Майчинството счетоводно - 38

• 44 326
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
  • София-Младост
Здравейте, въпросът ми е следният: Става дума за болничния, който ни издават в болницата когато родим. От кога започва болничния ако родим по рано от термина? Благодаря.
От датата на раждане започва винаги. Третият болбничен изравнява дните да са общо 135. Не се притеснявай, че има припокриване.

# 331
 Ако е имало увеличение на заплатите когато сме били в майчинство,на каква заплата ще сме след като се върнем?На старата или новата?Дано ме разбрахте  Laughing

# 332
  • София-Младост
Ако е имало увеличение на заплатите когато сме били в майчинство,на каква заплата ще сме след като се върнем?На старата или новата?Дано ме разбрахте  Laughing
Ако и вашата заплата е увеличена, трябва да сте на по-високата.

# 333
Може би въпроса ми е малко тъп, но все пак ще го задам. Бременна съм и се осигурявам в нашата фирма, като реално не работя.В болнични съм и така ще бъде до края на бременността. Моя приятелка също е бременна, в болничен, но работи реално в една фирма. Естествено, не и по време на болничния де. За времето през което е болничен получава 80 % от заплатара на която я осигуряват. Кой ги плаща- работодателя или НОИ?  И аз ли би трябвало да получаяам нещо от НОИ, ако те изплащат болничния?

# 334
  • София-Младост
Може би въпроса ми е малко тъп, но все пак ще го задам. Бременна съм и се осигурявам в нашата фирма, като реално не работя.В болнични съм и така ще бъде до края на бременността. Моя приятелка също е бременна, в болничен, но работи реално в една фирма. Естествено, не и по време на болничния де. За времето през което е болничен получава 80 % от заплатара на която я осигуряват. Кой ги плаща- работодателя или НОИ?  И аз ли би трябвало да получаяам нещо от НОИ, ако те изплащат болничния?
Обезщетенията за временна неработоспособност се изплащат от НОИ. Ако си в болничен, ако имаш необходимият осигурителен стаж (6 месеца), да, трябва и ти да получаваш от НОИ Simple Smile

# 335
Майчинството ми изтича на 20.07 и по думите на експертка от НОИ - не се налага да се връщам на работа, защото от 21.07 автоматично започва платеният ми отпуск.
Но остава въпросът как ще ми го изплащат, след като за времето на майчинството, заплатата е увеличена? Може ли да се изплаща по сумата в настоящия момент или трябва да се върна на работа, за да се актуализира и за колко време евентуално - месец, две седмици?

Благодаря предварително!

# 336
  • София-Младост
Майчинството ми изтича на 20.07 и по думите на експертка от НОИ - не се налага да се връщам на работа, защото от 21.07 автоматично започва платеният ми отпуск.
Но остава въпросът как ще ми го изплащат, след като за времето на майчинството, заплатата е увеличена? Може ли да се изплаща по сумата в настоящия момент или трябва да се върна на работа, за да се актуализира и за колко време евентуално - месец, две седмици?

Благодаря предварително!
И без връщане следва да ти се плаща на база новата заплата.

# 337
Ала-Бала, има ли го като текст в наредба или друго, който мога да цитирам?

# 338
Обезщетенията за временна неработоспособност се изплащат от НОИ. Ако си в болничен, ако имаш необходимият осигурителен стаж (6 месеца), да, трябва и ти да получаваш от НОИ Simple Smile
Нямам 6 месеца- имам 3  месеца сега + 1 месец от преди...общо 4 месеца

# 339
  • Пловдив

Нямам 6 месеца- имам 3  месеца сега + 1 месец от преди...общо 4 месеца

като направиш стажа ще започнат да ти превеждат обезщетение

# 340

Благодаря предварително!
И без връщане следва да ти се плаща на база новата заплата.
От Кодекса на труда:
...Заплащане
Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни...

Тази част от КТ може ли да е в полза на работодателя и той да изиска връщането ми на работа след майчинството, за да се актуализира заплатата?

# 341
Здравейте!Знам , че тук ще ми помогнете.1.В момента както казах по напред съм неплатена  за гледане на дете до 8г възраст,но понеже ползвам и на бащата 6м , а не съм подавала никакви документи за неговите месеци можете ли да ми кажете какво трябва да занеса на счетоводителката?Някакви декларации от него ли и от къде мога да ги намеря?Те вече изтичат 6 месеца,но понеже не са внасяни осигуровки не сме оправяли документите.На мен ми се иска да отида подготвена,защото искам от 01,03,2011г.да ме освободят по взаимно съгласие и да оправя всичко.
2,Понеже сега очаквам второ дете и мисля да се назнача в друга фирма , която внася осигуровките на време можете ли да ми кажете колко дни трябва да съм на работа ,за да мога да си взема болничен?Пак фиктивно аз ще си плащам осигуровки и тези за сметка на работодателя.Това означава ли ,че болничния ще е върху 240лв. и колко ще дължа за дните ,които са за сметка на работодател?При втори болничен пак ли е същата процедурата или се внася само здравна?
А на какво основание ползвате неговите 6 месеца?
Ами на никакво май.Понеже не са внасяни осигуровки и ми казаха , че ще оправяме документите като дойде време.Дали може да ме нагласят така , че да внеса осигуровки все едно съм била на работа?Предполагам , че сега като се приключи годината ще внасят всичко но куп.И още нещо.Назначена съм на 320 лв.Ако стане така че да се внасят колко са общо всичките осигуровки на 320 лв. и за моя и за сметка на работодателя на месец?И дали ще има полза от такова внасяне като мисля вече да ползвам болничен?Много дълго стана.И горните въпроси и сега нови , но съм много объркана и се надявам да ми помогнете. Praynig

# 342
  • В сърцето на един мъж
Здравейте
Бих искала да попитам
През април месец ми изтича първата година от майчинството и смятам да се върна на работа при настоящия си работодател. Ще продължа ли да получавам половината от 240 лв майчинство за втората година и какви документи трябва да си приготвя.

Благодаря.

# 343
  • Пловдив
Здравейте
Бих искала да попитам
През април месец ми изтича първата година от майчинството и смятам да се върна на работа при настоящия си работодател. Ще продължа ли да получавам половината от 240 лв майчинство за втората година и какви документи трябва да си приготвя.

Благодаря.

ще получаваш 120 лв,да

работодателят ще ти даде да попълниш прил 12 и прил 4 за 120 те лв

# 344
Оф и аз да попитам един сигурно тъп въпрос, но вече се обърках. Гледам последния отговор на ЕЛфита, че момичето ще продължи да получава 120 лв.
Т.е. ако детето направи 1 година, тръгне на ясла, майкта се върне на работа, ще получава 120 лв или аз не разбирам правилно.
А тези майки, които имат да връщат пари - при тях какво се е случило, че трябва да ги върнат.

Общи условия

Активация на акаунт