Веганството - да споделим опит (4)

  • 42 186
  • 772
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 7 721
конкретно Португалия,да!
но и обобщено -западна Европа,също!
защото тук масово е внесен капитал /и ноу-хау/от Холандия,Белгия,Испания...
не съм търсила статистика,но мноооого голям процент от фирмите в бранша са или със смесени капитали/съответно мениджмънт/,или дори чуждестранни

# 91
  • Мнения: 19 999
Това наистина е ужасно Sick За България съм почти сигурна, че големите вериги купуват много малко продукция от България, именно поради тази причина, че няма такива големи производители, които да осигурят количество. Всичко останало се внася. Имам познат, който работи в бранша и съм го разпитвала. На пазара повечето продавачи също не са производители, а прекупвачи. Те поне може би купуват от БГ.

# 92
  • София
  • Мнения: 460
  Пускам ви един файл за пестицидите и нитратите, в който съм събирала инфо от различни източници. Не е много подреден, но съдържа важна информация. http://www.-spam110-/document/j8QgVcGR/НИТРАТИ.html

# 93
  • Мнения: 5 714
Аз не съм хич в крак с темата, но да поразведря малко обстановката с една сурова солена торта от вчерашния ден Simple Smile

# 94
  • София
  • Мнения: 1 417
момичета, хич не ни е розово положението, благодаря на M_Nik за линка, сега зацепих, че и преди съм я чела тази информация; единствено картофи си зареждам от едни високопланински села, иначе нямам познати или близки на село, от които да взимам родно производство; нямаме и автомобил, иначе веднага бих обиколила де що селца има... cmilena, благодаря за файла - полезна инфо; то е ясно, че храните са поредната линия, по която искат да ни превърнат в кошчето за боклук на европа, ама е твърде нагло; ясно е също така, че корпоративните интереси конторлират законодателството и неговия контрол във всички обалсти, не само в 'чувствителните' като храни и здравеопазване; търся си ник - интересно инфо споделяш, можеш ли да ми пратиш координатите на тази лаборатория на лични?

Вери, пак сте спретнали красоти за чудо и приказ - евалла за желанието, търпението и майсторлъка!

# 95
  • София
  • Мнения: 5 349
Вери, това не може да бъде.... а детето ми плаче - Искам тази торта да ям, тя не е снимка, тя е истина!
Във възторг сме!

Моля, който беше забелязал темата ми за Истинските храни (или каквото беше...) да я изнамери, аз не мога ! Въобще- моя ли беше? Вътре пишехме и за Солидарно и за инициативата в Пловдив...егати, имам амнезия.

Последна редакция: вт, 15 фев 2011, 16:06 от търся си ник

# 96
  • Мнения: 189
...момичета, да се запиша и аз, за да не ви изгубя Hug

...липсвате ми, но много ви изпуснах и не знам кога ще смогна да наваксам...

# 97
  • Мнения: 415
Ехе, Вери, кога Ви остава време за такива чудесии, направо не знам...сигурно Ви звучи странно, но аз едвам смогвам с елементарните хапвания, а камо ли за нещо повече...в този ред на мисли вчера имах едни такива хубави намерения да направя нещо много вкусно и полезно /сурово/, дори бях нарочила Шапката на Версаче, обаче ето на - останахме си без нищо. Абе важното е да се обичаме всеки ден, ама голям мерак имам по принцип за правенето на такива кулинарни изкушения - това изкуство много ме привлича.

Солей, стискам Ви палци и аз! Много мъчно ми стана, като пак писа, че сте болнички...не мога да си представя колко си се изтощила - и физически и психически от тези боледувания. Не знам, може би означават нещо конкретно, тоест - сто процента означават нещо конкретно, ама какво...трябва да се търсят надълбоко причините. Понякога е лесно да разбереш от къде идва, какъв знак ти се дава, какво трябва да направиш, понякога - въобще не. Затова ние стискаме палци, а ти стискай зъби, изпращам ти много положителна енергия и вярвам, че ще се случва само най-доброто за Вас!

Стеф,  Hug
То и при мене често има откази на нещо приготвено и тогава като трябва набързо да се скалъпи нещо е по-трудно. Забелязала съм, че най-бързи за правене са ми крем-супите, и в тях слагам разни полезни работи, варят се за 10-15 минути, свалям, добавям олио, подправки, магданоз, пасирам и това винаги върши работа за спешни случаи.
Иначе гледам всеки ден да има от основните групи - плодове (сега зимата основно ябълки, круши и банани, цитрусите още не ги яде, замразени не взимам, а, и стафиди яде, ама колко ги яде - само той си знае Joy), зеленчуци - обикновено влизат в супите, които правя - отново гледам да са сезонните, семена и ядки - тях обикновено добавям към пастета и следобедната закуска - примерно към пастета често добавям стрити слънчогледови или тиквени семки, а към следобедната закуска - стрити орехи, бадеми, понякога, както ти казах, самият пастет е основно от ядка - бадем, кашу, зърнени - то тук и едната филия пълнозърнест хляб или сухар се води към тази група, а той обича да си ръфа хлебче, сухарче, крекерче, но освен това отново в супата слагам нещо - ориз, елда, амарант или киноа, и бобови - включвам ги в пастетите - основно леща или нахут (рядко боб), а грах добавям винаги в зеленчуковите супички.
Забравих да спомена и зелениите - напоследък се старая да има повече, затова в пастетите слагам доста магданоз например. Магданоз и пресни листа от целина бутам и в много от супичките - те си им отиват като цяло, само че ги режа на мнооого ситно, да няма плюене после. Joy

Гледам обсъждате пестициди, нитрати...преди време много, много се бях нашашкала от всичко това и то наистина си е за шашкане. Обаче с времето реших, че така или иначе живея в това време, в тази епоха, на това място, където стават тези процеси и се случват тези неща. Ок - аз ще си взимам само био зеленчуци, каквото и да ми коства това, въпреки че в нашата БГ въобще не се знае контролът им какъв е (примерът с Гимел), обаче ще отидем на почивка на море, там какво ще правя??? Или пък не - ще отидем при бабите и дядовците - ще си нося зеленчуците там ли? На всички екскурзии, почивки, където и да идем ще търся био ли? И като няма какво? И като сме чистички от пестициди и нитрати и не консумираме такива неща и изведнъж се наложи да хапнем (на морето, когато не намерим био-ресторант - казвам го съвсем иронично), тогава какво ще се случи с нас? Пък и това вече не заприличва на живот - това постоянно следене, дебнене...ще трябва нон стоп само в храната да се вторачвам. То не че сега не го правя де, ама... Joy Crazy
Мисълта ми беше, че правя най-доброто, на което съм способна - тоест - когато изпадне начин да се осигури по-чиста продукция - не се колебая, иначе - използвам повече пазарите, отколкото големите супермаркети, опитвам се да съм не просто клиент там, а приятел и събеседник с продавачите там, завързвам разговор, говорим си, научавам необходимата ми информация и от всичките 20 сергии избирам моите 2 или 3, от които пазарувам. За тях съм сигурна, че са локал - български са и че са си на съответните хора. За нищо друго не мога да съм абсолютно сигурна, но се опитвам да се ръководя по усещането си за хората.
За останалото съм се примирила и не мрънкам - след като не съм се изнесла в къща с двор със собствена продукция - ще е така положението.  Simple Smile

Вариантите се и търсят - ето солидарно земеделие, разни ферми, ала бала...аз да Ви кажа какво правят леля и чичо, всеки, който пътува из БГ може да го прави - обикалят си значи, спят си не в хотели, а по селски къщи, при хората от селото, общуват, разузнават, създават връзки, контакти и тъй - ето ти картофки от еди кое си селце от родопите - те са били там, гледали са и как се гледат тези картофи и т.н., ето ти зеле от еди къде си, моркови от друго място...и така. И никак не е трудно, защото и за хората, които гледат продукцията е хубаво, че имат сигурни клиенти. Затова ми харесва и идеята за Солидарното земеделие, затова и разпитвам така. По принцип много по-спокойно ще е ако се създаде посредник, който да намери хората, интересуващи се от чиста храна в града и в същото време да издири и онези, които създават чиста храна по селата и когато се разпродава продукцията да се осъществява връзката.

# 98
  • София
  • Мнения: 1 417
Щастливата, то е ясно, че човек не може да влиза в крайности, ходенето по гости и почивки не пречат на никой режим - това са инцидентни неща; какво става когато ежедневно с години ядеш ябълки и картофи, които са едни от продуктите с най-голямо количество пестициди? пазарите са хубаво нещо - преди десетина години в квартала имахме два - нито един не остана, защото ги затвориха, прекупвачите си отвориха магазинчета; най-близки са ми пазарите на горния лозенец, мусагеница и ситняково - там производител рядко откриваш - всичко е прекупвачи, а и усилията да се разкарвам до там без автомобил са големи, затова много държа кварталният магазин/и да продава читави неща, най-малкото въпросът е принципен - както следим за Е-та в опакованите храни, не трябва ли да има такова следене и на неопакованите плодове и зеленчуци; в крайна сметка така не се ли ограничава свободният информиран избор на човек; и много държа да не ме лъжат - като пише бг, да е наистина бг - само дето не виждам на видно място документ, доказващ този факт; явно високите цени би трябвало сами по себе си да са доказателство за това, а знам, че изкупната цена на кило бг домати в сезон не достига и 50 стотинки, защо в магазина са 5 лв е друг въпрос:) според мен на държавно ниво трябва умно да се проконтролира и ако трябва законодателно да се променят отношеният български производител-търговец; вносител-търговец и търговец-краен потребител; така щото да има стимули за чиста (няма нужда да е био) българска продукция, която да достига на нормални цени до крайния потребител, а не от 10 реки вода да носим и в крайна сметка да се чудим храним ли се или се тровим

# 99
  • Мнения: 2 132
А, в био продукцията може ли да има нитрати?

търся си ник http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=541500.msg17379256;topicseen#new

# 100
  • Мнения: 7 721
прочетох файла за нитратите-наистина много полезно инфо на едно място   bouquet
обаче има няколко неща,на които искам да обърна внимание -
„. При зеленчуците е обратното – високо нитратни са тези с непривлекателен външен вид – увехнали, с пожълтели листа и петна“ - ами нямам такова впечатление от продукцията на местните големи производители ,а даже напротив-много красиви,издути,блестящи и с перфектен вид

тук ще трябва помощ от специалист,че аз никак не съм наясно,но според нета,нитратите са фертилизанти,химически подобрители с определени съставки/които както разбирам варират/
хидроген,оксижен,нитроген,фосфор,калций,магнезий,потазий,бор,кобалт,мед,желязо,манган,молибден ,цинк са най-общо основните съставки  

„Ето и още няколко съвета, как да намалите количеството на приетите нитрати:

 Купувайте само свежи зеленчуци с тъмнозелени листа.“

цвета също се напасва с определи смеси,които се слагат в поливната система

още едно уточнение -че някои плодове са предпазени от корите си,за да не попадне голямо количество нитрати в тях- ами,най-лесният начин за торене е не чрез пръскане,а чрез поливане-дори портокалите имат поливна система,именно заради торовете,които трябва да им се слагат!


редактирам се-за пестицидите забравих да пиша
мъж ми си спомня,че най-много е слагал серни,медни и фосфорни комбинации,наред с разни дето не ги помни  Simple Smile
не знае кои са най-вредни/той не е по професия химик,премина обучение,за да работи това,и се работеше по схеми/  ,но си спомня,че е на-гадни са били тези ,които регулират растежа/ според продукцията,според очакваните атмосферни условия,даже според договорите за доставка,които има фирмата се напасва и продукцията
затова има много гадни на вкус ягоди посред лято,и съвсем нормални на вид и ароматни около Св Валентин  Grinning

Последна редакция: вт, 15 фев 2011, 17:02 от Mamagemelar

# 101
  • в света на неограничените измерения
  • Мнения: 258
Това наистина е ужасно Sick За България съм почти сигурна, че големите вериги купуват много малко продукция от България, именно поради тази причина, че няма такива големи производители, които да осигурят количество. Всичко останало се внася. Имам познат, който работи в бранша и съм го разпитвала. На пазара повечето продавачи също не са производители, а прекупвачи. Те поне може би купуват от БГ.

Да това е точно така. И едно тревожно потвърждение от последните дни.

http://bg.time.mk/read/acfdf07111/7c87cc9661/index.html

# 102
  • Мнения: 682
Жени ме изпревари.
Страшно и трагично е какво ни пробутват на пазарите. Sad

# 103
  • Мнения: 1 732
Влизам, за да публикувам снимка на ЕНЕРГИЙНАТА ТОРТА , която търся си ник направи тези дни.





Много са вдъхновяващи и апетитни и двете торти!
И сладката , и солената! Hug    bouquet

по въпроса за пестицидите, нитратите, тежките метали , хормоните на растежа, диоксини и подобни аз отдавна си забраних да се шашкам.
Много се тормозех/негативно ми влияеше  образованието ми/, чудех се как да захранвам най-безопасно детето си. Захранван е в БГ.
Въведох  и тук вярата и молитвата Wink
Бях намерила няколко частни производителя с продукция за собствени цели, които ме снабдиха само за първоначалното въвеждане на тиква, моркови, картофи.....
След като свърши количеството, купувах от магазините- белех кората и миех обстойно. Никога не съм киснела.
Никога не купувах само от едно и също място.
Стремях се да намирам по- пресни и добре изглеждащи плодове и зеленчуци, и да са купени от място, където считах, че има по-сериозен контрол.
Разсъждавам като Щастливата.
Сега тук съм по -облекчена, защото разчитам на по- засиления регламент и наличето на много добре заредени био -магазини. Но реално рискът си го има и тук, не веднъж вече ставаха скандали за опасни продукти.
Аз много  пътувам, ходя по ресторанти, на почивки и никога не мога да бъда сигурна какво къде консумирам.
Dao ,
Напълно съм съгласна съм с теб за свободния информиран избор по отношение и на купуването на плодове и зеленчуци.
Честно казано, звучи ми  нереално.
Дори ако някъде някой ни информира , обикновено информацията е манипулативна , модулирана....

Последна редакция: вт, 15 фев 2011, 18:02 от realist

# 104
  • Мнения: 1 725
cmilena, благодаря за файла! Аз също се шашкам от цялата тази информация за нитрати и пестициди, която слушам по телевизията или чета в интернет. И точно зеленчуците, които най-много обичам са "шампиони", както пише във файла - цвекло, моркови.
Миналата година си купувах ранни домати - на етикета пише, че са от близко село до града ми, питах продавачката наистина ли са български и тя ми гарантира, че са. Редовно купувам от нея. И наистина си миришеха на домат като от едно време. Голямо ми беше разочарованието като разбрах, че имало някакъв препарат, с който пръскат и придавал този аромат на узрял домат  Sick. Дали е така, не знам.
По-късно точно тази продавачка видях как пръска мандарините със спрей, който им придава лъскав и оранжев цвят ...

Тортите са страхотни! Аз засега сурова торта само в мечтите си правя  Simple Smile, но пък публикувайте рецепти, когато правите такива вкусотии - аз прилежно си записвам.

Общи условия

Активация на акаунт