Приемното семейство-удачен модел за временна грижа или.....?

• 7 755
  • 73
  •   1
Отговори
# 15
но комисията не я одобри за приемен родител, защото си каза, че кандидатства заради конкретното дете.
Интересно, какво е станало с това дете. Дано наред с това - да спазват "буквата" на закона, соцоалните да са се погрижили по най-добрия начин за детето. Макар че не виждам нищо лошо в мотивите на тази жена и нейното желание да вземе детето, ако това желание е споделено. Нали преди всичко трябва да се грижат за интиресите на децата!

# 16
  • София
Искам да ви питам нещо. За да не ми се скарате защо пиша тук, ще кажа, че много ми се иска да стана приемен родител, но засега няма единомислие в семейството ни.
Като една твърдоглава жена обаче, вече звънях в отдел "Закрила на детето" за да проуча изискванията.
Казаха ми, че трябва да докажа доходите си с официални документи, защото процедурата минава през съд.
Знаете ли по кой ред е тази съдебна процедура?

Не знам по кой ред е съдебната процедура. Всъщност не знам какво значи да е по "ред". Но най общо казано тя е в края на една дълга процедура и се състои - делото - чак след като детето е настанено у вас. В нашият случай 3-4 месеца, след това.
Не виждам каква е връзката между доходите и съдебната процедура.

Иначе документа за доход е един от многото, които се изискват още при подаване на заявлението за приемен родител. След подаване на това заявление следва изготвяне на социален доклад, който касае и способността ви, чисто финансово да осигурите грижи за приемното дете. На практика няма долна граница на доходи, указани някъде, но се съгласи, че социалния работнник не може да ви оцени като способни да се грижите за дете ако нямате никакви доходи. И знам че има разлика между доказуеми такива и... но на ОДЗ им трябват документи  Simple Smile
Теб какво те притеснява?

# 17
Ами как да кажа...доказването на дохода е проблем.
Социалния работник ми каза, че дори да видят, че имам възможност да се грижа за още едно дете, и да изготвят съответен доклад, нещата се разглеждат и от съда. Та се интересувам каква точно е ролята на съда - решава случая или го наблюдава.
По кой ред се произнася, в смисъл процедурата къде е уредена, за да я прочета обстойно. Защото ако е решаваща ролята на съда, каузата ми е обречена при липса на официални доказателства за доход.

# 18
  • София
първо искам да ти се извиня, че те нападнах  Simple Smile
второ - ако кандидатстваш за професионален приемен родител, не мисля, че съдът ще се произнесе против. Ама тия социални работници нямат ли си друга работа, освен да отказват хората  #Cussing out

ПП Извини ме още веднъж, но много ми е омръзнало от  теми тип "Що не си осиновите едно дете"... не че ти имаш вина, просто аз паля бързо

# 19
Настаняването на дете в приемно семейство става с настанителна заповед от дирекция закрила на детето,а съда  потвърждава и  се произнася за срока .

# 20
ДзверHug Не искам да ставам професионален родител. Доброволен искам да стана, за да мога да си работя. 
Цвете, какво означава това, че съда "потвърждава"? За да потвърди, какво проверява. Ако не потвърди, ще вземат детето ли? Някъде трябва да е уреден законово този въпрос, ще трябва да се разровя.

# 21
  • София
ДзверHug Не искам да ставам професионален родител. Доброволен искам да стана, за да мога да си работя. 
Цвете, какво означава това, че съда "потвърждава"? За да потвърди, какво проверява. Ако не потвърди, ще вземат детето ли? Някъде трябва да е уреден законово този въпрос, ще трябва да се разровя.

Доходите със сигурност не проверява  Grinning
Проверява дали са спазени процедурите.
При нас и двете дела продължиха по 5-6 минути. Първото го отложиха, защото според съдята (вероятно и по закон) майката (която е страна по делото) не е "надлежно призована". А тя не беше, защото никой не може да я открие за да и връчи призовка. Вторият път съдята даде ход на делото (вероятно защото междувременно са спазени изискванията за призоваване), социалния работник каза няколко изречения за това колко добре се адаптира детето в семейството и как адекватно се грижим за нея и посрещаме нуждите и  Grinning
Съдията ни попита дали все още искаме да сме приемно семейство на въпросното дете и нещата приключиха.

# 22
Проучването и доклада ги правят  социалните,те одобряват,предлагат и настаняват.Съда се произнася за какъв срок да е настанено детето и пак питат дали искате да полагате грижи .По-скоро е процедура ,през която да се мине за да има съдебно решение,като официален документ,след настанителната заповед на ОЗД

# 23
        Наясно ли са тези които искат да бъдат приемни родители,колко е трудно да се грижат за дете от институция? Повечето от най-ранна възраст са с девиантно поведение, имат своите особености,наследствена обремененост и т.н. Не го пиша случайно, имам случай при който дете на 10 години е било в два Дома , впоследствие настанено в доброволно приемно семейство, същите не" издържат" и го връщат. М.януари 2010 година е настанено в професионално приемно семейство, които също се отказват да се грижат за детето, "не можело да приеме правилата на семейството" и сега то е в кризисен център и му предстои отново настаняване в дом. Кажете ми сега какво се случва в главата на това дете???
        Много хора се умиляват от предавания по телевизията и решават,че това е много лесна работа и хоп, дай да станем приемни родители. При други ги води идеята за заплата на професионален прием.родител, то при тази безработица.... Затова, нека  всеки сериозно да си помисли!!

# 24
  • Вън от пространство и време
О, то всички си имаме своите особености и наследствени обременености....

Едни от нас като видат паднал на земята човек се опитват да му помогнат с каквото могат, други седят отстрани и дават акъл, а трети просто отминават...

# 25
  • Някъде в България
        Наясно ли са тези които искат да бъдат приемни родители,колко е трудно да се грижат за дете от институция? Повечето от най-ранна възраст са с девиантно поведение, имат своите особености,наследствена обремененост и т.н. Не го пиша случайно, имам случай при който дете на 10 години е било в два Дома , впоследствие настанено в доброволно приемно семейство, същите не" издържат" и го връщат. М.януари 2010 година е настанено в професионално приемно семейство, които също се отказват да се грижат за детето, "не можело да приеме правилата на семейството" и сега то е в кризисен център и му предстои отново настаняване в дом. Кажете ми сега какво се случва в главата на това дете???

О, то каквото е имало да става в главата му е станало много преди да бъде предложено за приемна грижа. Може да ви се вижда шокиращо, че има хора, които не могат да се справят, но дали вие бихте могли да се справите, а?
 Колко приемни деца сте отгледали до сега? Или имате едно, две осиновени? Отстрани идеите някак си бълват, бълват, но е друго когато се сблъскаме наживо с тях...И стига с тая наследствена обремененост, че направо ме втриса Sick

# 26
Аз пък мисля, че diditop e права. Изобщо не смятам, че пишещите тук са представителна извадка. А от сърцераздирателни предавания за приемната грижа от рода на тези, които вървят в момента направо ми се повръща.

# 27
  • Някъде в България
Не оспорвам това, че предаванията по телевизията заблуждават и има много трудности при отглеждането на дете, живяло в институции, но не може да се съдят с лека ръка хората, които се наемат да се грижат за такова дете. Наследствена обремененост/пр.олигофрения/ също може да има, но да се обобщава за всички не е правилно. А има ужасни деца, колкото и странно да ви звучи и то без да са прекарали и ден в институция, затова трябва да се обмислят всички гледни точки. То е лесно да се говори-горкото дете, то не случи, но какво прави детето и защо се получава така, никой не пита.

# 28
Има и също толкова много родители, които изобщо нямат идея за какво става въпрос и се захващат и после размятват децата от едно място на друго. Мисля, че точно това се има предвид.

# 29
  • София
мислех да пиша, ама тя Кудку вече ми е написала мислите  Peace

Общи условия

Активация на акаунт