Веганството - да споделим опит (4)

• 43 016
  • 772
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, момичета! Ех, овесената питка ...  Simple Smile
Аз се включвам да споделя следното - в момента чета "Човешкото хранене" на д-р Гайдурков. Стигнала съм до частта, в която се описва какво да съдържа закуската, обеда и вечерята. Изненада ме това, че в книгата категорично се отхвърля употребата на "мазнините в бутилка" - зехтин, олио и другите видове. Обосновава се на твърдението, че в природата тези мазнини не съществуват отделно и когато се извличат те вече не са една система, а стават концентрирани. Цитат: "Екстрахираните мазнини /мазнините в бутилка!/, отделени от останалите съставки на храната, от която са изолирани, са едни от най-мощните дестабилизатори на организмовата система. С други думи те са мощен болестотворен фактор!"
Ако толкова много искаме да овкусим ястието си с тях, това да е в много малки количества. Иначе се препоръчва зехтина да се замени с маслинена паста, олиото със слънчогледова такава или семки, сусамовото олио със сусамена паста и т.н. Прави се извод, че ястие овкусено с много растителна мазнина е по-тежко, отколкото с малко сурово краве масло.

Аз обичам зехтин, не прекалявам с него, но сега идва сезона на салатите и ще го ползвам едва ли не всеки ден. Засега няма да спра с употребата на тези мазнини, просто защото така го усещам - искам да ги консумирам. Сигурна съм обаче, че и салата с маслинена паста вместо зехтин пак ще ми хареса.

Доста се отплеснах  Rolling Eyes, но да попитам вие ползвате ли и в какви количества от тези "мазнини в бутилка"?

# 436
Благодаря за отговорите  Hug ,търсих вчера в Пловдив на здравословния магазин на "Опълченска"-не са имали.Ще потърся из софийските.Зарибих се от една статия за американски племена-бегачи.иначе не съм чак толкова здравословна  Embarassed

# 437
  • София
Палиа, доскоро се хранех стриктно по системата на Гайдурков и нямах никаква нужда от масла в бутилка  Joy
Но си има грамаж, който трябва да се приеме на всяко хранене - шепа сумки/ядки...  смляни , счукани или не, плюс по 1 авокадо на ден (при мен за да НЕ отслабвам и точно защото приплаках за зехтините...). Имах мускулна треска на половината череп бе хора! Щото не си падам много по смилането...Изучих анатомията на дъвкателните мускули. Казвам ви, започват от торса и свършват най-отгоре на главата Simple Smile
Почти не се шегувам, мислех че съм хванала някоя болест...
Кой съвременен човек (освен Вери и семейство Simple Smile ) би се подложил на такава усилена дейност.... тогава си го мислех...

Ние купуваме често един натурални маслини, които са меки и с отделяща се люспа. Те са си готова паста. Но пък Гайдурков отрича и солта, та трябва и там едно дебнене....

# 438
...
.:.Stef.:., удобно ли е да споделиш как се чувстваше, докато беше на ВМ-НВХ и какво по-точно (чисто физически) те накара да промениш отношението си към този режим?

Интересно ми е, защото от време на време чета темата в диетичния подфорум и намирам само суперлативи: колко добре се чувстват, как не боледуват, колко много енергия имат без "лошите въглени", как се оправят хормоналните  проблеми и т.н. Любопитно ми е дали има някой (във форума едва ли), който да се е хранил, да речем, 10-15 години по този режим и как му се е отразило.

извинявайте, че "нахълтвам" в темата ви, но разбрах за ето този въпрос и ако ви е интересно, мога да ви отговоря с 2 примера
1. на този режим стопих втората си миома
първата порастна доста голяма именно по времето, когато се хранех по начин, подобен на вашия:
плодове, зеленчуци, малко млечни, месо почти никакво
и свински грип изкарах миналата зима: за 2 дни се оправих
а колегите ми въпреки ваксините се влачиха с пневмонии с месеци после

2. Алексче, явно си пропуснала постовете ми за ССС
http://www.skaldeman.se/
затова ще го напиша и тук
на 65г ССС тежи 160 кг, при ръст 170
от 20год следвал препоръките на лекари и диетолози и въпреки тях теглото пълзяло нагоре
стигнал до кръвно 240/220 (или нещо подобно, ако помня правилно, рекордно високо)
лекарите му дали 6 месеца живот
и той от отчаяние решил поне да се нахрани и да не остава гладен за времето, останало му да живее
след една седмица на бекон и яйца обаче, вместо да направи инфаркт както го плашели, свалил 10 кг, кръвното плавно тръгнало надолу и се почувствал нов човек
и продължил
за 1 год свалил 80кг
всичко това станало 2005
от тогава поддържа теглото си без проблем
и е помогнал на хиляди хора с подобен проблем
важното в случая е, че всичко това се случва под непрекъснато лекарско наблюдение
и че по време на това наблюдение са констатирани подобрения на всичките му показатели
така че всичко е надлежно документирано

има и един лекар с диабет 1 от САЩ, който е на този режим вече от едно 30год
http://www.amazon.com/Dr-Bernsteins-Diabetes-Solution-Achieving/dp/0316167169
жив и здрав си е, даже е извън системата за наблюдение на диабета, защото няма нужда

Palia, постът ми напомни да попитам, нещо което винаги ме е интересувало
как поддържате баланса между омега 3 и омега 6 на този режимnewsm78
все пак течните мазнини и ядките съдържат много омега 6, което само по себе си води до инфекции в тялото

# 439
все пак течните мазнини и ядките съдържат много омега 6, което само по себе си води до инфекции в тялото
newsm78 това не го разбрах

# 440

имам предвид, че препоръките са приемът на омега 3 и омега 6 да е в съотношение равно или по-голямо на 1:1
т.е. приемът на омега 3 да е равен или по-голям от този на омега6
именно заради инфекциозния характер на омега 6

# 441
Какъв е този режим, за който говорите? ССС кой е? Дайте някакъв линк към темата, че нищо не разбрах.

Омега 3 има в лененото олио. В конопа съотношението май беше идеално на омегите.
Аз пия рибено масло от дъжд на вятър.

# 442
търся си ник, много забавно пишеш  Simple Smile. А след режима на д-р Гайдурков върна ли се към ползване на зехтин, олио и т.н.

W'A'S'P' , аз съм чела за съотношение омега 6:омега 3 - 4:1, но това в темата на Pink Panter за мазнините и не помня дали има посочен източник на това твърдение. Той тогава писа, че в днешната диета на човек това съотношение е силно нарушено 20:1 в полза на омега 6.
Аз не мога да споделя как и дали подържам баланса омега 3 - омега 6, но мисля че при мен май баланс няма заради кожните възпаления, които получавам от време на време. В момента дори пия рибено масло.

Soleil*, мисля, че става въпрос за високомазнинно - ниско въглехидратно хранене ВМ-НВХ.

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 13:54 от Palia

# 443
Стеф, обърках се нещо - ти не го пускаш едновременно отгоре и отдолу да се пече, така ли? А колко време го държиш отдолу и после колко отгоре?

Палиа, и мене това беше едно от нещата, които най-ме беше озадачило в книгата, когато четох Гайдурков. Хареса ми обяснението защо е така. Наистина мазнините са извлечени, не са естествена форма на природата. Но за момента ги ползвам, защото нямам време да си правя маслинови пасти. Иначе...честно казано ако имах - може би бих си правила.

# 444
newsm78 това не го разбрах
не мисля,че някой от тук пишещите не е чел за препоръчваното съотношение.
също така не мисля, че въпросът е правилно поставен, а  е и  придружен с погрешно обобщение.
Убедена съм, че едно баланисирано веганско хранене никога няма да даде нездравословни отклонения в количествата и съотношението на омега 3 , 6  или 9.

# 445
Е то и кравето масло не се среща ей така в природата. Избива се. Що за логика?

Разните масла не е нужно да се купуват от магазина, има си преси за студено извличане. Ако толкова държим на това.
И да ползвам мазнина в бутилка, умерено.

Всъщност знам я тази теория за мазнините и солта. Последната също не бих отрекла тотално.

Омега 3 има в лен, коноп, чиа...
В конопа съотношението май беше идеално на омегите.
Да така е. Между омега 3 и 6.

На мен също ми беше препоръчано да пия рибено масло, но не го направих.
Проблемът не е къде какво има, а дали го усвояваме.

Съгласна съм с Реалист.

# 446
Е то и кравето масло не се среща ей така в природата. Избива се. Що за логика?

Да, и аз не го разбрах, но мисля, че има предвид, че то на термична е по-издръжливо и затова го препоръчва, всмисъл, че не образува чак толкова гадости.

Аз с Омегите не съм на "ти", но никога не съм се притеснявала, при всичките кълнове, семена, семки и ядки, които поглъщам!

# 447
  • София

след една седмица на бекон и яйца обачe...

А сега ти ни извини, все пак ние сме длъжни да пазим територията си Simple Smile

Палия, върнах се към зехтините и подобни... Но запазих солидното мелене  почти всеки ден на сусам и прибавяне към всякакви храни

Реалист, аз не съм чела за съотношението на омегите 3 и 6. Щото всичко което съм чела пак ме вкарва до състояние на предпочета натуралната, разнообразна, вкусна храна.

Поръчала съм си масло от коноп, щом казавте, че било добро... Simple Smile

# 448
Интересна дискусийка сте заформили, момичета! Grinning
Относно препоръките на Гайдурков не съм напълно съгласна. Аз не виждам нищо лошо в умерената употреба на зехтин екстра върджин в салата например. А за солта, категорично отказвам да ям безсолна салата. Солта е необходима за организма също в умерени количества, но говоря за морска или хималайска.
Относно съотношението на Омега 3 и омега 6 мазнините, те са в иделно съотношение в конопеното семе. Други продукти, богати на омега 3 са лененото семе и орехите. Един балансиран прием на сурови ядки и семена напълно задоволява нуждата от всички омеги. Дори съм убедена, че повечето стандартно хранещи се хора с готвено месо и пастъоризирани млечни продукти имат небалансирано съотношение на омегите, което води до възпалителни реакции в организма и болести.

# 449
Щастливата - различно пека..тук има една култова фурна, ток и дърва - брутално е Mr. Green И не мога да кажа на кокко градуса се пече, по-скоро на 160-180 макс., така бих го определила. Пека едновременно долу и горе, но решетката е най-долу, т.е. първо гледам долу да се опече по-добре, а горе - пече се слабо (по-далече е де факто от горния реотан), а и по-бързо се изпича отгоре (не знам защо). Изпича се различно, забелязвам, че зависиот продуктите, които слагам вътре, но повече от 30 мин, не се е пекло.  Hug

Писали сте изкл. интересни неща за омегите, аз ще се включа довечера, целувам ви!

Общи условия

Активация на акаунт