Предучилищна - набор 2004, тема 3

• 34 142
  • 725
  •   1
Отговори
# 75
Аз ще  разчитам много на занималнятаслед училище. Радвам се, че ще я направят зъдължителна. И съпруга ми и аз сме на работа от 9 до 17.30 и просто няма да има никой в къщи. И двамата сме на държавна работа. Ще разчитаме на баба и да е прибира от училище, ако е до по- рано.
По учебния матриал - взели са числата до 10 а буквите до т.Познава и основните телефонни номера при пожар и т.н.....и т.н

# 76
Изобщо не успявам да следя в детската на какво ги учат и докъде са. Кат ого питам той рядко разказва с подробности, а и аз не настоявам ако не иска да казва, че е сложен на казването и да не го натискам... Питам учителките от време на време как е и те ми отговарят да го пращам направо във втори клас и това ме успокоява  Mr. Green

# 77
Привет, имам си и аз една малка 7-годишна сладурана...Прочетох последните три страници и мога да кажа че при нас е съща картинката. Имам и бебе на 1г и 4 месеца,  но общо взето от есента пак съм на работа и бягам на ляво на дясно (имам страхотна работа, подходяща за двете деца и две почасови баби)- пуснала съм детето на предучилищна група в училище, така че е там по 1/2 ден.

Взеха 7 и всички аритметики до 7. Координатни системи и линейно представяне. Четем вече, но не особено добре...Пишем ръкописно гласните и някои съгласни букви.  Това за основните предмети- иначе учат за Осовобождението, великите ни революционери, Земята...животни. Имаме музика и английски...А от месец я водя на пиано...ех как звучи само  Joy много и се ходи, ама много я мързи да се упражнява.  hahaha

Сега продължавам да проучвам училищата в РУСЕ...ако имате препоръки, моля казвайте!

# 78
  • На небето
Момичета събирали ли са ви пари за училищното настоятелство. И това законно ли е изобщо?
На нас ни събираха по 1лв. Не ми е за 1лв., но се чудя дали изобщо е законно.
И другото което искам да питам. Уведомяват ли ви за съдържанието на декларациите които ви карат да подписвате? При нас обикновено ни бутат някакви листчета в ръцете и ни казват да се подпишем. Като ни казват, че не е нищо важно, ами били разни училищни разпоредби. И никой не пита за какво и защо. Понеже се случва доста често. Но мъжа ми последния път решил да пита. И му казали да прочете. Имало само един ред. Като прочел написаното установил, че се подписва декларация с която се позволява, да се публикуват в Интернет снимки на децата ни.
Вас кара ли ли са ви да подписвате подобна декларация? Ние отказахме, разбира се. Понеже няма отговорно лице което да гарантира цензурното съдържанието на публикуваните снимки. И понеже родителите са се подписал, не могат да предявяват претенции в последствие.

# 79
С уговорката, че ние ходим на предучилище в градината.
Аз като член на настоятелството плащам членски внос. Такава такса има само за Председателя, комисията и членовете. Смея да твърдя, че от 3 години имам наблюдения, при нас пари не са искани от родителите  Peace
Колкото до декларациите никога не са ни искали такова нещо  Shocked
Освен стандартни неща, досега сме подписвали допълнителни "разрешения" когато ги водят някъде.
За всяко мероприятие отделно разрешение.

# 80
Estell, мен засега не, но за целта трябва да има регистрирано като юридическо лице училищно настоятелство - тогава всъщност документацията се изготвя от адвокат, така че би трябвало всичко да е ок. Ако си член и е гласувано и записано, че има членски внос, трябва да се плаща. Ако не си член или не е гласувано с мнозинство колко често, в какъв размер и т.н. да е членският внос, нямат основание да ти искат. Аз това го зная покрай градината, но при нас така и не се организирахме да платим на адвокат да се регистрира настоятелството.

# 81
Законно е да събират пари, друг е въпроса за какво. Ти си късметлийка с този 1 лев.  Grinning
Винаги сме плащали, 25-30 лв. на година. Нямам против, защото виждам реално за какво се използват. Хората казват: Ще правим това и това, и го правят.  Peace Много зависи от настоятелството.
Нищо не подписваме, само правилника в началото на годината.
И вчера, когато ходиха на театър в Младежкия.

# 82
  • На небето
Законно е да събират пари, друг е въпроса за какво. Ти си късметлийка с този 1 лев.  Grinning
Винаги сме плащали, 25-30 лв. на година. Нямам против, защото виждам реално за какво се използват. Хората казват: Ще правим това и това, и го правят.  Peace Много зависи от настоятелството.
Нищо не подписваме, само правилника в началото на годината.
И вчера, когато ходиха на театър в Младежкия.

Това е друго, отделно събраха пари за децата по 20лв. за евентуални мероприятия, подаръци и нужди свързани с децата ни. Но това е за училището. Освен това никакъв документ не са представили. Учителката е казала, че се събира по 1лв. за училищното настоятелство. Взема парите и това е. Няма касова разписка, няма документ, няма решение от заседанието което е решило това и т.н.

gergandi не знам да има родител който да член на училищното настоятелство. Няколко пъти събираха пари за различни нужди, но това ме озадачи.

rummi_pl отделно подписахме решения когато водихме децата на Куклен театър. Тогава питах. Но е имало много други случаи в които не питам. Понеже както казах, се случва често. И все ни обясняват, че не било важно. Решения за училищния ред и нищо особено. И отделно в началото на учебната година когато ни прочетоха правилника на родителска среща. Но това беше за 1 и последен път, когато ни уведомяват какво подписваме. В повече случаи има малко листче, което в суматохата докато прибираш детето си и се разминаваш с куп майки и деца, ти бутат в ръцете, с думите: Подпишете се!

# 83
Estell, не е редно така да събират пари и подписи. Вие си го кажете.
На нас ни издадоха документ за дарение, с която при интерес може да си намалиш данъците.

# 84
Estell, според мен, трябва да разпиташ подробно. Как така никой не е член на въпросното настоятелство, как се взимат решенията тогава. Изобщо, странна работа. И за подписите - трябва да провериш, струва ми се странно - какво значи за реда в училище - заповедите и вътрешният правилник се изготвят от директора и се подписват само от него или се гласуват на учителски съвет, няма как иначе - родителите нямат нищо общо тук. Само за публикуване на снимки в сайт могат да ви карат да се подписвате или за екскурзии, такива неща, но за реда в училище - не.

# 85
  • На небето
Някой може ли да ми обясни с какво точно се занимава училищното настоятелство? Каква е функцията му и какъв вид решение е упълномощено да взима? Кои би трябвало да бъдат членовете му и т.н.?

# 86
При нас го няма това нещо. За всяка допълнителна декларация госпожите ни обясняват подробно и даже имам чуството, че се притесняват много  Laughing
Тази година сме подписвали в началото за допълнителните занимания (за всяко по отделно) и за застраховките. И когато се наложи да ги извеждат извън градината.
За театъра при нас идват трупи в градината, не ги водят извън сградата. Един път в месеца.
Опера и балет при нас няма. Но за сметка на това ги канят по училищата на техни концерти и постановки. Нали са бъдещи първокласници и всеки гледа да ги привлече  Mr. Green

# 87
Всички училища, които имат настоятелства се опират на посочения в този сайт закон: http://seliminski.com/nastoiatelstvo.html
ЗАКОН ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
Глава шеста

НАСТОЯТЕЛСТВА
(Нова - ДВ, бр. 90 от 2002 г.)

Има сайт на настоятелството на 73-то, например - http://un73sou.org/. Може да разгледате какво правят. Но всички настоятелства си имат председател, членове и т.н.

# 88
Декларации не се сещам да сме подписвали, освен тези за разрешение да я прегледа стоматолог или за др. профилактичен преглед.

Пари събираме, ако родителите решим да купим нещо за децата, учителките и градината нямат нищо общо.

Не се сърди, човече, голям офф......
Никол, (за мен си си Никол  Mr. Green), но София се е превърнала в прелестна млада дама. Не бях влизала мноооого време  ooooh! , а децата си растат и с голям  кеф я разпознах на снимката.

Добре дошла Heart Eyes

# 89
  • Sofia
Съвсем съм ви изпуснала от полезрението си.  Simple Smile

Последните 3 дни си стояхме вкъщи с дъщеря ми, болял я нещо коремът, но доколко е истина, не стана ясно.... Днес беше в настроение за разказване и сподели, че учили как се пише голямо ръкописно П.
Утре ще ходят на паметника на Васил Левски.

Аз още не съм сигурна дали ще ползваме занималня или не, по-скоро няма, така или иначе ще съм вкъщи поне 1 година. За по-нататък обмислям пак да мина на работа от вкъщи, 1 година работа в офис ми стига за разнообразие.  Stop Все пак ще видим как ще се развият нещата...

Тези изисквания в началото не ги разбирам всички. Embarassed
Календара не познава моята девойка, знае месеците, знае кой ден е днес и кои са почивните дни, но не знае коя дата е. А и не я интересува още Wink

Добре, че ме подсетихте за тези декларации. Всяка година подписваме такава за публикуване на снимки в интернет, сега пак трябва да разпечатам и да попълня дали съм съгласна или не и да занеса в детската. Съвсем бях забравила.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт