Майчинството счетоводно - 38

• 44 380
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
  • Пловдив
На 1 март ще направя 1 год. стаж тъй като преди това имам само 9 мес
А колко горе долу болничен ще ми се полага?

обезщетението за бременност и раждане е 240 лв минимум
както ти писах преди-2 г по 240 лв ще взимаш

# 271
Попитах ви скоро дали може майка да се върне на работа преди 1г на детето и после да прехвърли на бабата майчинството, обааче моята дружка има следния проблем:
за да се възползва от програмата Отново на работа, когато майка й ще получава 240 лв за гледане на детето, майката трябва да е в отпуск за гледане на дете. Обаче като се върне на работа преди 1г, то майчинството се прекратява /промяна на обстоятелствата/  и ще взима 50 % обезащетение, нали така...Но може ли едно майчинство да се прекрати, а после да се възстанови, за да може вече възстановено да се прехвърли на бабата? newsm78 Дали се разбира какво питам не знам...проблемът е, че я натискат да се върне на работа, и няма избор, но иска да се възползва от възможността майка й да поеме бебето и съответно да получава заплата /обезщетение/ за това.
Благодаря!

# 272
  • Пловдив
Попитах ви скоро дали може майка да се върне на работа преди 1г на детето и после да прехвърли на бабата майчинството, обааче моята дружка има следния проблем:
за да се възползва от програмата Отново на работа, когато майка й ще получава 240 лв за гледане на детето, майката трябва да е в отпуск за гледане на дете. Обаче като се върне на работа преди 1г, то майчинството се прекратява /промяна на обстоятелствата/  и ще взима 50 % обезащетение,-не,нищо не взима-само заплата. и да обезщетението се прекратява,защото работи...Но може ли едно майчинство да се прекрати, а после да се възстанови, за да може вече възстановено да се прехвърли на бабата?-да,може и така правят майките включили се в програмата newsm78 Дали се разбира какво питам не знам...-не казваш в кой период е,но явно е в 410 те дни.ако толкова трябва да се върне на работа сега.връща се,изтичат й 410 те дни.пуска си след това отпуска за гледане на дете т.е майчинството от 240 лв и чак тогава може да го прехвърли на бабата.от работата трябва да са наясно с това е,че за някакъв период тя ще ползва отпуска си за гледане на дете проблемът е, че я натискат да се върне на работа, и няма избор, но иска да се възползва от възможността майка й да поеме бебето и съответно да получава заплата /обезщетение/ за това-бабата не може да поеме детето преди да изтекат 410 те дни.бащата може след 6 я месец на бебето.
Благодаря!

# 273
Да, точно!
Бебка сега е на 8 месеца. Майка й като се върне на работа беба ще е на няма и 10 м, майчинството щеспре и тя ще взима заплата. /май махнаха тези 50 %, права си/ .
И като навърши 1г малката, то майката ще излезне отново в отпуска за гледане на дете в/у 240 лв, колкото да прехвърли майчинството по тази програма. Значи така става, нали? Hug

# 274
  • Пловдив
Да, точно!
Бебка сега е на 8 месеца. Майка й като се върне на работа беба ще е на няма и 10 м, майчинството щеспре и тя ще взима заплата. /май махнаха тези 50 %, права си/ .
И като навърши 1г малката, то майката ще излезне отново в отпуска за гледане на дете в/у 240 лв, колкото да прехвърли майчинството по тази програма. Значи така става, нали? Hug

да,точно така ще стане

никога не е имало 50 процента по време на 410 те дни или 315 те дни,както бяха преди

# 275
Здравейте,
Аз пак продължавам с въпросите, но досега четох Закона за семейните помощи за деца и имам един въпрос - след като нямам право на обезщетение за майчинство до навършваме на 12 месеца осигурителен стаж, имам ли право  на някакво друго обезщетение - стори ми се че има нещо подобно, което се плащало спрямо дните до достигане на стажа и т.н.
Както и в какъв размер е същото и дали смятате, че биха ми го отпуснали.
Също така ме интересува за подаване на документи за детски - какви са сроковете и дохода за колко време назад се иска от двамата родители и бруто или нето се смята заплатата?
Мерси предварително,

# 276
  • Пловдив
Здравейте,
Аз пак продължавам с въпросите, но досега четох Закона за семейните помощи за деца и имам един въпрос - след като нямам право на обезщетение за майчинство до навършваме на 12 месеца осигурителен стаж, имам ли право  на някакво друго обезщетение - стори ми се че има нещо подобно, което се плащало спрямо дните до достигане на стажа и т.н.
Както и в какъв размер е същото и дали смятате, че биха ми го отпуснали.
Също така ме интересува за подаване на документи за детски - какви са сроковете и дохода за колко време назад се иска от двамата родители и бруто или нето се смята заплатата?
Мерси предварително,

докато натрупаш стажа имаш право на соц майчинство,ако отговаряш н аизискваният аза доход-350 лв бруто на човек
за детски може да подадеш всеки един месец-получаваш детските 12 м
смята ви се бруто дохода 12м назад и на двамата,ако имате брак и делиш на 3
ако нямате брак само твоя и делиш на 2
за да ти отпуснат детски изискването е като за соц майчинство-на човек 350 лв бруто

# 277
  • Русе
Здравейте момичета.
Включвам се с няколко въпроса..малко объркани моля да ме извините.
И така. Имаме фирма с моя мъж, аз съм управляващ, той ми е съдружник (ООД е).
От 1-ви март трябва да изляза в 45 дневен болничен съответно фирмата остава без управляващ. Единия вариант е да сменим управляващия (т.е. да стане мъж ми) и да се самоосигурява...дали на мен това ще ми пречи на болничните, тъй као вече ще съм само съдружник?
Другия вариант за който не съм много сигурна, но цял ден немога да се свържа с НОИ, е да му издам пълномощно, и аз да си остана управляващ в болнични, а той да извършва моите функции?
Ако някой може да ми отговори ще съм мн благодарна  Hug

# 278
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета.
Включвам се с няколко въпроса..малко объркани моля да ме извините.
И така. Имаме фирма с моя мъж, аз съм управляващ, той ми е съдружник (ООД е).
От 1-ви март трябва да изляза в 45 дневен болничен съответно фирмата остава без управляващ. Единия вариант е да сменим управляващия (т.е. да стане мъж ми) и да се самоосигурява...дали на мен това ще ми пречи на болничните, тъй као вече ще съм само съдружник?
Другия вариант за който не съм много сигурна, но цял ден немога да се свържа с НОИ, е да му издам пълномощно, и аз да си остана управляващ в болнични, а той да извършва моите функции?
Ако някой може да ми отговори ще съм мн благодарна  Hug

Може да го назначиш на ДУК / договор за управление и контрол /, но трябва да го осигуряваш на доста голяма сума в първа група от НКПД, в зависимост от вида дейност се определя размерът й. А ти си ползваш болничните без проблем.

# 279
Извинявам се, че се намесвам, но понеже въпроса има и правен  характер ще си позволя да кажа - защо просто не смените управителя на ООД  - става доста бързо и лесно - тогава няма да се налагат всички тези неща. Правят се няколко документа - Протокол от Общо събрание, Д-р за управление, Спесимен, Декларация за конкурентна дейност и май е това и се подава заявление в ТР. После всички права ги придобива новия  управител, а очевидно при Вас е все тая кой ще управлява, щом бизнеса е семеен и двамата сте съдружници.
Дано съм помогнала  Naughty

# 280
Здравейте! С тия нови промени и класификатори възникнаха няколко въпроса. Ще бъдете ли така добри да ми разясните следния казус   . От миналата година мин. осигурителен праг за професията ми беше 540лв - брутна заплата 360лв.; от тази година осиг. доход е 780лв. - при същата брутна заплата.   Разбира се нетната вече е с 40 лв. по-ниска.   Пранирам втора бременност и ме интересува как ще се изчисли майчинството. Коя всъщност е базата?

# 281
  • София
Много моля за спешна помощ към кого мога да се обърна лични ?

# 282
Трябва детето ми да тръгне на ясли на 1 март, а двете години майчинство изтичат на 26 май. Въпроса ми е задължително ли веднага трябва да се върна на работа и какви опции имам ако ми откажат да си ползвам старата отпуска? Искам поне 10 дена да съм на близо до него? Благодаря

# 283
  • Пловдив
Трябва детето ми да тръгне на ясли на 1 март, а двете години майчинство изтичат на 26 май. Въпроса ми е задължително ли веднага трябва да се върна на работа и какви опции имам ако ми откажат да си ползвам старата отпуска? Искам поне 10 дена да съм на близо до него? Благодаря

да,задължително трябва да си на работа/отпуск/болничен от момента на тръгване на ясла
не би трябвало да ти отказват старата отпуска

и 10 дни за адаптация са малко Confused

# 284
здравейте-може ли някой да ми каже при фиктивен договор във фирма колко осигуровки трябва да си внасям без да закачам работодателя си- за 600лв и за 700лв?

Общи условия

Активация на акаунт