Майчинството счетоводно - 38

• 44 315
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
  • София-Младост
Оф и аз да попитам един сигурно тъп въпрос, но вече се обърках. Гледам последния отговор на ЕЛфита, че момичето ще продължи да получава 120 лв.
Т.е. ако детето направи 1 година, тръгне на ясла, майкта се върне на работа, ще получава 120 лв или аз не разбирам правилно.
А тези майки, които имат да връщат пари - при тях какво се е случило, че трябва да ги върнат.
Те са дали децата на ясла, но не са се върнали на работа. Със записване/тръгване на ясла се спира отпуска на майката. Тя трябва да се върне на работа или да ползва друг вид отпуск, като ще получава и половината обезщетение.

# 346
  • София-Младост
Ала-Бала, има ли го като текст в наредба или друго, който мога да цитирам?
чл.21 - http://lex.bg/laws/ldoc/2135542406

# 347
Ала-Бала, има ли го като текст в наредба или друго, който мога да цитирам?
чл.21 - http://lex.bg/laws/ldoc/2135542406

Ала-Бала, безкрайно ти благодаря - преди време си бях задала отново въпроса за платения и актуализацията и цитирах точно тази Наредба, но тогава не получих отговор. Искрено се радвам, че този път вече имам яснота.
Отново - благодаря!

# 348
Ала Бала, благодаря ти. Тази подробност не я знаех. Мислех, че като пуснеш детето на ясла ти се спират обезщетенията и си се връщаш на работа и така.   bouquet

# 349
здравейте отново!
Тъй като в последните няколко дни се допитвам до вас и намирам помощ отново моля за такава.
Така:детето ми е на 1г.и 3м.  в майчинство съм.    Тъй като желея да започна работа при нов работодател ми тече писменото предизвестие от днес .Не знам кога досегашния ми работодател ще прекрати договора ми, принципно може и да е преди изтичането на предизвестието .По този начин и не знам кога ще започна на новото място.Искам да прехвърля майчинството на майка ми.Ако стане така че ме освободят от работа ,не съм започнала на новото място какво се случва с мен? И кога в този случай мога да прехвърля майчинството, може ли и след започването ми на новото място,въобще как стоят нещата? Доста объркано стана дано може някой да ме насочи.

# 350
  • Пловдив
здравейте отново!
Тъй като в последните няколко дни се допитвам до вас и намирам помощ отново моля за такава.
Така:детето ми е на 1г.и 3м.  в майчинство съм.    Тъй като желея да започна работа при нов работодател ми тече писменото предизвестие от днес .Не знам кога досегашния ми работодател ще прекрати договора ми, принципно може и да е преди изтичането на предизвестието .По този начин и не знам кога ще започна на новото място.Искам да прехвърля майчинството на майка ми.Ако стане така че ме освободят от работа ,не съм започнала на новото място какво се случва с мен? И кога в този случай мога да прехвърля майчинството, може ли и след започването ми на новото място,въобще как стоят нещата? Доста объркано стана дано може някой да ме насочи.

Стоиш си без работа и майчинство
докато не започнеш на новото място и тогава да прехвърлиш майчинството на бабата
на първа страница има процедура за прехвърляне на майчинство

# 351
здравейте отново!

Elfita, благодаря ти за пореден път!!!!!!!!

Стоиш си без работа и майчинство
докато не започнеш на новото място и тогава да прехвърлиш майчинството на бабата
на първа страница има процедура за прехвърляне на майчинство

# 352
Някой ще ми помогне ли?! Защото държавния рекет е ПОВСЕМЕСТЕН! И четейки новите закончета ми става сташно... Та пак да си питам....С тия нови промени и класификатори възникнаха няколко въпроса. Ще бъдете ли така добри да ми разясните следния казус   . От миналата година мин. осигурителен праг за професията ми беше 540лв - брутна заплата 360лв.; от тази година осиг. доход е 780лв. - при същата брутна заплата.  Пранирам втора бременност и ме интересува как ще се изчисли майчинството. Коя всъщност е базата? И какво мога да направя, че да си взимам майчинство подобаващо на вностите ми към бюджета? Те станаха повечко въпросите Rolling Eyes Предварително благодаря!

# 353
Здравейте!Знам , че тук ще ми помогнете.1.В момента както казах по напред съм неплатена  за гледане на дете до 8г възраст,но понеже ползвам и на бащата 6м , а не съм подавала никакви документи за неговите месеци можете ли да ми кажете какво трябва да занеса на счетоводителката?Някакви декларации от него ли и от къде мога да ги намеря?Те вече изтичат 6 месеца,но понеже не са внасяни осигуровки не сме оправяли документите.На мен ми се иска да отида подготвена,защото искам от 01,03,2011г.да ме освободят по взаимно съгласие и да оправя всичко.
2,Понеже сега очаквам второ дете и мисля да се назнача в друга фирма , която внася осигуровките на време можете ли да ми кажете колко дни трябва да съм на работа ,за да мога да си взема болничен?Пак фиктивно аз ще си плащам осигуровки и тези за сметка на работодателя.Това означава ли ,че болничния ще е върху 240лв. и колко ще дължа за дните ,които са за сметка на работодател?При втори болничен пак ли е същата процедурата или се внася само здравна?
А на какво основание ползвате неговите 6 месеца?
Ами на никакво май.Понеже не са внасяни осигуровки и ми казаха , че ще оправяме документите като дойде време.Дали може да ме нагласят така , че да внеса осигуровки все едно съм била на работа?Предполагам , че сега като се приключи годината ще внасят всичко но куп.И още нещо.Назначена съм на 320 лв.Ако стане така че да се внасят колко са общо всичките осигуровки на 320 лв. и за моя и за сметка на работодателя на месец?И дали ще има полза от такова внасяне като мисля вече да ползвам болничен?Много дълго стана.И горните въпроси и сега нови , но съм много объркана и се надявам да ми помогнете. Praynig
Извинявам се за нахалството , но да си побутна въпросите!

# 354
  • София-Младост
Здравейте!Знам , че тук ще ми помогнете.1.В момента както казах по напред съм неплатена  за гледане на дете до 8г възраст,но понеже ползвам и на бащата 6м , а не съм подавала никакви документи за неговите месеци можете ли да ми кажете какво трябва да занеса на счетоводителката?Някакви декларации от него ли и от къде мога да ги намеря?Те вече изтичат 6 месеца,но понеже не са внасяни осигуровки не сме оправяли документите.На мен ми се иска да отида подготвена,защото искам от 01,03,2011г.да ме освободят по взаимно съгласие и да оправя всичко.
2,Понеже сега очаквам второ дете и мисля да се назнача в друга фирма , която внася осигуровките на време можете ли да ми кажете колко дни трябва да съм на работа ,за да мога да си взема болничен?Пак фиктивно аз ще си плащам осигуровки и тези за сметка на работодателя.Това означава ли ,че болничния ще е върху 240лв. и колко ще дължа за дните ,които са за сметка на работодател?При втори болничен пак ли е същата процедурата или се внася само здравна?
А на какво основание ползвате неговите 6 месеца?
Ами на никакво май.Понеже не са внасяни осигуровки и ми казаха , че ще оправяме документите като дойде време.Дали може да ме нагласят така , че да внеса осигуровки все едно съм била на работа?Предполагам , че сега като се приключи годината ще внасят всичко но куп.И още нещо.Назначена съм на 320 лв.Ако стане така че да се внасят колко са общо всичките осигуровки на 320 лв. и за моя и за сметка на работодателя на месец?И дали ще има полза от такова внасяне като мисля вече да ползвам болничен?Много дълго стана.И горните въпроси и сега нови , но съм много объркана и се надявам да ми помогнете. Praynig
Извинявам се за нахалството , но да си побутна въпросите!
Не стана ясно имате ли брак с бащата, ако имате категорично не може да ползвате неговите 6м. Варианта да не се внасят осигуровки е този отпуск да стане неплатен отпуск, плащате само здравни осигуровки. Но от периода само 30 дни ви се признават за стаж.
За болничен ви трябва поне един отработен денс осигуровки.

# 355
  • Пловдив

Ами на никакво май.Понеже не са внасяни осигуровки и ми казаха , че ще оправяме документите като дойде време.Дали може да ме нагласят така , че да внеса осигуровки все едно съм била на работа? ако не са подавали обр 1 ще може  Предполагам , че сега като се приключи годината ще внасят всичко но куп.И още нещо.Назначена съм на 320 лв.Ако стане така че да се внасят колко са общо всичките осигуровки на 320 лв. и за моя и за сметка на работодателя на месец?126.11    лева И дали ще има полза от такова внасяне като мисля вече да ползвам болничен? полза от такова внасяне има,защото е за вече минал период,който ще те е в базата за болничния,но не е на 320 лв.сумата е малка и само ще се набуташ Много дълго стана.И горните въпроси и сега нови , но съм много объркана и се надявам да ми помогнете. Praynig

# 356
Благодаря ви много!Нямаме брак.Дали ще може сега като отида да ме съкратят да занеса документите ,които трябва да съм сигурна , че ще давам само по 16,80 лв. а не по 126 лв. за изминалите 6 месеца пък те да ги внасят когато искат.И ако може да ми кажете точно какво да нося от името на бащата , че ми разрешава да ползвам неговата неплатена.От къде мога да си изтегля декларация или там каквото трябва?Още веднъж много ви благодаря, за помощта.

# 357
  • София-Младост
Благодаря ви много!Нямаме брак.Дали ще може сега като отида да ме съкратят да занеса документите ,които трябва да съм сигурна , че ще давам само по 16,80 лв. а не по 126 лв. за изминалите 6 месеца пък те да ги внасят когато искат.И ако може да ми кажете точно какво да нося от името на бащата , че ми разрешава да ползвам неговата неплатена.От къде мога да си изтегля декларация или там каквото трябва?Още веднъж много ви благодаря, за помощта.
Аз го кажа за последен път, няма възможност за прехвърляне на този вид отпуск. Това са единствените възможности, за да ползваш и другите 6м. :
чл.167КТ, ал.4 Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:

1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;

2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;

3. другият родител е починал.

Ако с еспреш на варианта "обикновен" неплатен отпуск е трябвало само една молба да се пусне преди ползването.

# 358
Първо, поздравление за полезната темичка и браво на компетентните мама!
Искам да попитам и ще съм благодарна ако някой ми отговори, че съм бясна.
Аз съм държавен служител и на 14 март, 2011 година ще излизам в 45 дневния отпуск преди  раждане. През този месец всичките ми колеги държавни служители получиха парите за облекло - по 250 лв, освен мен. Обяснението е че съм щяла да излизав в отпуск по майчинство-
Въпросът ми е аз имам ли право на пари за облекло за 2011 год, като си има предвид, че съм на работа до 14 март, после съм в отпуск поради бременност, и чак 45 дена след раждането съм в отпуск поради майчинство. Ще се радвам ако някой ми отговори.

# 359
  • София-Младост
Първо, поздравление за полезната темичка и браво на компетентните мама!
Искам да попитам и ще съм благодарна ако някой ми отговори, че съм бясна.
Аз съм държавен служител и на 14 март, 2011 година ще излизам в 45 дневния отпуск преди  раждане. През този месец всичките ми колеги държавни служители получиха парите за облекло - по 250 лв, освен мен. Обяснението е че съм щяла да излизав в отпуск по майчинство-
Въпросът ми е аз имам ли право на пари за облекло за 2011 год, като си има предвид, че съм на работа до 14 март, после съм в отпуск поради бременност, и чак 45 дена след раждането съм в отпуск поради майчинство. Ще се радвам ако някой ми отговори.
Моето мнение е , че нямаш право, точно заради предстоящият отпуск. Но не ме карай нормативно да се доказвам. Принципно тези дрехи вкъщи ли ще ги носиш, докато си отпуск? Грубо звучи знам  Sick

Общи условия

Активация на акаунт