Монтесори - обучение у дома

• 105 572
  • 695
  •   1
Отговори
# 555
# 556
  • Варна
Не виждам такова събитие  Thinking

# 557
endira, и аз там. Дистанционно ли си? Защото в началото имах съмнение да не е някаква измама и ще ме успокоиш, ако кажеш, че ходиш там Simple Smile

tsankova, сигурно защото не си им приятел. Правилен е линка.

# 558
Не е измама. Аз ходех на място, не дистанционно. Но не ми беше достатъчно задълбочен. Прекалено е общ и поне на мен не ми свърши работата, която очаквах. С този курс не можеш да станеш Монтесори учител. Можеш просто да имаш добра обща култура по темата, но не и да разбираш в дълбочина концепцията на този метод.
В същото време книгите, които се предлагат за Монтесори, дори писаните от председателя на американската Монтесори асоциация, са хипер повърхностни. Явно сериозната информация я издават само срещу многото пари, които се плащат за истински курс.
А книгите на самата Мария Монтесори са много трудни за разбиране - самата формулировка на идеите е сложна, изразяването е академично-литературно, а езикът е архаичен италиански и всеки превод внася допълнителна преграда за разбирането.

# 559
adi_27 да разбирам ли ,че не е насочено към професионалисти, а само към родители които искат да се занимават с детето у дома?

Да ви се похваля с нашата нова страст кестените. Броим ги до припадък. Мисля, че ще са удобни и за смятане, но ние сме далече от този етап (дъщеря ми е на 2г и 7м) Стават и за влакове, да се изписват разни неща т.н.
Взех и едни много цветни карти с букви. Вече ги знае всичките и редим буквите. Като и кажа намери ми някоя буква и рови в картите и ми я подава.
В книжарницата имаше и карти със срички, мисля като наближи 4г да взема нещо подобно и да сги подреждаме.
Мислите ли че е малка да учим форми: кръг, квадрат, триъгълник и тн. ? Опитвам се да и обяснявам, но за сега не виждам особен интерес, но и с цветовете беше така , а изведнъж ми показа ,че ги знае повечето.

# 560
Не е насочено само към родители, напротив. И учителки могат да го карат, но за мен лично се получи нещо като с кръга на Зенон. Колкото повече научавах за метода, толкова повече въпроси ми изникваха, на които нямаше отговор.
Не казвам, че не научих нищо, научих много неща. Но и разбрах колко още трябва да се знае, за да може човек да е уверен, че прилага точно този метод, а не някакво свое виждане за него.

# 561
  • София
Здравейте! Hug Изпечатала съм си темата и я чета бавно и славно... Един по един въвеждам съветите ви - засега правихме картончета с цифрички и бъркахме в купи с брашно, качамак, ориз и просо.

Това с цифричките завърши зле, защото Йойо (4 г.) искаше той да ги пише, а аз му правех забележки, че не ги пише правилно и той мноооого се разсърди. После ми казах, че може да си ги пише както си иска - все пак грешките са единственият начин да си креативен.

Но това с купите беше истинско шоу! Не се е отделил от тях цяла вечер - трябваше да търси едни златни стъклени топчета вътре и много се забавляваше.... Чудя се как може досега да не съм се сетила и никой да не го прави - та то и за възрастни е забавно. Simple Smile Знам защо, де, заради мръсния под след това - няма да ви казвам какво чудо е сега... Ама прахосмукачката довечера и това е. Simple Smile Даже може сам да си го изчисти, той обича. Joy

# 562
  • София
Не е насочено само към родители, напротив. И учителки могат да го карат, но за мен лично се получи нещо като с кръга на Зенон. Колкото повече научавах за метода, толкова повече въпроси ми изникваха, на които нямаше отговор.
Не казвам, че не научих нищо, научих много неща. Но и разбрах колко още трябва да се знае, за да може човек да е уверен, че прилага точно този метод, а не някакво свое виждане за него.

Е, че ти си стигнала до истината на истините - тази на Сократ. Радвай се и изследвай!  bouquet

# 563
"Еко Център Монтесори гр. Варна, Ви кани на семинар по метода Монтесори с холандски лектор от Ротердамския университет.

Кога: 2.02.2013г – събота, от 10.00 до 13.00 часа

Къде: Бизнес Хотел – Голдън Тюлип гр. Варна, зала „Миро

За кого: Семинарът е подходящ, както за родители, специалисти, обучители, така и за всички, които се интересуват от Метода на д-р Мария Монтесори.

По покана на Еко Център Монтесори ще ни гостува Ритие ван Стек-Ландер – Монтесори доцент от Ротердамския университет в Холандия. Тя участва като Монтесори специалист и консултант в беседи и уъркшопове в различни центрове в много държави.

Такса за участие: 20 лв.
Може да се плати на място
 или по банков път:
Банка ДСК
BIC STSABGSF
 IBAN BG31STSA93000018455625
 Получател: Еко Център Варна ЕООД

За информация и записване:
 0878 388 131 – Надежда Савова
 info@ecocenter-montessori.eu

Срок за записване: 1.02.2013г." 
Само Ви го копирам, та немога да отговоря на въпроси ако имате

# 564
Здравейте и от мен  wavey

Идеята за темата е чудесна , но с течение на времето акцента се е изместил  доста в страни . Има много полезни линкове към free материали за родители , които по една или друга причина не могат или не искат да обучават децата си в детски заведения  тип Монтесори.

Не съм от тези , които прегръщат идеята Монтесори безусловно , но не мога и да не призная , че методът на изучаване на математика  е забележителен . Допада ми и считам , че той е напълно приложим в домашни условия . В мрежата има изобилие от безплатни материали и идеи , които в повечето случаи е необходимо само да се принтират.

Ето чудесен сайт  , в който могат да се открият безплатни ръководства (албуми) за обучение по различните предмети.
Например албум по Математика за деца от 3 до 6 години , в който нагледно е описан процеса на обучението , посочени са последователно етапите , както и за коя възраст за подходящи (3-4 , 3,5-4 , 4-5 и т.н)

А това е чудесно безплатно ръководство за обучение по география по Метода на Монтесори от Карен Тайлър .

За руско говорящите в  mirknig има богат набор от материали.

Ако има интерес , събрала съм доста материали и мога да ги споделя , за да ги обсъдим .Също така бих се радвала темата да последва отново първоначалната си идея за да я доразвием .

Мисля , че проблемът на бавното развитие на темата е не липсата на интерес а по-скоро , че подходящия период за обучение на децата е след 3 годишна възраст и много от майките вече са са върнали на работа и не разполагат с необходимото време. Ако съберем и систематизираме материалите , така , че да бъдат достъпни и лесно откриваеми за родителите  , убедена съм ,ч е нещата ще се променят.

Убедена съм също така , че при желание от тяхна страна родителите чийто деца посещават детски градини по метода на Монтесори могат да ни бъдат чудесен коректив и източник на много идеи .

Последна редакция: пн, 18 фев 2013, 15:47 от kapri_z

# 565
# 566
kapri_z, ще се радвам, ако продължиш да споделяш такива страхотни линкове. Благодаря!

# 567
  • Бургас
kapri_z - много благодаря  Hug
Гледала съм доста материали, но точно на тези не съм попадала. Ще си изтегля руските книги, дано да са интересни  Simple Smile
В момента обмислям глобалното четене или поне част от него. Направила съм по метода на Доман думи с едър шрифт, видяла съм такива и в Монтесори обечунието. Сега обмислям свързването на думи с картинка. Да принтирам някои картинки - например куче, котка, мляко и т.н, и съответно същите неща написани. Виждала съм го в доста Монтесори занимания, но се чудя как да бъдат групирани думите - дали по значение и интереси, или по дължина? Струва ми се, че при Монтесори не са по значение, а по звучене - например кратки, трибуквени думи ?

# 568
Здравейте момичета , радвам се че линковете са ви били интересни и полезни  Hug

Ето още един , в който открих страхотни  безплатни материали за сваляне. Има почти от всички области - математика, зоология , ботаника, география , езиково обучение... За да се използват е нужен само превод на думите  под самите картинки , който не би затруднил родители и без нужните езикови познания.

В края на списъка има файл за изтегляне Primary Scope and Sequence.pdf .От там може да се види какво , как и в каква последователност се учи по различните предмети за деца от 3 до 5 години.

Изтеглят се лесно . След като кликнете върху картинката се отваря друг проорец в docs.google.com. Горе в ляво  избирате от менюто Файл  и след това Изтегляне. Файловете са в PDF формат , готови за принтиране и изработване на карти. 

За родители , които не разполагат с цветен печат у дома , много удачно решение е принтирането на картите в рекламна агенция на дебел картон. Размера на картона е А3 , цената е около 1,50-1,70 лв , събира много карти , излиза изключително икономично с перфектно качество и се избягва нуждата от ламиниране.

За по малки дечица , открих чудесни дървени влакчета , на които се нанизват различни елементи като тези , в китайските магазини за 1 лев  Wink Цената им варира от 6 до 10 лв, в зависимост от това , в кой магазин ще ги откриете , но моделът е един , няма разлика .

Моя дребосък откара 2 часа игра с тях и съм изключително доволна  Grinning Мама има време за друго  Wink

Има и други подходящи материали там - дървени пъзели , букви , цифри, пръчици на символични цени. Магнитните дъски за рисуване , са много удачен вариант за трениране на фината моторика, учене на цифри , букви и др.

Алина , от руския сайт започнах да чета Большая книга Монтессори на Орлова. В самото начало съм , но мисля че е добра.Описани са чувствителните етапи , има примери , игри , подчертани са важните моменти , на които да се обърне внимание.Чете се лесно и бързо.Не затормозява.
Ще ми обясниш ли за глобалното четене? Не съм запозната с него. Обмислях варианти за езиковото обучение на бг. език. Там можем само да копираме идеи и да изработим сами материалите. Инак ще ги учим на английски  Wink Търся пунктирни букви на български , но не открих нищо и ще се заема с изработването има съвсем скоро. При интерес мога да кача буквите за сваляне.

Ти си по-напред с материалите по езиково обучение.Ще споделиш ли линкове и от къде черпиш информация?

Алекс е на 2,5 години почти. За сега познава 10-15 букви.Пишем ги на магнитната дъска и посочва - тази на бате , тази на мама , тази на Маша , тази на Томи... Знае и 3-4 цифрички и се опитва да ги "пише" сам пак на дъската .

Лъки , Lonicera , ще се радвам на активната ви компания  Hug

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 13:26 от kapri_z

# 569
  • Бургас
Благодаря за новите линкове и идеи   bouquet
Идеята на глобалното четене е директното предлагане на цели думи за по няколко секунди.
За по-малко дете /но това е по Доман/ показваш картинка на коте напр, а отдолу с едър шрифт е изписана думата. Сменяш по не повече от десет думи на ден, за около 5 секунди на дума и я произнасяш високо и ясно без повече обяснения. Децата обичат такива кратки занимания, защото и без това вниманието им не може да се фокусира дълго по дадена дума.
Същото съм го виждала по Монтесори, като там се използват цели думи, обикновено звучащи приблизително еднакво /напр. с меко А/ -map, cat, bag. На ламинирани картончета има картинки да думите и се предлага на децата да ги свържат с изписаната дума.
Аз като че ли предпочитам за себе си за групирам думите по значение. Ще направя снимки на роднини и ще принтирам думи - мама, тате, баба, дядо...Отделна група за хранителни продукти -хляб, мляко, сирене и т.н
За линкове - ще трябва да проверя от домашния компютър какво съм съхранила. Всъщност чета разни блогове за идеите, материали за теглене рядко пазя, защото са на английски.
Едит: http://thehelpfulgarden.blogspot.com/2011/10/beginning-letter-so … d-word-walls.html  - това е от твоя линк по-горе.

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 13:40 от Алина

Общи условия

Активация на акаунт