Веганството - да споделим опит (4)

• 42 102
  • 772
  •   1
Отговори
# 660
Вери, ти защо пиеш В12? Какво го налага? След изследване и консултация ли...?
Да. Wink

# 661
  • София
Снощи разбихме един тотално незапознат с "вегетарианство", "пълнозърнест" и т.н. човек. В ресторанта коментиран преди няколко поста (да не прекалявам с рекламата Simple Smile )
Сам каза, че вегетарианското "шкембе" чорба се дължи на подправките. Както и кюфтето от елда.
Сам каза, че никога не е предполагал колко вкусно може да бъде. На тръгване си преговори какво е ял, че да разкаже на близките си Simple Smile

М Ник, спокойно можеш да водиш там всякакви ...-ядни хора Wink

А за България вече намери ли се някой да прави изследването на жива кръв?

# 662
Само да уточня за В12, хубаво е все пак да се пусне едно общо изследване за анемия (Б12, фолиева и желязо), когато човек има някой от симптомите на анемия (не ги бъркайте с пролетната умора сега): отпадналост, слабост, лесна умора, задух, главоболие, намалена концентрация, неспокойствие, бледост. Най-вече зачервен език с изгладени папили (парене), тръпнене/мравучкане на крайниците и гастро проблеми - типични за дефицита.
При жени, особено над 35-40 години понякога се получава дефицит на Б12 - това си е заболяване и се води Пернициозна анемия. Представлява
http://arsmedica.bg/bg/illness/c_id/2537/subprm/haematology/alpha/0.html

Споделям го понеже свекърва ми след почти 2 години обикаляне по доктори, накрая установиха, че това е проблема. А той се лекува много лесно - регулярен прием на Б12 (с инжекции по схема). След 3-тия месец всичките й най-разнообразни симптоми отшумяха като с магическа пръчка  Wink
Сега го приема регулярно през 2 месеца по 1 инжекция.

# 663
Аз се рових да търся кой прави уринни тестове за Б12 защото кръвните не са добри за диагностика и не намерих. Може би трябва да звъня конкретно в лабораториите да питам. Не ми се дават 20 лв за кръвно изследване, което е неточно...
Това пък с инжекциите вече ми се вижда пълен абсурд. Честно, предпочитам сурови яйца (като лекарство) пред разни инжекционни форми...

# 664
M_Nik ,
предполагам , свекърва ти не е нито веге, нито веган?
и ето,че е проявила недостатъчност на В12.....
кое ли е била причината ?

Честно, предпочитам сурови яйца (като лекарство) пред разни инжекционни форми...
уф..и аз съм така...пчелно млечице, прашец, бирена мая, кисело зеле........
но пък има случаи, когато добавките/под формата на концентрирани капсули, хапчета, инжекции/ са неизбежни  Sad.......

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 21:11 от realist

# 665
Още по темата: http://www.kukuriak.com/b12/

Всъщност никой не обясни каква е причината (при свеки), заболяването е автоимунно и се предполага, че може да е следствие от нарушена стомашна лигавица (неизразен гастрит). Иначе тя се храни много балансирано (2 пъти седмично яде все пак месо), но много плодове и зеленчуци също. Тя опита първо с храна, но проблема в случая не е, че не яде съответната храна, а че храната не се усвоява, напротив разрушава се. Болният има в организма си антитела (като при Хашимото), които разрушават приетия Б12, затова само венозно може да се приема/усвоява.
Доктора й е казал, че при 2 % от жените над 40 години се проявява, но при някои не го хващат.

На линка отдолу са дадени изследванията, с които се хваща проблема.
Писах при нея кои са различните/типични симптоми: червен гладък език с изгладени папили (парене), тръпнене/мравучкане на крайниците и гастро проблеми - диария/запек - редуват се.

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 14:47 от M_Nik

# 666
Извинете ме за тъпия въпрос, но добавките Б12 от какво се правят?
Не са от животински продукти, а са синтетика, така ли?

Иначе и аз така:

предпочитам сурови яйца (като лекарство) пред разни инжекционни форми...

# 667
Сам каза, че вегетарианското "шкембе" чорба се дължи на подправките. Както и кюфтето от елда.
Така е, да. Simple Smile

А за България вече намери ли се някой да прави изследването на жива кръв?
Не съм чула.

М_ник е права.
Само да уточня за В12, хубаво е все пак да се пусне едно общо изследване за анемия (Б12, фолиева и желязо)

"че може да е следствие от нарушена стомашна лигавица (неизразен гастрит)"
Може, разбира се. Аз съм имала изострен гастрит и от много години не знам какво е положението. Не чувствам неразположение, обаче, както преди.

Аз вече на няколко места казвам/пиша, че то хубаво ще поемем еди каква си храна, но по-важното е какво и как усвояваме. и ето че стигаме, например, до нарушена лигавица. При мен проблемът е нарушени функции на клетъчната мембрана (ям, но не се храня).

Инжекциите са в краен случай и разбира се, че по-добре инжекции, когато трябва спешно да се действа, отколкото да чакаме да ни помогне храната. Която, както писах, не е известно как ще се усвои.

Аз пия Ocean energy и не е синтетика. Концентрирани водорасли.

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 19:04 от Вери

# 668
Цитат
При мен проблемът е нарушени функции на клетъчната мембрана (ям, но не се храня).
Вери, как се диагностицира това? Какви са симптомите? newsm78

# 669

Овесената питка.  Laughing

# 670
Аз вече на няколко места казвам/пиша, че то хубаво ще поемем еди каква си храна, но по-важното е какво и как усвояваме.

ето това се питам и аз.
полезните комбинации на храни за максимално усвояване дали ги има някъде?

Госпожа Емилия Спиролинова, прекрасно изглежда -  бутон like : -)

аз имам притеснения за остеопороза, артритни състояния...майка ми е така.
след второто раждане, направо срив настъпи при мен - кариеси, чупене на зъби...  Confused
засега май приемам калций само чрез портокала, поне последните дни.
тахана не мога да го приемам, трябва ми течен мед, а аз имам само захаросан.
не смея да купувам, иначе захаросания е производство на татко.
приемам всякакви съвети за максимално усвояване на калций  Hug

# 671
  • Пловдив
Какъв е проблемът със захаросания мед? Що да не можеш да го ползваш с тахан?
И моят е домашен и захаросан и си го размесвам с тахан, малко повече и по- трудно е бъркането, но става.  Peace

# 672
Всичко е наред, просто не ми е вкусно, тежко някак.
С течен по-бива  Simple Smile
Макар, че за 1 лъжица мога и да се напъна 1 път дневно.
Пък и този тахан, дето ми стои в хладилника повече от 2 месеца,
сигурно не "държи" вече калции Simple Smile

# 673

аз имам притеснения за остеопороза, артритни състояния...майка ми е така.
след второто раждане, направо срив настъпи при мен - кариеси, чупене на зъби...  Confused
засега май приемам калций само чрез портокала, поне последните дни.
тахана не мога да го приемам, трябва ми течен мед, а аз имам само захаросан.
не смея да купувам, иначе захаросания е производство на татко.
приемам всякакви съвети за максимално усвояване на калций  Hug
не смея да давам съвети.
и понеже  питаш, все пак се осмелявам да споделя какво мисля.  Simple Smile
добре е да се консултираш с надежден специалист- ясно е,че Гайдурков е един от тях.
другото,лично аз  бих силно ограничила и/ или изключила сладкото, включително и меда./за усвояването на въглехидратите, каквито са захарите е нужен калций/ Колкото и да е натурален и истински.
Ще заложа на много зелено+сусам, бадеми, лещници, орехи....
И повече движение+ слънце и въздух, защото за усвояването на калций е нужен вит. D
също и магнезий, но него го има в ядките....

# 674
M_Nik ,
много ти благодаря за подробното обяснение за случая със свекърва ти!  bouquet
Да е жива и здрава жената!
ще имам предвид нейния опит, за всеки случай....
Щастливата ,
въпросът ти е много даже смислен, само че не знам как се произвежда  Б12 в концентриран вид. не съм чела по въпроса....
Явно е по няколко начина. Може би като: а)  конц. извлек от различни източници-растителни и/или животински и б) чрез хим. синтез....
Госпожа Емилия Спиролинова ,
питката ти се е получила супер! Simple Smile
Много благодатна е на вариации.

Общи условия

Активация на акаунт