Kолко харчите за храна на месец?

• 92 599
  • 1 774
  •   1
Отговори
# 990
Миналата година домати нямаше! Заради дъждовете изгниха . Затова държаха цена, а бяха отврат. За зимата купих 10-на консерви-уж български, уж не знам какви..Отврат. Нищо общо с правените домашни.
Затова тази година още като намеря хубави на добра цена-хайде на консервите  Peace

Миналата година свекърва ми си купи от софийската зеленчукова борса през август домати от промишления сорт за консервиране, като най-евтините бяха 0,90 ст., а качеството им беше осмо.

Домати от сорта биволско сърце и няколко селектирани български сорта /Жаклин, Николина, Руен/, се намират целогодишно, защото в повечето случаи добре гледаният домат, е оранжерийният дори и в летния сезон.

Миналата година нямаше добра външна реколта домати, които се използват в производството, и които никой не отглежда в парници. Масовите / по-евтини/ домати миналата година бяха внос от Македония и Турция- нискокачествена стока, брана зелена и съзрявала в складове. Долният ред на кашоните с домати почти винаги е със зелени.

П.П. До преди 20-на години България е била на второ място по производство на домати в Европа след Италия. Днес без внос цената на доматите у нас би била около 10-12 лв. за килограм.

# 991
Да, на цена от 4-5лв обаче. Което каквото и да е качеството - ми не е нормално!

# 992
Sourcherry , аз просто НЕ МОГА да си позволя такива. Разбираш ли ? За мен не е нормално да купувам едните домати по 4-5 лева, пък били те розови, жълти , италиански и др.
Над 1,20 за сезона им е висока цена.

# 993
Ta за протокола - 6 банана (от 2,20 кг) + 4 ябълки (от 1,70кг) = 4,40 лв, а това са плодовете само за днес и утре сутрин  ooooh! Ябълки под 1,50 не знам къде се продават, както и банани под 2 лв   newsm78
Вчера успях да взема на 2,20 /кг розови домати- дребни, но вкусни. Едрите бяха на 3-5 лв /кг  Crazy

# 994
Ябълки свестни под 1,60 и банани под 2,50-2,60 няма.....Не знам как ще  е това лято и каква зимнина ще правим...И пипера ако е скъп ??

# 995
  • София
Да дам и аз мнение за Женския пазар, ами според мен няма по - скапана стока оттам. Като се прибереш в къщи и сложиш продуктите на кантара, поизхвърлиш развалените около 20 - 30 %  от стоката, която са ти сложили в торбичката и  цената идва същата като по другите пазари. От Женския пазар купих хубави картофи преди два дни, но цената беше 1, 1.20 и 1.40 лв. в зависимост от сорта. Картофи на 80 - 90 ст. са развалени от вътре и хвърляш половината. Та моят извод е, че на ЖП въобще не е евтино, но все пак това е мое мнение.  Simple Smile

# 996
Между другото вечер след 19.00ч цените на пазара спадат много  Peace

# 997
(И аз винаги само розови купувам  и готвя с тях,защото другите са ми пластмасови на вкус. Има и едни други сортове-4ери малки доматки и от тях вземам, кг на розовите миналото лято в Пловдив беше: 4.80-5.20 ,а 4ерито-4.80лв/кг.
Но пък и от селото на мъжа ми с щайгите се носеха розови домати всяка седмица от съседите ни ,които заради многото работа която мъжа ми им свърши по една беседка и навес  без пари сега години наред все пращат .
Имат доста и казват,4е биха изгнили ако не се оберат и изядат,та оттам 4ушки,тикви4ки, патладжани,краставици,домати,плод- не сме купували въобще.
А ина4е грозде -имаме лозе  и овощки ;та оттам и праскови ,4ереши ,ягоди.. все има цяло лято .
Подправките са от градината ни -розмарин,джоджен ,магданоз,копър, праз и див лук.
Мле4ните си ги купувахме от мандрата на село (от проверени братов4еди на мъжа ми)  мляко  по 1 лв/кг -4 литра на седмица най малко,подквасвах си, правех сирене,масло от тях си купувах и кашкакавал.
Та освен един хляб -олио (имаме рента от земи и дават олио ,брашно и захар в промишлени коли4ества) -луканки,мезета,месо ( от село прасе и теле от моите баби и дядо-ние си плащаме фуража  ,те гледат и си делим каймата и месото,а после  във фризера) и риба друго  май основно не купувам .
И пак за храна отиваха над 500 лева на месец,но купувам доста Био храни- тофу,соево млеко,зърнени (амарант,киноа,просо,булгур,кафяв ориз и полента),авокадо (ядем го всеки ден поне по 2-3), дини, зехтини, маслини,мезета, бири, минерална вода (оказа се 4е давам по 30 лева само з моята бутилка от 2 литра на месец), лютеница, и сезонни зелен4уци .
Уф,дълго стана.

Последна редакция: ср, 11 май 2011, 11:55 от tanyatais

# 998
Между другото вечер след 19.00ч цените на пазара спадат много  Peace
А до колко е безопасно. Thinking
Преди няколко години бях обрана от двама мъже(добре облечени и със светла кожа) в 10 ч сутринта на Красно село.Наоколо пълно с хора и никой не се намеси.Отървах се само със загубите и няколко шамара и то  без да оказвам съпротива.
Що се отнася до доматите за консервиране.Предпочитания сорт от тези продълговатите ,защото са повече ''месо''.а другите са повече'' сок''.Те са обаче с дебела люспа и беленето е абсолютно задължително.И аз съм фен на розовите,но като става дума за консерва ''консервения ''сорт е ном.едно. Peace

# 999
аз да ви кажа не знам как се оправяте без дискаунти.
защото темата от известен брой страници прилича на приказката на шопа "както и да се въртим г-.. ми е все отзад". няма нещо, което да направи реално намаляване на разходите.
онзи ден по бг тв гледах една реклама на ЛИДЛ някакво саламче рекламираха 1.49 примерно като оферта  Shocked, при положение, че тук в ЛИДЛ подобно такова нарязанко  е  толкова  на редовна цена. аз пазарувам някои неща от дискаунт, ама истински дискаунт - мизерията вътре, всичко живо говори на арабски, албански и румънски, вчера за 48 евро купих несметно количество храна, в реален магазин би струвало 120-130 евро.

# 1 000
И аз харесвам Лиддл,но тук от 3-4 години има драсти4но подобрение на стоките. Ве4е си има тяхна си марка Органик млека и йогурти, има и много свежи плодове и зелен4уци,зехтин, саламите,кремвирши, сирена и бира са на супер цена и са си Баш немско ка4ество. Peace

# 1 001
И аз харесвам Лиддл,но тук от 3-4 години има драсти4но подобрение на стоките. Ве4е си има тяхна си марка Органик млека и йогурти, има и много свежи плодове и зелен4уци,зехтин, саламите,кремвирши, сирена и бира са на супер цена и са си Баш немско ка4ество. Peace

Съгласна съм, ЛИДЛ не е класически дискаунт ( вече). Например за селекцията плодове и зеленчуци съм чувала само хубави неща, млечните и месни продукти също са им много добри.
Дискаунт обаче не означава некачествено. Много марки не могат да се доберат до традиционните вериги, а не предлагат некачествени продукти. Разходите им в дискаунти са по-ниски и т.н.
Т.е не е задължително понеже е евтино да е боклук, това според мен е остаряла идея
Аз за някои неща съм спокойна, други не, внимавам, гледам и срокове на годност. Но като цяло и тук контрола в/у храните е висок и са по-сигурни хората.

Сещам се за една случка у леля ми за коледа, беше купила сирене абсол. същата марка, която  купувам и аз ( аз го намирам за 79 цента в дискаунт, тя го купила от редовен софийски супер). И като го отворихме, то вътре се разкашкало, смърди на 'синьо сирене" от метри, абсолютно развалено беше. Е не можах да я убедя, че синьото сирене не трябва да е в такова състояние, юе е развалено  - беше платила поне 3 лева...

# 1 002
Има много неща, които могат много да се отразят на бюджета. Само, че трябва реално да обмисли човек от какво наистина има нужда и да не купува излишни неща, които не му трябват.
Учудва ме как хората дават 7-8 лева за препарат против мухъл "Саво" например - като това си е белина, която струва стотинки.
Прах за пране, който си пере все по същия начин, но може да струва 5лв., може и 20 зависи. Ама пере еднакво, просто марката е друга.
Омекотител, чиято роля не знам каква е  Thinking
Една камара препарати за фурна, котлони и не знам какво си, като и един може да свърши работа.
Това за препаратите.
За храната - не разбирам що  купувате домати, не му е сезона още, то тепърва ще излиза на пазара, толкова ли ви се яде, че не можете без него  newsm78 Има салата, пресни лук и чесън, спанак и лапад, краставици /не че на тях много им е сезона/, ама да си купуваш зеленчуци и плодове извън нормалния им период за зреене, не го разбирам.
Друго - минерална вода, купете си една кана пречистваща, или пък обикновен филтър с активен въглен и прецеждайте през него водата, или пък преварена вода, начини много, но пък месечно 30 лева за вода могат и да не бъдат давани. Има и филтри, които се слагат на самата чешма вкъщи и т.н. Определено се избиваш парите накрая.
Правенето на домашен хляб също излиза по - евтино от купежкия, а е по - полезен и много по - вкусен. Млечните продукти - вземаш си прясно мляко и ето ти кисело мляко, сирене, кашкавал, масло, ама си иска труд да го направиш.
И още работи има, ама и тия стигат като за начало  Mr. Green

# 1 003
В Бг дискаунт по смисъла, който се влага у немецко НЯМА. Тук са просто магазини, които имат някоя стока на жестока промоция, но всичко друго е скъпо.  Вече си има нов термин за войната, която се развихря около веригите, когато се открива нова - бананова война
От Лидл купувам някои неща и забелязвам и там драстично покачване на редовните цени - пример мокри кърпи за почистване на всякакви повърхности - в началото 1,69, сега 2,49  newsm78

# 1 004
ЛИДЛ тук от години държат една цена на продуктите, к се сещам, че купувам:) Има една шунка, мн я обичам 1.19 , печените чушки белени в буркан са поне от 5 години 1.69.  Накои неща ( месо) са увеличени. Говоря за ЛИДЛ, в редовен магазин е друга картинката
така че това за мен са 'български номера'  Confused

Много са ми смешни тези реклами по бг телевизия - банани, сокчета и бисквитки на ЛИДЛ намалени

Последна редакция: ср, 11 май 2011, 13:26 от 10 c's

Общи условия

Активация на акаунт