саниране на етажната собственост- мисията невъзможна?!

• 3 220
  • 29
  •   1
Отговори
  • София
в последните дни постоянно говорят за възможността да се санира на ниски цени цялата етажна собственост. Моето мнение е, че под 10% биха се възползвали от тази "екстра" защото:

- много малко ще отговорят на критериите
- няма как всички живущи да са съгласни

Специално в нашия вход беше поставен този въпрос преди години, когато пак имаше подобна програма за енергийна ефективност, но се започнаха едни спорове  ooooh! Едни искат, други- не и стана оле-мале. В крайна сметка се мина пак на стария изпитан в БГ вариант- всеки да се спасява както може  Rolling Eyes

Как е във вашия вход ?

п.с. http://play.novatv.bg/play/240705/ 11:05мин

Последна редакция: нд, 06 фев 2011, 20:04 от missence

# 1
  • Бургас
Ами при нас всеки се спасява както може.Ние,когато се нанесохме санирахме апартамента си.Сега още около 4ри семейства санираха също.Във входа има 16 семейства.Въпросът с цялостното саниране въобще не е повдигнат.Просто всеки си се оправя.Последните две семейства,които сенираха на 6 и7-ми етаж санираха заедно.Лошото е обаче,че всеки си боядисва както му е кеф ooooh! Crazy.Ние боядисахме в бяло фасадата на терасите,но последните 2семейства,за които говорех боядисаха в ярко розово,по-скоро цикламено Crazy.Фасада на блока стана пълна цигания.Блока е оранжев,не много силно,но достатъчно,та представете си какво се получи с цикламеното Crazy.

# 2
  • София
доколкото знам вече има закон, да не се променя цвета на фасадата. Наши съседи ги накараха от общината да си го пребоядисат. Ние направихме саниране тази година, явно е, че общата работа и кучетата не я искат, макар че ако се бяха навили всички да санираме, щеше да е по-изгодно, но някои таксата за чистачка и асансьор не си плащат, какво остава за саниране.

# 3
Нашия вход е безнадежна работа. Ние сме санирали, като наистина помолих специално майсторите да се доближат до основния цвят на блока-кремаво към жълто, даже балконите, които са кафяви ги накарах да оцветят в кафяво, но съседа отдолу след нас си сложи, разбира, се друга изолация, която излиза от ръбовете на нашата  с около 5 см., боядиса я бяла и черешката на тортата е, че я направи на половината апартамент и спука гумите ли, що ли, така и не разбрахме, но така си стои вече 3 години.
Завиждам благородно на първия вход на блока, които се събраха и си изолираха целия вход, даже и около "обществените" прозорци без да ползват някакви програми, а там има и стари хора..... Средният вход пък си смениха прозорците на входа с ПВЦ. Само ние сме някакви чепати идиоти, дето имат само претенции, ама като трябва да се бръкнат за входа, просто нямат и край, а и има няколко апартамента, които не се обитават и дори не се дават под наем-е така си стоят празни с години и там да получиш нещо от собственика за входа е да чакаш от умрял писмо.

# 4
  • София
казабланка, ти си мислиш, че сте само вие. Входа с/у нас си смениха дограмата на стълбището, боядисаха го вътре, смениха входната врата, а при нас всичко става с клизма. Едвам ги накарахме преди години да сложим входна врата като хората с домофонна с-ма и до днес има 2 сем-ва, които не платиха за домофони и си хвърлят ключовете през балкона  ooooh! За дограмата на стълбището и дума не може да става. А, за изолацията- беше яка шарения, докато не излезе този закон и с предписания ги накараха да си пребоядисат шарениите  Peace

А, като правихме покрива и козирките, направо беше скъсвация на нерви  ooooh! Тези на долните етажи не ги засягал покрива, а тези на горните пък- козирката  ooooh!

Да не говорим за простотията да не си слагат крушки по етажите. Поддържаме нашата площадка + крушките при звънците. Никой не се сеща, ще се пребият в тъмното, ама....  ooooh!

# 5
По тази тема си задавам и аз въпроси. Отговорите не ми харесват никак.
Първо, да накараш всички собственици да действат заедно и единно е общо взето невъзможно. Второ, саниране не е просто външна изолация и дограма. Оправят се сглобки на панели, сменят се щрангове и какво ли още не. Когато санирането е по програма, всички тези неща трябва да се направят в блока. Хайде, сега си помислете, какво става с онези, които вече са си сложили нова дограма и външна изолация. Ще си ги махнат, за да се сложи еднаква на целия вход? Никога! Българинът не познава такъв тип мислене. Щом той се е уредил, смятайте, че въпросът за него е приключен.
Трето, истината е, че тази процедура пак не е евтина. Да кажем, че е 5-10 хиляди лева на жилище (не помня сумите съвсем точно, но са от този порядък). Колцина могат да си го позволят? Ясно е - малцина.
И едно общо съображение - имайте предвид, че външната изолация и остъкленият балкон не са саниране в този момент, а са нарушение на закона на практика. Та така...  Money

# 6
  • София
Цитат
Хайде, сега си помислете, какво става с онези, които вече са си сложили нова дограма и външна изолация. Ще си ги махнат, за да се сложи еднаква на целия вход? Никога!

права си, но има и нещо друго. Преди няколко години в нашия вход нямаше нито една изолация. Фирма ни предложи да санира безплатно, з-то сме на централен булевард и искаха да сложат реклама, е пак се намериха 2 апартамента да са против просто ей така за спорта. Първо измислиха условието да няма осветителни тела, за да не им шумят, макар че става дума за реклама на т.нар. калкан. Фирмата се съгласи, е да ама те пак не бяха съгласни. На въпрос: "защо!", отговорът беше: "еми ей така просто" и всичко пропадна  ooooh! Принципът "не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле" си се отнася в пълна сила  ooooh! ooooh! ooooh!

# 7
Прочетох темата с малко закъснение, но ще изкажа и моето мнение. Хората трябва да се обединят и да започнат работа, защото възможността да се санират целите етажни собствености е голяма и трябва да се възползваме. Европейските програми за енергийна ефективност са една добра възможност, като освен от цената, хората ще спестят и от разправии по организацията и контрола.

# 8
Можете ли да ми кажете какво включва санирането?
Аз си мислех, че ще се отварят и проверяват заварките на панелните жилища, но като гледам по медиите никой не го включва. Какъв е смисълът да се сложи изолация и да се боядиса, а след това да се чопли вътре и после пак отново Confused

Другото, което ми направи впечатление е цената, споменаха за 5000 лв./апартамент Crazy
Какво включват, освен - изолация, смяна щрангове, смяна дограма? Аз повече от 2000 не мога да го докарам newsm78

Конкретно за нашия вход, нямам оплаквания, взимаме наем от покрива и влизат доста пари в касата, смениха щраговете, пощенските кутии, входната врата, боядисаха входа до 2 етаж, сега чакам да сменяме дограмата на общите части, след което и да се добоядиса нагоре, изчакваме, защото при смяната на дограмата ще има мацане и къртене. Дотук не сме плащали нищо - като се съберат пари в касата - прави се нещо, после се събират за следващото.

# 9
  • Пловдив
Ами при нас всеки се спасява както може.Ние,когато се нанесохме санирахме апартамента си.Сега още около 4ри семейства санираха също.Във входа има 16 семейства.Въпросът с цялостното саниране въобще не е повдигнат.Просто всеки си се оправя.Последните две семейства,които сенираха на 6 и7-ми етаж санираха заедно.Лошото е обаче,че всеки си боядисва както му е кеф ooooh! Crazy.Ние боядисахме в бяло фасадата на терасите,но последните 2семейства,за които говорех боядисаха в ярко розово,по-скоро цикламено Crazy.Фасада на блока стана пълна цигания.Блока е оранжев,не много силно,но достатъчно,та представете си какво се получи с цикламеното Crazy.
НЕ сте санирали, цялостно саниране се извършва с разкриване връзките на панела, проверка и подмяна.

# 10

[/quote]НЕ сте санирали, цялостно саниране се извършва с разкриване връзките на панела, проверка и подмяна.
[/quote]
защо ли ми се струва че не е необходимо да се разкриват връзките на панелите.
в 21 век не може да няма начин да се преглеждат с подходящ уред и само ако има нужда да се дообработват.
Но и аз се питам - след като са  сменени щранговете, линията, дограмата на входа, външна врата, абонатната дори какво остава да се санира? Май само външна изолация, но там пък кой и как ще определи от направените досега изолации кои ще останат. Само при нас са поне 4 вида.
Ами с дограмите - както и преди писах и там разнообразие от видове.

# 11
Важно условие за започване на работа по саниране на жилищни сгради е извършването на предварителен енергиен одит. Той ще покаже какво трябва да се направи, за да стане сградата по-енергоефективна. Проектите за енергийна ефективност включват работа по всички общи части, не само саниране, а и ремонт на ВиК, Ел., парна инсталация, дограма и др. Ако живущите в даден блок са извършили вече повечето неща по енергийната ефективност със собствени средства, не е лошо да си направят енергиен одит на сградата и ако всичко е наред да направят технически паспорт, в който да е описано всичко извършено.

# 12
Важно условие за започване на работа по саниране на жилищни сгради е извършването на предварителен енергиен одит. Той ще покаже какво трябва да се направи, за да стане сградата по-енергоефективна. Проектите за енергийна ефективност включват работа по всички общи части, не само саниране, а и ремонт на ВиК, Ел., парна инсталация, дограма и др. Ако живущите в даден блок са извършили вече повечето неща по енергийната ефективност със собствени средства, не е лошо да си направят енергиен одит на сградата и ако всичко е наред да направят технически паспорт, в който да е описано всичко извършено.
Да точно така е ,но никой не казва ,че сградата трябва да има технически паспорт. Аз без да звучи нескромно бих казал ,че почти никоя сграда построена преди 2005г има такъв а и за какви цифри се говори на апартамент бахти и санирането ще излезе Joy

# 13
  • София
5000лв дават от програмата и всеки собственик трябва да плати? т.е. колко средно се покриват от проекта и колко се плащат от собствениците?

# 14
Не сте разбрали правилно ,около 5000лв излиза санирането на 1ап от около 60кв и от програмата отпускат 50% от сумата а за техническият паспорт за такъв апартамент е около 2000лв да се направи обследването

Общи условия

Активация на акаунт