Веганството - да споделим опит (4)

  • 42 064
  • 772
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 1 267
Аз на последък само на меки стафиди попадам, омаслени с раст. масло.....

това не ми звучи добре.
в тоз ред, фурмите обработват ли се с нещо,
много сладки ми идват.

# 196
  • Мнения: 415
Eх, и аз така винаги искам на всичко да отговоря, особено когато имам някакъв опит...и забравям, пропускам нещо! Особено ако има изписани повече страници. Затова се старая и по-често да пиша, та да нямам да чета много... Crazy

Боровинките бяха замразени, взех ги от ФФ, био се водят, 6 лева и нещо бяха. В Пикадили имаше кутии с не био замразени плодове за по 2-3 лева, но нямаше точно боровинки, а предимно ягоди и къпини. По дискусията за замразяването - аз нищо не разбирам от самата технология, но си мисля, че ако замразени в сезона на растежа им, тоест - в разцвета на силите им, технологията позволява запазване на основните им качества - витамини и т.н., то замразените са по-добре от извънсезонните. И до момента не мога да погледна добре на марулите, които цяла зима продават на пазара. Просто не мога. Съвсем неестествено ми се вижда.

Стеф, имаш много силна положителна енергия от мене. Аз много съм се местила насам-натам, вярно - не с дете, но пак ми беше трудно, защото бях на 17 години и сама. Не мога да си представя с дете колко по-неудобно е...Все пак на мене много много не ми пукаше какви са условията, само легло и топла вода да има, ама с дечкото е съвсем различно. Като казваш и че заради съсед се местите...съвсем те разбирам! Hug Тук имаме един, който беше заплашвал мъжа ми с пистолет, а после една нощ с ключ мина през цялата кола - така я издра, че сега е абсолютно непродаваема. И докато преди мъжът ми по му е отговарял, сега се чуди какво да прави, защото го е страх за нас - да не вземе нещо нас с малкия да ни закача, докато него го няма. Просто... Rolling Eyes

Ане,
за фурмите преди време бях писала - всички, които не са в онези зелени кутийки с арабски ли какви са там надписи - са минавали през "захарна баня" - така ми го описаха. А тези в кутийките са пресни и то разликата с другите е от небето до земята.
За стафидите и аз се стреснах от написаното от Реалист, тези, които аз взимам са си твърди и жилави и да, като ги оставя във вода омекват и тогава ги режа на много ситно и ги слагам в кашата.(това към Стеф)

Реалист,  Hug
не се включвам в никакви други теми (колкото и да имам желание), защото времето не ми стига и едвам в тази успявам да участвам.
Понеже не искам просто да се включвам от време на време, а започна ли да следя една тема, искам да я следя като хората, а не да отговарям на последните постове и да не изчитам всичко.
Благодаря ти безкрайно много за споделеното за хлорофила, много обогатяващо е за мене.  bouquet

Сигурна съм, че пак съм забравила нещо, което искам да кажа...ама:)  Heart Eyes

# 197
  • Мнения: 10 064
Благодаря за съветите за стафидите - накисвам ги отсега, за да са ми готови за следобед Simple Smile

Реалист - радвам се, че поне веднъж съм полезна в тази тема, с тази простичка рецепта Blush Сърмите с просо...как? Ако ти се пише, ще се радвам да прочета. Днес готвим рецептата ти със спанак Heart Eyes

Щастливче - потресе ме Confused не ми го побира умът какви хора има, как е възможно......дай Боже да нямате проблеми с този психопат Praynig

# 198
  • София
  • Мнения: 5 347
за корите за баница Сърбиянка - и преди бях писала, че ги купувам от Халите, точно до часовника, БЕЗ КОНСЕРВАНТИ, макар и от бяло брашно.
Пиша, щото пак проверих, наистина са без консерванти и съм в луд възторг - за втори път ми се развалиха.  Joy
Причината е, че в Халите не ги държат в хладилник. Много жалко, но пък как звучеше собственика.... май няма намерение да слага консерванти, каквото и да му струва това. Трябва да ги насърчаваме Simple Smile (ще ми подменят същата бройка)
Обаче каква баница стана с онези, другите, дето преди нещо като виц се беше получило....

СУПЕР БЪРЗА БАНИЦА с ОВЕСЕНИ ЯДКИ и ПРАЗ

Плънка: около 250 гр. овесени ядки
суров праз лук нарязан
половин чаша растителна мазнина (моята беше обикновено олио, пълен прецедент, щото гонех световния рекорд за време Simple Smile )
нещо за сол (при мен беше стара много малка бучица био сирене, колкото 2 кибрита ) - маслини +тофу, сушени домати на много ситно +картофи на мънички кубчета или нещо друго подмятащо си из хладилника
вода на око, да стане като консистенция на плънка  за стандартна баница

Направих 4 слоя кори  с 3 слоя плънка. Отгоре песетливо  намазах с растително олио , нарязах на квадрати и залях с около половин чаша вода.

Изпекох на 180  Т за 20 мин.
Заедно с правенето - общо 25 минути (имах само толкова Simple Smile )



# 199
  • Мнения: 1 725
Като се заговори за праз се сетих, че отдавна исках да споделя тук една рецепта на майка ми за праз със сини сливи:

3-4 стръка праз се нарязват и задушават с мазнина, като омекнат се добавят вода - около 300 мл., сол и червен пипер и сините сливи - 10-ина на брой. Вари се до омекване на сливите и в края за сгъстяване може да се сложи 1 с.л. брашно.

Става бързо и ми е много вкусно.

# 200
  • Мнения: X
Момичета, можете ли да ме посъветвате какво точно изследване на кръвта трябва да си направя, за да проследя нивото на желязото в организма си?

Оказа се, че (естествено) хемоглобинът ми е паднал леко (110, резултат от преди месец) и гинекологът ми изписа някакъв желязосъдържащ препарат. Доколкото разбрах, лекарят прави изводи за желязото на база стойностите на хемоглобина, хематокрита и още някакви показатели. После прочетох в интернет, че може да се изследва серумно желязо, ЖСК и морфология на еритроцитите.

Не искам да започвам веднага с изкуствените добавки, ще се опитам първо с хранене, сокове и билки да стабилизирам хемоглобина, но ми се иска да мога да следя нивата на желязото.

И още нещо: кои храни/вещества подпомагат/съответно пречат на усвояването на желязото?

Благодаря предварително!

# 201
  • София
  • Мнения: 5 347
Гледах второто предаване от поста на Вери. Много ми хареса на мен пък (с Марта Вачкова). Беше съвсем естествено, а нейното чувство за хумор ми харесва:).
Само "бабата" не беше в час, някой й го беше написал текста Simple Smile
Никога не съм правила ядково мляко, но Полина и мен зариби . А бонбоните.... правя ги от десетина години , даже петнайсет, но толкова добре ги представи....

Втората част за аюрведа също ми хареса, там обаче..... няма да коментирам съставките на бонбоните... Като се започне от пудрата захар и се стигне до подправките, купичката от меламин и с боя отвън и много други работи....

Алексче,  най-лесно ще е ако Мег ти копира своите събрани съвети от темата Simple Smile

# 202
  • Мнения: X
Да, сетих се, че Мег беше споделила за подобен проблем, но ще ми е трудно да намеря какво е писала, ако може да се включи по някое време, ще и бъда благодарна.  Embarassed

# 203
  • Мнения: 1 725
Алексче, аз съм си запазила това от темата за майки вегетарианки мисля:

"Препоръчваните дневни нужди от желязо са 10 mg за мъже и жени в менопауза и 15 mg за останалите групи. Добър източник на желязо са бобовите храни, тъмно зелените листни зеленчуци, меласа, булгур, сини сливи и мн.др. В храносмилателната система обаче се абсорбират едва 2-20 % от постъпващото желязо. За повишаване на усвояването му се препоръчва прием на плодове и зеленчуци богати на витамин С при всяко ядене. Такива са цитрусовите плодове (грейпфрут, портокал, лимон, мандарини), ягоди, боровинки, пъпеш, манго, киви, папая, диня, листните зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, карфиол, гулия, картофи, сладък пипер, домати.
Друг начин за повишаване абсорбацията на желязо е избягването на кафе и чай. Установено е, че кафето намалява абсорбцията на желязо с над 39 %, а чаят над 64 %. Смята се, че това се дължи на танина и някои други субстанции, които образуват комплекси с желязото и блокират всмукването му от лигавицата на стомашно-чревния тракт. Това се наблюдава, дори когато кафето е изпито 1 час след хранене. Добавянето на мляко към кафето още повече намалява абсорбцията на желязо. Така че по-добре се насладете на чаша портокалов сок, вместо на кафе. Ако все пак не можете без кафе, изпийте го най-малко 1 час преди ядене.
Калцият в храните, но най-вече в хранителните добавки също подтиска усвояването на желязото.
На следващата схема са показани някои от вегетарианските източници на желязо.

Храна Количество Желязо в mg 
Цвекло   1/2 чаша 1.4
Булгур (сварен) 1 чаша 1.8
Меласа 1 с.л. 3.5
Сушени смокини 5 2.1
Бобови (сварени) 1 чаша 5.2
Леща  (сварена) 1 чаша 6.6
Сок от сини сливи 1 чаша 3.0
Спанак 1/2 чаша 3.2
Соеви зърна (сварени) 1 чаша 8.8
Тофу  100 грама 0.7-6.6
Нахут (сварен)   1 чаша 4.7
Стафиди 1/2 чаша 2.2
Сушени кайсии 5  1.6
Домат  голям 1.4
Бадеми 1/4 чаша 1.3
Грах (сварен) 1 чаша 1.2
Сусам 2 с.л. 1.2
Слънчогледови семки 1/4 чаша 1.2
Броколи (варени) 1 чаша 1.1
Брюкселско зеле (варено) 1 чаша 1.1
Просо (сварено) 1 чаша 1.0
Сини сливи  5 1.0
Диня  1 резен  1.0"

# 204
  • Мнения: 10 064
Алексче:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17397810#msg17397810
Ето го и мнението на Мег, от тук почва и дискусията: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=511572.msg17096013#msg17096013

Иначе, да това са изследванията, с които можеш да следиш.
110 хемоглобин е ок, под 100 не бива да пада обаче.
 Hug

# 205
  • Мнения: X
Palia,  .:.Stef.:., благодаря ви.  Hug

# 206
  • Мнения: 5 714
Алексче, Хб 110 не е нисък. Аз преди месец бях с 92. Лекарят пуснал изследването каза- анемия, натуропатът- не е нисък; а за анемия, ще видим желязото. Е, има липса на желязо, стойностите не си ги знам. Аз по принцип не ги обичам тези стойности. Обаче, нали знаеш, че има връзка и с Б12? Ако има липса на Б12, може това да се отразява на желязото.

# 207
  • Мнения: 5 714
Търся си ник, ето още едно предаване (откъс) с нашата приятелка (в най-добрия смисъл на думата) Стойка. Simple Smile

http://www.recipemagician.com/novini/stoika-uti-i-surovite-recepti/

Скоро пак ще има нейна изява. Wink

# 208
  • Мнения: 3 869
Одавна не съм писала, ама ви следя Simple Smile

ИМА ЕЛДА!!! Вече има внос отново, от кафявата, от Украйна. Преди седмица заредих от познатото ми магазинче до Плиска Simple Smile

Алексче, добре е да си направиш изследване на серумно желязо. Трява да е над 6. Ако има проблем с желязото, добре е желязосъдържащите храни да се комбинират с такива съдържащи вит. С за по-добро усвояване. Запарка или тинктура от коприва също е добре да се пие за желязото и анемията. Може леката анемия да не е в резултат на намалено желязо. 110 е добър резултата, важното е да не е под 100 в 9-тия месец.
Добре е обаче да си следиш желязото, защото бебето ще трупа запаси чрез теб. Ако ти нямаш достътатчно през последния триместър, бебето може да не натрупа достатъчно за първите 6-9 месеца от живота си. В кърмата има малко желязо, за първите месеци, бебето разчита основно на натрупаните през бременността запаси.

# 209
  • Мнения: X
Алексче, Хб 110 не е нисък. Аз преди месец бях с 92. Лекарят пуснал изследването каза- анемия, натуропатът- не е нисък; а за анемия, ще видим желязото. Е, има липса на желязо, стойностите не си ги знам. Аз по принцип не ги обичам тези стойности. Обаче, нали знаеш, че има връзка и с Б12? Ако има липса на Б12, може това да се отразява на желязото.

Лекарят също каза, че 110 е ок, идеята е да не пада повече. За съжаление до скоро заради гаденето не съм се хранила кой знае колко здравословно, така че със сигурност имам някакви липси.
Б12 приемам от началото на бременността заедно с фолиевата киселина (в крайна сметка реших да пия ФК), надявам се да се усвоява поне част от него... Вече гаденето почти изчезна и се опитвам да оправя храненето.

Мег, благодаря много за информацията; а тинктурата от коприва продава ли се някъде, или трябва да си я приготвя сама? Днес попитах в две аптеки, но имаха само капсули или сушена коприва, а за тинктура не бяха чували. От друга страна в книгата на Мария Требен има рецепта само за тинктура от корени на коприва...

Общи условия

Активация на акаунт