Веганството - да споделим опит (4)

• 42 086
  • 772
  •   1
Отговори
# 165
ако се рендосва лук, горчи наистина.
ако го оставиш замалко да отдели сока,а после го отцедиш-не нагарча  Simple Smile

# 166
Здравейте!

Щастливата, ще очаквам снимка на чийзкейка  Simple Smile и поздравления за успешната сесия.
За срещата - ако е пролетта, ще се включа. Специално за нея ще дойда в София, живот и здраве.

# 167
Попаднах на една стара тема от края на 2006 (чистя си обновените теми).
Мързеливо зеле в гювеч
Рецептата не е била постна, но аз съм я направила такава.

Предложението е следното:
1 средно голяма зелка (може и с кисело зеле, лозови листа и червени чушки)
1 каф. ч. ориз
150 гр. доматено пюре, аз слагам и повечко
подправки-бульон, сол, пипер, магданоз, чубрица)

А аз съм я променила така:
Направих го постно. С булгур, сложих и стафиди и малко сурови слънчогледови семки. Всъщност както си правя сърми, само дето зелето не е кисело.

Има и един положителен отзив. Wink

Последна редакция: пн, 21 фев 2011, 01:43 от Вери

# 168
Щастливке, честито за взетите изпити Simple Smile прекрасен сладкиш си направила. И аз ще се пробвам.

# 169
Момичета, благодаря Ви много!   Heart Eyes
Когато забременях, всички се учудиха, че ще си продължа следването, още повече, че е редовна форма и една от водещите се за по-престижни специалности в СУ, където не пускат ей така. И наистина се оказа трудно, но изрази от рода на: Трябва да прекъснеш. само ме мотивираха. Единствено гледах малкият да не ощетявам, защото след няколко дни лягане в три часа, заради учене, ми беше много сложно да "го разбирам" във всичките му желания. Crazy
Обаче всичко си заслужава:) Сега ми остана само практика и завършвам, а много исках да завърша тази година, за да мога да специализирам допълнително педагогика и да започна да работя в сферата на възпитанието и образованието на децата:))) Нали трябва да се прави нещо в тая насока.

За сладкиша - наистина стана превъзходен, пуснах една снимка на Вери, че сега нямам време да инсталирам програми, та ако тя има възможност - ще я качи скоро, ако не - аз се науча най-накрая. Joy
Реалист, благодаря ти много за обясненията, като ми остане време ще изтегля веднага програмата и ще направя опити, но определено имах нужда някой да ми обясни точно така как става, защото винаги отговорите са нещо от сорта - "снимката я качваш някъде в нета и после взимаш линка и го слагаш тука"...което...не е много задоволитено:)

Иначе за сладкиша - наистина става изключително бързо, ако имате хубав блендер. Може би за 15-тина минути макс.
На въпроса на Реалист - ами и аз използвах пасатор Joy
Нашият блендер е пълен боклук, пробвах с него, но само натроши леко бадемите, нямаше никакъв шанс да се получи хубава смес от тях и фурмите, та изсипах сместта за блата - фурми плюс бадеми в един голям буркан и действах с пасатора, стана малко по-бавно и май го поизмъчих доста, но се получи горе-долу еднородна смес (на места имаше малки парченца, но се оказа хубав ефект - наподобяваше като бисквитен блат малко). А сместта за блата без проблем става с пасатора - накиснатото от предната вечер кашу е доста омекнало, пак го изсипах в буркан, сложих и две ванилийки, сок от лимон, мед (ама не половин чаша, както е писала Мер, че ми се стори, че много сладко ще стане, а малко по-малко), две лъжици разтопено кокосово масло и вода и пасаторът се справи без проблем. Боровинките сложих между блата и крема и също така върху крема, защото нямах какаови зърна (а с тях съм съгурна, че ще стане още по-вкусно, защото вкусовата комбинация боровинки-какаови зърна наистина е  Crazy)
Яна, ако утре се довлечем до Вашата част - ще ти нося едно парче:)))

Значи срещата ще бъде края на април - колко хубаво, тъкмо пък аз на нея ще Ви изненадам и с още нещо (ама не е бебе и не ме питайте какво - който дойде, ще имам подарък за него Simple Smile)! И аз ще съм с детето, то така ще бъде още по-забавно.

За зелениите.......еми много тъпо ми стана, като се сетих за тая работа със слънцето и парниците. И наистина - както и да го погледнеш - нямат въобще същата жизненост и сила.
Интересно ми е това, което Реалист казва - за петте вида хлорофил, ще напишеш ли повече, когато имаш време - какви са, от какво зависи какъв е хлорофила, от видовете светлина ли?
Благодаря предварително! Hug

Последна редакция: нд, 20 фев 2011, 19:19 от Щастливата

# 170
Момичета,някоя от вас правила ли е кълнове от рукола.Купила съм си едно пакетче и всички опити досега са ми неуспешни.Първо пробвах в мащината - не става - натрупа се около тях слуз в легенчето и водата по може да премине - не покълнаха.След това пробвах в буркан с марличка отгоре - при второто промиване отново се образува слуз и запуши марлята и част от водата остава вътре.Пробвах и в пръст- там поникнаха,но половината унищожих при поливането,другата половина много трудно изчистих от пръстта, когато обрах- и пак не е много успешен метод.Кажете ми ако има успешен начин,че с тези пестициди и нитрати ме е страх да купувам вече и зелени неща...

# 171
# 172
Тити, рукола не съм покълвала, но щом отделя слуз, принципът на покълване е като при лена и креса.
Ето виж повече инфо:
http://www.zemianazaem.com/archives/159

# 173
Благодаря ти Вери....видях линка-ще пробвам и метода с марля,дано да се получи,...аз всъщност имам и семена от крес и тях не можах да покълна по същата причина...утре още ще ги сложа и двата вида и ще пиша след няколко дена дали се е получило...

# 174
ммммм, разкошни рецепти  bouquet
а чийзкейка изглежда супер Crazy ще се пробва със сигурност! но от къде боровинки по това време на годината??

и да питам, че говорите за елдата последните страници, извинявам се ако е писано! имате ли представа защо изчезна кафявата елда?

# 175
Анe ,
Онзи ден пасирах лук в смеската за плънка за палчинки и не нагарчаше.
Да сега не съм забелявала да ми се случва нещо подобно.

Вери ,
много хубава рецепта, с интересна идея за добавяне на стафиди и семки. Simple Smile
защо не я направи  зелена?

Щастливата ,
всеки път много ме интригуваш с интересните неща и начина, по който ги споделяш. 
Ако знаеш колко ми се иска да поговорим за възпитанието и децата!
участваш ли някъде по тази тема?

Снимката  е много из -ку -ша -ва -ща!
Следващият път като се захвана да правя сладкиш, ще се заема с именно този чизкейк. Grinning
Благодаря за пояснението относно пасатора Hug
Боровинките замразени ли бяха?

а сега ще напиша един "реферат"....относно хлорофила.......моля за извинение, много ще е дълъг. Blush

Хлорофилът е белтък, участва във фотосинтезата, и се намира в клектите/хлоропластите/ на растенията, в някои гъби и водорасли. 

Растенията усвояват енергията на електромагнитните трептения /тук има място да се пише и за езотерика Wink/и преди всичко слънчевата светлина.

С помощта на много фактори, един от които е хлорофилът, те я /светлината/превръщат в енергия на химичните връзки в органичните вещества.
Така от неорганични вещества /например вода и въглероден  двуокис/, се образуват органични в-ва и  растенията порастват. Simple Smile
Светлината от различните части на спектъра влияе  по различен начин на растежа на растенията. Всяка  част от спектъра има определена роля в жизнеспособността им.

Така, облъчвайки разсада /растенията/ в парниците  със светлина с различна дължина на вълната, може да се модулира процеса на растеж.
Да се ускорява, да се забавя, да се съкращава вегетационния период, да се контролира височината, цвета и т.н.на растението.....
Червената област от спектъра оказва влияние в/у развитието на коренната система, узряването на плодовете, цъвтенето.  Червените лъчи, заедно с оранжевите , са основния вид енергия за фотосинтезата. Това е областта от спектъра с  областта 625-680 нм. Този спектър се поглъща напълно от хлорофила.
Синята част  отговаря за развитието на листата и растежа....
Има светлолюбиви и сенколюбиви растения.

Индустрията произвежда «изкуствени» растения, произведени при изкуствени  условия: изкуствена светлина с модулиращи се дължини на вълните на светлинните източници, изкуствени подхранващи смески и т.н.
Ето една снимка

Видове хлорофил.

Основно бива a, b, c ,d.

Видовете се отличват по химичния състав и структура на белтъчната молекула- наличие  на различни групи, двойни/единични връзки.
Най-разпространени са тип а и  b.
Хлорофил а – е с жълто-зелен цвят и поглъща светлината най-интензивно в червения и УВ- спектър. Среща се при всички  видове растения.
Хлорофил b – е със синьо –зелен цвят , поглъща енергията във виолетовата част, също  и малко в червената. Среща се във висшите рстения и зелените водорасли.
Хлорофил с – със зелен цвят  в кафявите и някои едноклетъчни водорасли.

# 176
Вери ,
много хубава рецепта, с интересна идея за добавяне на стафиди и семки. Simple Smile
защо не я направи  зелена?
Ми щот' забравих. Simple Smile
Оправено е.

Последна редакция: пн, 21 фев 2011, 01:59 от Вери

# 177
Реалист, много полезна информация!   bouquet

В тази връзка: Аз лично смятам, че е по-полезно някой зеленчуци да се замразят в периода, когато растат на слънце тук (и купени от природни ферми) и зимата да се вадят от фризера. Отколкото да се купуват зимата, гледани в парник с много повече нитрати и на изкуст. светлина и т.н.
Тъй че ги купувам в сезона и ги мушкам във фризера. При нужда - вадя. Разбира се, това не се отнася за зеле, картофи, моркови и др. зимни зеленчуци.
Пък дори и цената им лятото е в пъти по-ниска. Извинявам се, че се повтарям от другата тема за децата
Въпроса ми е: Какво ви е мнението за замразените зеленчуци?

# 178
  • София
една малка стъпка напред:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=789235

# 179

Въпроса ми е: Какво ви е мнението за замразените зеленчуци?

да, аз прочетох поста в другата тема Simple Smile
Аз харесвам замразяването и го практикувам и сега, въпреки,че при наличието на био-продукция предимството му сякаш е в по- бързото и лесно приготвяне на ястието.
А и едва ли замразените продукти могат да се ядат сурови.....
Преди, когато не разполагах с голямо разнообразие и качество на пресни био -плодове и зеленчуци, замразяването беше чудесна възможност.
не знам кое е по - доброто - прясна био-стока или замразена, расла в сезона си.
А и не разбирам как се спазва био-стандарта , като  продукцията не е расла истински биологично, т.е. в полето под открито небе, слънце  и дъжд.

За мен и сушенето има място в осигуряването на по-разнообразно зимно меню. Но съвремието налага нови практики и нуждата от сушене,  както е било разпространено в бг, вече не е толкова актуална.
Гайдурков хубаво каза за храната на българина, че е била постна 200 дни в годината.......
не каза за сушените чушки, ошаф,и т.н. но като даваше примери, спомена  авокадото...което едва ли е било познато на българина тогава.
Така че, преплитат се нещата и вариантите за здравословно и балансирано хранене са много.

Общи условия

Активация на акаунт