Намерих портмоне

• 9 335
  • 49
  •   1
Отговори
  • Linz
Дъщерята го намери де. Има известна сума пари и лична карта (от старите). Има бележка с телефон- трябва да е познат на собственика. Мъжа ми казва да звънна на този телефон, да открия собственика и да го върна (но има вероятност и да не могат да ми кажат номера). Майка ми казва само да предам личната карта в някое РПУ, защото собственика може да направи проблем, че е имало повече пари (или в РПУ-то да ги приберат).
Кажете как е най-добре да постъпя, щото аз се обърках.

# 1
АЗ бих звъннала на телефона и бих поискала телефонен номер на лицето на което са документите.После ще му върна протминето.
Случвало ми се е .Оказа се въре цялата заплата на една жена/към 300лв/.Намерих я върнах и протминето..Много се зарадва просълзи се.Извади 15 лв да съм се почерпела.Отказах разбира се ,но се почувствах много добре от стореното.

# 2
Не мога да ти кажа, как е най-добре да постъпиш, но мога да споделя как аз бих постъпила в конкретната ситуация.
Бих звъннала на телефонния номер, за да се опитам да открия собственика и да му предам лично загубеното.

# 3
...Има бележка с телефон- трябва да е познат на собственика...

Може изобщо да не му е познат. Може да е телефон от обява, може да е всякакъв.

Иначе:

Чл. 7, ал. 2  (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., в сила от 29.12.2000 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Гражданин, намерил личен документ, е длъжен да го предаде на органите на Министерството на вътрешните работи.
(Закон за българските лични документи)

Чл. 87. Който намери движима вещ е длъжен да я предаде на собственика или на този, който я е изгубил, след прихващане или заплащане на възнаграждението и разноските.
(Закон за собствеността)

ПП
Интересно кога изтича срокът на стария документ, може би е безсрочен. Ако е така, може да се опиташ да откриеш телефона на собственика директно. По име и адрес е лесно. Макар че, постоянният адрес може да не е настоящ адрес, едва ли има проблем да се свържеш лично със собственика.

# 4
а адресът в картата какъв е?

# 5
  • Linz
Намерих му телефона, говорих с него. Звучеше ядосано, все едно аз съм виновна Shocked
Разбрах се с него, отивам да му предам портмонето.
Благодаря за отговорите и специално на Холо за инфото.

# 6
  • София
Преди време и аз си бях загубила портмонето в рейса.
А вътре - лична карта, кредитни карти, шофьорска книжка, пари .... ooooh!

Намерило го едно дете, дало го на майка си, тя ме издири чрез телефонен указател (добре, че имам стационарен телефон!) и ми върнаха портмонето.
Всичко си беше непокътнато!
Занесох бутилка вино и голям шоколад за детето!

Съвет: Опитай и се обади на телефона, за да те свържат със собственика на личната карта.
От там-нататък ти решавай какво да му върнеш и какво не!
Аз бих дала портмонето както съм го намерила.  Peace

# 7
  • В Космоса

Разбрах се с него, отивам да му предам портмонето.

Не е ли по-редно той да дойде да си го вземе, а не ти да му го носиш?

# 8
Ядосано?
Хм.
Намирала съм портмоне без документи, с 40-50 лева и джиесем вътре. Предадох го в съответното РУ на МВР и подписах протокол. Да тръгна аз да търся, е как ли не. Stop

# 9
Наскоро колежка намерила телефон,набрала последния набран номер и съответно чула упреци и нападки,след което собственика пристигнал с мръсна газ със скъпа кола,прибрал си го и отпрашил,без да каже едно благодаря.А тя е била в супермаркет,можело е един шоколад да и купи-тел.е бил скъп с много екстри,но чешити всякакви.
Аз преди седмица съм изтърсила своя без да усетя.Човека по същия начин набрал и уцелил големия ми син,той съответно набра малкия който беше с мен за късмет и това ми спести притеснението.Обясни ми в кой офис да отида и кого да търся.Купих нес кафе и бонбони и отидох,с кеф му ги поднесох,не всеки щеше да постъпи така.А аз вече трудно щях да си купя нов тел.Добре е че още има такива хора,

# 10
инка, точно над твоето мнение авторката е писала, че се е свързала с човека  Wink

# 11
  • Linz
Ядосано прозвуча, защото не е знаел, че си е изгубил портмонето и е мислел, че някой си прави майтап с него. Излезе навлек, който сега има номера ми Whistling
Дано не съм сгрешила.
Акаша, не исках да вижда къде живея, затова предпочетох да му го занеса някъде. Ама той така или иначе разбра, понеже се помъкна след мен... Tired
Ако пак намеря портмоне, съвсем няма да знам как да постъпя Confused

# 12
Дано не те безпокои.Тогава ще стане-направи добро,изяш л...о.

# 13
От там-нататък ти решавай какво да му върнеш и какво не!

Какво искаш да кажеш?  Rolling Eyes

Дано не те безпокои.Тогава ще стане-направи добро,изяш л...о.

Както обикновено...

# 14
аз съм намирала портмонета, при мен са си забравяли поне 10 пъти портмонета
абе, направо вече съм спец в издирването и откриването на улики
последният път бяха забравили едно - жена, която живее в чужбина и вътре личната й карта, шоф книжка и шоф книжка /едиствения док за самоличност в другата държава/ от чужбина
вътре долари и левове
ама доста бяха поне 400-500 лв
направо шерлок холмс станах - щото ме мързи да й ходя на адреса, а от рпуто ги знам колко са мудни и може и 2 месеца да вземе докато отидат при нея /навремето шефа ми си беше забравил лк в някакъв хотел и помислил, че я е изгубил, извади си нова и след 2 месеца пристигна от рпуто по служебен път/
и тъкмо навих свекър ми да ходи на адреса и викам чакай да пробвам последната визитка и хоп, познаваха жената и след 20 минути пристига - женицата не беше спала от притеснение, не заради парите, а заради документите. и аз като обирана от джебчийки й дръпнах една лекция как никога повече да не носи документи за самоличност в портмоне, плеснахме, прегърнахме се, почерпихме се и кой откъде е.
другия път като намериш - пак така звъниш, намираш и предаваш. това е.

Общи условия

Активация на акаунт