Може да не се разделят дърветата, но няма логика тогава от 100 дръвчета да получиш 30 ябълки и нито едно Гигантски дъвки, например. Затова ми е въпросът

Но пък се радвам на това, че след рефреш дървото ми е автоматично готово

А това какво ще ти се падне сигурно зависи от броя на дърветата, знам ли
Фиданките на стената може и да са "мистериозни", но само за човека, който ги взима. На практика за играта са си напълно предопределени от момента, в който се "произведат" от градинката и като такива се публикуват на стената.
Ако от градинка, в която има различни видове дървета, се роди фиданка, поне според правилата на играта най-голям шанс има да е от вида на тези дървета, които са най-многобройни в градинката. Тоест ако в градинката има 19 ябълки и 1 дъвка... много е ясно какво ще се падне.
Ако в градинката има дървета само от един вид, фиданката неизбежно е от второ ниво на същия вид. Просто хората разполагат с много повече градинки с обикновени дървета и съответно от тях се пръкват обикновени фиданки.
Освен това по мои наблюдения в играта е зададено и това от градинки с обикновени дървета по-често да излизат фиданки, а от градини с редки дървета - лейки, а не обратното

И в крайна сметка се получава очевидното - на стената просто се публикуват много повече череши и ябълки, а редките са по-редки