40 дни в къщи?

• 31 534
  • 187
  •   1
Отговори
# 135

Едва ли някоя майка сега стои 40 дни вкъщи.

Има и такива. Една позната ме нарече "луда" за това, че на 12тия ден бяхме на разходка с  малчо.
Тя не излизала с нейното дете 40 дни. Ами ок, ама аз не съм ти.

# 136
  • Sunshine state
Оф,като чуя това с 40 дни в къщи и ...  Rolling Eyes
За погачата съм съгласна,въпреки че ние не правихме,но това с "лехусите" е било едно време.  Crazy

# 137
O,и аз имам позната,която стоя 40 дни в къщи пролетта със сина си....Ама нейна си работа...Аз лично изведох дъщеря си на 8-ия ден от раждането й,мисля,че беше 22-23 декември,ами хладничко си беше-около минус 7-8 градуса,много добре си се чувстваше детето LaughingИ тази зима при минус 13-15 градуса пак бяхме навън всеки ден...Бабите съседки все ми викаха,че нямам акъл да си извеждам детето при такъв студ... Ама какво да я правя като се развилнее в къщи... Grinning

# 138
  • в 1001-та нощ
сигурно вече много хора са ти отговорили; на мен лекари ми казаха, че на 5 ден е добре да се извежда  Peace

# 139
В тези "бабини тъпотии" има много логика и благодарение на тях са се спасили доста деца.
Я се замислете как са се гледали бебетата едно време?
С цедилката на гърба, жената е била цял ден на полето. Не е излизала с луксозната си количка за по час-два до близкото кафе или парк. 40-те дни стоене вкъщи, във време, когато не е имало нито качествена медицина, нито перфектни хигиенни и битови условия, това си е било просто задължително. А и това е било единствения начин и родилката да се възстанови, да намери малко време за себе си и да събере сили, щото после почва яко бачкане, гледане на деца, чистене, готвене и т.н.

Тъкмо това е идеята. Жалко, че днешните майки не се замислят първо преди да забутат модерните си колички към някое кафене. Понякога си мисля, че стават майки, не защото се чувстват готови за това или такова е вътрешното им усещане, ами чисто и просто защото, видиш ли, е мн'оо гот да разкарваш навороденото си бебе из улиците.
Не слагам всички под общ знаменател. Това е само представителна извадка Peace

# 140
на мен лекари ми казаха, че на 5 ден е добре да се извежда  Peace
На мен ми казаха, че след 10ти ден, ако детето е здраво и времето е хубаво / без мъгли и порои/ може да се изведе детето /не в мол-а Mr. Green/ Явно е добре няколко дни да си остане у дома заради ваксините, които слагат в Родилния дом

# 141
  • Mediterraneo
В тези "бабини тъпотии" има много логика и благодарение на тях са се спасили доста деца.
С цедилката на гърба, жената е била цял ден на полето. Не е излизала с луксозната си количка за по час-два до близкото кафе или парк. 40-те дни стоене вкъщи, във време, когато не е имало нито качествена медицина, нито перфектни хигиенни и битови условия, това си е било просто задължително. А и това е било единствения начин и родилката да се възстанови, да намери малко време за себе си и да събере сили, щото после почва яко бачкане, гледане на деца, чистене, готвене и т.н.

Тъкмо това е идеята. Жалко, че днешните майки не се замислят първо преди да забутат модерните си колички към някое кафене. Понякога си мисля, че стават майки, не защото се чувстват готови за това или такова е вътрешното им усещане, ами чисто и просто защото, видиш ли, е мн'оо гот да разкарваш навороденото си бебе из улиците.

Като цяло доста смущаващо обобщение, въпреки че няма общ знаменател... И като се чувства добре физически и психически родилката, да вземе да си отстои вкъщи 40 дни ли?! Има хора, които се възстановяват доста по- бързо, за други този период не е достатъчен...

# 142
Аз още от първия ден бях на крак в болницата. Когато ни изписаха изчаках няколко дни, и почнахме да го извеждаме на балкона, после до парка до нас. И вчера и днес бяхме 4 часа на вън с него заедно с кучето. С такова хубаво време как да седиш в къщи, хубаво е детето да е малко на чист въздух..... (колко е чист в София не знам Wink  Joy

# 143
  • Бургас

Като цяло доста смущаващо обобщение, въпреки че няма общ знаменател... И като се чувства добре физически и психически родилката, да вземе да си отстои вкъщи 40 дни ли?! Има хора, които се възстановяват доста по- бързо, за други този период не е достатъчен...

Вместо запис направо да се включа  Mr. Green
Че има и такива майки, които незнаят защо стават майки - има ги, няма да спорим, ама всеки си носи отговорността за действията и бездействията си и не виждам смисъл да се линчуват хората, че заклатили количките по кафенетата, ми то в днешно време седянки почти няма! Пък и ако мама се чувства по-добре с количка на плетен стол в кафето, отколкото на дървена пейка в парка, какво лошо има, не е престъпление, смятам! По-добре в кафето, отколкото затворен между 4 стени да се побъркаш от хормони!

По повод на въпроса за 40 дни, акушерка така обясни ситуцията през летния период: Ако гледаш бебето си на отворена балконска врата или прозорец, за него е без значение дали ще го изкараш на терасата или навън с количката. То няма температурна разлика д апреодолява, а относно стерилността, ми то напуска стерилната среда още с излизането си на бял свят, а след това и от родилното. Остава да се предвиди състоянието на майката, т.е. до колко тя е в състояние заклащайки количката да се грижи за детето навън по време на разходка. Именно затова се препоръчват кратки в началото разходки.

А за зимата вече незнам, даже не съм се и интересувала как е, предполагам, че трябва да се има предвид някакъв климат и възраст, но пак смятам, че преценим ли че детето е достатъчно укрепнало да излиза на терасата - значи е достатъчно укрепнало и за излизане навън!

# 144
Според мен идеята на ограничението от 40 дни(според мен е много) в наши дни, е по скоро свързано не толкова с климатичната обстановка навън, колкото до това, детето и майката да не бъдат заразени с нещо тъй като са със слаб имунитет. Аз естествено, че не съм се спряла да излизам дори и за ден.В къщи освен на изписването, следващите гости дойдоха чак след около месец. А навън изкарах сина си още на втората седмица(преди това беше лошо времето), но не го водех в магазини и затворени помещения където има много хора, гледах да сме си по изолирани до около два месеца.

# 145
Четох темата преди да родя Simple Smile и мнението ми сега след раждането си остана същото: щом е приятно времето сме с бебето навън. Първата разходка ни беше на 9-я ден - малкия я проспа и нищо не разбра Simple Smile. Сега вече се разхождаме по цял ден, ако не е много горещо - иначе правим пауза или излизаме вечер. Детето се чуства добре навън - дори му се отразява на апетита.
За стерилността имам какво да кажа - като видях колко е стерилно в АГ-то, където родих - разбирайте пълна мизерия, особено тоалетните и банята/ако това въобще беше баня/ - нямах притеснения, че разходката ще е сблъсък с бактерии. Нямах търпение да си зваеда бебчо на чисто вкъщи.
За възстановяването от раждане - родих секцио и на 5-я ден вече нямах време да се сещам за операцията, единственото важно стават грижите за бебо. Още в болницата въртях етажите, това беше щом искам да си видя бебето - трябва да стигна до там.
Иначе срещах хора, които ми казваха, ама бързо се движиш дай по-бавно, не ходи боса трябва чорапи, че си лехиса - чорапи на 35С  Shocked. И аз съм от тези дето като чуеха думата "Лехиса" ми идеше да дигам скандал.
В крайна сметка сега сме щастливи мама и бебе, много хора дори се спират като ме видят с малкия и ни се радват - непознати, това ми е малко странно, но явно бебетата умиляват всички.
Малкия също постепенно свиква, че през деня гука, смемем се може и да не спи през цялото време, разглежда до където вижда, а вечер е време за млякото и спане по-дълго време.

# 146
  • Бургас
Бебе Михаела е вече на 13 дни. Вчера педиатърката от болницата на контролния преглед каза:"Готови сте вече за разходки, не се ограничавайте!" А аз вече я бях изкарала на 10-тия ден за пръв път.
След моето секцио аз бях 7-8 дни доста отпаднала, а и съмнения за мастит и висока температура имах, та нямаше как да излезем по-рано! Което потвърди теорията ми за това, че щом мама се чувства добре и бебе е здравичко - разходките в хубаво време са препоръчителни.
Но за стерилната среда в АГ-то съм съгласна. Такова течение ставаше, че еднократния ми чаршаф се надигаше чак, освен това на циганките мъжете се разхождаха като у тях си, мръсни, миризливи в родилното. Акушерките не можеха да сварят да ги гонят.
Абе излезе ли от корема на мама - край със стерилитета!

# 147
Извинявам се, ама какво е "Лехиса"  newsm78 .

Иначе писала съм по темата, не бих седяла 40 дни в къщи

# 148
 Simple Smile  жена, на която не са и свършили лохиите след раждането т.е.още има теч.
Тъпо но хората още си мислят, че е като едно време.

# 149
  • Sunshine state
Тук му викат "лехуса"  Wink

Общи условия

Активация на акаунт