Майчинството счетоводно - 38

• 44 310
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
  • Майничка
Първо, поздравление за полезната темичка и браво на компетентните мама!
Искам да попитам и ще съм благодарна ако някой ми отговори, че съм бясна.
Аз съм държавен служител и на 14 март, 2011 година ще излизам в 45 дневния отпуск преди  раждане. През този месец всичките ми колеги държавни служители получиха парите за облекло - по 250 лв, освен мен. Обяснението е че съм щяла да излизав в отпуск по майчинство-
Въпросът ми е аз имам ли право на пари за облекло за 2011 год, като си има предвид, че съм на работа до 14 март, после съм в отпуск поради бременност, и чак 45 дена след раждането съм в отпуск поради майчинство. Ще се радвам ако някой ми отговори.

Коментирали сме такъв казус в няколко теми, май няма еднозначен отговор, зависи от тълкуването на ръководството. Имало е случаи, когато от майки са искали да възстановяват вече изплатени пари за дрехи. Според мен, логично е да не Ви изплатят тези пари, при положение, че през по-голямата част от годината, за която са предназначени, няма да сте на работа. И съответно, ако се върнете в средата на 2013г., имате основание да претендирате за парите за работно облекло за 2013г.

# 361
Благодаря за мненията!
Аз не претендирам че имам право за пари за дрехи за цялата година, но мисля че имам право за отработеното време!
Още повече, че излизането ми в майчинство е в  бъдещ период, в момента на изплащане на парите за облекло аз съм си на работа

# 362
  • Майничка
Благодаря за мненията!
Аз не претендирам че имам право за пари за дрехи за цялата година, но мисля че имам право за отработеното време!
Още повече, че излизането ми в майчинство е в  бъдещ период, в момента на изплащане на парите за облекло аз съм си на работа

Ами това не са средства, при които може да се приложи опцията "пропорционално на отработеното време" (както при обезщетението за неползван отпуск, например). те се дават в пълен размер за определена цел, по някакви разчети. Т.е., няма как да се сметне, че за 2 1/2 месеца се полагат пари за една блузка, да кажем.
А във Вашия случай отсъствието от работа е планируемо, т.е., то неминуемо ще започне 45 дни преди дата на фиксиран (макар и невинаги точен) термин и ще продължи (освен ако не настъпят непредвидени обстоятелства) до края на годината. Не е като да получите парите, пък да се разболеете (реално или документално) и да изкарате в болнични 6-те месеца преди болничния за бременност и раждане. 

# 363
Питам от името на момичето, което ме замества, докато съм майчинство.

Естествено тя е по заместване, с реално плащане на осигуровки и заплата.
Иска да знае, в случай, че забременее:

1.ще й бъде ли плащано обезщетение за бременност и раждане/първата г./ и после майчинството
 и
2. счита ли се за стаж времето, през което е майчинство и може ли за него да ползва полагащия се платен отпуск след края му?

# 364
Ами това не са средства, при които може да се приложи опцията "пропорционално на отработеното време" (както при обезщетението за неползван отпуск, например). те се дават в пълен размер за определена цел, по някакви разчети. Т.е., няма как да се сметне, че за 2 1/2 месеца се полагат пари за една блузка, да кажем.
А във Вашия случай отсъствието от работа е планируемо, т.е., то неминуемо ще започне 45 дни преди дата на фиксиран (макар и невинаги точен) термин и ще продължи (освен ако не настъпят непредвидени обстоятелства) до края на годината. Не е като да получите парите, пък да се разболеете (реално или документално) и да изкарате в болнични 6-те месеца преди болничния за бременност и раждане. 
[/quote]
Много благодаря! Исках просто да си изясня въпроса, защото напоследък все нещо ме прецакват и мислех, че и този път е так, но сега като се замисля, наистина сте права, въпреки че в различни институции е различно, в някой изплащат за отработеното време.

# 365
  • В сърцето на един мъж
Здравейте
Бих искала да попитам
През април месец ми изтича първата година от майчинството и смятам да се върна на работа при настоящия си работодател. Ще продължа ли да получавам половината от 240 лв майчинство за втората година и какви документи трябва да си приготвя.

Благодаря.

ще получаваш 120 лв,да

работодателят ще ти даде да попълниш прил 12 и прил 4 за 120 те лв

Благодаря ти
Можеш ли да ме насочиш от къде мога да си видя тези приложения 12 и 4

# 366
  • Майничка
Питам от името на момичето, което ме замества, докато съм майчинство.

Естествено тя е по заместване, с реално плащане на осигуровки и заплата.
Иска да знае, в случай, че забременее:

1.ще й бъде ли плащано обезщетение за бременност и раждане/първата г./ и после майчинството
 и
2. счита ли се за стаж времето, през което е майчинство и може ли за него да ползва полагащия се платен отпуск след края му?

1. В случай, че все още е на работа, докато излезе в 45-дневния болничен преди термин, ще получава обезщетение през 410-те дни. За да получава майчинство втората година, ако междувременно Вие се върнете на работа и договорът й бъде прекратен, ще е необходимо да започне при друг работодател.
2. Да, а ако междувременно договорът й бъде прекратен, ще й бъде изплатено обезщетение за неползван отпуск.

# 367
  • Пловдив

Благодаря ти
Можеш ли да ме насочиш от къде мога да си видя тези приложения 12 и 4

http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 368
  • Пловдив
Благодаря ви много!Нямаме брак.Дали ще може сега като отида да ме съкратят да занеса документите ,които трябва да съм сигурна , че ще давам само по 16,80 лв. а не по 126 лв. за изминалите 6 месеца пък те да ги внасят когато искат.И ако може да ми кажете точно какво да нося от името на бащата , че ми разрешава да ползвам неговата неплатена.От къде мога да си изтегля декларация или там каквото трябва?Още веднъж много ви благодаря, за помощта.

това ти е за неплатения

До

З А Я В Л Е Н И Е

От ...

На длъжност ...

Уважаеми …. ...........................,

Уведомявам Ви, че желая да се възползвам от правото си на неплатен отпуск по чл.167а от Кодекса на труда и да ползвам такъв, смятано от ..................................., за период от .................... /дни, месеци/ или от ................................... /дата/ до ............................... /дата/.
Декларирам, че детето ми ......................................................................................
.........................................................., ЕГН ....................................... не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка.
Декларирам, че до момента нито аз, нито съпругът /съпругата ми сме ползвали неплатен отпуск за отглеждане на детето след навършването му на 2-годишна възраст.

Приложено: ксерокопие на акта за раждане на детето.

Дата............................... С уважение ........................................

Приложение №6 към чл.49д, ал.2 от НРВПО

Декларация за ползване на отпуск по чл.167а, ал.4 от Кодекса на труда от родител, който сам се грижи за отглеждането на детето

Подписаният ...
Декларирам, че за отглеждането на детето ............................................................................, родено на…………………..............................................., ЕГН ................................................

1. Не е ползаван отпуск по чл.167а, ал.4 от Кодекса на труда;
2. Ползван е отпуск по чл.167а, ал.4 от Кодекса на труда в размер на ................................ месеца и ............................ дни;
3. Не се намирам в брак с другия родител и не живея в едно домакинство с него;
4. Другия родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
5. Другия родител е починал.

Задължавам се при смърт на детето, при даването му за осиновяване или при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка да уведомя предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.

Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс.

# 369
gargamela, благодаря за отговора и отделеното време.

# 370
Да си задам въпросчето и тук при вас  Wink Извинете не съм изчела всичко от тази тема, но какви нови промени имало от този месец (февруари 2011) във връзка с майчинството през втората година, тъй като моето започва отсега, а  счетоводителката ще ми забави документите поради тази причина- дали важи само за придружителното писмо от фирмата до НОИ или за самите документи-декларации, които се попълват от нас? Благодаря предварително   bouquet

# 371
  • София
Здравейте!
Бих искала да попитам при 6-месечния неплатен отпуск за гледане на дете, колко е здравната осигуровка, тъй като я плащам аз, защото съм на фиктивен договор с работодателя?
Благодаря предварително!

# 372
  • Пловдив
Да си задам въпросчето и тук при вас  Wink Извинете не съм изчела всичко от тази тема, но какви нови промени имало от този месец (февруари 2011) във връзка с майчинството през втората година, тъй като моето започва отсега, а  счетоводителката ще ми забави документите поради тази причина- дали важи само за придружителното писмо от фирмата до НОИ или за самите документи-декларации, които се попълват от нас? Благодаря предварително   bouquet

декларациите,попълвани от майката няма промяна
има ги на първа страница

# 373
Здравейте, момичета
Имам един въпрос към вас. Работя по трудов договор, а освен това се регистрирах като самоосигуряващо се лице в Булстат, когато разбрах, че съм бременна. Питането ми е какво ще се случи с майчинството ми ако след раждането спра дейността си по която се самоосигурявам?
Благодаря предварително.

# 374
Здравейте!
Бих искала да попитам при 6-месечния неплатен отпуск за гледане на дете, колко е здравната осигуровка, тъй като я плащам аз, защото съм на фиктивен договор с работодателя?
Благодаря предварително!
16.80 лв.

Здравейте, момичета
Имам един въпрос към вас. Работя по трудов договор, а освен това се регистрирах като самоосигуряващо се лице в Булстат, когато разбрах, че съм бременна. Питането ми е какво ще се случи с майчинството ми ако след раждането спра дейността си по която се самоосигурявам?
Благодаря предварително.
Спрете я преди да излезете в болничен за 45 дни. Ще се вземат двата дохода при изчисляване на майчинството, но ще представяне само документи от труд. договор.

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 12:28 от Viva_123

Общи условия

Активация на акаунт