Монтесори - обучение у дома

• 105 389
  • 695
  •   1
Отговори
# 570
Алина , благодаря за споделената информация. Звучи логично , при все че бях срещала информация , че човек в зряла възраст всъщност не чете буква по буква, а се ориентира мигновено по първата и последната буква на думата. Синът ти познава ли буквите по отделно?  А по математика правите ли някакви упражнения?

Не съм се задълбочавала още по езика , търся материали и събирам информация за да се ориентирам.Мислех да се разровя в български сайтове за идеи. Не ми се вижда правилно да следвам правилата за обучение по английски например. Езиците са различни , имат различно звучене. Идеята ми е да направя букви , от онези с шкурката (аз си мислех за нещо с пясък и лепило Wink)  , да научим първо буквите , коя каква е , как се произнася , как се пише и после да се учим да ги сливаме в думи .Там вече могат да се заимстват идеи за да се превърне процеса в игра. Някак си писането и четенето ми се виждат по-лесно от математиката за децата. Нма дете в 11 клас , което да не може да си напише името  , но повярвай ми има такива  , които не знаят таблицата за умножение да не говорим за по-сложни неща . А скоро установих , че и трудно правят разлика между иглолистни и широколистни дървета и не знаят къде е север или юг:ooooh:

Радвам се , че има с кого да споделям интересите си   bouquet

Ето чудесен един линк , който е много добре структуриран и подреден. Картите по анатомия са забележителни  и са подходящи и за по-големи деца.

Ако успея тази вечер ще кача още материали .

P.P. Би било чудесно родители чийто деца учат в Монтесори градина да споделят опит как техните деца изучават българския език - писане , четене ... Може би има родители преподавали в такива градини , или посещавали подходящи семинари  , които също биха могли да помогнат с информация.

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 14:48 от kapri_z

# 571
  • Бургас
То малко като диалог стана, не знам дали е интересно на другите...
Относно буквите - идеята ти за релефни такива е чудесна. То това е и идеята на Монтесори - да се наслагват сетивни усещания чрез допир, визия, звук, мирис дори.
Синът ми знае азбуката, много бързо попиват децата  Simple Smile
За математиката си права. Затова и Монтесори методът е много добър, защото помага за онагледяване на нещата . За малко дете препоръчва нещо от сорта за запознаване с количества , може би и това . Тези пръчици се считат основа за Монтесори математиката. Иначе за запознаването с геометрични форми има много материали и възможности.

# 572
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

интересно е  Hug

# 573
Цитат
Надявам се  Blush

А за пръчиците на Кюизенер знаеш ли нещо? Идеята ми се струва много добра.Има  много ръководства за работа с тях в мрежата. Могат да се поръчат от e bay , амазон и др. Не ги намерих обаче в български сайтове. За по големи деца могат да се изработят от картон. Има схеми , които са елементарни. Харесаха ми тези , които са пластмасови и могат да се съединяват отделните елементи.Така стават и за игра. Мисля , че с тях нещата могат да се онагледяват перфектно , освен това лесно може да се видят четните , нечетните числа, по-малко , по-голямо , че дори и по геометрия за много ефективни Thinking

# 574
  • Варна
Имаме линийки на Кюизнер. Баткото много бързо схвана принципа на събиране и изваждане. Даже може да умножава малки числа. Препоръчвам ви ги. Занимавахме се преди вече не.

# 575
Имаме линийки на Кюизнер. Баткото много бързо схвана принципа на събиране и изваждане. Даже може да умножава малки числа. Препоръчвам ви ги. Занимавахме се преди вече не.

А има ли вариант да се закупят от България ?  Thinking

# 576
Ние всеки месец получаваме от детската градина нещо като весник, като всеки път има инфо за различни аспекти от материала усвоявани с монтесори метода. Материалите са на английски и ако искате мога да ви ги постна

# 577
какво ще ми препоръчате за най-малките?
Тим скучае вече с играчките си, все търси такива със смисъл. от 2-3 месеца си играе да слага и вади коркови тапи в един тубус.
какво смятате, че мога да му предложа от Монтесори пособията за тази възраст (13 месеца)?  Thinking

Титина, ако не те затруднява постни, но ако е възможно и възрастта, на която са били, когато са усвоявали материала.

# 578
Мисля, че беше посочена и възрастовата група ( не съм на 100% убедена). Утре ще ги сканирам и ще пробвам да ги пусна

# 579
Titina ,  благодаря за отзивчивостта  Hug  Всяка помощ и идея са добре дошли   bouquet Пиши  , ако имаш проблеми с качването , ще помагам .

asyalein , дали някоя от тези идеи няма да ви допадне ? Можеш също да се поровиш и тук . Не  разбрах от къде си , но ако живееш зад океана и си добре с английския можеш да видиш и тази книга , а след това да споделиш идеи с нас  Wink Hug
игри подходящи за деца на 1 година. Тук също.

Тук можеш да прочетеш повече за периода 12-24 месеца и да съобразиш игрите на детето  спрямо Монтесори методиката съобразно неговата специфика.

Тук е описан периода между 24-36 месеца , линковете по-долу онагледяват част от подходящите занимания :
къпане на кукла
чупене на яйца
пазаруване
измиване на ръцете
правилно поставяне приборите на масата
развиване на гъвкавостта
грижа за растенията

игри подходящи за деца на 2 години години

игри подходящи за деца на 3 години години

игри подходящи за деца на 4 години години

игри подходящи за деца на 5 години години

идеи за игри на деца от 1 до 4 години

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 22:55 от kapri_z

# 580
каприз, благодаря за сайтовете. в първия намерих няколко идеи.  Party
не съм зад океана. книгата не я намирам в немския амазон Thinking

във втория линк видях нещо, което съм го правила - найлоново пликче със зип-лок (двоен, от икеа) го пълня с топла вода и слагам вътре разни цветни фигурки. бебето лежи по корем и удря по найлончето и фигурките се движат. това го правихме в плей групата когато беше на 6-7м.
другото беше плик за печене на месо (тук са по 1-2м. и си режеш колкото ти трябва) се завързва в двата края като бонбон, вътре се слагат леки пластмасови топки. понеже шуми и бебетата се кефят. ама това е за малки бебета...

# 581
asyalein , права си няма я в европейските сайтове на  e bay.  Sad  Има я в  американския и в амазон. Ако някой се интересува от нея и има възможност да си я купи ето съдържанието и по страници. Peace

# 582
ще трябва да видя колко ще ми излезе доставката, съдържанието ме заинтригува...

# 583
  • Варна

А има ли вариант да се закупят от България ?  Thinking

Наш приятел ни ги купи и препрати от Амазон.де

# 584
  • Бургас
asyalein , спомням си една любима игра  - в кутийки от шоколадови яйца слагаш различни шумящи неща - в някое ориз, в друго бобче, звънче, леща...Някои ги оставяш празни. Запечатваш ги с тиксо хубаво и ги даваш на детето. Много им харесва да изследват кое как звучи  Simple Smile Същите яйца може после да ги слага в кутия от мляко, на която си направила дупка отгоре. Аз също някои от яйцата ги обвих в червено тиксо, други в синьо. Така се запознава и с цветовете.
И понеже ми трябваа поне 10 яйца, направо купих един картон и раздавах на познати деца  Laughing
Друго много добро е различни сензорни кутии. Може и да се тематични - според сезона, може и с цветове и други.
Ето виж тук идеи за сензорни кутии :
https://www.google.bg/search?q=sensory+box&hl=bg&tbm=isc … w=999&bih=697

Общи условия

Активация на акаунт