Майчинството счетоводно - 38

• 44 183
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
  • Майничка
Стики, Гаргамела благодаря Ви за отговорите!
Аз изпратих запитване и до НОИ, да ми кажат на кое основание нямам право, въпреки че съм осигурена за ОЗМ!
Дано ми отговорят, обещавам да пусна отговора и тук, да е от полза и на други!

Стики е цитирала чл.167а от КТ, според който отпуск за отглеждане на дете до 3г. като понятие не съществува. Вие и бащата имате право по на 6м. неплатен отпуск, който можете да ползвате до навършване на 8г. от детето, (допълвам - ако сте в трудово правоотношение) но един родител може да ползва 2х6м. само ако е самотен такъв.

Последна редакция: сб, 05 мар 2011, 22:26 от gargamela

# 541
Здравейте, макар форумът да е за майчинство, аз имам въпрос относно бащинството и ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори.

Изписаха ме с бебето от болницата на 19 февруари. От тогава таткото си пусна и платена отпуска (редовна). По-късно разбрахме относно т.нар. отпуск по бащинство в рамките на 15 календарни дни.
От това, което прочетох останах с впечатление, че той е с начална дата - дата на изписване от болницата или по-късна начална дата, но е в рамките на въпросните 15 календарни дни, считано от датата на изписването ( в нашия случай мисля се пада до 5 март).

В същото време приятелка ми сподели, че този отпуск по бащинство можел да се ползва и по-късно през годината през следващите 6 месеца?! Това така ли е.
Може ли наистина таткото да ползва подобен отпуск или вече е късно?
Чл. 163, ал. 7 от КТ:  (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.

Не може да се ползва на по-късен етап.

# 542
  • Бургас
Здравейте,
нашият татко е в отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 год. възраст до ноември 2011 от постоянния си работодател и получава 240 лв месечно. Въпросът ми е - може ли да започне работа при друг работодател по трудов договор и ще си запазили тези 240 лв?
Благодаря.

П.П. А можете ли да ми дадете акъл и за документи за социалните служби за получаване на детски Simple Smile Благодаря.

# 543
  • Пловдив
Стики, Гаргамела благодаря Ви за отговорите!
Аз изпратих запитване и до НОИ, да ми кажат на кое основание нямам право, въпреки че съм осигурена за ОЗМ!
Дано ми отговорят, обещавам да пусна отговора и тук, да е от полза и на други!

Стики е цитирала чл.167а от КТ, според който отпуск за отглеждане на дете до 3г. като понятие не съществува. Вие и бащата имате право по на 6м. неплатен отпуск, който можете да ползвате до навършване на 8г. от детето, но един родител може да ползва 2х6м. само ако е самотен такъв.

поли,ти си самоосиг лице и нямаш право на неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г.той е за лицата на трудово правоотношение
Стики ти е цитирила члена

# 544
Стики, Елфита, Гаргамела- много благодаря за поясненията!   bouquet

# 545
Здравейте,
Имам следните два въпроса:
1. Първият е свързан с неизползваните дни платен отпуск (терминът ми е на 18.09.2011)-ако останат повече от 10 неизползвани дни платен отпуск ще ги изгубя ли? Ще изгубя ли остатъка  и тези 10 дни, ако не се върна на работа в следващата календарна година?
2. Вторият ми въпрос е свързан с болничният от 45 дни (преди термина)-при условие че  имам възможност да ходя на работа по време на този болничен - то как се урежда документално с работодателя, тече ли болничен, или се прекъсва по някакъв начин?
Предварително благодаря за отговорите!

# 546
Здравейте, макар форумът да е за майчинство, аз имам въпрос относно бащинството и ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори.

Изписаха ме с бебето от болницата на 19 февруари. От тогава таткото си пусна и платена отпуска (редовна). По-късно разбрахме относно т.нар. отпуск по бащинство в рамките на 15 календарни дни.
От това, което прочетох останах с впечатление, че той е с начална дата - дата на изписване от болницата или по-късна начална дата, но е в рамките на въпросните 15 календарни дни, считано от датата на изписването ( в нашия случай мисля се пада до 5 март).

В същото време приятелка ми сподели, че този отпуск по бащинство можел да се ползва и по-късно през годината през следващите 6 месеца?! Това така ли е.
Може ли наистина таткото да ползва подобен отпуск или вече е късно?
Чл. 163, ал. 7 от КТ:  (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.

Не може да се ползва на по-късен етап.

А не може ли сега да пусне молба за този отпуск и да оттегли другата молба?
Едва ли от фирмата са занесли документите за февруари в НОИ.

# 547
  • Бургас
Здравейте момичета Simple Smile
Моля ви за малко разяснение, ако е възможно по един въпрос.

Вузможно ли е след навършване на детето на 1 годинка, да се върнеш на работа, но на граждански договор, който се преподписва месец за месец, с цел запазване на майчинството от 240 лева? И няма ли да се плащат много данъци на този граждански договор накрая на годината? То пък сигурно се обалага с "плоският данък", но не съм сигурна?!

# 548
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета Simple Smile
Моля ви за малко разяснение, ако е възможно по един въпрос.

Вузможно ли е след навършване на детето на 1 годинка, да се върнеш на работа, но на граждански договор, който се преподписва месец за месец, с цел запазване на майчинството от 240 лева? И няма ли да се плащат много данъци на този граждански договор накрая на годината? То пък сигурно се обалага с "плоският данък", но не съм сигурна?!

Може, да. Данъкът е 10%, както за всички доходи на физически лица, вкл. и по трудов договор.

# 549
в www.osigurovki.info намерих калкулатор за майчинство,
интересно е че само трябва да въведеш кога е термина илидатата на първия болничнен, периода от-до и на каква заплата осигурявани и останалото го смяна сам.
Дано линка да еполезен  на който му трябва да изчисли колко е цялата сума която ще получи и колко се пада по месеци.

# 550
  • Бургас
Извинявам се ,ако е коментирано Embarassed,но главата ми е каша вече...
Има ли разлика ако се вземе първо неплатена отпуска 6 м.след навършване на 2 г.на детето и после натрупаната платена или обратното само е възможно.
Като се взимат за стаж тези 6 месеца,в първия вариант би трябвало после да се натрупат още дни за платената отпуска.....
Благодаря на отговорилите предварително  bouquet

# 551
  • София-Младост
Извинявам се ,ако е коментирано Embarassed,но главата ми е каша вече...
Има ли разлика ако се вземе първо неплатена отпуска 6 м.след навършване на 2 г.на детето и после натрупаната платена или обратното само е възможно.
Като се взимат за стаж тези 6 месеца,в първия вариант би трябвало после да се натрупат още дни за платената отпуска.....
Благодаря на отговорилите предварително  bouquet
Ако вземеш първо неплатеният ще имаш още 10 дни платен след това. Но те не се губят, така че няма значение платен или неплатен ползваш първо.

# 552
  • Бургас
Благодаря,Ала-Бала!
Само дано да мога да ги ползвам веднага тези 10 дни платен отпуск след като свърши неплатения от 6 м.,защото според нашето счетоводство мога да ползвам първо платен ,а после неплатен отпуск-  само в този ред.Аз правя тази гимнастика с дните само и единствено да докарам малката до подходяща възраст за градина!

# 553
Здравейте!Искам да попитам колко стаж ми е необходим за да ми бъдат изплатени болничните?За сега имам 10мес.но са от различни раб.места и са с прекъсване от около 2год.
И задължително ли трябва стажа ми да е 18мес без прекъсване или може да се събере от предишни години за да стане 18мес.?

Здравейте! За да придобиете право за получаване на обезщетение е нужно да имате минимум 12 месеца стаж, независимо кога и как е натрупан. За допълнителна информация - чл.48а от Кодекс за социално осигуряване. Иначе базата за изчисление на майчинството се определя от 18-те календарни месеца, предхождащи месеца на излизане в първи болничен 45 дни преди раждането. При избора на този период не може да се изключват месеци независимо от това, че през някои от тях може да сте била безработна, в неплатен отпуск, в болничен или друго състояние.

# 554
Благодаря,Ала-Бала!
Само дано да мога да ги ползвам веднага тези 10 дни платен отпуск след като свърши неплатения от 6 м.,защото според нашето счетоводство мога да ползвам първо платен ,а после неплатен отпуск-  само в този ред.Аз правя тази гимнастика с дните само и единствено да докарам малката до подходяща възраст за градина!

Само в този ред може да ги ползваш, защото на тях така им харесва  Simple Smile. Никъде в закона не е упоменато, че има такъв ред за ползване. Накарай ги да се обосноват да видим какво ще кажат.

Общи условия

Активация на акаунт