Отговори
# 75
Добро утро!

Момичета, някоя от вас чувала ли е за чай от джоджен против колики.

Аз вече се хващам на всичко, при нас положението е страшно. Снощи е ревала от 20,30 до 2,30, после съответно се събуди в 6,00 и в 8,30. А от няколко дни предобед само придремва за по 10-15 мин. и мрънка. Спи само на вън, на разходка.

# 76
  • в Надежда-та
Добро утро Laughing

mariyap, Бебеш  fingerscrossed

Момичета през нощта, когато бебоците правят по-дълъг сън не протичате ли Rolling Eyes Не е истина при нас вчера вечерта и матрака беше мокър #Crazy, а и едно цедене правя Confused

Мила и аз не планувам нищо за 14-ти, вчера съпруга ми ме пита къде ще ходим и аз подигравателно му казах домашния адрес Mr. Green При положение, че няма на кой да оставим децата....

# 77
  • в Надежда-та
Ну Заяц айде представи себе си и дъщеричката ти  Hug

# 78
  • София
ViFresh, ако бях на твое място - на 14ти събирам двете деца и право в Джани. Обожавам това място. Веднъж се юрнахме от София сутринта, обядвахме и после наобратно. По принцип го правим заради Молерите в Банско, ама Банско ей го къде е .... Няма такива идиоти...

# 79

Момичета, някоя от вас чувала ли е за чай от джоджен против колики.

Мисля има такъв на Хип. Струва ми се, че е от поне 2месечна възраст.

# 80
  • в Надежда-та
etomira та то все сме там Confused с повод или без, пък и това е едно от 2-те заведения, които работят зимата тук Mr. Green Joy Там поне са свикнали на номерата на баткото и има кой да го гледа Mr. Green

# 81
Тея ни веднъж не си е спала в леглото и май май ми беше излишна покупка  Joy
Laughing Като нашата количка - само в слингове и на ръце. В леглото само през нощта и то не цялата, че често и двете заспиваме както си се кърмим.
Поздравления за темата - страхотна е - много труд сте положили момичета.

# 82
  • София, Лагера
Добрутро! Аз (както напоследък рядко се случва) съм наспана!

amidala13, честито! Радвам се, че така лесно е минало!  Hug

Тервел си спи при мен. А имаме 2 бебешки легла - едно в детската и едно, с което го разкармаве по стаите. Т.е. би трябвало да го разкарваме, засега го разнасям аз като кенгуру  Laughing

Да отчета наш Мечо - пораснал е 1700 гр и 6 см. Докторката препоръча и него да го захраня на 7 навършени месеца като кака му.
Честито! Ах, как чакам някой да каже нещо за късното захранванеееее  Joy ще взема и аз да захраня на 7 месеца!!! Засега Тервел ми наддава добре, та май ще мога да си позволя на морето все още да е само на кърма (щото мама е мързелива)

Пепита, имай предвид, че джоджена запича!

Биричке, и аз започнах да давам Саб Симплекс. Ефект не виждам  Confused

Етомира, браво за диетата! И аз се опитвам да се мотивирам да сваля малко, ама нещо не става  Wink
МилааааJoy

Мацки, да питам - има ли някоя от вас, която вече да ползва Памперс 3? Аз мисля да минавам на тях, защотдвойката вече са малки.

# 83
  • София
Мацки, да питам - има ли някоя от вас, която вече да ползва Памперс 3? Аз мисля да минавам на тях, защотдвойката вече са малки.

Следващия пакет ще е 3. Макар, че като гледам с какви темпове расте и какви бузи е заформила, и слушайки коментарите "На 2 месеца? Изглежда много по-голяма" се замислям дали да не мина на Памперс 4 Joy Joy

# 84
Здравейте. Чета ви редовно (понякога м/у редовете, но все пак) Особено отговорите на консултантките от ЛЛЛ - благодаря ви момичета. Аз кърмя Рая от 20-тата мин. от нейното раждане и въпреки временните кърмачески проблеми мисля, че се справяме добре.
Ето и моят въпрос към Евридика или Мимсат:
Аз кърмя на поискване - независимо през 1,2 или3 часа. Рая е от любопитните бебета и през деня не спи много - един сън от час и  половина - два и няколко леки дрямки от по 15-20 мин. Много плаче - почти 90% от времето през което е  будна, а то е доста. Ака и пишка задоволително добре - почти на всяко хранене, а те са начесто. От няколко дена има много газ в коремчето, пръцка много, свива се, акането се поразреди до 2-3 пъти обилно на ден. Вечер става много раздразнителна и не иска да захапе гърдата, а само това я успокоява. Борим се по 15 мин - тя върти глава и в редките случаи когато успее хапе и боли - резултата е, че и двете сме ужасно изтощени, тя превъзбудена, а моите зърна разранени. Отдавам го на това, че няколко дена през деня и давам бибата (въпреки протестите от нейна страна), което е едиствения начин да се успокои и заспи макар и за кратко.
Дали това е причината, да не иска да захапва вечер или умората от това, че не спи много през деня. Четох, че залъгалката задоволява сукателния рефлекс. Какво ще ме посъветвате?
Ще добавя, че през нощта, когато е спокойна суче прекрасно. Благодаря.

Pepinka1, здравей!

Разбирам, че минаваш през трудности и те поздравявам за упоритостта и постоянството!
Казваш, че Рая вечер е по-неспокойна и имате трудности със засукването. Дали си опитвала да я кърмиш в стая с приглушено осветление, почти без шумове или само с тиха музика (има изследвания, че Моцарт влияе добре на бебетата), да я полюляваш или да я кърмиш, докато и двете сте легнали? Може би вече си прочела на колко много момичета сме пращали информация за биологичнатапоза или снимки на пози за кърмене.

За многото газове и пръцкането – възможно ли е Рая да приема повече от богатото на лактоза предно мляко, което да й причинява този стомашен дискомфорт? Или да суче твърде агресивно и да поема много въздух? Това може да се избегне, като се предлага втората гърда, едва след като първата е вече добре изпразнена от бебето и то е поело и задното мляко. А за поглъщане на по-малко въздух можеш да опиташ да я оригваш след хранене или преди да предложиш втората гърда, ако го правиш.

Много бебчета вечер са по-раздразнителни, заради натрупаните впечатления от деня и поради факта, че нервната им система все още не е достатъчно зряла, за да поеме такава сетивна стимулация. Много майки споделят и добрия ефект при неспокойно бебе от носенето и кърменето в слинг.
Споделяш, че Рая не приема слинга, може би да опиташ да смениш позата, да я поставиш във вертикално положение, ако досега си опитвала само поза люлка?
Ти сама наблюдаваш, че залъгалката вероятно е причина Рая да си развали засукването и това да доведе до раздразнени зърна при теб и лошо захапване от нейна страна.
Дали е вариант за теб да опиташ да отстраниш залъгалката за няколко дни и да наблюдаваш няма ли да има подобрение?
Залъгалката действително е вариант за някои майки, но се препоръчва тя да се предлага едва когато бебето вече е установило доброто си засукване и да се дава на бебето след кърмене, когато е нахранено.
Има един американски педиатър, д-р Харви Карп, който прилага 5 техники за успокоение на неспокойно бебе. Те са следните:
- сукане;
- повиване (не бабешкото повиване за изправяне на крачетата, а прибиране на ръчичките до тялото на детенцето, така че то да не се стряска от тях);
- носене на ръце в странично положение или по корем;
- силен бял шум ( прахосмукачка, сешоар, всякакъв еднообразен шум);
- люшкане.

Успех и търпение!

Цитат на: Bo
Emilly1212 , и при нас същата работа, за 40 дена е наддал 2430 грама и е порастнал 3 см, което е кошмарно много за теглото, само на кърма сме. В момента е 5610 гр. И аз се запитвам нормално ли е това. Чувала съм за мами, чиито деца наддават по толкова, но не мислех, че и при мен ще се случи.
С въпрос към ЛЛЛ - не е ли все пак твърде много това?

Bo, браво на теб и на големия юнак!
Бебетата на кърма се случва да наддават скокообразно – по килограм и половина-два първите 2-3 месеца, а после се наблюдава спад в качването на грамчето и по-плавно наддаване. Друго успокоително нещо е, че бебетата, които са на кърма, сами контролират процеса на хранене и няма как да преядат. Счита се, че те поемат точно толкова от гърдата, от колкото имат нужда.
Ето и една статия по темата.

Цитат на: Leprikon
Евридик@, благодаря за отговорите - полезни и изчерпателни, но при нас нещата коренно се промениха, напаснахме се относно позите (добре че баща й е по-умен от мен и ми даде идеи за естествено кърмене легнала), Рая е активна и суче, не и пречи че й давам АМ от шише, звери се на гърдите ми и цоца яко, но ги иска постоянно, тази нощ от 8 вечерта до 4 сутринта сме се дундуркали, а тя единственото което искаше е да суче, това много ме стресна, възможно ли е да е скок в растежа, нямам идея какво да правя, гърдите ми са меки като дунапрен никакво напрежение вече, явно бебка си изсуква добре, имаше запек, не беше акала над 12 часа, което ме побърка, помогнахме с термометър, намазан с масчица на върха, количеството беше наистина голямо, дали не я прехранвам, но има апетит, Рая между кърменето спи по 5 часа, кърменето винаги е над час и половина (освен тази нощ), обикновено нощем спи по 7 часа без пробуждане, мисля да започна през деня да я събуждам и кърмя на 3 часа, за да избегна претоварване...? Благодаря още веднъж!

Leprikon, радвам се, че лека полека се напасвате с Рая и намирате общ ритъм!

Както ти писах и в предишното съобщение до теб, добре е бебе на тази възраст да има поне 8, ако не и 10-12 кърмения в денонощие, с една пауза, не по-голяма от 4 часа (евентуално през нощта). От написаното от теб съдя, че Рая има около 4-5 хранения с кърма в денонощие, така ли е? А останалото е добавка от адаптирано мляко?
Често майките, които дохранват, а имат желание да премахнат добавката, кърмят първо от 2-те гърди, дори по 2 пъти от двете (т.е. първо дясна, после лява, после отново дясна и пак лява – това на едно хранене) и едва тогава дават добавка, като количеството й може да се намалява постепенно, съобразно нуждите на бебето и отговора на майчиния организъм на допълнителната стимулация.
Много бебчета на възрастта на Рая имат желание за непрекъснато сучене не само за да се нахранят, а най-вече заради близостта до мама, топлината и сигурността, която тя им дава. Вероятно и Рая суче дълго време, за да задоволи тези си нужди.
Казваш, че суче активно и с апетит, а чуваш ли я да преглъща? Дали захапва правилно зърното, като на това клипче.
Това, че усещаш гърдите си меки, не е непременно знак, че не ти достига кърмата. Вероятно Рая ги изсуква добре и количеството кърма постепенно се регулира, така че не ги чувстваш твърди, тежки и претоварени.
Препоръчително е кърмено бебе на тази възраст да се изхожда поне 2-3 пъти дневно. Някои видове адаптирано мляко обаче имат запичащ ефект. Дали е вариант за теб да се консултираш с педиатъра на Рая за голямата пауза в изхождането, както и за вида и количеството на добавката, която й предлагаш?

Поздравявам те за идеята да будиш Рая на 3 часа за сучене – бебчетата на тази възраст действително имат нужда от по-чест прием на кърма, защото тя е храна, която се усвоява много бързо и пълноценно от детския организъм.

Ще се радвам да ми пишеш как се развиват нещата при теб и Рая! Поздрави и на таткото за съпричастността и помощта му за вас двете!

Цитат на: kamelia_petkova
Евридика видях снимките и ти благодаря. За съжаление аз легнала немога да я кърмя, едно че ме е страх , а и тя толкова трудно се съгласи да я кърмя, че само в първите 2 пози успява да засуче. Иначе на ден има по 4-5-6 наакани памперса.
Тя през деня неспи почти и се храни на 2-3 часа, но тази нощ изкара 8 часа в сън - това нормално ли е че се плаша.

Камелия_Петкова
, обикновено се препоръчва бебетата да имат поне едно нощно кърмене или, иначе казано, не повече от една 4-часова пауза за денонощие (която обичайно е през нощта). Ако бебето спи непробудно нощем, вариантите са или мама да го премести нежно в своето легло и да опита да го кърми, докато детенцето е в просъница (бебетата сучат много добре в такова състояние), или да стане и да се изцежда, с цел запазване на добрата лактация.
Нощем количествата на хормона пролактин, който е отговорен за производството на кърма, са най-високи и оттам и тези препоръки.
Другото кърмене през деня, което, както споделяш, е на интервал 2-3 часа, звучи добре, още повече, че е на поискване от Никол.
Можеш да опитваш различни пози, докато двете с Никол откриете тези, които са удобни за вас.
Успех!

# 85
  • София
Привет и от мен, най-накрая да се разпиша.

Благодаря на Нощни и Бебешондел за прекрасната тема   bouquet Когато имате възможност, бихте ли добавили, че и моето раждане беше вагинално.

Мария и Бебешондел, стискам палци и вярвам, че всичко е фалшива тревога!

Нашата госпожица не ми се струва да има някакви сериозни колики, забелязвам, че след вечерните хранения е много неспокойна. Давам й Инфакол и засега има ефект  Praynig

За пелените - ние сме още на единичката, въпреки че Тина се роди със завидно тегло, но от следващия пакет вече ще мина на двойката.

Етомира, поздравления! Хубаво е, че кърмата ти не е намаляла. Аз толкова искам да започна някаква диета, но като знам с какъв зор се увеличи тая кърма и много ми е притеснено. Надявам се скоро с Ива да се преборите със сополките.

Ние вече излизаме на разходки. Неприятно се изненадах, че количката не влиза в асансьора! Оказа се, че с гумите е по-широка от дадените официални размери и сега съм в чуденка как да я влача, сигурно ще я смъквам на задни гуми  newsm78.

За финал малко снимки на Радостина https://picasaweb.google.com/rossy.kirova/Radostina#

Усмихнат ден   bouquet

# 86
  • София

Момичета през нощта, когато бебоците правят по-дълъг сън не протичате ли Rolling Eyes Не е истина при нас вчера вечерта и матрака беше мокър #Crazy, а и едно цедене правя Confused

спя със сутиен и слагам подплънки, впрочем винаги нося подплънки  Peace

# 87
Инка, ако искаш сподели как са ви организирани кърменията? През колко време, от едната или от двете гърди суче?
С каката се кърмехме почти непрекъснато. Давах и от едната гърда, после от другата, после пак първата.. Нощем спяхме като залепени. Искам да кажа, че за твое спокойствие може, просто и даваш да суче по-често. Сега в началото количеството кърма се увеличава много по-лесно. Дори и притеснението ти да е основателно, много бързо би трябвало да компенсирате.

За лактацията, от моя опит, важно е да пием вода, колкото ни се пие. При мен това е чаша вода на всяко кърмене. Сокчетата за разреждане на Витанеа малко увеличават лактацията, но кой знае какво съдържат.

фууу, кво да ти кажа тъй като постоянно реве и не мога да преценя кога е гладна, реших че ще си направя някъв режим от сорта на 2 часа пауза между храненията, но разбира се не спазвам на 100 % часовете. Сега съм решила ако трябва на половин час се давам гърда, нищо че зърна не ми останаха вече  #Crazy, а нощем спим заедно и се кърмим когато се ръзмрънка.

благодаря на всички за подкрепата  Hug
Шана верно изчезна, сигурно е родила вече  Praynig
Ноеми ако ходите в К-ли ще ми звъннеш, ако сте там да се видим  Wink, само гледайте да не са баш жегите.

Мацки влезахте ли в старите си дрехи? аз уж нямам много килограми за сваляне, но не ми стават старите дънки, вчера като си сложих едни направо се втрещих  Sick, нещо се заблуждавах, че не съм напалняла много, но уви.

# 88

мноооого е сладка. baby_neutral , Anabella лъжа ли се или твоята майка се казваше Николина?? защото сега се разсмях, че моята майка пък е Радостина  Joy

# 89
  • София
Инка, изобщо не се лъжеш  Laughing Големи съвпадения Simple Smile

Стискам палци да се нагодите с Ема. Но наистина е възможно да плаче от колики, а не от глад. На мен също  ми се струва, че 600 гр. не са чак толкова малко.

Общи условия

Активация на акаунт