Веганството - да споделим опит (4)

• 42 076
  • 772
  •   1
Отговори
# 180
Реалист, правилно споделяш за това, че става дума основно за готвените зеленчуци  Peace
Макар че например и някои плодове (боровинки, ягоди, кайсии...) си ги вадя (основно за торта или декорация) от фризера.

Аз пак се връщам към баба (бог да я прости), че готвеше месо само за събота или неделя или празник, спазваше си постите и си беше активна до 90-тата си година - разбирай копаеше си градинката Simple Smile
А авокадо преди 25 години не си спомням да съм виждала някъде тук, освен в някой специализиран магазин  Thinking

# 181
  • Пловдив
Това, че са био -зеленчуци не значи, че са гледани навън на полето, под слънцето.... Даже зеленчуците на Гимел за само оранжерийни.
Затова предпочитам да си ги купя от някой производител, отколкото от щанд в магазина, пък дори и сертифицирани био.

# 182
Бенджи - ти откъде си пазаруваш?
 Hug

Прегръдки за всички, не се вясвам много тук, защото сме в един труден и важен период (наложи се да се изнесем от вкъщи, цялото семейство и сега сме малко на кръстопът..), чета ви от време на време.

# 183
  • Пловдив
Стеф, първо, майка ми има градинка и гледа всичко абсолютно без никакви торове и пестициди от години. Квото стане -стане. Но е далече и не мога да разчитам постоянно на нея за пресни плодовe и зеленчуци.
Тук до Пловдив свекър ми също си има градинка, близко е и ходим почти всяка седмица, садя и копам... Wink но той не слуша, и ползва препарати, рядко, но ползва, въпреки че, аз обяснявам и споря, ма не.. Crossing Arms И аз участвам до първата намеса и после не се вясвам в градинката... Wink
Та зимнината и замразените са ми домашни...

Като пътуваме се опитвам да си купувам разни неща от производители по селата...
А тази година се надявам да си взимам неща и от една био ферма по идеята за солидарно земеделие... Wink

Опитвала съм на Гимел продукцията - ми нямат вкуса на истинските, расли на слънце зеленчуци. Може да са био, но са оранжерийни и не ми са вкусни като домашните.

Не купувам био от магазините. Последно купих преди няколко месеца един био боб от Кауфланд, беше гаден на вкус и беше китайски... Thinking
Нямам им вяра. Не смятам, че в БГ може да има стриктен контрол над биопродукцията.
Лично мнение.

# 184
Понеже обсъждате болната за мен тема зеленчуци.... Живея в София и нямам никаква възможност да си купувам от селата зеленчуци - нито съседи, нито колежки....
Като ходихме на Банско в началото на месеца инахме на връщане през Моравското село, сигурно сте го чували. Уж имат ферма за био зеленчуци.... Да ви кажа, добре че минахме да видим това Моравско село, а не запазих направо там места, както си мислех. Седнахме да хапнем в ресторанта. Не съм очарована, покривките такива едни изкуствени и мръснички... На съседната маса пушеха яко, ама айде и това не беше проблема.... Цените също - височки, ама ще кажете - био продукти... Взехме си за в къщи моркови и цвекло по 2 килограма и поехме към вкъщи щастливи. Направих сок на другия ден, с повече моркови и едно съвсем малко цвекло. А морковите супер едри, усъмних се още като ги отворих у дома пликовете... Е няма такъв гаден сок, щипеше ме на гърлото - и мен и мъжа ми. После съм готвила от тях, още не знаех колко са зле... След два дни си измих да изям 3 моркова. Е, толкова горчат на езика, ужасни! Бях си взела и други, от Карфур - измих за сравнение да не би на мен да ми има нещо. Е те си бяха нормални, поне на вкус  Thinking
Ядосах се и докато ги опитвах им писах във Фейсбук. Ми толкова надежди имах в това морамски село... според мен са само думи, наистина разчитат че не ги проверяват. Друг е вариянта че може да ме е излъгал продавача, понеже ги купихме директно от ресторантчето, магазина от вън беше затворен и той каза, че по принцип ще извика жената ако искам, но като разбра че е само за зеленчуци се разбрахме че може и от него. Ми някак не ми хареса и ресторанта, но преди малко също ги пробвах останалите моркови и пак се ядосах.... Във фейсбук любезно са ми отговорили от Моравското село, как използват торове внасяни само от тях и т.н. и ме поканиха да отида с морковите до там да ги тестваме заедно.... Е, нямам си друга работа.... По-скоро тук да ги тествам някъде, ама май не ми се хаби енергия в тази посока.
Та моят извод е.... не става Моравското село....
Кажете ако някой има вариянт в София от къде се снабдява със "слънчеви" зеленчуци?
 Heart Eyes

# 185
Гайдурков хубаво каза за храната на българина, че е била постна 200 дни в годината.......
не каза за сушените чушки, ошаф,и т.н. но като даваше примери, спомена  авокадото...което едва ли е било познато на българина тогава.
Ами тя, водещата, хубаво контрира по едно време, май около 10-та минута. Wink

# 186
Thinking или ви е писнало от досадници или игнорирате само месоядните, че каквото попитах остана във въздуха... Confused
аз все пак ще ви чета от време на време, че са ми интересни темите, които дискутирате Sunglasses

So special, сякаш ако беше писала обратното повече бих се учудила Confused

# 187
Ех, Софи, моля те, не така...
Никъде не си писала, че си месоядна, че да те игнорира някой поради тази причина, нито пък имаш титла "досадник". Тук често се получава така, че въпросите остават без отговор, по една или друга причина, на мен ми се случва също, но винаги мога да повторя и потретя, все ще ме забележат Laughing
Въпросът ти за елдата - на предните страници се коментираше, че има проблем с вноса на елда, като цяло, от там и цената скача много. Защо? Никой не знае. Лично аз кафява елда не обичам, но преди купувах на Биосет - виждам, че нея все още си я има. Може да е на изчезване обаче, не зная.

# 188
.:.Stef.:. ,
Дано е за добро промяната и бързо да влезете в новия ритъм! Hug
M_Nik ,
като разказа за своята баба, ми стана много мило. Бабата на моя съпруг почина миналата  година на 90 години. беше много колоритна личност, знаеше си простия , селски чист живот , на село -в къща , с градинка. До последно си живееше там си работеше в градината, самичка за съжаление.

sophiepp ,
извинявай, че не се включих по въпросата ти, но не знаех какво да отговоря.  Blush
Тук има кафява елда само в руските  магазини или руските щандове в Кауфланд.
По- лесно купувам зелената, защото е по-разпространена.
Кафявата е по -евтина. Но пък за готвене я предпочитам.  Simple Smileзелената обикновено я покълвам.

добавям:
много често се улавям с усещането,че форумното общуване е недоизказано и "рисково" и понякога като прочета , не успявам да се включа по въпрос или мнение, което ми е допаднало/недопаднало.
Честно да си призная- нямам ресурси .
Използвам възможността  да благодаря на всички, които пишете и споделяте.   bouquet HugДумите ви не ги пропускам.
Peace

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 00:56 от realist

# 189
  • София
Софи, аз питах и то на два пъти за цените и въобще за изчезването на елдата и по-специално на кафявата. Ако не ти се вярва, разрови специално моите постове... щото в моето семейство това беше като национална катастрофа. За съпруга ми . Той от години сутрин си слага в буркан 2/3 кафява елда, промива 3 пъти с раздрусване (аз не одобрявам, требе си око да види- ръка да пипне) , залива догоре с изворна вода и заминава на работа. Там си сипва малко зехтин от личния шкаф Simple Smile и обядо-вечеря.
При покачване на цената няколко пъти.....преминахме на зелената уж био елда. Но много ме притеснява , че е от Китай. Много.
Сбогом буркани с раздрусване, сбогом липсващ ангажимент към съпруга Simple Smile

За хвалене - зарибих няколко човека с Гайдурков, за отслабване. Много е щастлива първата ми приятелка, защото с режим (без кой знае какви лишения) е свалила 2 кг за 5 дни (а аз нещастничката в пъти повече..... като процент от общото ми тегло  Cry )

за Мор. село - ще ми се да отида на собствено разследване, щото нямам вряра нито на клюките (чула съм ги отдругаде), нито на еднократно закупуване от чичкото, нито на техните хвалби.... Трябва някакъв капан да се постави. Няма да се посвеня да го направя...

Стеф, стискаме ти палци, момиче! да, трудно е, но как ще си спомняш след време за преодоляната трудност и ще й се радваш! В моето семейство имаше подобна ситуация, през зимата ни изгониха с бебе на 1 година, приюти ни приятел, по-скоро майка му. Изкарахме истински меден месец, купувахме си скапана храна от  близките магазини, не комуникирахме с много хора, беше невероятно... сега са ни адски мили спомени. ееех...

# 190
В моето семейство имаше подобна ситуация.... купувахме си скапана храна от  близките магазини, не комуникирахме с много хора, беше невероятно... сега са ни адски мили спомени. ееех...
Подобно. Само че при нас си бяха бая медените месеци. Simple Smile)))))))
Тогава толкова тежко ми беше. Че и бременна с дъщеря ми. Но сега като се сетя, и ми е много мил и скъп спомен, защото все още усещам любовта от онези години.

Софи, няма такова нещо. Смело питай! Simple Smile

# 191
Sophiepp, прочетох ти въпроса, но ето честно си признавам, елдата я подминавам. Нямам и инфо полезно. Но ти благодаря, че ми я навря в очите, Благодаря и на всички писали за нея - поне ще я имам предвид.
Веге съм от доста годинки, Но най-много и полезни неща съм научавала от всеядни.
Да не споменавам, че най-добре е да си се приемаме взаимно и така ще ни е доста по-леко.
Ето пример - изпит по физиология съм държала писмен - и на един от въпросите си вмъкнах и написах всичко в което си вярвам за протеините от неживотински произход - изчели ме бяха хората от катедрата, че и ме бяха оценили (с 3 Mr. Green), на аз бях благодарна, изчели са ме, не са ме скъсали, не са ме разпнали за по-особено мнение.

Stef, и аз в кюпа - с дете на годинка посред зима - на улицата.
Забравя се. Важното е да сте си сплотени вие.
Ето и сега ми е трудничък момента, но си повтарям - И това ще мине...

А за зеленчуците в момента - еми явно трябва по-ограничено, само ми е жал, че краставици, мога да консумирам, почти ежедневно, а не се знае какви са...
Иначе замразявам бамя, леко я бланширам преди това - буквално за секунди, като изстине-във фризера.

# 192
Момичета - много сте мили, благодаря за подкрепата! Онда - кураж и успех и на вас Praynig Hug
При нас ситуацията е безкрайно нелепа - имаме си собствено жилище, но се изнасяме (решихме да го продадем) заради проблеми с един съсед...от много време го искаме, но явно трябваше да стане нещо, че да се решим окончателно...дълга и неприятна история, надявам се с добър край Praynig

Да ви споделя, че тук в Смолян има едно магазинче мъничко - за зеленчуци и плодове. Основно продукцията идва от едно село до Първомай. Винаги, каквото и да съм купувала от там, и което е от селото - е страхотно на вкус. Няма и помен от вкуса на пластмаса, примерно, или какъто и да е нетипичен вкус и вид на конкретния зеленчук или плод. Като сме тук, купувам редовно от там. Но в Пловдив нямам такъв източник. Затова разпитвам наляво и надясно (бенджи, благодаря за споделеното!) откъде мога да се снабдявам.

П.П Набързо да се похваля (не е нищо особено де, но аз се зарадвах много) - приготвям на детето каша от просо (сварявам го за мъничко, после оставям да се "задушава"), добавям орехи, стафиди и мед + малко ябълка - и става страхотно! Детето го харесва много, което за мен е най-важното. В тази връзка - стафидите малко трудно се блендират, ако ги накисна ще омекнат ли?

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 13:08 от .:.Stef.:.

# 193
много ви благодаря Blush

...дано не съм ви обидила  Hug
преди година и половина, синът ми направи алергична реакция към млякото и тук получих безценни съвети  bouquet
отделно, в къщи се старая да готвя здравословно и темите, които обсъждате са ми близки до сърцето, вкуса и разбиранията Grinning

ще се върна назад да прочета цялата тема, та да не задавам безмислени въпроси Mr. Green

# 194
Понеже обсъждате болната за мен тема зеленчуци....
 А морковите супер едри, усъмних се още като ги отворих у дома пликовете...

Кажете ако някой има вариянт в София от къде се снабдява със "слънчеви" зеленчуци?
 Heart Eyes

И тук много често био морковите са грамадни. Едри , пръщящи.......
Разчитам единствено на някакъв евентуален контрол.

Забелязала съм, че в зависимост от произхода, вкусовете се различават.
Например, био-краставиците с произход България са ми по - вкусни и истински, в сравнение с тези от Испания.
А за истински слънчеви плодове и зеленчуци мога само да копнея. Това ще бъде възможно при други обстоятелства.
Въведоха термина и стандарт за  "био"........за "слънчевост" едва ли ще има. ......а къде е всъщност "био-то" без слънцето и въздуха?!

.:.Stef.:.

много хубава рецепта за каша. Така ми се прияде , точно такова, често съм точно като бременна  Laughing
 Сега сложих жито , да си я направя и аз. Че с просо са  сърмичките за днес  Simple Smile
Ако са твърди стафидите омекват накиснати във вода, да. Peace
Аз на последък само на меки стафиди попадам, омаслени с раст. масло.....

Общи условия

Активация на акаунт