подобна настилка в Дон Домат, който е близо до Дондуков и улица Искър. Полагат се -парчета -да ги наречем от дърво и се заливат със смола. Там мисля че са квадратни и тангенциално  нарязани. За по голяма здравина препоръчвам радиалния разрез.
За съжаление трудно ще намеря снимка да ви покажа. Представете си  такива кръгчета, като филийки, наредени по пода и залети със смола. Доста е устойчиво. Виждала съм такава настилка в Дъблин, в техния Тринити Колидж, която е навън, под една арка и това е главния  вход за университета, тоест на ден минават неизброимо много крака по нея,университета е на 300 години и стои. Не помня имам ли снимка оттам, но ако намеря ще ви покажа.
Като стана въпрос за университети, тъй като се върнах от Лондон преди седмица,  в студентското кафе на  Роял Империал Колидж, доволно старо пак заведение беше нареден паркет на малки квадратчета, ние му казваме мозайка.
Такъв предлагат в София в Space parket, и радиален и тангенциален. А иначе  винаги можете да си наредите  родопски или други камъни или поне да смесите нещо.
Не разбирам какво се има предвид под тухлички, но една стена облицована с естествен материал  в къща  никому не е попречила. Ако има големи фуги - по внимателно и така. Добре е да е еднородно, ако ви притеснява, че ще се смесят стилово настилките.
За верандата - обикновен декинг. Това е тиково или друго водоустойчиво дърво, използва се за около басейни. Можете да го обедините цветово с останалите  настилки.
,

# 36
Записвам се с един въпрос  Mr. Green

Добре ли е цветът на ламината да е същия като този на мебелите (за спалнята става въпрос) или трябва да е различен?

# 37
mariya.savcheva, не е толкова скъпо в действителност. Факт е, че няма как да минеш без чертеж- грамотен и верен. Архитектурно заснемане изчертаване е около едно евро  на метър квадратен от пода - в твоя случай- около 70 евро, доколкото помня. Но всеки студент по архитектура или от лесотехничския над трети курс- за препоръчване - би ти го направил предполагам за по ниска сума. Тоест това не е чертеж, който се подпечатва и носи в община и не се изисква пълнапроектантска правоспособност. Притежаването на тази документация, ще е добре  за вас и по нататък, ще можете да работите с него с различни мебелни фирми, или да си смятате  квадратури
 Вече консултацията - след чертежа и поглед на място- трябва да е с архитект или човек с опит в бранша, и независимо какво си мисли архитекта или вие - задължително, ама задължително със строителен инженер. Докато сте още на консултации - не се изискват подписи и печати. При започване на ремонта, ако има промяна в конструктивните елементи - тогава строителният инженер създава документ, който се нарича конструктивно становище, който е продукт на проекта за реконструкция.
Самата консултация не би трябвало да е толкова скъпа. Ето извадка от методиката на Камарата на архитектите  в България - в случая когато не може по друг начин да се определи  цена на услуга:

Чл. 19. (1) В зависимост от квалификацията и отговорността на проектантите се регламентират часови ставки, както следва:
1. за експерт, технически контрольор и проектант с пълна проектантска правоспособност - 50 лева на час;
2. за проектант с ограничена проектантска правоспособност - 40 лева на час.
3. за технически сътрудник - 25 лева на час.

Цялата методика е на този адрес: http://www.kab.bg/a/nav/docs/docs/8
Тоест, ако е консултация, а не проект  - за около два часа- е възможно да е сто лева.
Не мога да предположа , дали може да се реши проблема за два часа, но мисълта ми е , че не са толкова страшни цените. И тъй като предполагам , че ще се заформи дискусия около ценообразуването,която не поощрявам, моля всякакви коментари от подобен сорт - на лични или на rabotilnica@abv.bg

# 38
Записвам се и аз с един въпрос. Подходяща ли е стена от тухлички зад секция от този тип http://shop.yavor-bg.com/index.php?action=showprod&prodid=37 … cat=&show=%20 само, че мдф-а е в бяло. Отстрани на стената ще има рамка от гипсокартон, която също се чудя в какъв цвят да бъде, а вътре ще запълня с тухлички. Интаресува ме удачна ли е тази комбинация и каква да е цветовата гама на тухличките и стените.

# 39
Здравейте! Предстои ми обзавеждане. Моля за една идейка. Избрала съм интериорните врати да са цвят венге, но сега се чудя паркета какъв цвят да е и кое ще стои добре. Ако и пода е тъмен нюанс дали няма да стои грозно.
Валя80, няма грозно и красиво, има добре и зле комбинирано.

Ако венгето е от сорта :
http://www.loungefurniture.ru/Textures/Венге.JPG
http://www.loungefurniture.ru/Textures/ФЛВенге.JPG

то просто трябва да има обща гама или жилка с паркета. Мисълта ми е да не отивате на паркет череша, или нещо контрастно  тъй като самото венге е доста графично, а по скоро такива:

http://www.loungefurniture.ru/Textures/ПалисандрМексика.JPG
http://www.loungefurniture.ru/Textures/Офрам.JPG
http://www.loungefurniture.ru/Textures/Ип.JPG

,,,
Последните са различни байцове на основа дъб, предлагат се от българска фабрика.

# 40
А де  Laughing Цветът е горе-долу като на това бюро http://www.webobiavi.com/images/4125_1003118.jpg
И понеже мислим да слагаме ламинат, се чудя какво ще е подходящо като цвят. Първоначално мислех да е по-тъмен, сега колкото повече разглеждам, толкова повече се обърквам.

# 41
Благодаря ти за ценните съвети  Hug
Цитат
Тъй като явно сте първи етаж, не знам как сте със слънцето, но нека да бъдат по топли гамите на стените - пастелен оранж например,много потънал, в сивата гама.
Имаме слънце,прозореца е на юг, Grinning На мен повече ми харесват неутрални тонове или капучино,мляко с какао... - незнам колко е подходящо за нашето обзавеждане),може малката стеничка да е жълта,оранжева или зелена,допълнено с аксесоари в този цвят,но не бих искала всички стени да се такива  ooooh!
Цитат
Стената зад тв  може да ви е най-интересната, виждам че е доста изчистен стила. Бих препоръчала грапава мазилка - надрана,леко имитация на външна стена, за да ви се завърши връзката вън-вътре и да контрастира малко на прекалената изчистеност.
с мъжа ми обсъждахме и решихме да сменим местата на дивана и секцията,опитахме как ще изглежда със стария диван,но на мястото на секцията  ни се струва че ще е  по-уютно да е дивана с масичката,и тогава...зад дивана да сложим едноцветен тапет, а на стената на секцията... newsm78 да боядисаме в някакъв цвят (секцията искаме да е бяла - като горните шкафчета на кухнята)
Цитат
Ако знаете  цвета на дивана - ще е още по лесно.
Все още не сме го поръчали,но мислим за бял корпус и възглавнички на които ще се сменят калъфките (горе и долу-дано сум обяснила правилно)
Още веднъж благодаря за съветите, идеята за темичката ти е гениялна и мнооого полезна  Peace

# 42
*Bibi*, сега става по ясно. По някое време ще се включа да изкоментираме и този вариант.
Ако се чувствате по добре  сгушени зад кухнята, това е варианта за вас. Иначе остава диванът някак си на течение.

F_Diamond
, това бюро е бук според мен.
,
Биха му отивали малко по тежки ламинати за луксозност. По нашите ширини на бука се гледа като на евтино дърво.Един орех например:
,
Но може и по тъмен бук:

# 43
Точно тази последната снимка е  Grinning
Такъв е цветът на спалнята. Гардеробът ще е същия цвят и бяло. Какъв ламинат би бил подходящ?

# 44
niviana, понеже беше казала, че ще пускаш обща информация за цветовете - за просвещаване, аз бих те помолила да пуснеш такава обща информация за просвещаване за имената на дървесните цветове Crazy Поне за мен (а сигурно и за други) дървесните цветове се свеждат до "по-светло/по-тъмно дърво, леко жълтеникаво или червендалесто Embarassed Embarassed" и срещам затруднение като се опитвам да обясня какво точно имам предвид Embarassed макар че си го представям много конкретно какво трябва да е...

Мислех си да те попитам, не знам дали знаеш, дали някъде може да се наеме уред за рязане на гранитогрес (и т.п.) с водна струя (дано съм ясна). Защото нашият майстор е тип "домашен майстор" и плочките ги реже с флекс, но се чудя дали ще успее да реже и гранитогреса, без да го назъби Thinking

Общи условия

Активация на акаунт