Майчинството счетоводно - 38

• 44 366
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте,
при мен ситуацията е следната: бременна съм и термина ми е същия, както при първата бременност. Първото ми дете е със секцио - 6 дена преди тернин. Ако зависи само от мен, живот и здраве, бих планирала второто секцио пак на същата дата - поради нумерологични причини

След като първото ми дете навърши една година се върнах на работа. Сега работя и вземам заплата + 120 лв за първото дете.

Сега не ми е ясно - на каква база ще се изчислява второто ми майчинство? За тези месеци, през които съм била в майчинство за първото дете каква ще е базата? В базата влизат ли тези 120 лв, които ги получавам за дете до 2 години?

# 301
Здравейте момичета!На 29януари 2011г ми изтече платения отпуск,който съм натрупала по време на майчинството. В момента съм в неплатено майчинство,а във фирмата,в която работя имат финансови затруднения и ме интересува дали работодателя е задължен в някакъв срок да ми изплати платения отпуск или има право да ми плати,когато намери за удобно?
Благодаря ви предварително за отговора  bouquet

# 302
"Напомняме на самоосигуряващите се, осигурени за общо заболяване и майчинство, че когато са внесли осигурителните си вноски след 10-то число на месеца, следващ този, за който се отнасят, за избран осигурителен доход се счита минималният доход, определен за тях за 2011 г."

Това го копирах от сайта на НОИ, дали на това основание нашите счетоводителки са уведомили жената че ще получава минималното майчинство, но тук става въпрос за самоосигуряващи се а не по трудов договор newsm78.

# 303
  • В Рая - срещу облаците, вдясно на слънцето
Здравейте, мами!
Искам да ви питам, понеже имам 8 месеца трудов и осигурителен стаж в една фирма, но в регистрите на НОИ не излиза нищо, в НАП също, какво да правя - боли ме главата вече. Имам си всички документи, подадох жалба в Инспекцията по труда - и нищо до момента. Какво мога да направя, ако договора не ми се води в НАП - има ли начин да се провери това? Фирмата е фалирала - управителя е извън страната. Ако не ми е плащал осигуровките (въпреки, че здравните не са ми били прекъсвани) възможно ли е по някакъв начин да докажа, че съм работила в тази фирма и имат ли основание да ми плащат майчинството? Извинете за многото въпроси, но вече не знам към кого да се обърна - всяка институция ме препраща към следващата и става един затворен кръг  Cry

# 304
  • Пловдив
Здравейте,
при мен ситуацията е следната: бременна съм и термина ми е същия, както при първата бременност. Първото ми дете е със секцио - 6 дена преди тернин. Ако зависи само от мен, живот и здраве, бих планирала второто секцио пак на същата дата - поради нумерологични причини

След като първото ми дете навърши една година се върнах на работа. Сега работя и вземам заплата + 120 лв за първото дете.

Сега не ми е ясно - на каква база ще се изчислява второто ми майчинство? За тези месеци, през които съм била в майчинство за първото дете каква ще е базата? В базата влизат ли тези 120 лв, които ги получавам за дете до 2 години?

базата ти е 18 м назад от 45 дневния
за месеците на обезщетение ще ти вземат не самото обезщетение,а доходът от който е изчислено
120 те лв не влизат в изчисленията

"Напомняме на самоосигуряващите се, осигурени за общо заболяване и майчинство, че когато са внесли осигурителните си вноски след 10-то число на месеца, следващ този, за който се отнасят, за избран осигурителен доход се счита минималният доход, определен за тях за 2011 г."

Това го копирах от сайта на НОИ, дали на това основание нашите счетоводителки са уведомили жената че ще получава минималното майчинство, но тук става въпрос за самоосигуряващи се а не по трудов договор newsm78.

нали тя е на ТД,а не самоосигуряващо лице
и затова горенаписаното не се отнася за нея

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 12:43 от Elfita

# 305
  • тук...при моите момчета
Здравейте!Може би въпроса ми е обсъждан някъде назад,съжалявам ако се повтарям.Възможно ли е заради невнесени здр.осиг. да ми спрат обезщетение за отг. на дете до 2г.Благодаря!

# 306
  • София-Младост
Здравейте!Може би въпроса ми е обсъждан някъде назад,съжалявам ако се повтарям.Възможно ли е заради невнесени здр.осиг. да ми спрат обезщетение за отг. на дете до 2г.Благодаря!
Не, по-скоро може да се забави, ако декл.1 не е подадена.

Здравейте, мами!
Искам да ви питам, понеже имам 8 месеца трудов и осигурителен стаж в една фирма, но в регистрите на НОИ не излиза нищо, в НАП също, какво да правя - боли ме главата вече. Имам си всички документи, подадох жалба в Инспекцията по труда - и нищо до момента. Какво мога да направя, ако договора не ми се води в НАП - има ли начин да се провери това? Фирмата е фалирала - управителя е извън страната. Ако не ми е плащал осигуровките (въпреки, че здравните не са ми били прекъсвани) възможно ли е по някакъв начин да докажа, че съм работила в тази фирма и имат ли основание да ми плащат майчинството? Извинете за многото въпроси, но вече не знам към кого да се обърна - всяка институция ме препраща към следващата и става един затворен кръг  Cry
Как така договорът не се води в НАП, при започване на работа трябва да получите уведомление по чл.62 от КТ, че договорът ви е регистриран.

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 16:34 от AnMary

# 307
Здравейте,за да получам 50 процента от майчинството(120лв)къде и какво трябва да подам newsm78
Вече съм на работа!Майчиството ми(1-вата година) изтече на 07.02.2011.

Благодаря!

# 308
  • София-Младост
Здравейте,за да получам 50 процента от майчинството(120лв)къде и какво трябва да подам newsm78
Вече съм на работа!Майчиството ми(1-вата година) изтече на 07.02.2011.

Благодаря!
Прил 4 се подава. Вече си на работа...това означава ли, че си се върнала след като е започнал отпуска за отглеждане на малко дете? Ако е така, то в тридневен срок от връщането ти прил.12 подаваш.

# 309
На работа се водя от 08.02.2011,но съм в отпуска вмомента,от счетоводството са казали ,че те ще подадат информация към НОИ ,че вече съм на работа Rolling Eyes

# 310
  • София-Младост
На работа се водя от 08.02.2011,но съм в отпуска вмомента,от счетоводството са казали ,че те ще подадат информация към НОИ ,че вече съм на работа Rolling Eyes
Тогава им дай попълнено прил.4, за да получаваш 1/2 от обезщетението.

# 311
  • В Рая - срещу облаците, вдясно на слънцето
Ала-Бала, лично съм си носила договора в НАП - и при започване на работа и при напускане (бях секретарка), но в системите им нищичко не излиза. Вече се чудя къде е проблема  Rolling Eyes

# 312

Извинявам се, но къде да го "видя" това проложение 4 ,и къде в нои по точно да го подам?
Мнго облагодаря ,че се отзовахте  bouquet

# 313
  • Пловдив

Извинявам се, но къде да го "видя" това проложение 4 ,и къде в нои по точно да го подам?
Мнго облагодаря ,че се отзовахте  bouquet

от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6 го разпечатваш,попълваш и носиш в работата
не в НОИ

# 314
  • София-Младост
Ала-Бала, лично съм си носила договора в НАП - и при започване на работа и при напускане (бях секретарка), но в системите им нищичко не излиза. Вече се чудя къде е проблема  Rolling Eyes
Ако договорът е регистриран няма начин да го няма. Ако не са внасяни осигуровки и не са подавани декл. обр.1 е друго нещо. Но регистриран договорът не изчезва...все пак имаш документ за това.

Мнго облагодаря ,че се отзовахте  bouquet
Прил.4 към Наредбата за изчисляване и изплащане на обезщетения... на първа страница го има в линка с документи. Ти не го подаваш в НОИ, а работодателя ти. Ти го представяш на него.

Общи условия

Активация на акаунт