Автоимунен тироид на Хашимото (17)

• 68 558
  • 715
  •   1
Отговори
# 660
Здравната каса поема единствено ТСХ и Т4, направление може да даде и личния лекар.

Днес бях на излседвания - ТСХ, Т4, ТАТ, МАТ, обременяване с глюкоза (дадох 133 лв. в Бодимед). Резултатите хич не ме обнадеждиха - ТСХ за 5 месеца е скочило 2 пъти - от 2,3 на 5,08, а от тогава съм на по-висока доза Еутирокс, ТАТ се е покачил драстично на 601, МАТ е 466, инсулина пак е височък Sad В четвърък съм в ендокринологията, да видим.

Много неприятно, а сега на каква доза си?
Пиши после, какво са ти казали в ендокринологията и евентуално каква ти е новата доза.

Мен напоследък все ме боли и ме стяга гушата, но още не съм намерила време да отида да пусна изследвания, може би утре най-накрая ще успея да отида.

# 661
  • София
Здравната каса поема единствено ТСХ и Т4, направление може да даде и личния лекар.

Днес бях на излседвания - ТСХ, Т4, ТАТ, МАТ, обременяване с глюкоза (дадох 133 лв. в Бодимед). Резултатите хич не ме обнадеждиха - ТСХ за 5 месеца е скочило 2 пъти - от 2,3 на 5,08, а от тогава съм на по-висока доза Еутирокс, ТАТ се е покачил драстично на 601, МАТ е 466, инсулина пак е височък Sad В четвърък съм в ендокринологията, да видим.

Много неприятно, а сега на каква доза си?
Пиши после, какво са ти казали в ендокринологията и евентуално каква ти е новата доза.

Мен напоследък все ме боли и ме стяга гушата, но още не съм намерила време да отида да пусна изследвания, може би утре най-накрая ще успея да отида.

На 50 мкгр. Еутирокс съм сега, пия и по 2000 Глюкофаж Sad

# 662
  • до една звездичка
Добро утро, дами.

Да си напиша пак последните развития около моето дередже. Вчера бях на преглед при Д-р Райков (Варна), който потвърди наличието на възел в левия ми лоб, и на микровъзел в десния. Според него, в тях нямало нищо обезпокоително и не се налагало да се оперират, а да се проследят след 4-6 месеца. Предложи ми (ако много съм настоявала да ми направи пункционна биопсия, за да се отхвърли евентуална злокачественост), но аз смятам да спра дотук, защото просто нямам сили да мисля и за тази хипотеза - просто много ми се събра напоследък и реших да се осланям на добрия развой и на късмета си, пък, дай Боже, времето да докаже, че не съм сбъркала.

Според доктора, стойността от 3,3 на ТСХ не е чак цвете и затова ме посъветва да увелича дозата си на Л-тироксин на 50/75/50..., редувайки ги в дните. След 45 дни ще си проверя хормона да видя как се е повлиял от новата доза и така.

Накрая имам молба към вас за съвет - има ли разлика между Цефазел и Селен? Едно и също ли би било, ако пия Селен (на WM), вместо изписания ми Cefasel, който не мога да намеря в аптеките?

# 663
  • ВАРНА
Здрасти и от мен  Simple Smile
Нямам никакво време за форОма и темата  ooooh! Лудницата при мен е пълна - дребната, поработвам ... Ни за ТСХ се сещам, ни за хашимото.

٠•● Dega ●•٠ , аз съм пациент на д-р Райков и му се доверявам абсолютно безрезервно. С такъв лекар до себе си бъди спокойна, че всичко ще е под контрол  Simple Smile
Виж им съдържанието на Селен (на WM) и на Цефасела. Май няма кой знае каква разлика между двете, но не искам да те заблуждавам.

# 664
  • до една звездичка
٠•● Dega ●•٠ , аз съм пациент на д-р Райков и му се доверявам абсолютно безрезервно. С такъв лекар до себе си бъди спокойна, че всичко ще е под контрол  Simple Smile

Hug
Сърдечно ти благодаря! Аз също вчера получих инстинктивното усещане, че най-после попаднах на правилния ендокринолог. Дано!

# 665
٠•● Dega ●•٠ , мисля че добре се е получило, щом не е аденом, поздравления! Много момичета имат възелчета на жлезата и си ги наблюдават периодично, така че не се тревожи.
За резултата 3,3 и моят ендо твърди, че трябва да е под 3, защото съм млада, а резултат над 3 на ТСХ бил присъщ на възрастните хора.
Относно селена, докторът ми много държеше да е Цефазел 100 , аз си го поръчвах в определена аптека и те ми го набавяха. Не ми беше изгоден като цена, но реших да спазвам точно указанията и намирах начини да си го набавям.

Сега и аз да се похваля, взех си резултатите вчера, ТСХ ми е паднало от 3,300 на 2,560, а общия холестерол е паднал от 8,35 на 7,20 и то без лекарства и кой знае каква диета, значи доктора все пак беше прав, че има връзка между покачването на ТСХ и холестерола! Peace
Любопитно ми е, дали докторът ще ми свали дозата на Л-тироксина за лятото, като види тези резултати, ще пиша допълнително.
Толкова съм щастлива, че ви черпя по едно кафенце, хубав и усмихнат ден на всички!!! Simple Smile

# 666
  • София
Ей, прасунчо  Heart Eyes Гледам и за РД се стягате вече  Flutter

# 667
Писана, може ли дадеш малко повече информация за това какво са ти казали за връзката между ТСХ и холестерола. Аз холестерола не го бях изследвала от лятото (тогава беше леко завишен) и го изследвах сега преди 10-ина дни. Пак е завишен, то горната граница беше около 5, а моят е 6. И каква диета спазваш, за да го намалиш?
Мерсаж за кафето  newsm10

# 668
setibeti , докторът ми каза, че с падането на ТСХ + подходяща диета, ще падне и холестерола. Но много държеше на това, че трябва да падне ТСХ, за да свалим и холестерола по-лесно, защото по принцип трудно се свалял.

Почти не ям месо и масло, а маргарин никога не съм яла. От време на време ям яйца и ядки - по възможност сурови. Ябълки на гладно, най-добре сутрин. А, ако хапвам месо, никога не е колбас, а по-скоро парче месо, крехко, без тлъстини - сварено - веднъж, два пъти седмично. Лещата и боба са много подходящи заместители на месото.

На първа страница имаше някакъв линк за връзката холестерол и ТСХ. Ето малко полезна информация:

Приемът на ОМЕГА 3 и ОМЕГА 6 МАСТНИ КИСЕЛИНИ подобрява състоянието на косата, кожата, ставите и серумните нива на холестерола при страдащите от тиреоидит на Хашимото. При тези болни косата е тънка и чуплива, кожата е много суха, ставите са болезнени, а лошият холестерол е повишен Основен източник на есенциални мастни киселини е лененото масло.. Препоръчва се в доза 1000-1500 mg 3 пъти дневно. Есенциалните мастни киселини притежават и противовъзпалително действие и са необходими за синтеза на тиреоидните хормони Много е важно сиотношението омега 6/омега 3 мастни киселини да се поддържа в оптимални граници.

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 11:41 от Писана

# 669
  • ВАРНА
Ей, прасунчо  Heart Eyes Гледам и за РД се стягате вече  Flutter

Правилно предполагаш - торта, рокля, снимки, ресторант, покани. Човечето заслужва да му организирам най-прекрасния РД  Heart Eyes

# 670
Ето още малко за хранене при висок холестерол.
За да се постигне спадане на холестероловите нива, като начало трябва да настъпи преустройство на хранителния ви режим.  Животинските мазнини, като месото, маслото или майонезата трябва да бъдат зачертани от хранителния ви план.  Идеално би било да се придържате към средиземноморската кухня, богата на зехтин вместо на животински мазнини и много зеленчуци и плодове.  Водоразтворимите баластни вещества като производните на плантагото от фамилията на живовлека (от аптеката) също намаляват рисковите.  Ядките трябва да заемат една значителна част от храненето ви при повишен холестерол.  Поради високото съдържание на мазнини тези концентрирани пакети на полезни хранителни вещества дълго време получаваха незаслужено негативна оценка.  Вече е известно, че ядките съдържат ненаситени, т.е. т.нар. добри мазнини.  �Те стабилизират ритъм и свързват лошия LDL-холестерол�, - обяснява проф. Варнер Рихтер, ръководител на института по обмяна на мазнините в Мюнхен.  Да наситите храненето си с ядки има много възможности � от закуската до вечерята.
Както и много разходки и умерен спорт. Аз разчитам на разходките. Simple Smile

# 671
Dega, и аз от вчера се замислих за Селен и реших на своя глава да започна да пия известно време. Като видях каква е цената му в България реших да проверя как е и в iHerb и разликата е драстична. Цената на Цефасела е над 18 лв. за 50 таблетки http://www.medicine.bg/lekarstva/cefasel-100-mcg, а на Selenium от айхърб е около 10 лв. за 180 таблетки http://www.iherb.com/Country-Life-Selenium-100-mcg-180-Tablets/1757?at=0.
Поръчах на Вей от другата тема да ми го пусне с нейна поръчка и живот и здраве ще дам отзиви. Ако искаш още не е късно и ти да си поръчаш от там, а аз после ще ти ги изпратя. Точно този вид селен избрах след препоръки в темата за айхърб.
Иначе напоследък се чувствам толкова зле, че вчера си пуснах ТСХ да видя да не би от там да ми идват негативните усещания. Резултата е 1,23, така че не е от това и май ще го отдам на пролетната умора.

# 672
Момичета, майка ми е с понижена функция на ЩЗ и е на Л-тироксин, а след последия профил лакарката е решила че и кръвната захар е висока и са и дали хапчета и за това. Може ли някой който има и двата проблема да ми обясни винаги ли дават хапчета, дали само с диета няма да се нормализират нещата, защото тя хапва доста сладко и тестяно.
Dega много хубаво че си намерила своя лекар.

# 673
  • ВАРНА
Момичета, майка ми е с понижена функция на ЩЗ и е на Л-тироксин, а след последия профил лакарката е решила че и кръвната захар е висока и са и дали хапчета и за това. Може ли някой който има и двата проблема да ми обясни винаги ли дават хапчета, дали само с диета няма да се нормализират нещата, защото тя хапва доста сладко и тестяно.

Ето тук се крие може би част от проблема.

# 674
m-i, зависи. От състоянието, от изследванията, от лекарката. Аз пък се боря да ми дадат метфогама, моята не иска. Колко й е кръвната захар на майка ти? Ако е висока, лекарството е задължително, ако е само завишена, на горната граница, може и само и диета да опита. Лошото е обаче, че при комбинация с болна щитовидна жлеза по-трудно се регулира захарта. Тя вероятно и затова се качва, не е от сладкото.

Общи условия

Активация на акаунт