Отворено писмо до Министър Игнатов относно тежките чанти на учениците

• 31 857
  • 269
  •   1
Отговори
# 150
  • СОФИЯ
Не съм мн. съгласна за писмата. Примери - високоплатеното майчинство 1 г. (вярно, че не стана само с писма), ако щете и площадката в дупката на НДК... Като не се прави нищо от никого, съвсем нищо няма да стане.  Peace

Така, де.
Не говоря за липса на гражданска инициатива тук, има я. Говоря за липса на ответен адекватен отговор. Дано се направи и разлика.
До тук етапът е просто изчакване на адекватна насрещна реакция. Писмата не са такава. За мен и не само.

Judy, знам че си колега юрист. В темите не съм срещала неточни твои отговори.
Опитвам се да не включа на трета и в тази тема да започне един безсмислен спор, с подобаващо натъртване на "успехи" на СНБМ и начина на осъществяването им.
Липсата именно на адекватност е създала проблема с тежките чанти на учениците и мисля, че всички които пишем тук сме наясно с това.
Какво конкретно предлагаш или считаш че не е предприето?

Би ли помогнала про боно на СНБМ да приключи три висящи съдебни производства по други въпроси? Предстоящите с.з. са пред ВАС, първоинстанционният съд се произнесе в полза на СНБМ и качеството е ответник.

# 151
Точно затова пояснявам- за да не се получава излишен спор.
Изрично пиша- не инициативата е лоша, не действията на майките и организацията, напротив. Но ответът го няма никакъв.
Затова моето искане, лично, като родител на две деца, към министерството е да се приемат нормативи, които да бъдат заложени рамково в ЗНП или в новия закон /ако такъв се приеме/ и бъдат конкретизирани в подзаконови нормативни актове.
Тежестта на раницата да се обвърже с възрастта и теглото на децата /последното е относително, т.к. деца на една и съща възраст могат да имат големи разминавания в ръст и килограми, затова възрастта може да е ориентир/. И не само тежестта е от значение. За мен е от изключителна важност държавата и общините да финансират ВСИЧКИ УЧИЛИЩА /не само и/или преимуществено онези, с връзките/ за устройване на едносменен режим на децата и шкафчета в класните стаи /или дори в коридорите/, които да се заключват и в които всяко дете да може да остави пособията за седмицата- физическо, рисуване, домашен бит, работни тетрадки /не проумявам от години защо по един предмет има тетрадка за работа в клас, за домашна работа, учебна тетрадка, че по някои предмети и отделно за контролни и класни/. В тези шкафчета могат спокойно да се съхраняват тоалетни принадлежности дори /не да се мъкнат всеки ден в раницата кърпички, хартия, гел за ръце и т.н./.
Те следва да не са миниатюрни и да се яхат на кон по двама, а да са персонални- по едно на дете, за да има място. Никак не е трудно да се осъществи и  при добра организация и не задължително търсене на личен интерес от поредната обществена поръчка няма да е много скъпо.
По редица предмети не е нужно да се разнасят учебници /по разказвателните, например, по ДБТ, по Музика и Изобразително изкуство/. Самите учебници не е задължително да са от луксозна лъскава хартия и шарении по всяка страница, които заемат преимуществено място по отношение на съдържателния текст. Простете, но с малкия ми син, дето е още на 5 години, четем книжки с черно- бели картинки вече, а последните ни две книжки изцяло са без картинки. 

Изпълнението на тези ангажименти в никой случай не следва да се прехвърля в тежест на директорите на училища, т.к. последните са изцяло зависими от финансите, които им се отпускат от съответните бюджети. Освен това и личните им управленски качества са различни и това следва да се отчете.

Мама Саня, пиши на лични, ако искаш, за конкретни проблеми.

Последна редакция: чт, 28 юли 2011, 11:21 от Judy

# 152
  • СОФИЯ
... За мен е от изключителна важност държавата и общините да финансират ВСИЧКИ УЧИЛИЩА /не само и/или преимуществено онези, с връзките/ за устройване на едносменен режим на децата и шкафчета в класните стаи /или дори в коридорите/, които да се заключват и в които всяко дете да може да остави пособията за седмицата- физическо, рисуване, домашен бит, работни тетрадки  ..
Мама Саня, пиши на лични, ако искаш, за конкретни проблеми.

Тц за коридорите. Ето го действащия подзаконов НА  Grinning. И аз скоро попаднах, след разговор за конкретно у-ще, което е предвидило ср-ва в бюджета си за шкафчета, но има предписание от ПАБ.
НАРЕДБА № I-209 от 22.11.2004 г. за правилата и нормите за пожарна и аварийна безопасност на обектите в експлоатация
Чл. 37. (1) Гардероби и шкафове за дрехи се разполагат само в определени за целта помещения, канцеларии и производствени помещения от категория на производство по пожарна опасност "Д".
...
(3) Не се допуска поставянето на гардероби и шкафове в складови помещения, по коридорите и другите пътища за евакуация.

За другото ще ти пиша на лични, за да не кривим темата в др посока. По-точно ще дам линк към сайта на ВАС, там поне иф е публична  Laughing
 Peace

# 153
И за мен е по- добре да са в стаята, но при училища с двусменен режим няма как да стане, освен както вече писах- "по две на кон", но едва ли и тогава ще са достатъчни. За това и пиша "дори в коридорите", като изключение. Ние имаме точно в коридорите и нямаме предписания на ПАБ, но шкафчетата ни са пак недостатъчни- по две деца са и няма място да си съберат всичко нужно за седмицата в тях.
Нашите, освен това, не са шкафове за дрехи, дрехите са на закачалки в стаята. Обаче физическото си е дреха, от друга страна.
Друг начин е всяко училище да има специално обособено за целта помещение, ако не можем да избегнем двусменния режим и да ги подредим по класните стаи. То и при двусменния режим не сме много добре, с оглед намеренията ни да въведем целодневно обучение.
Нормативната база може да се стикова, при желание и подробен преглед. Особено пък подзаконовата.
Виждаш- не може да се пипне едно нещо само и да не се наложи да се оправи друго у нас.
Хеле пък с пожелания и организация на ниво "директор" и "училище" хич не го виждам.

# 154
От телевизия ББТ ни потърсиха с молба, да предложим родител с дете в училищна възраст, който да има желание и възможност утре сутрин да бъде заснет репортаж с него и детето, за тежките раници на учениците. Пишетете ни тук или на лични, ако имате такава възможност.

# 155
То и да се съглася какво да покажа сега като нямаме учебници и помагала!?
Синът ми беше 5 клас и едвам му вдигах раницата да си я сложи на гърба...

# 156
Точно това можеш да кажеш- детето да сподели по колко учебници и помагала носи по един предмет. И да се обсъди въпросът с допълнителните помагала, които не са задължителни, но се изискват от родителите да се купуват, а от децата да ги носят. Сега му е времето да се кажат тези проблеми Peace

# 157
От първи до четвърти клас раницата на сина ми тежеше страшно,сега ще е 5-ти клас,дано да се промени нещо.После децата били с гръбначни изкривявания,е как няма да са.

# 158
  • Там, където ме обичат
Точно това можеш да кажеш- детето да сподели по колко учебници и помагала носи по един предмет. И да се обсъди въпросът с допълнителните помагала, които не са задължителни, но се изискват от родителите да се купуват, а от децата да ги носят. Сега му е времето да се кажат тези проблеми Peace

Ето това ми е най-големия дерт. Ние купуваме, децата се гърбят, а в края на годината виждам, че е работено тук-там.

# 159
  • София
Сигурно няма някой да не е видял банера на "На училище без тежест", ама да си кажа и тук, че има такава кампания.  Peace

Иначе тези две писма може би ще са ви интересни...  Wink

# 160

Ето това ми е най-големия дерт. Ние купуваме, децата се гърбят, а в края на годината виждам, че е работено тук-там.

Peace
Това изглежда ще зависи най-много от нас родителите. Дано има промени и на родителските срещи да не ни затрупат с какво да купим допълнително.

# 161
Нямам против да купуваме допълнителните материали.Всъщност не ги разглеждам като такива, при нас се работи с всичко.Достатъчно благодарна съм на това, че не плащаме учебниците и труда на учителите.Протестирам срещу формата и съдържанието.
Най-много ми допада идеята да се разделят учебниците на томчета, а още повече ми допада идеята за по-малка натовареност и по-ефективни предмети.Аз подкрепям идеята да имат по 4 часа на ден и да отпадне тази безумна лятна ваканция.Само не ме изяждайте...Предпочитам да имат 4 срока с достатъчно ваканции между тях и да изучават през всеки срок по 2-3 дисциплини, а не по 8 наведнъж, както е сега  и накрая да се получи перфектната каша.Аз специално трудно превключвам да му помагам по всичките предмети за следващия ден.

Тази година много от учителите казаха, че не държат да има тетр. за работа в клас, домашна, тетр. - речник...повечето изискват само по една, разделена на части.Може би е лъч надежда и едно добро начало!?

За кампанията - тя е ОК, но тежките раници са само симптом на нездрава система на преподаване и обучение като цяло.Не мисля, че ще остане неинформиран родител, или лекар и без кампанията - достатъчно е да доживее човек да види детето си на първия учебен ден...

Последна редакция: нд, 18 сеп 2011, 15:13 от Боби1973

# 162
Не разполагам с домакинска везна, но има магазинче за ХС на две крачки от нас.
Днес занесох да претегля учебник по математика на "Просвета" за пети клас.
Тежи 660 грама.  Twisted Evil. Съдържа 254 страници. Тежка, гланцирана хартия.
Другите да са около 400-500 грама.

Заради едните далавери докъде стигнахме.  ooooh!

# 163
  • у дома
По-голяма част от допълнителните помагала на сина ми (трети клас) са на издателство Слово-на вестникарска хартия са,но поради този факт хем са по-леки ,хем по-евтини...

# 164
Също подкрепям идеята за по-малка лятна ваканция, харесвам френския модел на 2 месеца 10 дена ваканция и лятна ваканция 2 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт