Веганството - да споделим опит (4)

  • 42 106
  • 772
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 234
100 % пише някъде но не мога да намеря, после пържите или печете овесената  питката

 Hug

# 646
  • Мнения: 1 849
Ане, и аз правя подобен хляб с бакпулвер, разстилам 1 кора отдолу, слагам нарязан лук, подправки и отгоре още 1 кора. Намазвам със зехтин. Тук от форума е рецептата - Лучен хляб май, не помня кой го постна - Търся си ник или  newsm78

Lux, има много интересни рецепти в блога ти bouquet
Когато купуваш соево мляко, гледай винаги да е био, защото най-често соята е генномодифицирана.
Можеш да изпробваш и многото вариации на ядкови млека, също и от семена - кашу, орехи, бадеми, сусам,... Също и сирене, кисело мляко и сирене за мазане.
http://www.recipemagician.com/category/recepti/dipove-i-pasteti/page/4/
http://www.hera.bg/s.php?n=1217
http://www.zemianazaem.com/archives/208

Питката (овесената) се пече на пекарска хартия.

# 647
  • Мнения: 234
M_Nik благодаря много Simple Smile

правя от овесени ядки за малкия и от киноа- соята я използвам, за да си правя тофу и майонеза- понякога ми се яде- тези дни имах постоянно малко соево мляко вкъщи- експериментирам

правя го вкъщи (млякото) - всичко е ГМО Simple Smile но трябва да се яде все пак   Embarassed уж пише на опаковката че не е ГМО но малко ме съмнява/ не харесвам мн соята, но е заместител све пак и си хапвам по-малко
 
тази вечер си направих салатка с домати и кълнове от мунг боб с чесън, магданоз, малко рукола и стана много вкусна  Crazy

ядкови пробвах от бадеми- стана много вкусен шейк с банан и малко мед

това са първите ми мунг бобчета в салатка Simple Smile много съм щастлива, веднага зареждам нова партида  Crazy
салата мунг боб с домати

Последна редакция: вт, 29 мар 2011, 23:34 от lux

# 648
  • Мнения: 3 869
Лукс, много ми беше интерес коментарът ти за консистенцията на пълнозирнестото хлебно тесто!! Ще пробвам така. Имам едни рецепти, с които тестот става точно като гъста кал и все си вадя вода или добавям брашно за да стане както аз си знам, а именно:
Следя при замесването в машината тестото да да лепкаво като самозалепващите се листчета, т.е. като го пипнеш да лепне, но да не остава нищо по пръста. За пълнозирнест хляб, програмите са по-дълги, обикновенно 3,5 часа. Става типичен пълнозърнест хляб - плътен и тежък с малък обем. За да не седи клисав отвътре се оставя поне няколко часа на решетка да изстива. По цял ден съм го държала и после като го сложа в кърпа, кората пак става мека, т.е. има доста влага в такъв хляб така или иначе.

И моята машина е Мулинекс  Peace

# 649
  • София
  • Мнения: 5 347
http://bgvege.com/menu.html тъй като сега намерих сайта на ресторанта, с удоволствие споделям с вас менюто им Simple Smile
Те хората всичко са си написали- айкидо, музика, пътешествия, майсторене на красоти... Вече разбирам, че софийските вег. Готвачи са винаги и големи пътешественици....

# 650
  • Мнения: 3 869
Много са яки Братя Грийн!!! Много вкусно, красиво и полезно готвят и на съвсем приемливи цени Simple Smile

Миналия ден в Зоя пробвах нещо наречено "суров Фъч" - много добро попадение беше. Състав пишеше орехи, кашу, какао и какаово масло, и агаве. Кашуто балансира орехите и дава плътност, но на мен ми хрумна към "тестото" да добавя и ектрудирани зрънца - имам сега динкел с мед (немски някакви) и мисля, че мога да си спестя допълнителен подсладител така, а пък ще има и нещо хрупкаво във фъча.

# 651
  • Мнения: 2 132
При мен 3 часа е кратка пълнозърнеста, а 5 нормалната. И не е клисав, но съм с Панасоник.

Мег, пробвах да направя с пасатора бонбони, но фурмите залепнаха по него и трябваше да си омеся тестото на ръка. Simple Smile

# 652
  • София
  • Мнения: 1 417
знам от приятелка с машина, че пълнозърнестият не й става, според мен всяка машина би трябвало да си идва с точна рецепта за различни брашна, иначе налучкването не си е работа

ще призная всеки, който сам направи каквото и да е тестено изделие само от ръжено брашно - много е трудно за работа - ей, страшно лепи - винаги в комбинация с други брашна го правя (на ръка разбира се)

палачинките ги правя с пълнозърнесто или типово био брашно, изворна вода, мая, сол и захар (стават тип катми)

соево мляко - хич не съм употребявала и нямам намерение; харесва ми оризовото - това е всъщност единственото, което съм употребявала - доста приятно е

# 653
  • Мнения: 212
Запис, че отдавна ви загубих.

# 654
  • Мнения: 1 732
Ей, кое по-напред да посетя като си дойда Crazy
Сега и Братя Грийн се нареждат на опашката Simple Smile

lux , честити ти първи мунг- кълнчета!
Много апетитна салатка си приготвила Peace
/относно взаимстването на рецепти- ако нещо "мое"ти допадне, го слагай в сайта си спокойно Simple Smile за мен е радост, че се е харесало./

Палачинки правя винаги различни. До сега едни с едни не са си приличали.
Меня както брашната/пълнозърнесто пшенично/ръжено, бяло, кестеново, наутено, овесено, елдено, миксове от пълнозърнести/ така и течностите/газирана вода, овесено/оризово/соево млека/. Понякога стават по- меки, понякога по-жилави/особено ако е с пасиран банан/ и еластични, но все са ни вкусни. Grinning

# 655
  • Мнения: 189
Мацки, извинявайте ако сте поствали тази статия тук в последната тема, но още не съм ви прочела... А в същото време искам да разнищя с вас въпроса пак, пак и пак, че се пообърках...
Загадъчният B12

И какво излиза newsm78 ?! Че задължително трябва да се приемат добавки?! И не е най-естественото нещо да си веган, а на мен така ми хареса да го вярвам. Веганството е най-човешкото хранене, но с добавки...не ми харесва така...
Вие какво ще кажете Hug

# 656
  • Мнения: 1 732
Мацки, извинявайте ако сте поствали тази статия тук в последната тема, но още не съм ви прочела... А в същото време искам да разнищя с вас въпроса пак, пак и пак, че се пообърках...
Загадъчният B12

И какво излиза newsm78 ?! Че задължително трябва да се приемат добавки?! И не е най-естественото нещо да си веган, а на мен така ми хареса да го вярвам. Веганството е най-човешкото хранене, но с добавки...не ми харесва така...
Вие какво ще кажете Hug
не се побърквай. Wink
и не "е задължително."
а препоръчително. както знаеш, не залагам на добавки, а на разнообразна храна и евентуално профилактично понякога вземане на бирена мая, примерно. ако са налице обаче симптоми и предпоставки, една естествена добавка е наложителна и "добре дошла". Peace
това важи за всеки човешки организъм, тъй като всички сме еднакво застрашени от недоимъчност на В 12, съвсем не са само веганите/вегетарианците. Peace влияещите фактори са много. Като започнем от гени и стигнем до начин на живот........

# 657
  • Мнения: 415
Фотина, благодаря ти много за статията. Hug
Ох, ами не, аз не мога да го приема това и това си е.
От цялата статия честно казано ми останаха едни ей такива фрази - "Преди смятахме, че ...сега обаче не е така, затова сега мислим, че...излиза, че... - тоест - хиляди неясноти. И това, че има неясноти е факт! Преди колко време стана ясно, че не познаваме нито себе си, нито света около нас, елементите, от които смятаме, че се състои този свят, са само една хилядна част от него...и т.н. и т.н. Не вярвам и че някой, въпреки хилядите му супернапредничави технологии, десетките проведени проучвания, изследвания и тестове...познава човешкото тяло по-добре от природата. Раздробяваме ги безумно нещата, на части, на подчасти и на подчасти на подчастите, обаче съм сигурна, че има връзки и взаимодействия, които безумно убягват на ограничения ни разум, особено този тип - око да види, ръка да пипне.

Друго:
Ето това не го разбирам - няма логика организмът, който намирам за съвършена система, да го е направил така - "Има едно изключение на тази липса на активна храна, съдържаща вегетариански B12 и то е, че ние произвеждаме B12 от бактерии в дебелото черво, но тъй като този B12 се произвежда в област под тази, където B12 се реабсорбира, ние всъщност не можем да го усвояваме." - все за нещо трябва да се образува този б12, организмът няма да си произвежда нещо просто ей така, без никаква цел и смисъл. Тоест - може и така да е - B12 се произвежда в област под тази, където B12 се реабсорбира, ние всъщност не можем да го усвояваме, но надали случайно е така. Wink

Ох, не знам, така го мисля.
А дали е най-естественото нещо да си веган - според мене не е въпросът да го вярваш, а как го чувстваш. За мене никога не е било естествено да ям месо, винаги съм го чувствала насилие спрямо моята личност. Никой не може да ме убеди, че след като тялото ми с все сили се съпротивлява срещу него, аз трябва да го ям, защото без него няма да получа нещо жизненоважно за мене. С млечните нещата стоят по-така - понякога ми се дояждат, но наблюдавам организма си и веднага ми направи впечатление как изчезнаха някои неща при спирането на млечните - неща, които не са естествени за организма, а са негов опит да се съпротивлява, да се чисти и т.н. Аз всъщност млечните ги спрях като експеримент, но при резултата просто никога не се върнах към тях...

Реалист, като спомена идване...ще правим ли среща, момичета?
То април дойде!  Crazy
Да конкретизираме нещо:)

# 658
  • Мнения: 5 714
И какво излиза newsm78 ?! Че задължително трябва да се приемат добавки?!
Не е задължително. Имам я книгата на английски и съвсем не звучи да е задължително каквото и да е. Затова ми харесва автора, защото за мен не пише наставленчески и заплашително.
Плюс това от това, което съм чела и гледала, в клиниката Tree of life имат микроскоп и правят изследване на жива кръв. А с него се вижда най-добре състоянието на клетките и разни дефицити.

Че съм на добавки в момента. Wink Б12 пия от 2 месеца, остават ми още 2. Simple Smile
Това в никакъв случай не ме кара да се откажа от веганство и суровоядство. Вече пълни 2 месеца съм изключително такава. Simple Smile

Ето още една статия за Б12:
http://www.recipemagician.com/polezno/b12-vitamin-mitove-legendi-istina/

Доста по-кратка е и проста, макар че заглавието е гръмко.  Laughing

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 05:56 от Вери

# 659
  • Мнения: 189
realist както винаги ми действа успокояващо и отрезвяващо Hug

Щастливата, и аз мисля така, че нашият организъм е съвършена машина
Цитат
Ето това не го разбирам - няма логика организмът, който намирам за съвършена система, да го е направил така - "Има едно изключение на тази липса на активна храна, съдържаща вегетариански B12 и то е, че ние произвеждаме B12 от бактерии в дебелото черво, но тъй като този B12 се произвежда в област под тази, където B12 се реабсорбира, ние всъщност не можем да го усвояваме." - все за нещо трябва да се образува този б12, организмът няма да си произвежда нещо просто ей така, без никаква цел и смисъл. Тоест - може и така да е - B12 се произвежда в област под тази, където B12 се реабсорбира, ние всъщност не можем да го усвояваме, но надали случайно е така.

Вери, статията от вашия сайт съм я чела и тя ми помага да си подредя мислите, а тази ме обърка затова се вмъкнах да ви "чуя" какво ще кажете.
И защото е на Казънс и обърнах внимание имаче щях да я подмина...

С две думи: продължавам си по старому - стрмеж към разнообразно балансирано веганско хранене, добавки при нужда Mr. Green; но не защото се стремя към веганство и на месоядните им липсва, а защото нещо е разбълникало съвършената ми машинка, и това нещо не е задължително да е храна.... Simple Smile

*казвам стремеж към веганство, т.е. усещане, а не издевателство над себе си, но с прегрешения та за това е стремежжжж Laughing



Вери, ти защо пиеш В12? Какво го налага? След изследване и консултация ли...?

Общи условия

Активация на акаунт