Монтесори - обучение у дома

• 105 379
  • 695
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Ами в яслата ни също учат. Има си учебен план. Защо всички си мислите, че там са само за да "има кой да ги гледа" децата.
Иначе нагледно сортиране по цвят

# 181
  • There I was on a July morning
Много интересна тема! Ще следя с интерес.    bouquet
Досега в домашни условия ползвам някои упражнения, но ми се ще да разширя кръга от занимания.

# 182
Темата е много интересна.  Hug
Ние ще ходим с дъщеря ми в края на октомври в Карин дом, там използват метода Монтесори и ще ми бъде много интересно какво точно ще се случи. Ще споделя с вас.

Междувременно се опитвам да намеря някакви занимания, подходящи за нейната възраст.
Сдобих се и с ценовата листа на монтесори материалите от Пумпелина, но цените са космически и мисля, че с малко повече фантазия може да се мине и без тях. А сега се връщам да дочета спокойно цялата тема. Междувременно много ще се радвам на нова информация по темата, инициативата на авторката е чудесна  Hug Hug Hug

# 183
За малко дете наистина няма нужда от скъпите Монтесори материали.
Ето какво можете да направите вкъщи:
(извинявам се, ако се повтарям с нещо, писано по-рано)
- пресипване на големи бобови зърна от една кана в друга, равна по размер
- преливане на вода от кана в чаша или в друга кана, попиване с гъба
- преливане на вода от кана в две по-малки чаши или по-голям брой малки съдове
- същото, но с фуния
- пренасяне на царевични зрънца от една паничка в друга с помощта на лъжица
- прехвърляне на вода с пипета или спринцовка (от тези за Панадол става идеално)
- подреждане на стъклени топчета във формички от лед с помощта на голяма пинцета или щипка за лед
- отваряне и затваряне на различни кутийки, например празни от крем
- отключване и заключване на катинари
- отвиване и завиване на гайки и болтове - големи
- рязане на хартия с ножица
- рязане по права линия
- изрязване на кръгчета и по-сложни форми
- рязане на банан с пластмасов нож
- втъкване на ивица цветна хартия (като тъкане, но върху нарязан на лентички лист цветна хартия с друг цвят ивици) - става много красиво
- сгъване на салфетки по нарисувани линии
- ходене по линия, начертана на пода (или постелена, ако е от плат)
- разкопчаване и закопчаване на копчета, ципове, най-напред с тик-так копчета
- закопчаване на каишки
- връзване на панделки
- сгъване на дрехи
- самостоятелно ресане на коса
- използване на шипки за дрехи за закачане на различни предмети от плат (примерно върху пердето)
- острене на молив
- месене на тесто

Като най-важното, което трябва да се прави вкъщи, е да се насърчава самостоятелността на детето и му се дава възможност да участва във всички дейности, към които прояви желание.
Извинявам се, ако повтарям нещо.

# 184
Елора, много полезно, благодаря Peace

# 185
Страхотни идеи  Heart Eyes  202uu

Веднага си записвам всичко.

Благодаря    bouquet

# 186
Влязох да напиша за игрите с вода, но виждам, че Елора вече го е направила. Дори е дала много изчерпателен списък  Peace Благодаря и от мен за страхотните идеи   bouquet
От мен още една: кофички/кутии с различен размер, които да се слагат една върху друга (като кула) и една в друга;

# 187
  • Варна
Извинете, ако повтарям някой, но за да не е просто запис - Нанизване на мъниста. Някъде бях чела, че според Монтесори няма нито едно изяло стъклено манисто. (Това свързано с опасенията на родителите, че децата биха лапнали малките мъниста.)

# 188
Извинете, ако повтарям някой, но за да не е просто запис - Нанизване на мъниста. Някъде бях чела, че според Монтесори няма нито едно изяло стъклено манисто. (Това свързано с опасенията на родителите, че децата биха лапнали малките мъниста.)

Никъде не нижат стъклени маниста, нижат макарони

# 189
Вьв Франция нижат.

# 190

Може в някой блог да го правят. Нали не вярвате, че самата д-р Монтесори го е препоръ1ала , не забравяйте  че системата все пак е тръгнала от работата и с деца аутисти.
Ето малко инфо за ранната детска възраст:
http://mymontessorihouse.com/files/Montessori_House_Infants_and_ … dition_Sample.pdf

Ето и сайта на един от най-големите разпространители на монтесори материали ( между другото държат правата за всички монтесори материали- тези одобрените от Д-р М. Монтесори и никои освен тях не може да ги разпространява). Абстрахирайте се от цените и вижте какво можете да си направите вие самите: http://www.nienhuis.com/en/infant-toddler/infant-toddler-dressing-frames.html
Доброто е че нещата са разделени по възрасти

Последна редакция: чт, 13 окт 2011, 16:08 от Titina

# 191
Може в някой блог да го правят.

Не, в училището, което посетихме, за да се информираме за Мартеницата.

Линковете, които си дала са супер  thumbsup Мерси   bouquet

# 192
Ето как да си направите рамки за закопчаване - http://tsvetnagradina.blogspot.com/2010/10/blog-post_15.html

# 193
Чудесна тема! Благодаря на всички, които са дали идеи и линкове  Hug Моята бебка е още на 5 месеца и половина, но от сега събирам идеи   bouquet много ми допада Монтесори - философията.

# 194
Елора, тези дейности, които си изброила за каква възраст се препоръчват, защото нашата кака ги прави почти всички, но е на 3 години и 4 месеца. Дали за нея не се препоръчват някакви по-сложни дейности на тази възраст Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт