Веганството - да споделим опит (4)

• 43 024
  • 772
  •   1
Отговори
# 360
и аз не се включвам, не че не искам, нямам време.
иначе ви чета. Simple Smile

опитвам се силно да ограничавам съветите вече....
но,
онда ,
как са ти лактите/петите?сухи ли са, груби ли са? сърбят ли те?
как са ти дланите? зачерват ли се при напрежения?
ако го има това, помисли си за вегетативаната си нервна с-ма./ да не си зодия риби?/
познавам човек, който е имал упорита суха екзема на главата.
много усилия за помощ, но нищо не помагало дълго време.
Помогнала е възрастна лечителка с домашна рецепта  на крем.конкретно за екземата тогава
Нищо вътрешно.
но после през годините, за цялостното с-е, много други фактори- някои от тях са редовно пиене на много вода, хомеопатия, витамин В съдържащи храни, вегетарианство .

# 361
Момичета, днес си пуснах нова кръвна картина - хемоглобин - 123 (от 110 преди два месеца), желязо - 30 (?!) при горна граница за жени 23, ЖСК - някъде към горната граница пак. Трябва ли да се притеснявам сега за това високо желязо (за пръв път го изследвам, нямам представа колко е било)? Не съм пила добавки, само чай от коприва, сок от цвекло, спирулина по ок. 2 гр. на ден и зелени салати. Това от 2-3 седмици го правя, но не съм прекалявала с нищо. Извинявайте, че така питам, но в момента съм с интернет само през телефона и не мога да търся инфо, а лекаря ще го видя чак в понеделник (тъкмо да го питам защо ми предписа ОЩЕ желязо?!).

# 362
  • Пловдив
Момичета, дайте моля, идеи как по по- различен начин да приготвя червена леща.
Досега съм я готвила като обикновената леща и на мусака...

# 363
Бенджи, ми в Турция знам, че я пасират и я предлагат преди хранене, нещо тип за добро храносмилане. Предполагам и с червената ще е супер.

Момичета, трогната съм.
Jeni B, местят се във времето, сега съм в "детския" си вариант, по спомени, имам над левия лакът, от външната страна на предмишницата..., и зад лявото ухо-там е май от една възглавница провокирано, е смених...сега да видим, в общи линии от ляво.
desi82, thanx, едно бурканче с кокосово се мъдри в хладилника, ще го почна, и орехи, орехи, уф все ги подминавам...
Palia, и пореч ще включа, няма начин. Звучи ми логично за гама-линоленовата.
Meg!, все си питам за класически, ако искаш на лс, ако искаш тук, бих опитала пак. Като казвам пак..., преди 2 години почнах при един класически, ама нещо не потръгна, не улучихме явно, аз ли го обърках..., и все ми натякваше че храната няма, ама никакво отношение към заболяванията..., пак там ли да ида newsm78, може да се е променил...

Последна редакция: ср, 09 мар 2011, 14:45 от онда

# 364
Realist, право в десятката - лакти и колена преди време, сега не, сега само това което споменах горе.

Благодаря, чувствам се неудобно, че Ви занимавам, но обикновено ми се заявява, че е от вегетарианството, и започнах да не споменавам...просто си мълча, какво ям, какво не...
Като се замисля голям стрес ми е било през годините. Вината си е била в мен, сега постепенно осъзнавам доста грешки, простих на доста хора репликите...Уча се...

# 365
Онда, като си говорим за лечение, моят хомеопат ми е казвал, че храната няма никакво значение, освен в един случай - раковоболните не трябва да ядат месо докато трае лечението. Месото за рака е като керосина за реактивен самолет.
След като не ти е паснал човека преди 2 г, смени го, потърси друг. Трябва да ти допадне човека, иначе не се получава много добре...

# 366
Бенджи, крем супичка става много хубава от червена леща - може с къри или куркума и кимион, но може и като зеленчукова супичка с картофче и моркофче; а с малко овесено мляко става разкошна просто. Иначе редовно ползвам червената лека като добавка към зърнени плънки на зеленчуци; един вид за баланс и по-добро усвояване на белтъчините. Тя се разварява хубаво и буквално не се вижда и усеща в манджите.

Алексче, напълно е възможно да има грешка в изследването за желязото. По принцип ЖСК се покачва когато желязото е ниско и намалява когато депата се запълват. Иначе супер ти е хемоглобина, БРАВО!!! Може да спреш сега с мерките за увеличаване на желязото и след месец пак да си направиш изследвания или още сега да повториш изследването в друга лаборатория, за да отсееш евентуална грешка.

# 367
  • София
Весвам се само да съобщя, че може би след седмица ще има кола за Добрич (от София) и ще закарат каквото приготвим за онова новородено бебенце Simple Smile
Моля да ми пишето ЛС на мен или на Спирулина, в момента със странен ник  от сорта"/...." Simple Smile

# 368
Meg!, и аз стигнах до извода накрая, че е възможно и да е станала грешка, утре ще повторя изследването в друга лаборатория, защото наистина съм много озадачена...

# 369
Бенджи, това съм писала преди за червената леща:

Правила съм кюфтета от червена леща+булгур. На Хедра е рецептата. И друг път съм я давала. Само не знам дали ще се доближи до вкуса на месото.

Кюфтета от червена леща (без пържене и печене!)

1,5 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3 ч.ч. вода за варенето на лещата
4 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана много ситно
1 връзка магданоз
1 шепа копър
1 връзка зелен лук (аз го пропуснах)
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
лимонов сок на вкус
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джоджен
сол и пипер на вкус

Лещата се измива и се вари във водата (внимавайте и мерете водата и лещата с чаши, защото ако водата е много, лещата ще стане водниста и няма да може да се оформят кюфтенца - трябва да се поеме почти цялата вода, когато лещата е готова). Към края на варенето се прибавя булгура и се оставя да поеме. Лукът и чесънът се запържват кратко в зехтина, добавя се доматеното пюре и подправките. Всички съставки се смесват в голяма купа и се оставя да изстине (да не си изгори човек пръстите, докато оформя кюфтенцата). После с ръце се оформят топчета, кюфтенца или шницели. Сервират се върху листа от салата с резенчета лимон. Вкусни са, лесни за приготвяне (стават за около половин час) и са красиво червени.
Ако на някой му се занимава, може да ги панира и изпържи след оформянето.

Аз последния път сварих за много кратко лещата и булгура. Не съм запържвала/задушавала лука, чесъна и дом.пюре. Сложих ги сурови като вместо пюре, изполвах сушен накълцан домат.  А вместо кимион, сложих къри. Стана пак вкусно. Иска ми се да пробвам някой път само с накисване на лещата и булгура да приготвя кюфтенцата.

Нашата любима крем супа от леща е с червена такава (сигурно 100 пъти съм писала за нея, по принцип е турска рецепта, но аз съм я преиначила). От известно време така я правя като ни се дояде:

глава лук, 3-4 картофа, 2-3 моркова; като поврат 10-на минути, слагам 1 чаша червена леща и оставям още 10-на мин; малко преди да махна от котлона, слагам скилидки чесън; като поизстине, слагам зехтин, сол, лимон и магданоз и пасирам. Който не иска да слага накрая мазнината, задушава с нея зеленучиците в началото.

# 370
  • Пловдив
Meg, Вери,   bouquet

Ще пробвам дали хлапета ще харесат кремсупата, а другият път и кюфтенцата ще опитам /много обичат фалафелите, така че може и да ги одобрят/, че няма да ги пържа, то е ясно  Mr. Green, но може би ще опитам леко да ги запека във фурната върху хартия, както фалафелите...
Иначе рецептата с червената леща на мусака става страхотно /не си спомням кой пусна тук рецептата  Blush/ : няколко пъти вече я готвя: и само за нас, а и за гости: всички много я харесват.  Peace

# 371
Весвам се само да съобщя, че може би след седмица ще има кола за Добрич (от София) и ще закарат каквото приготвим за онова новородено бебенце Simple Smile
Моля да ми пишето ЛС на мен или на Спирулина, в момента със странен ник  от сорта"/...." Simple Smile

Ще ти кажа аз.  Mr. Green  hahaha
Не можах да се порадвам на вълничката си и айде пак ще се прекръствам. Crossing Arms
Дано да е голяма колата!!

Набързо ви изчетох и набързо да кажа каквото имам:

За кюфтетата от червена леща> нямт нужда от никакво пържене, нито запичане после. Все пак това е втора топлинна обработка- ненужна и безсмислена. Аз само ги оформям и ги овалвам в нещо за ефект- смлян сусам или лен. Варирам подправките и цвета (червени, зелени, жълти)и си докарвам порядъчно разнообразие така. Peace

Реалист,  много интересно как го свърза със зодиите. Впечатлително! Позна ли зодията, че не разбрах? Ама съм любопитна. Joy

Изсъхването на кожата точно на тези места е симптом на нещо (скоро го четох, но къде newsm78 ) Нищо, ще се сетя..

Какъв безсъдържателен поуст написах.. Crazy Blush

# 372
Аууу, тази крем супа от червената леща и на нас ни е любима.
На малкия де. И аз я правя като Вери, само че без чесън и с мнооого магданоз.

~!!! , тъкмо и аз това щях да пиша - Дано да е голяма колата!  Crazy

# 373
  • София
Безсъдържателни поустове, ама се смея с глас..... Ние все едно бунгало ще превозваме  Joy

# 374
  • София
  Някой би ли ми изпратил адреса на жената от Добрич?

Общи условия

Активация на акаунт