Майчинството счетоводно - 38

• 44 258
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Ne iskam da si vzemam prosto 6efovete mi sa mnogo krivi4ki ne obi4at da po4iva6 ili da si bolen sega si zagledax dogovora 4e imam ispitatelen srok straw me e da im kaja 4e sam bremenna za da ne me izgonqt koeto sam sigurna 4e 6te stane kato razberat a na me mi trqbva da rabotq za6to staja ne mi stiga za da moga da vzema mai4inski.zatova se dop4tax do vas kakvo moga i nemoga da napravq tova e
Аз имах същите опасения, затова позната счетоводителка ме посъветва да взема бележка от гинеколога, установил бременността и да я представя на работодателя. По този начин се застраховаш, че няма да ти скроят номер. До колкото ми е известно си защитена от закона и нямат право да те уволняват. В противен случай може да действаш по съдебен път (дано не се налага)

Те няма да я уволнят, просто няма да преподпишат временния договор с постоянен. След това ще кажат просто, че не е оправдала очакванията от пробния период.

# 451
  • Leeds, UK
Момичетаааа, помагайте пак, че си попълвам тук документи...Втората година на отпуск за отглеждане на дете изтича на датата на термина ли или на реалната дата на раждане?

# 452
Момичетаааа, помагайте пак, че си попълвам тук документи...Втората година на отпуск за отглеждане на дете изтича на датата на термина ли или на реалната дата на раждане?
До рождения ден вкл.

# 453
  • Leeds, UK
Значи до реалната дата на раждане...  bouquet мерсииии!

Детето ми е родено на 18.11.2009 г . В заявлението до работодателя трябва да напиша, че искам отпуск до 18.11.2011 г вкл или до 17.11.2011 г. вкл?

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 02:58 от AnMary

# 454
  • Пловдив
че искам отпуск до 18.11.2011 г вкл

Peace

# 455
  • Leeds, UK
  bouquet   bouquet   bouquet Без вас просто нямаше никога да се оправя, страхотни сте! Мерси и приятна вечер!

# 456
Blagodarq vi mnogo za razbiraneto i barzite otgovori

# 457
  • Бургас
Момичета,трябва ми вашата помощ ,защото главата ми ще  гръмне вече.Да ви обясня за какво става въпрос.Бременна съм с термин 29 септември.От октомври миналата година съм безработна,като за миналата година имам 5 месеца с осигуровки средно 450 лв,4 месеца на борсата и другите 3(от октомври) като безработна.Общият ми стаж покрива 12-те месеца,даже е повече.Знам,че ако започна да се осигурявам малко преди 45-дневния болничен преди раждане ще вземам две години по МРЗ.Смятам да ме назначат фиктивно от март с осигуровки на база 500лв,които ще ми струват на месец 200лв,а в същото време да давам болничен.Проблемът е ,че в калкулатора за смятане на майчинство и в двата случая ще взимам две години по 240 лв .Та въпросът ми е,ще се набутам ли ако от сега си "внасям" осигуровки,а не малко преди 45-дневния болничен за майчинство и ако подавам болничен още след сключването на договора ще ми бъдат ли платени болнични,че поне да си покрия 200-та лв за осигуровки.
Надявам се не съм го написала много объркано,но вярвайте ми в главата ми е пълна каша вече.Не стига ,че постоянно мисля дали този път всичко ще е наред Praynig,ами и не мога да се оправя и с тези сметки ooooh!

Предварително ви благодаря!

# 458
  • бургас
Здравейте момичета,
В момента съм в платен отпуск да отглеждане на дете от 1 год до 2 год.
Детето ми ще навърши 2 год на 12 април.В работата ми предстои съкращаване по чл.328 -поради намаляне обема на работа.Сигурно няма да си ползвам полагаемата ми платена отпуска.
Въпросът ми е кога могат да ми пуснат едномесечното предизвестие -през средата на март или когато ми изтече майчинството?

# 459
  • Пловдив
Момичета,трябва ми вашата помощ ,защото главата ми ще  гръмне вече.Да ви обясня за какво става въпрос.Бременна съм с термин 29 септември.От октомври миналата година съм безработна,като за миналата година имам 5 месеца с осигуровки средно 450 лв,4 месеца на борсата и другите 3(от октомври) като безработна.Общият ми стаж покрива 12-те месеца,даже е повече.Знам,че ако започна да се осигурявам малко преди 45-дневния болничен преди раждане ще вземам две години по МРЗ.Смятам да ме назначат фиктивно от март с осигуровки на база 500лв,които ще ми струват на месец 200лв,а в същото време да давам болничен.Проблемът е ,че в калкулатора за смятане на майчинство и в двата случая ще взимам две години по 240 лв .Та въпросът ми е,ще се набутам ли ако от сега си "внасям" осигуровки,а не малко преди 45-дневния болничен за майчинство и ако подавам болничен още след сключването на договора ще ми бъдат ли платени болнични,че поне да си покрия 200-та лв за осигуровки.
Надявам се не съм го написала много объркано,но вярвайте ми в главата ми е пълна каша вече.Не стига ,че постоянно мисля дали този път всичко ще е наред Praynig,ами и не мога да се оправя и с тези сметки ooooh!

Предварително ви благодаря!

виж сега докато си в болничен няма да внасяш осигуровки върху 500 лв,а сазмо здравната 20.16
 лв.да,ако плащаш осигуровките на 500 лв т.е ако се водиш ефективно на работа ще се набуташ с 500 лв.най-добре е да започнеш работа и да излезеш в болничен
ако от март започнеш на 500 лв и не излизаш в боничен,обезщетението ще е 280 лв
ако излезеш в болничен веднага-240 лв

Здравейте момичета,
Детето ми ще навърши 2 год на 12 април.В работата ми предстои съкращаване по чл.328 -поради намаляне обема на работа.Сигурно няма да си ползвам полагаемата ми платена отпуска.
Въпросът ми е кога могат да ми пуснат едномесечното предизвестие -през средата на март или когато ми изтече майчинството?

защо ще пускаш предизвестие като ще те съкращават???
ползвай си отпуска за гледане на дете до 2 г и тогава вече,ако разреши инспекцията по труда да те съкратят.неизползваната отпуска трябва да ти я изплатят при прекратяването на договора

# 460
  • бургас
Елфита, благодаря за отговора.
Във фирмата бях назначена  фиктивно ,кагато забременях, и сега след изтичане на майчинството,
ще ме освободят.Понеже няма кой да гледа дететото ми, нито има ясла,където живея, идеята ми е
ако мога да се запиша в бюрото по труда. Така или иначе ще ме освобождават..
Когато те съкращават по чл.328 работодателят пуска едномесечно предизвестие.
Въпросът ми бе кога най-рано работодателят може да ми пусне това предизвестие/разбира се без да има проблеми с инспекцията по труда/, защото аз нямам сметка след изтичане на майчинството да се водя още на робота и да си плащам осигуровките.

Здравейте момичета,

защо ще пускаш предизвестие като ще те съкращават???
ползвай си отпуска за гледане на дете до 2 г и тогава вече,ако разреши инспекцията по труда да те съкратят.неизползваната отпуска трябва да ти я изплатят при прекратяването на договора
[/quote]

# 461
  • добрич
Здравеите и Честита баба марта! Сега и да попитам момичетата които са винаги да отговарят на въпроси.
Фирмата където работи мъжо нещо се опитва да ги прекара с осироровки.Да питам когато са в не платен отпуск какви свигоровки се плащат.Мерси  и  food010

# 462
  • Пловдив
anastasiabs , 12 април да ти го пуснат

aleks_2005,по време на неплатен се плаща само здравната от работодателят

# 463
Можете ли да ми кажете като си вземеш 45 дневния болничен преди раждане на какво основание се изплаща?Ако преди това съм била в болнични за общо заболяване а 1 година преди тях на минимална.За болничните за общо заболяване 80% от 240лв. до 45 дневния,а след това 90% върху болничните ли?

# 464
Здравейте и честит 1ви март!

Бих искала да попитам следното:
в момента подадох документи за ясла за малката ми дъщеря, която е набор 2010, за тръгване от септември, тъй като това е единственият шанс да ползва предимството от голямата си сестра, после намиране на място е мисия невъзможна.
Септември месец, живот и здраве, тя ще е на 1г. 3м.
Тъй като всички знаем какво следва при тръгването на ясла, искам моето връщане на работа да е напролет (март-април), за да мога да я гледам през зимата, докато боледува.
Въпросите ми са:
- през това време (докато детето е на ясла, а аз още не съм се върнала на работа) не получавам майчинство, нали така?
- през това време работодателят ли ме осигурява и изминалото време води ли ми се стаж? ако не и искам да ми се води, какви са стъпките, които трябва да предприема?
- през това време работното място ми се пази, нали?
- още нещо, за което не съм сигурна, че точно тук трябва да питам, но все пак - има ли според вас вариант, в който детето е класирано за сепетмври, но тръгне на ясла от март и това да е законно?

Предварително благодаря за отговорите ви, много помагате на всички със съветите си и споделената информация!

Общи условия

Активация на акаунт