На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 18 025
  • 485
  •   1
Отговори
# 360
KGK,
е да, но пък тази алинея не е променена
чл. 7
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Училищното обучение започва на 7 години, навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на родителите или настойниците им, позволяват това.

Относно "година"  - календарна/ учебна, смятам че е календарна.
Децата се раждат в календарни, а не в учебни години Simple Smile))[/i]

# 361
не си меря егото, но ми е неприятно, че родителите на 6-годишните първолаци грам не искат да разберат какво точно имат предвид ония от другия "лагер".

Резюмирай, моля те ,какво точно имаш предвид, че се загубих из постовете ти!

# 362
Нормално е да не е променена. В момента има деца в ПГ, които навършват 6 години през 2011 и септември ще постъпят в първи клас. Те вече се обучават по програмата за ПГ за шестгодишните,  през май ще получат удостоверение за училищна готовност и доколкото ми е известно нямат право да повтарят ПГ, ако са включени в нея по официалния ред.
Иначе и на мен не ми е ясно какво точно иска да докаже KGK. Ако вземем под внимание как се представи " шестгодишното" на already detective на кандидат-гимназистките изпити, просто трябва скромно да замълчим.  Peace

# 363
какво толкова мерите шпаги не мога да разбера.
Дидева това ,че 6 годишните ще са взели ,,дипломата ,, за завършено ПГ,съвсем не означава,че родителите са длъжни да го записват 1 ви клас.имат избор. могат да го запишат, когато стане на 7 г. и това много често е по-добрия вариант,в предвид нашата образователна система.

# 364
 newsm10
Дидева това ,че 6 годишните ще са взели ,,дипломата ,, за завършено ПГ,съвсем не означава,че родителите са длъжни да го записват 1 ви клас.имат избор. могат да го запишат, когато стане на 7 г. и това много често е по-добрия вариант,в предвид нашата образователна система.

# 365
не си меря егото, но ми е неприятно, че родителите на 6-годишните първолаци грам не искат да разберат какво точно имат предвид ония от другия "лагер".

Повечето деца са по-готови да приемат реалността в у-щата ни на 7-, а не на 6-годишна възраст. И понеже няма НИКАКВИ критерии, по които можем  да сме абсолютно сигурни като родители, педагози и прочие дали детето е готово на 6, ТРЯБВА да се изчака до навършването на 7-годишната възраст на детето.
Това е позицията на другия лагер! Разбра ли я сега?..Simple Smile

В подкрепа на тази позиция посочих и закона, където съставителите сигурно не ползват клишета, а многогодишен опит. Изборът на родителя е отнет в полза на децата (няма ама на 6, няма ама на 7 в 1-ви клас). Тоест - ако досега е имало родители, пуснали децата си на 6 години в първи клас по неправилна преценка, вече със сигурност няма да има такива.

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 13:46 от KGK

# 366
Няма Трябва.Ако за теб трябва, за други-не. LaughingНе можеш да говориш от името на Всички, или дори от името на Повечето.Можеш само от свое име да говориш и да твърдиш какво трябва или не трябва за Твоето дете, не за Повечето.

# 367
  • София
newsm10

Имам силни съмнения за последното. Peace Такова дете е отишло на предучилищна по-рано именно с идеята, че ще тръгне после на училище. Някога, до преди няколко години, когато ПДГ не беше задължителна, можеше да се повтаря.Но сега не е така именно поради задължителния й характер.Та нали при тези ограничени бройки по училища и градини, съответното учебно заведение ще предпочете, напълно оправдано, да вземе дете, което после отива на училище, а не  такова, което има намерение да повтаря и по този начин да заеме мястото на първото. Най-вероятно това е и регламентирано, тъй като още преди  2-3 години на позната й поискаха декларация при приема на детето й на 5 и половина в ПДГ, че през следващата учебна година ще го пусне ученик.
Дидева, Hug накара ме да се чувствам леко неудобно с тези хвалби. Blush

# 368
Дидева това ,че 6 годишните ще са взели ,,дипломата ,, за завършено ПГ,съвсем не означава,че родителите са длъжни да го записват 1 ви клас.имат избор. могат да го запишат, когато стане на 7 г.
Имах предвид , че са запазили текста заради децата на 6 години, завършващи ПГ, чиито родители са решили да ги запишат в първи клас през септември. Не вярвам някой да си е пуснал детето в ПГ на пет, ако няма намерение да го запише в първи клас, просто с идеята да си вземе удостоверението, а пък после да си стои една година вкъщи.
Те и четвъртокласниците, които са тръгнали на училище на шест получават документ за завършено начално образование, но това не им дава право да прекъснат обучението си и да го продължат примерно след година по силата на това, че са по-малки.
И понеже няма НИКАКВИ критерии, по които можем  да сме абсолютно сигурни като родители, педагози и прочие дали детето е готово на 6, ТРЯБВА да се изчака до навършването на 7-годишната възраст на детето.
Аз пък си мислех, че точно според някакви критерии на децата се издава удостоверение за училищна готовност. А това пък, че навършването на седемгодишна възраст прави децата непременно готови за постъпване в първи клас искрено ме развесели.  Joy Joy Joy

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 13:54 от Анонимен

# 369
Дават, разбира се.Критерии има, просто аз не съм точния човек, който може да ги цитира.Пак да кажа, но на удостоверението на всяко едно от децата от ПГУ бе сведена характеристика по определени критерии.И всяко дете бе старателно описано от преподавателя с тези характеристики.Какво е усвоено, какво не е усвоено.Такива критерии има и за вход в 1 клас и за изход-ниво, което следва да бъде овладяно.Прост пример-за края на 1 клас един ученик трябва да може да чете определен брой думи в минута, да пише определен брой думи и пр.Поведенчески критерии също се следят.

# 370
Изборът на родителя е отнет в полза на децата (няма ама на 6, няма ама на 7 в 1-ви клас). Тоест - ако досега е имало родители, пуснали децата си на 6 години в първи клас по неправилна преценка, вече със сигурност няма да има такива.

Нали малко по-рано се разбрахме, че нещата не са толкова твърди. Т.е. и деца на 6 години и 9 месеца ще могат да тръгват със сигурност (независимо от тълкуванието на думата "година") Peace

# 371
Освен това риск от Неправилна преценка има Винаги в този живот.Не само за това дали да тръгне на 6 или на 10 на училище.

# 372

Повечето деца са по-готови да приемат реалността в у-щата ни на 7-, а не на 6-годишна възраст. И понеже няма НИКАКВИ критерии, по които можем  да сме абсолютно сигурни като родители, педагози и прочие дали детето е готово на 6, ТРЯБВА да се изчака до навършването на 7-годишната възраст на детето.
Това е позицията на другия лагер! Разбра ли я сега?..Simple Smile

В подкрепа на тази позиция посочих и закона, където съставителите сигурно не ползват клишета, а многогодишен опит. Изборът на родителя е отнет в полза на децата (няма ама на 6, няма ама на 7 в 1-ви клас). Тоест - ако досега е имало родители, пуснали децата си на 6 години в първи клас по неправилна преценка, вече със сигурност няма да има такива.
Абсолютно ти е погрешна позицията, това "трябва" си замина с червените връзки по вратовете ни, но някои явно още ви тресе носталгията.

# 373
а и кой е по-по-най готов за Нещо си е много относително.. Laughing

# 374
KGK, аз опитах.
"Предучилищната подготовка на децата две години преди
постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в
която детето навършва 5-годишна възраст."
Това не е нищо по- различно от досегашното правило, което те задължава когато детето ти навършва определена възраст да го запишеш в ПГ. Само че сега това ще става не на 6 г., а на 5 г. и не за една, а за две години. Но това не  значи, че не можеш да го направиш и по- рано. Когато нещо не е задължително за теб ти можеш да го направиш, освен ако не ти го забраняват. Е, не ти го забраняват.

Задължителна не по- рано става от 5 години предучилищната подготовка. Когато те се навършат в "годината" тя  става задължителна, но не и преди това. Това не забранява изборът. Казва за кои е задължително. За останалите- просто не е. Т.е. "по-рано" не е задължително. 
Не те "занимавам" с въпроси. Ти сама си си решила да се пробваш. Не е задължително да разбереш, разбира се.
Който могъл- схаванал. Който не могъл или не щял- негова си работа. Очевидно нещата не са толкоз сложни, щом мнозиството ги разбира. Е, неразбрали винаги ще има, дори сред първолаците, независимо от възрастта им.  Wink

И ако е възможно- посочи ни накратко какви щения имаш ти към нас, пишещите тук и нашите деца. Понеже очевидно не само аз не те разбирам.

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 15:07 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт