Майчинството счетоводно - 38

• 44 239
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
мартеа ,не може детето  да е на ясла,а ти вкъщи
трябва да се върнеш на работа/отпуск/болничен.
и ще получаваш 120 лв към заплатата ти

пишеш,че е ясно какво следва от яслата-какво следва от яслата според теб???

Можете ли да ми кажете като си вземеш 45 дневния болничен преди раждане на какво основание се изплаща?Ако преди това съм била в болнични за общо заболяване а 1 година преди тях на минимална.За болничните за общо заболяване 80% от 240лв. до 45 дневния,а след това 90% върху болничните ли?

от 45 днвния нататък трябва да получаваш 240 лв на месец,а не както досега си получавала по-малко от 240 лв

# 466

от опита с голямата ми дъщеря, следва една седмица на ясла, три - вкъщи. Не искам темата да се превръща в за и против яслата. Благодаря за отговора.

# 467
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Моля, за малко помощ!
 На 18 март ми изтичат 410 дни, бих искала да си пусна натрупаният годишен отпуск, който е 81 дни, предполагам ми се полага  50% майчинство, та въпросът ми е каква Декларация трябва да попълня в този случай, освен молбата си за отпуск! И още нещо, вероятно ще кандидатствам по програмата "Отново на работа", където е необходимо да съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г., нали няма проблем след изтичане на платения отново да се възползвам от майчинството докъто чакаме за включване в програмата.
Благодаря предварително!

Viva_123 - БЛАГОДАРЯ

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 23:13 от moni marian

# 468
Здравейте и Честита Баба Марта

Отново с питанка и като че ли е за последно, понеже малкото ми слънчице на 27.02 навърши 2 годинки  Grinning Днес си проверявах изплатените обезщетения на сайта на НОИ и виждам, че датата на прекратяване изплащане на обезщетението, определена от системата е 27.02.2011 г. За месец февруари до 27-ми ще бъдат ли изплатени средствата през този месец?
Задавам глупави въпроси, но откакто съм се върнала на работа не получавам редовно майчинските си и вече ми запуши главата. Добре, че не получаваме детски, че да не се белосваме и с тях  doh

# 469
  • На морето!
Честита Баба Марта!

mamakaty, да, ще ти изплатят до 27ми, включително.

# 470
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Моля, за малко помощ!
 На 18 март ми изтичат 410 дни, бих искала да си пусна натрупаният годишен отпуск, който е 81 дни, предполагам ми се полага  50% майчинство, та въпросът ми е каква Декларация трябва да попълня в този случай, освен молбата си за отпуск! И още нещо, вероятно ще кандидатствам по програмата "Отново на работа", където е необходимо да съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г., нали няма проблем след изтичане на платения отново да се възползвам от майчинството докъто чакаме за включване в програмата. да
Благодаря предварително!
http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.4.doc

# 471
Здравейте и Честита Баба Марта! Не знам дали въпроса ми е за тук, но ще го задам. На колко месеца трябва да е детето, за да може да се прехвърли майчинството на бащата?

# 472
Здравейте и Честита Баба Марта! Не знам дали въпроса ми е за тук, но ще го задам. На колко месеца трябва да е детето, за да може да се прехвърли майчинството на бащата?
На 6 мес.

# 473
Здравейте, за колко дни е вторият болничен, който ни издават в болницата като родим? Благодаря.

# 474
  • далечно
здравейте и честита Баба Марта!

извинявам се, че нахълтвам в темата, но ме интересува следния въпрос, а не знам къде да потърся отговор. Мога ли като физическо лице да наема с договор майка ми за детегледачка и ако да - къде да потърся повече инфо (например какъв тип договор и прочие)? Естесвено със съответните социални плащания, за да и върви стаж и да е здравноосигурена. По най-легалния възможен начин  Wink Къммомента тя не е безработна, но пък работата и е кофти и обмисляме вариант евентуално да напусне и да ми стане регламентирана детегледачка...но стажът е важен за нея, та оттам и питането ми.

# 475
  • Пловдив

от опита с голямата ми дъщеря, следва една седмица на ясла, три - вкъщи. Не искам темата да се превръща в за и против яслата. Благодаря за отговора.

това е счетоводна тема и не обсъждаме за и против яслата
пишейки че си наясно с това какво следва от яслата в тази тема означава,че си наясно документално и финансово какво следва,а не в други аспекти от живота ни

Здравейте, за колко дни е вторият болничен, който ни издават в болницата като родим? Благодаря.

42 календарни дни

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 18:01 от Elfita

# 476
Имам следния въпрос - като самоосигуряващо се лице имам ли право на майчинство? Интересува ме понеже попаднах на следния въпрос и отговор в нет-а -

Въпрос:
Самоосигуряващо се лице и отпуск по майчинство
Проблема е че счетоводителката ми казва:
за да ползвам този отпуск за отглеждане на дете до 2години и да получа обезщетението от НОИ фирмата трябва да работи т,е. да има назначен прокурист.
Аз искам да си гледам детето и фирмата няма как да работи,защото нямам служители.
Отговор:
Самоосигуряващите се лица нямат право на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл.164 от КТ.
Право на този вид отпуск по КТ със съответното обезщетение от ДОО, имат само лица, които са в трудовоправни отношения.

# 477
  • Русе
Имам следния въпрос - като самоосигуряващо се лице имам ли право на майчинство? Интересува ме понеже попаднах на следния въпрос и отговор в нет-а -

Въпрос:
Самоосигуряващо се лице и отпуск по майчинство
Проблема е че счетоводителката ми казва:
за да ползвам този отпуск за отглеждане на дете до 2години и да получа обезщетението от НОИ фирмата трябва да работи т,е. да има назначен прокурист.
Аз искам да си гледам детето и фирмата няма как да работи,защото нямам служители.
Отговор:
Самоосигуряващите се лица нямат право на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл.164 от КТ.
Право на този вид отпуск по КТ със съответното обезщетение от ДОО, имат само лица, които са в трудовоправни отношения.

Лично миналата седмица ходих до НОИ и ми отговориха, че право на обещетение като Самоосигуряващо се лице имам, стига някой друг да управлява и представлява фирмата, т.е не трябва да подписвам документи никакви, банки и т.н. За сега до изтичане на 135 дена болничен, съм издала пълномощно (няма проблем за НАП и там ходих да питам) на моят мъж (който е и съдружник), а след това просто ще променим обстоятелствата в Агенцията по вписвания и ще го направим него управляващ. дано си ме разбрала.

# 478

Лично миналата седмица ходих до НОИ и ми отговориха, че право на обещетение като Самоосигуряващо се лице имам, стига някой друг да управлява и представлява фирмата, т.е не трябва да подписвам документи никакви, банки и т.н. За сега до изтичане на 135 дена болничен, съм издала пълномощно (няма проблем за НАП и там ходих да питам) на моят мъж (който е и съдружник), а след това просто ще променим обстоятелствата в Агенцията по вписвания и ще го направим него управляващ. дано си ме разбрала.

Въпросът е, че се самоосигурявам като журналист на свободна практика и няма кой друг да упълномощя.

# 479
Въпросът е, че се самоосигурявам като журналист на свободна практика и няма кой друг да упълномощя.

Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Честита Баба Марта!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт