Веганството - да споделим опит (4)

  • 42 116
  • 772
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 2 654
Момичета дайте моля рецепта за домашен хляб с ръжено, пълнозърнесто или друго хубаво брашно.

Знам че се обсъждаше наскоро, но понеже не съм по месенето не внимавах. Сега обаче ми дадоха да пробвам една машина за хляб и съм много ентусиазирана.

Направихме в неделя хляб от ръжено и пълнозърнесто брашно със семки и лен, но не се получи някак си. Питах в темата за хлебопекарните, но там са на вълна козунаци сега.

# 631
  • Мнения: 2 132
Каква е машината и какво не се получи?
Ако е само с пълнозърнесто, става като тухличка Wink

# 632
  • Мнения: 2 654
Мулинекс е машината. Хлябът стана клисав и лепкав.

# 633
  • Мнения: 234
Мулинекс е машината. Хлябът стана клисав и лепкав.
[/quote

ако е бил лепкав най-вероятно не се е опакал достатъчно
от пълнозърнест хляб не очаквай пухкав хляб, особено ако има зърна вътре, но може да приговиш много сполучлив хляб с машината, не сталаг много семена - също няма да се получи, ако нямате нищо напротив прибави 1/2 ч.ч бяло пшенично, ако искаш по-хубав хляб

# 634
  • Мнения: 2 654
ако е бил лепкав най-вероятно не се е опакал достатъчно
от пълнозърнест хляб не очаквай пухкав хляб, особено ако има зърна вътре, но може да приговиш много сполучлив хляб с машината, не сталаг много семена - също няма да се получи, ако нямате нищо напротив прибави 1/2 ч.ч бяло пшенично, ако искаш по-хубав хляб



Може ли да дадеш цялостна рецепта моля?

# 635
  • Мнения: 234
ако е бил лепкав най-вероятно не се е опакал достатъчно
от пълнозърнест хляб не очаквай пухкав хляб, особено ако има зърна вътре, но може да приговиш много сполучлив хляб с машината, не сталаг много семена - също няма да се получи, ако нямате нищо напротив прибави 1/2 ч.ч бяло пшенично, ако искаш по-хубав хляб



Може ли да дадеш цялостна рецепта моля?

правила съм този в хлебопекарната http://home.maystor.eu/index.php/recipes/item/-.html

забелязала съм че ако направиш тестото меко, както тестото за другите хлябове, не става- трябва да е като кал - поне при мен тези зърнените ако са като кал, ми се получават добри хлебчета- иначе стават като камък  Peace
дано ти помогне

# 636
  • Мнения: 1 267
realist, тука съм, горе на балкона, редовнo ви чета, набавям инфо, да сте живи и здрави   Hug
химия, физика, биохимия, квантова физика, на моменти много трудно ми изглежда.
чета наготово  Blush

Моето не е гладуване, предвид ядките и бананите, по-скоро суровоядство.
Пия само чайове с лимон, меда отделно.
Вчера хапнах домат, малко варен картоф, не се захранвам с по схема.

ще селектирам за чушките рецептите, ще пиша повече тия дни.

Нивеа, аз съм на вълна домашен хляб.

Ръженият хляб все още не съм направила, но си подготвям закваска.
Хиляди похвали му направи моята кума, тя го меси.
Около 200 грама брашно и вода се сместват с консистенция на по-гъста боза.
Три-четири дни се разклаща чат-пат сместта, докато шупне и стане почти двойна доза.
Две супени лъжици мед, чаена лъжица сол, килограм ръжено брашно се смесват заедно със закваската. Меси се 10 мин., тестото почива около 20-30 мин.
Пече се на 180 С на вентилатор, около 30 мин.
Хляба изстива, чак тогава се реже, не може да се яде топъл, става стиклен/длетав както му викат на различни места.

Ръженото брашно е на Теньо Тенев от град Камено, негово е и пълнозърнестото, което купувам.
Това намерих в нета

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1119.0

http://www.titbg.com/index.php?main_page=index&manufacturers_id=6


Пълнозърнест хляб правим от няколко месеца, а от известно време само мъжа ми го меси Simple Smile

Килограм пълнозърнесто брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.л. сол, 1 с.л. зехтин се смесват. в две 2 с.л. оцет, се гаси 1 ч.л. сода, прибавя се и една 1 с.л. захар, както и 200 мл вода. Мокрите съставки се объркват съ сухите.
Меси се 10 мин, почива 30 мин тестото. Пече се 30 мин на 180 С.

Последна редакция: вт, 29 мар 2011, 11:56 от Анe

# 637
  • Мнения: 4 392
Соево мляко никога не съм ползвала, заради "любовта" ми към соята. Имам няколко нови рецепти за вегански палачинки, които не съм пробвала още. Ако някой се интересува, ще ги преведа. Преди съм правила палачинки с газирана вода вместо животинските продукти (ставаха доста добре), но сега изкарах 2-3 месеца без хляб и тестени изделия и отдавна не съм правила, въпреки че отдавна си мисля за палачинки.  Laughing Но сега така и така кривнах от пътя (заради едни пици  ooooh! ), може и да се жертвам.  Laughing

Огромни благодарности на търсещата си ник за рецептата на овесената питка. Спаси ме от глад, точно когато вече бях озверяла за нещо като хляб. Беше ми писнало от сурови крекери.  Sunglasses

Аз поекспериментирах с рецептата и се получи страхотен резултат и трите пъти, когато я правих. Трябва да кажа обаче, че нито веднъж не направих питката според оригиналната рецепта (ползвах я само за база). Ето моите подобрения:

Ядките са фини и обикновени в съотношение 50:50. Колкото по- голям е процентът на обикновените, толкова по- добре се получава (по- хрупкава). Най- много ми хареса с обикновени овесени ядки.

Добавих много неща, даже не ги помня всичките- сушени зеленчуци (моркови, лук, чушки- червени, зелени), белени слънчогледови семки, ленено семе, кимион, риган, мащерка, даже кълнове от елда (това беше малко безсмислено заради термичната оработка, но няма значение, исках да е шарения Laughing ), червен лук, нарязан на ивици,, няколко скилидки чесън...

Изсипах всичко в купа и налях 3/4 от цялото количество вода. Оставих сместа да поеме водата. Интересно, че цялата вода беше "изпита" след известно време. Ако бях изпекла в това състояние, щеше да е много добре, мисля. Но реших да добавя и останалата вода, стана доста воднисто, та после трябваше  да "изсушавам" сместа, слагайки още овесени ядки, грис, пшеничен зародиш и какво ли не.


Оф, много съм подробна, чак не се трая.. hahaha

Вери, благодаря за отговора за инструментчето. Не знаех, че и Бьорнер имат такова приспособление.

Последна редакция: вт, 29 мар 2011, 16:48 от Госпожа Емилия Спиролинова

# 638
  • Мнения: 1 267
Нивеа, чак сега видях, че за машина иде реч.
Ръженото брашно иска май ръка, дмек да се меси,
не става с разлчини закваски, тази която постнах, разбрах, че една от най-подходящите.

По повод кърменето, житената вода налива много гърдите.
Изкиснато жито, но да се внимава с инхибиторите, първата вода се хвърля.

продължавам с офф-а
Имаше и бременни майки, че сетих как страдах от сухата си кожа, особено на растящия корем.
Ексфолация със зехтин и захар под душа помага за махане на сухата кожа и за омазняване.
След такава ексфолация, ръцете стават също нежни. Това със захарта, го видях и на сайт, посочен от вас.

# 639
  • Мнения: 1 849
Lux, този хляб излиза от поста че е към диетата Без глутен?!
http://home.maystor.eu/index.php/recipes/item/quinoa-bread.html
а нали вътре (освен киноа) има и пшеница и пълнозърнесто брашно?

За хлебопекарната, ако сложите 1:1 или 2:1, пълнозърнесто/ръжено:бяло брашно ще си излезе нормално надуто хлебче. Пълнозърнестите и ръжени брашна са по-тежки и лепнещи и не очаквайте от тях същият вид.
http://www.kulinarno-joana.com/category/breads/
Йоана има невероятно успешни вариации на всякакви хлябове!   bouquet

Спиролина, и аз стигнах до същите съставки в овесеното хлебче, а също, че на 1 пакет от 250 гр. овес. ядки стигат 2 ч.ч. вода (150 мл), пека на вентилатор на най-ниското ниво, но върху скарата все пак, така за 30 мин. е изпечено (с коричка) и отгоре, и отдолу.
Баткото като го опита и ми вика: Е, сега ако ми кажеш, че и в това няма месо  Rolling Eyes
Може би заради семките, кимиона и подправките се създава едно такова усещане за скара  Mr. Green

Ане, ексфолиацията става и с морска сол.

# 640
  • Мнения: 234
Lux, този хляб излиза от поста че е към диетата Без глутен?!
http://home.maystor.eu/index.php/recipes/item/quinoa-bread.html
а нали вътре (освен киноа) има и пшеница и пълнозърнесто брашно?



грешка при поста, вместо диета вегетарианска, съм натиснала глутен  Blush

чакам да ми отговориш в темата за глутеновата непоносимост  Praynig

# 641
  • Мнения: 7 689
все се каня да ви питам-познавате ли като продукт „цветна сол“ офф,то е трудно дори да го преведа  Embarassed  http://en.wikipedia.org/wiki/Fleur_de_sel
тукашен занаятчийски продукт е,пише,че и в Англия и Франция го познават-от първото изпарение на водата,отгоре се обира цвета на солта,която е по-фина,по-влажна,но и много по-богата на минерали -ръчно се произвежда,гледала съм филм,а и няма никакви добавки

# 642
  • София
  • Мнения: 5 347
Изкарахме невероятна вечер в Братя Грийн. Оказа се ,че сме попаднали не в ресторант, а в кублинарно-музикално-педагогически център.... Като свършиха в кухнята с готвенето, първо започнаха с тиха китара, после и пеене, после и ние, после и споделяне на родителския опит.... много обогатяващо (за клиентите Simple Smile ). А най-хубавото беше, че имат едно "миндерче" и с едно одеалце малкото ми дете сладко си заспа. На свещи.
Бяхме с приятели невегетарианци, много бяха щастливи- че не се пуши, че е толкова интересно и вкусно, че е толкова интимно. Пожелавам на всеки такава вечер в ресторант Simple Smile

# 643
  • Мнения: 1 725
Благодаря за отговорите за соевото мляко  Simple Smile!

Може ли да помоля рецептите да са в зелено  Praynig! Гледам тук палачинки, хлябове ..., а така като търся рецепти, за да си ги запазвам в комп. е по-лесно намирането им  Simple Smile.

Идеите за овесените питки много ми харесаха. Аз не съм кулинар и като правя нещо винаги спазвам точно съставките и грамажите, страхувам се да не сбъркам. Но ще пробвам варианта на Госпожа Емилия Спиролинова.




# 644
  • Мнения: 4 392

Баткото като го опита и ми вика: Е, сега ако ми кажеш, че и в това няма месо  Rolling Eyes
Може би заради семките, кимиона и подправките се създава едно такова усещане за скара  Mr. Green


Абсолютно. Аз бях начупила питката на малки  кръгли парченца и се сетих, че и на вид и на вкус  почти прилича на едни шницели от кайма, които правеше майка ми преди ( сигурно още ги прави  Mr. Green)  Така че другото предимство на питката е, че би заблудила почти всеки месояден мъж. Wink Само малко експеримент с подправките и готово. Следващия път мисля да добавя и настъргани моркови.
Освен това питката е засищаща, без да подува стомаха. Поне аз така я усетих.
Ама стига съм писала за манджи, че пак съм на глад. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт