Майчинството счетоводно - 38

• 44 305
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
Да си задам въпросчето и тук при вас  Wink Извинете не съм изчела всичко от тази тема, но какви нови промени имало от този месец (февруари 2011) във връзка с майчинството през втората година, тъй като моето започва отсега, а  счетоводителката ще ми забави документите поради тази причина- дали важи само за придружителното писмо от фирмата до НОИ или за самите документи-декларации, които се попълват от нас? Благодаря предварително   bouquet

Има промени в приложения № 3, 4 и 8. Значи трябва да попълниш новия образец.
До края на месеца приемат и старите.

Някой ще ми помогне ли?! Защото държавния рекет е ПОВСЕМЕСТЕН! И четейки новите закончета ми става сташно... Та пак да си питам....С тия нови промени и класификатори възникнаха няколко въпроса. Ще бъдете ли така добри да ми разясните следния казус   . От миналата година мин. осигурителен праг за професията ми беше 540лв - брутна заплата 360лв.; от тази година осиг. доход е 780лв. - при същата брутна заплата.  Пранирам втора бременност и ме интересува как ще се изчисли майчинството. Коя всъщност е базата? И какво мога да направя, че да си взимам майчинство подобаващо на вностите ми към бюджета? Те станаха повечко въпросите Rolling Eyes Предварително благодаря!
Какво пък страшно има в "новите закончета "? И защо мислиш, че държавата те рекетира с нещо в случая?  newsm78
Като не искаш да плащаш по-високи осигуровки, промени си с длъжността с подобна от по-нисък клас и внасяй на нейните прагове!

Защото в случая на колкото и да се осигуряваш, за обезщетение имаш ограничение от това, което действително получаваш ако работиш. Не става да получаваш по-високо обезщетение от отработена заплата.  Naughty

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 17:17 от AnMary

# 376
Момичета, добро утро! Знам че въпроса който ще задам ще ми навлече гнева на някой от вас  #2gunfire, но искам да разберете, че ние в провинцията нямаме голям избор на работа. Та въпросът ми е следния, работя от 2 години и 3 месеца във фирма за производство на полиетилен на длъжност технически сътрудник и ме осигуряват на 300лв (още от самото начало поисках да ме осигуряват на реалната ми заплата, която е горе-долу 50% отгоре, което може да е смешно за някой де, но отговорът беше за какво пък ти трябва). Бременна съм в 17 седмица, като месец февруари ми се наложи да бъда в болничен. Мисълта ми е дали си заслужава да помоля шефовете да ми вдигнат осигуровките до края на бременността и на колко да ги помоля, като естествено аз си заплащам разликата за да взимам примерно около 500лв майчинство ? Ще съм благодарна на отговор. Embarassed

# 377
  • София-Младост
elisakara кога ти е термина, кой месец?

# 378
Извинявам се, сега четох назад в темата и разбрах че това съм пропуснала, термина ми е на 05.08.2011г. Blush

# 379
  • София-Младост
Извинявам се, сега четох назад в темата и разбрах че това съм пропуснала, термина ми е на 05.08.2011г. Blush
В този случай 45 дневния болничен ще ти е издаден м.07, а базата за болничният ще е 12.2009-05.2011. Ако ти вдигнат заплтата на 500 от м.02 ще внесеш за 4 месеца по около 200лв. Не знам как ще го оформите всъщност, даи ти ще си внесеш това, което са осигуровките над 300лв до 500 или ще поемеш всичко... 200лв е максимума от осигуряване за месеца.
В момента нетното ти възнаграждение е около 240лв нали? Осигурявйки се на 500лв за 4 месеца, след това обезщетението за бременост и раждане ще ти е около 13лв. на ден, което при 20работни дни в месеце е около 260лв. Прецени за разлика от 20 лв. дали си заслужава.

# 380
Благодаря за отделеното време и бързата реакция  Hug Явно не съм задала правилно въпроса си, мислех си ако остана на тази основа, че взимам около 270лв майчинство първата година. Исках да ви попитам, на колко трябва да се осигурявам през оставащите 3 или 4 месеца за да получавам около 500 лв през първата година. Тоест на колко трябва да се осигурявам и каква сума ще заплатя за осигуровки. Извинявам се ако ставам нахална!

# 381
  • София-Младост
Благодаря за отделеното време и бързата реакция  Hug Явно не съм задала правилно въпроса си, мислех си ако остана на тази основа, че взимам около 270лв майчинство първата година. Исках да ви попитам, на колко трябва да се осигурявам през оставащите 3 или 4 месеца за да получавам около 500 лв през първата година. Тоест на колко трябва да се осигурявам и каква сума ще заплатя за осигуровки. Извинявам се ако ставам нахална!
Извинявай, ти правилно си задала , но аз грешно прочетох... ще се опитам да сметна отзад напред и ще пиша.
Трябва да се осигуряваш на около 1900лв. Осигуровките общо са по 750лв. на месец.

Последна редакция: сб, 26 фев 2011, 09:40 от Ала-Бала

# 382
Някой ще ми помогне ли?! Защото държавния рекет е ПОВСЕМЕСТЕН! И четейки новите закончета ми става сташно... Та пак да си питам....С тия нови промени и класификатори възникнаха няколко въпроса. Ще бъдете ли така добри да ми разясните следния казус   . От миналата година мин. осигурителен праг за професията ми беше 540лв - брутна заплата 360лв.; от тази година осиг. доход е 780лв. - при същата брутна заплата.  Пранирам втора бременност и ме интересува как ще се изчисли майчинството. Коя всъщност е базата? И какво мога да направя, че да си взимам майчинство подобаващо на вностите ми към бюджета? Те станаха повечко въпросите Rolling Eyes Предварително благодаря!
Какво пък страшно има в "новите закончета "? И защо мислиш, че държавата те рекетира с нещо в случая?  newsm78
Като не искаш да плащаш по-високи осигуровки, промени си с длъжността с подобна от по-нисък клас и внасяй на нейните прагове!

Защото в случая на колкото и да се осигуряваш, за обезщетение имаш ограничение от това, което действително получаваш ако работиш. Не става да получаваш по-високо обезщетение от отработена заплата.  Naughty

bouquet Все пак благодаря Ви за отговора, скъпа  Стики   bouquet
Предполагам, че не съм се изразила правилно, защото и сега в момента се осигурявам на осигурителен доход, който е 3 пъти по-висок от реалния ми. Няма как да се промени длъжността ми, защото медицинска сестра е сестра където и да е. Дай Боже някога да си получавам и заплата от 780 нето .... сумата на която закона задължава да се осигурявам ...
Поздрави!

# 383
  • Пловдив
Здравейте всички,

Прехвърлих майчинството си за 2-рата година на майка ми и вече 3 месеца, дори и с закъснение и превеждат пари. Но тя дочула от свои колежки в фирмата, към която се води на работа, че най-вероятно работодателят ще спре да им плаща осигуровките. Има ли вариант да ги осигурява само здравно, ако не им внася социални осигуровки? Има ли начин майка ми сама да с внася здравните осигуровки?

# 384
  • Майничка
Здравейте всички,

Прехвърлих майчинството си за 2-рата година на майка ми и вече 3 месеца, дори и с закъснение и превеждат пари. Но тя дочула от свои колежки в фирмата, към която се води на работа, че най-вероятно работодателят ще спре да им плаща осигуровките. Има ли вариант да ги осигурява само здравно, ако не им внася социални осигуровки? Има ли начин майка ми сама да с внася здравните осигуровки?

Сама в НОИ - не. Подава се декл. обр.1 за всички служители. Работодателят може да подава само тази декларация с начислените осигуровки, без реално да превежда парите, майка Ви пак ще си получава майчинството.

# 385
  • В Рая - срещу облаците, вдясно на слънцето
Здравейте!
По стечение на обстоятелствата се очертава да не получавам нито майчинство,нито социална помощ. Искам да ви питам (сега съм в третия месец), мога ли да си регистрирам едно ЕТ - без дейност и да започна да се самоосигурявам. Пак ли след 12 месеца ще взимам майчинство?

# 386
  • Майничка
Здравейте!
По стечение на обстоятелствата се очертава да не получавам нито майчинство,нито социална помощ. Искам да ви питам (сега съм в третия месец), мога ли да си регистрирам едно ЕТ - без дейност и да започна да се самоосигурявам. Пак ли след 12 месеца ще взимам майчинство?

Пак ще трябва да покажете някакви приходи, без дейност няма как да стане.

# 387
Здравейте! Имам следната питанка: на 15.04., здраве и живот, ще изляза в 45-дневен болничен преди раждане. Мога ли, докато съм в този болничен,  да работя на граждански договор  - става въпрос за едноседмична заетост.
Благодаря предварително!

# 388
  • добрич
Здравейте момичета,искам да попитам следното:до 20.02 съм майчист. до навършване на 1г. на детето,излязло е нареждането на 1.03да получа за 14дни и въпроса ми кога ще се преведат и другите 6 дни,през март или по- нататък .Дано сте ме разбра личе го обясних ooooh!

# 389
Здраваейте Момичета  Hug
Аз съм доста новичка в форума, до сега мн не съм се интересувала нито за бременост нито за обещетения по майчинство, нооо май и моето време дойде newsm53
Та в момента работим по въпроса за наследик Blush
И въпросчето ми е: работя на постоянен трудов договор от 16.03.2010г. на брутна заплата 450лв. длъжност технически секретар в строителна фирма, и нетна по ведомости около 361 лв. (разбира се това е по документи реално е друго както и почти  всякъде). Според тези дани колко майчинство бих получавала и за колко време, и другия ми въпрос е ако искам да взимам майчинство 500 лв. на колко трябва да ме осигурява работодателя?
Благодаря Ви в адванс newsm51

Общи условия

Активация на акаунт