Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как бихте постъпили.. чихуахуа над стандарта

 • 796
 • 12
 •   3
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте. Имаме  чихуахуа от 2 месеца. Взех го от развъдник .. и то официално регистриран развъдник, няма да му споменавам името. В общи линии досега само хубави неща бях чувала за тях. Взехме мъжко чихуахуа стандартен размер съответно до 3 кг, като развъдничката каза, че ще бъде около 3.100 кг. Не ме разбирайте погрешно, животното много го обичаме навсякъде е с нас милото. Проблемът, ако изобщо мога да го нарека проблем, е че стана на  5 месеца и вече е 3 кг... което за мен означава, че ще е много над тези килограми.. намекнах на жената, че е голям за тази възраст, тя ми отговори, че някои по това време спират растежа си, което за мен е абсурдно. Как бихте постъпили в тази ситуация. Не мога да го върна кученцето, взаимно сме привързани вече, но в мен остава едно чуство на разочарование.. все пак именно за да е представител на породата го взехме от развъдник. Иначе има всички отличителни белези на породата освен размера..

# 1
 • София
 • Мнения: 24 998
Какво точно питаш?

# 2
 • Мнения: 1 519
С какво и как се храни, има ли подходяща физическа активност? Ако се вози само в чанта и никога не пристъпва по мръсните улици и треви или, пази Боже, общува с други кучета, може да не изразходва достатъчно енергия.
Шоу клас ли е кутрето, на изложби ще ходите ли?

# 3
 • Мнения: 15 396
Предполагам, че сте присъединена към 1-2 групи на породата във ФБ да речем - пишете там, може да получите някакъв съвет. Най-малкото ще дадете гласност.
Аз имам друга порода куче, също над стандарта, но лично на мен не ми е проблем. Не сме ходили на състезания, не е размножавана и пр. ситуации, в които би имало значение.

# 4
 • Мнения: 778
Какво значение има това? Ще ходите по състезания ли? Някои просто стават по-големи,или просто е прехранен.Домашния любимец дава любов,компания.Ако толкова не ви харесва,поне го подарете на хора без предрасъдъци,които ще го обичат.Но той ще ви помни и ще страда.

# 5
 • Мнения: 221
Аз мисля, че до известна степен собственичката на развъдника е права. Най - усилено растат именно до тази възраст. Ще наддават , но малко, няма да стане, примерно 6 кг. Ако е прехранено, съответно с наднормено тегло, това също дава отражение в данните на кантара, които не са реални за индивида. Това го пиша да ви успокоя малко, защото виждам, че държите на екстериора.
А относно въпроса ви, как бихме постъпили... аз лично, щом съм живяла с това кученце толкова време, то става Мое куче и единствено бих се тревожила за здравето му ( Да не дава Господ на никой!)
Щом е от развъдник, значи вашето кученце ще носи до голяма степен гените на родителите си. Не се притеснявайте за теглото му, най - вероятно ще в стандарта Blush

# 6
 • Мнения: 4
Кученцето не е с наднормено тегло, нормален си е, нормална активност има, не го носим в чанта. Не, не съм го взела за изложби и развъждане, само за домашен любимец. Кучето много го обичам и не е изобщо вариант да го махна, не бих го направила в никакъв случай. По- скоро дали бихте се свързали с развъдничката .. дали е редно, но реално погледнато, може би няма никакъв смисъл. Благодаря, за мненията. 😊

# 7
 • Мнения: 9 039
Аз те разбирам. Въпросът е, ако си убедена, че те е излъгала, дали да ѝ го кажеш в очите при свършен факт или не. Моят съвет е да ѝ го кажеш, но само ако наистина си убедена и можеш да докажеш, че те е излъгала. Т.е., преди да обвиниш, помисли дали има наистина вина. Днес ще пробута на теб, утре на друг и то защото за всички е ясно, че "важното не е дали отговаря на 100% описанието, ами че каквото и да е пак ще си го обичате". Ако имаш право, потърси си го.

# 8
 • Мнения: 1 519
Не казахте за какъв клас е представено животинчето, съответно колко може да се очаква да покрива критериите на породата.
Искате някакво обезщетение ли, това ли е питането? Ако е така, изчакайте да достигне зряла възраст и ако още имате оплаквания в "представянето" на кучето, говорете пак с развъдчика и вземете някакви мерки според ситуацията.

# 9
 • Мнения: 279
Изчакайте малко ако мислите да предприемете някакви мерки .
Според мен щом сте се сприятелили и си го обичате няма смисъл да се занимавате. От развъдника не ви ли показаха родителите на кученцето ?

# 10
 • Мнения: 83
Просто вече за мачкане и гушкане. Моят стигна заветните 4 кг, но е на 7 години вече.   В бебешката възраст много бързо израстват, и до около 6 месец достигат кг си. После с годините има варирания, според диетата и движението. За мен беше важно да е едро, това си исках, но за да не се чувствате излъгана разпитайте за родителите- размер, характер и тн. Едва ли ще го върнете, но поне да са честни с произхода на кученцето. И споделете името на развъдника, това е важно за бъдещите собственици.

# 11
 • на село
 • Мнения: 573
Въпреки че аз имам други разбирания относно купуването на домашни любимци, смятам, че ако животното не отговаря на породата, трябва да си търсите правата, съответно парите. Защото цената, която сте платили, е за породисто животно.

Вие сигурно сте привързани към животното и вероятно няма да го хвърлите на улицата, но сделката си е сделка, и ако развъдникът е нередовен, трябва да вземете мерки. То и затова улиците са пълни с бездомни кучета, де. От такива пишман бизнесмени основно.

Обърнете се към човек, който познава стандарта на породата и ако сте права, вдигайте пушилка и непременно съобщете кой развъжда бъдещи улични кучета.

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 20:34 от ПраВещица

# 12
 • Мнения: 5 619
Посетете ветеринар, посъветвайте се дали пък вие не грешите в грижите, за да се стигне до това разминаване в очаквания темп на растеж. Отделно дали наистина кучето се очаква да качи още килограми, защото вие мислите, че е така, а всъщност може да грешите. Ако ветеринаря не открие "вина" в начина на отглеждане и потвърди, че кучето не е чистокръвно, направете рекламация. Да ви върнат някаква сума като компенсация, предполагам това искате? А кученцето ще си го гледате. Предполагам имате документи за произход, родители, документ от сделката за закупуване? Ако са ви измамили можете да пуснете и жалба в КЗП, ако откажат да поемат отговорност за измамата. Дали да се занимавате, ами ако наистина мамят и не вземете мерки, предполагам след вас ще има и други измамени. А ако грешите, няма да се чувствате измамена.

Общи условия

Активация на акаунт