Майчинството счетоводно - 38

• 44 095
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Освен това имам малко съмнения, че втори трудов договор може да е на 8 часа дневно. Може да е 8 часа седмично, но не и дневно. Дневно не повече от 4 часа след изрично дадено съгласие да работи повече от 48 часа седмично....Все пак отпускът по чл. 167а се зачита за осигурителен стаж. Така че основното правоотношение, ако е на 8 часов работен ден, се зачита като такова, независимо че лицето е в отпуск.
....

Всичко това е така, но за лице, което фактически е на работа. Кодексът третира общия случай.

В случая, когато лицето ползва неплатен отпуск може да се работи и на 8 часов работен ден по трудов договор при друг работодател (за външно съвместителство). Лично аз не виждам пречка това да се отнася и за отпуска по чл.167а от КТ.

Може би е най-добре въпросът да се зададе на сайта на МТСП. След 10 дни максимум ще има отговор.  Peace

В това съм сигурна, че не е така. На основното място и се зачита осигурителен стаж на пълен работен ден. Ако и на второто място е на 8 часов работен ден на трудов договор - тя ще има по два дни стаж за всеки отработен ден...Независимо от причината за отсъствие, когато основното правоотношение е на пълен работен ден и по него тече стаж, второто правоотношение трябва да отговаря на изискванията на кодекса за допълнителен труд. Работа на 8 часов работен ден по втори трудов договор е допустима само, ако по основното правоотношение лицето е в отпуск, който не се зачита за трудов стаж (неплатен отпуск над 30 работни дни).

И няма такова нещо като "кодекса третира общия случай". Кодекса третира всички случаи. И точно защото в кодекса няма изискване лицето да е фактичеси на работа, изказвам съмнение по отношение на твоя коментар.  

Само си помисли - този трудов договор ще е на основание кой член от КТ? И ще видиш какво следва от това.  Peace

А за питащата - вариантите са два - или граждански договор или договор за половин работен ден. Ти ако искаш си работи 8 часа и си получавай заплащане за 8 часа, но в договора трябва да пише че е за 4 часа.

# 616
Благодаря на всички за точните отговори.Наистина мисля,че мога да работя само 4 часа по втори трудов договор,защото не ми е прекъснат осигурителния стаж и аз дефакто се водя на работа.

# 617
В това съм сигурна, че не е така. На основното място и се зачита осигурителен стаж на пълен р
...
И няма такова нещо като "кодекса третира общия случай".  мислиш ли - в този случай нямаше да има Наредби, Указания, Становища Кодекса третира всички случаи. И точно защото в кодекса няма изискване лицето да е фактичеси на работа, изказвам съмнение по отношение на твоя коментар. 

Аз също не съм сигурна - не намерих и такъв казус, специално за отпуска по чл.167а от КТ.
Затова посъветвах didava да зададе въпроса си на сайта на МТСП.

Но така категорично да кажеш - няма право, ми се струва рисковано!
В Осигуряването има много изключения.

# 618
Здравейте и честит празник на всички от мен.Аз съм бъдеща мама след около месец,която очаква второто си детенце.Извинете ако се повтарям с въпроса си тъй като не съм успяла да изчета всичките ви теми все още. Simple Smile
Бих искала да попитам в кои случаи бъдещата маика може да ползва еднократната помощ при бременност? Дали това се отнася само при неработещите жени или пък е обвързано отново с месечните доходи  в семейството,както детските надбавки ?
Благодаря ви за всякаква информация която ще получа от вас по този въпрос.  Praynig

# 619
  • Пловдив
1.няма проблем да се издаде в понеделник с начална дата 11 и дата на издаване 14 март
2.тези направление ги издава АГ.Личния ги издава само,ако не си ходила на ЖК през бремеността.тогава издава и 45 дневния
Благодаря ти много за бързия и изчерпателен отговор!  smile3525

# 620
Здравейте и честит празник на всички от мен.Аз съм бъдеща мама след около месец,която очаква второто си детенце.Извинете ако се повтарям с въпроса си тъй като не съм успяла да изчета всичките ви теми все още. Simple Smile
Бих искала да попитам в кои случаи бъдещата маика може да ползва еднократната помощ при бременност? Дали това се отнася само при неработещите жени или пък е обвързано отново с месечните доходи  в семейството,както детските надбавки ?
Благодаря ви за всякаква информация която ще получа от вас по този въпрос.  Praynig

Еднократна помощ за бременност се полага тогава, когато не ви се полага обезщетение за бременност (45 дни преди термина), т.е. когато не сте осигурена към момента на придобиване на право за този вид болничен.

# 621
  • София
Добрютро дами,
пак аз - моля, къжете ми кога ми свършва порвъта година майчинство и от коя дата следва да си пусна платения отпуск.
В сайта на НОИ пише следното : Дата на прекратяване изплащане на обезщетението, определена от системата: 06.4.2011 г.
Терминът ми беше 06.04.2010.
Въпросът е отпускът от 06.04.2011 ли следвада е или от 07.04.2011 ?
благодоря   bouquet

# 622
В това съм сигурна, че не е така. На основното място и се зачита осигурителен стаж на пълен р
...
И няма такова нещо като "кодекса третира общия случай".  мислиш ли - в този случай нямаше да има Наредби, Указания, Становища Кодекса третира всички случаи. И точно защото в кодекса няма изискване лицето да е фактичеси на работа, изказвам съмнение по отношение на твоя коментар.  

Аз също не съм сигурна - не намерих и такъв казус, специално за отпуска по чл.167а от КТ.
Затова посъветвах didava да зададе въпроса си на сайта на МТСП.

Но така категорично да кажеш - няма право, ми се струва рисковано!
В Осигуряването има много изключения.

Стики, ще ти кажа защо съм категорична. Отпускът по чл.167а е целеви отпуск. Както останалите такива отпуски (за учене, за изпълнение на граждански задължения и др.), той се отпуска за нещо конкретно - отглеждане на дете. Той не е просто неплатен отпуск.
Работа на пълен работен ден от друга страна, прави използването на този отпуск не целево. Майката очевидно не го използва за да отглежда детето си, а го използва, за да работи другаде. Освен че е нередно, това може да създаде сериозни проблеми. Не знаем до колко коректен е нейния работодател и какво е отношението му към нея. При работа на пълен работен ден е много лесно работодателят по основното правоотношение да докаже нецелевото използване на отпуска, с което да го оспори. В който пък случай, когато отпадне този отпуск, за периода в който не е използван целево, служителката е в самоотлъчка с всички дисциплинарни последствия от това.

Ако все пак мислиш, че е удачно да посъветваш майката, че може - добре. Това е твое право.

Преди 5 години, когато създадохме тези теми, всички спореха с мен, че отпуска за отглеждане на дете до 2 години не се спира, ако детето тръгне на ясла. Яслата не била детско заведение на пълна държавна издръжка. В резултат - има официални данни колко майки вече са върнали обезщетенията си в едно с лихвите и колко още ги дължат. Целевите отпуски затова са целеви - защото когато не ги ползваш по предназначение или си длъжен да ги прекратиш, или си носиш последствията от злоупотребата. Защото, независимо от личните обстоятелства - това си е злоупотреба.

Лек и успешен ден.

# 623
Добрютро дами,
пак аз - моля, къжете ми кога ми свършва порвъта година майчинство и от коя дата следва да си пусна платения отпуск.
В сайта на НОИ пише следното : Дата на прекратяване изплащане на обезщетението, определена от системата: 06.4.2011 г.
благодоря   bouquet

"Първата година" свършва точно 410 дни след като е започнала. Важен в случая е не термина, а първия ден на първия болничен (този за 45 дни преди термин). Ако при теб всичко е било нормално, т.е. не си родила преди изобщо да започнат 45-те дни преди раждане, този първи ден би трябвало да е  20-ти февруари.Това пък значи, че обезщетение ти се дължи до 5-ти април включително. От 6-ти април трябва да си в друг вид отпуск.

# 624
  • София
Добрютро дами,
благодоря   bouquet
"Първата година" свършва точно 410 дни след като е започнала. Важен в случая е не термина, а първия ден на първия болничен (този за 45 дни преди термин). Ако при теб всичко е било нормално, т.е. не си родила преди изобщо да започнат 45-те дни преди раждане, този първи ден би трябвало да е  20-ти февруари.Това пък значи, че обезщетение ти се дължи до 5-ти април включително. От 6-ти април трябва да си в друг вид отпуск.
и аз така го сметнах по бабешката с  броене на дни. да, от 20.02 ми е болниния при термин 06,04, а реално родих на 20.03, ама раждането в случая няма значение. Благодаря Зина !

# 625
  • Пловдив
ZinaSt,и според мен по време на отпуска по чл 167 а може да се работи при друг работодател.Освен ако не е посочено друго в основния й ТД.

Целеви,цели,ама колко да е целеви този неплатен за гледане на дете,щом като през това време детето може да е на ясла/градина.Уж да го гледа майката,пък то,детето,си е в детско заведение цял ден.

didava
,задай официално въпроса си както те е посъветвала Стики.Постни отговора тук,за да се ограмотим вкупом  Mr. Green

Последна редакция: ср, 09 мар 2011, 10:08 от Elfita

# 626
Целеви,цели,ама колко да е целеви този неплатен за гледане на дете,щом като през това време детето може да е на ясла/градина.Уж да го гледа майката,пък то,детето,си е в детско заведение цял ден.

didava
,задай официално въпроса си както те е посъветвала Стики.Постни отговора тук,за да се ограмотим вкупом  Mr. Green

Това официално становище ли е?

Иначе - аз вече поисках становище от ИТ. Когато го имам - ще ви го изпратя. Г-н Мирославов, който отговаря на страницата на МТСП не веднъж доказано е давал грешни консултации. Дори по телевизията съм попадала на няколко предавания, в които "консултациите" на г-н Мирославов са били обсъждани, поради факта, че са били некоректни и са създали проблеми. Отговора на министерството е - това е мнение, а не официално становище. Становище се иска по официален ред, писмено, входящи, изходящи номера и т.н.

# 627
  • София
А уж го водят капацитет г-н Емил Мирославов от време оно. Явно е спрял да чете  Grinning

# 628
А уж го водят капацитет г-н Емил Мирославов от време оно. Явно е спрял да чете  Grinning

Ами не знам какъв го водят, обаче с платените отпуски миналта година голям скандал беше заформил.

# 629
  • Пловдив

Това официално становище ли е?

официално колкото е официално,че по време на отпуск по чл 167 а не може да се работи при друг работодател 

чакаме достоверно инфо

Общи условия

Активация на акаунт