Майчинството счетоводно - 38

• 44 107
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
delilah_qk

1.няма проблем да се издаде в понеделник с начална дата 11 и дата на издаване 14 март
2.тези направление ги издава АГ.Личния ги издава само,ако не си ходила на ЖК през бремеността.тогава издава и 45 дневния

# 601
Първо честит празник на всички жени..и най вече майки!!!Бадете винаги много усмихнати,много щастливи и обичани!!!

Въпроса ми е..на 21 години съм и съм бременна във 1 месец..до сега съм работила само 5 месеца във българия и около 9 месеца във испания..и искам да попитам тука понеже има много майки дали ще имам право на някакво майчинство,или не,понеже нямам 18 месеца тръдов стаж.С приятеля ми не сме женени още.Благодаря предварително за отговорите:)

# 602
Честит празник на всички мами!Искам да попитам тъй като аз си внасям парите за осигуровки за болничен колко се налага да внеса на месец?За моя сметка е всичко.Благодаря предварително!

# 603
  • Пловдив
Честит празник на всички мами!Искам да попитам тъй като аз си внасям парите за осигуровки за болничен колко се налага да внеса на месец?За моя сметка е всичко.Благодаря предварително!

здравната за 2011 е 20.17 лв
само тя се дължи по време на болничен,обезщетение за бременност и раждане,отпуск за гледане на дете и неплатен отпуск

# 604
  • София
Трябват ти 12 м трудов стаж, за да имаш право на майчинство.
То пък се изчислява 18 м назад от 45 дни преди термина.
Така че ако имаш 5 м стаж по трудова книжка и си бременна 1 месец, си намери да се осигуряваш някъде веднага, за да натрупаш поне още 7 месеца стаж /7+5=12 м стаж -таман/.
А за осталите 6м до 18м ще ти ги изчислят на 240лв.

А имаш и друга опция, ако нямаш доходи и работа - социално майчинство -100лв за 1 г плюс детски 35лв.

# 605
Здравейте. Понеже моят случай е много объркан реших да го опиша подробно тук и евентуално ако може да получа отговор. Опитах се сама да си разясня нещата, но нещо не ми се получава.
Какво майчинство трябва да получавам и от кога като се има предвид следните обстоятелства:
за месеците юни , юли и август 2010 съм осигурявана на 320 лв
за месеците септември , октомври , ноември , декември 2010 съм осигурявана на 1000 лв
за целият януари 2011 съм в болничен, а от 27 януари ми започна 45 дневния болничен преди раждане . Родих сина си на 16 февруари. От МБАЛ ми дадоха друг болничен за 42 дни след раждане. И имам ли право на детски?
От НОИ получих отговор,че след като нямам 18 месеца стаж , няма как да взема майчинство , до навършването на тези месеци. А за болничните ,че всичко ще ми се изплати след юли месец и недоумявам защо??? Свързано било с навършването на някакви си 12 месеца и аз не разбрах какви.

не се изискват 18 м стаж,а 12 м м през целия ти живот.това ли ти е целия стаж?преди юни 2010 имаш ли стаж?
ако ги нямаш,ще започнат да ти превеждат обезщетения след като ги натрупаш-по време на болничните трупаш също стаж
детски не мога да кажа дали ще взимаш-сметни си сама-дохода бруто на месец на човек трябва да е равен или по-малък от 350 лв
ако имате брак,взимаш и доходите на бащата и делиш на броя на чл в семейството

Преди юни 2010 имам за юни , юли , август и септември 2009 НО на 4 часов работен ден и не е вписан в трудовата ми книжка. И Въпросът ми беше конкретно за майчинството от кога  и колко ще взема? Нали промениха закона за 18 м трудов стаж през целия живот?

# 606
  • София
.

Последна редакция: вт, 08 мар 2011, 19:45 от Angel_Dust

# 607
  • Пловдив
Нали промениха закона за 18 м трудов стаж през целия живот?

не

промениха базата за изчисление -от 12 м става 18 м
стажа си остава 12 м през целия ти живот
месеците на 4 часа ти се взимат наполовина-т.е 2 м на 4 ч правят 1 м осиг стаж
това че не са вписани в книжката не е проблем-ще ти го взимат предвид

седни и си сметни стажа към 45 дневния и така ще разбереш кога ще започнат да ти превежда НОИ обезщетение

# 608
Честит 8-ми Март,мами!С пожелания за всичко най-хубаво!
Искам да попитам .До 07,03,2011г. съм била неплатена за гледане на дете 6м + 6м.Назначих се от 07,03,2011г. в друга фирма поради лични причини.И в двете фирми фиктивно.Мога ли да си взема болничен за общо заболяване да кажем от 10,03,2011г. или трябва да имам повече заработени дни?

# 609
  • Пловдив
Честит 8-ми Март,мами!С пожелания за всичко най-хубаво!
Искам да попитам .До 07,03,2011г. съм била неплатена за гледане на дете 6м + 6м.Назначих се от 07,03,2011г. в друга фирма поради лични причини.И в двете фирми фиктивно.Мога ли да си взема болничен за общо заболяване да кажем от 10,03,2011г. или трябва да имам повече заработени дни?

да,можеш
един отработен ден е достатъчен

# 610
Благодаря за бързият отговор.А като сума 80% на 240 ли ще ми се изчислява?Това до 45 дневния и после по 240лв на месец.И още нещо.При първият болничен какво ще дължа.20.17 лв за болничния и колко са тези за сметка на работодателя?

# 611
  • Пловдив
Благодаря за бързият отговор.А като сума 80% на 240 ли ще ми се изчислява?Това до 45 дневния и после по 240лв на месец.И още нещо.При първият болничен какво ще дължа.20.17 лв за болничния и колко са тези за сметка на работодателя?

болничния за общо заболяване е 80 процента от брутото,но не повече от нетото ти.т.е ще е около 180-190 лв месечно.от 45 дневния нататък 240 лв месечно.при болничен месечно работодателят плаща само здравна-20.17 лв за 2011 г

# 612
Освен това имам малко съмнения, че втори трудов договор може да е на 8 часа дневно. Може да е 8 часа седмично, но не и дневно. Дневно не повече от 4 часа след изрично дадено съгласие да работи повече от 48 часа седмично....Все пак отпускът по чл. 167а се зачита за осигурителен стаж. Така че основното правоотношение, ако е на 8 часов работен ден, се зачита като такова, независимо че лицето е в отпуск.
....

Всичко това е така, но за лице, което фактически е на работа. Кодексът третира общия случай.

В случая, когато лицето ползва неплатен отпуск може да се работи и на 8 часов работен ден по трудов договор при друг работодател (за външно съвместителство). Лично аз не виждам пречка това да се отнася и за отпуска по чл.167а от КТ.

Може би е най-добре въпросът да се зададе на сайта на МТСП. След 10 дни максимум ще има отговор.  Peace

# 613

Честит празник, настоящи и бъдещи мамчета!  Heart Eyes

# 614
Първо честит празник на всички жени..и най вече майки!!!Бадете винаги много усмихнати,много щастливи и обичани!!!

Въпроса ми е..на 21 години съм и съм бременна във 1 месец..до сега съм работила само 5 месеца във българия и около 9 месеца във испания..и искам да попитам тука понеже има много майки дали ще имам право на някакво майчинство,или не,понеже нямам 18 месеца тръдов стаж.С приятеля ми не сме женени още.Благодаря предварително за отговорите:)

Честит празник и на теб!  Simple Smile
Стажът ти в Испания трябва да е "зачетен съгласно законодателството на друга държава осигурителен стаж, по реда, предвиден в европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност и в международните договори в областта на социалното осигуряване."

"документите за осигурителен стаж, придобит в друга държава, издадени от съответната чужда осигурителна институция " се представят в съответните ТП на НОИ и в техните филиали

Ако ти се зачете - вече имаш 12 м. стаж за майчинство.
Първото условие обаче е да си осигурена в момента  на започване на болничния 45 дни преди раждане.
Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Ето и други алинеи от Наредбата за обезщетенията:
чл.29
(2) (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) При зачетен осигурителен стаж чрез издаден и заверен документ по установения ред с европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност и международните договори в областта на социалното осигуряване паричните обезщетения и помощи се изплащат чрез съответните ТП на НОИ.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) При деклариране на осигурителен стаж, придобит в друга държава без необходимите документи, проверката и удостоверяването му се извършват по установения с международния договор и европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност ред от службата в НОИ, на която е възложено прилагането им. Издаденото удостоверение, потвърждаващо зачетен осигурителен стаж от друга държава, се изпраща на съответните ТП на НОИ - компетентни за преценка на правото на лицето.

Общи условия

Активация на акаунт