На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 18 000
  • 485
  •   1
Отговори
# 405
Най-доброто което може да се намери, сега съм доволна че е станало така, защото ме научи че нещата не се правят за да се отбие номера а се правят както трябва, аз съм от тези хора които са много самокритични и се опитвам да науча и децата си да не са повърхностни и да са отговорни, е вярно че не използвам приомите на майка ми, но при различните деца се ползват различни приоми за да се постигне един резултат, това поне разбрах с 2-те си момчета, първото нямаше нужда да му повтарям 2 пъти едно нещо но малкото е друго, при него методите от баткото не помагат, при него става само с голям авторитет и убеждение и стимул Mr. Green

# 406
Повечето родители проявяват излишни нерви и амбиции най-вече в първи клас, докато си сверят часовника. Е, има и такива, които в четвърти клас предварително попълват с молив решенията на задачите в тетрадката и учебника и натискат децата си да ходят на 7-8 извънкласни занимания. Подобно поведение обаче няма нищо общо с възрастта, на която отрочетата им са постъпили в първи клас.

# 407
Най-доброто което може да се намери, сега съм доволна че е станало така, защото ме научи че нещата не се правят за да се отбие номера а се правят както трябва, аз съм от тези хора които са много самокритични и се опитвам да науча и децата си да не са повърхностни и да са отговорни, е вярно че не използвам приомите на майка ми, но при различните деца се ползват различни приоми за да се постигне един резултат, това поне разбрах с 2-те си момчета, първото нямаше нужда да му повтарям 2 пъти едно нещо но малкото е друго, при него методите от баткото не помагат, при него става само с голям авторитет и убеждение и стимул Mr. Green

Тези прийоми (на твоята майка)... #Crazy не винаги водят до очаквания резултат.

# 408
  • София
Ирина, ти пишеш там,кажи, моля те, нормално ли е това? Една майка скъсала тетрадката на детето заради грешки, "за да не викам"...друга пък го накарала да наизусти таблици със събиране след три грешки и детето повече не повторило...или аз не съм в ред нещо?
Да ти кажа честно, уж следя темата, не съм прочела такива неща.  newsm78
Иначе какво да ти кажа. Много е относително. Ако някое дете се лигави и "плеска" в тетрадката, може и да се наложи да му скъсаш листа и да препише. Все пак едва ли е много педагогично да го оставиш да отиде в училище с драсканици.
Амбиции - да, но пак до някаква степен. Аз също съм амбициозна. Такава съм както за себе си, така и за децата. Но само дотолкова, доколкото не се затормозяват те. Ще съдействам с каквото мога, ще търся състезания, материали, ще ги подготвя и ще го направя като хората. Но стига те да имат желание. Ако има елемент на принуда, тогава вече не го одобрявам.
По принцип "по-светнатите" деца се оправят с изискванията на материала без много-много упражнения и зубрене. Но амбициозните майки, чиито деца не са така, опитват да наваксат с "пот на чело". Поне в първи клас ми се струва малко пресилено.
Подписвам с две ръце под това мнение.   bouquet  smile3501

# 409
Не е така. Ако сега скъсам тетрадката на Ния или се развикам,защото преписала две задачи грешно, ще се разреве, ще смърка поне два часа и може би няма да иска да погледне задачите си два дни...само предполагам де, може и по-драматично да се развият нещата Mr. Green
Догодина може и да е по-корава психически, не знам...щом майките си позволяват да правят това с децата си...все пак всяка иска най-доброто за детето си.

Vici, перфекционизъм в първи клас? Според мен е прекалено рано. На тях сега тепърва им предстои да заобичат ученето!

Ирина, зависи какво се има предвид под "оправяне с материала", всичко е много събективно. Аз твърдя, че Ния се оправя прекрасно с материала, но се случва понякога на контролно да има няколко глупави пропуски.Дори не ги правя на въпрос. За други явно е проблем, така че...

# 410
  • софия
Момичета, на мен също са ми късали тетрадки в първи клас и мога да твърдя, че майка ми в никакъв случай не е била от амбициозните майки, даже аз бях тази която искаше да се запише да изучава чужд език и се записах, но и аз съм преписвала до припадък тетрадките си, още помня това, негативен резултат нямаше освен това че плаках защото не можех да изляза да играя докато пишех, но ми беше за урок, като трябва да правя нещо се научих да го правя качествено за да няма повторение и такава съм и сега, ако правя нещо го правя възможно най-доброто на което  съм способна Peace
 bouquet
        И аз съм дете , което майка му и баща са били на работа толкова заети , че не са знаели какво уча изобщо.Сама си изкласих и избрах професията. Баба ми колко тетрадки ми е скъсала......Това се прави в 1 клас- тогава се създават навици и отговорности. И аз скъсах една и к,во - Габи една седмица сама си късаше и преписваше. Laughing.
    Добре си върви детето, намира време и да ходи на всичко каквото иска.На английски е решила да ходи догодина и толкоз.   Ако бях мама с болни амбиции,  щеше да го прави поне от  3 години. И на цигулка и пиано разбира се. Току -що  сама се записа на китара и вокална група. Познавам амбициозна майка , коята напъха  сина си в рабфак право. Той беше завърших приложни изкуства. Как се е мъчил пет години с нещо , което го имаше само в болният мозък на майка му.  #CrazyПознайте какво работи в момента.
    Съученик, на когото баща му бръснеше главата за четворка по математика,  в момента работи като хидроинженер в НАСА. Изкуството е да прецениш на човек какво му се отдава. Е,  този човек успя да прецени, насочи сина си към математиката. В някои случаи е нужно да насочваш.
  Но тези наклонности в първи клас не са чак толкова изразени. Затова е моментът,  в който детето трябва да се възпитава да прави нещата поне  качествено и отговорно.

# 411
  • София
Bili, за късане на тетрадка ли става дума или за лист с нещо, което може да се препише за минути? За викане е ясно, че ще се постигне обратен ефект.

# 412
Bili, за късане на тетрадка ли става дума или за лист с нещо, което може да се препише за минути? За викане е ясно, че ще се постигне обратен ефект.
Ами тя Габелас сама е казала-тетрадка. За мен да ти скъсат тетрадката е унизително, трябва наистина да си струва.Бих го направила в много, много краен случай..да кажем в седми клас, преди важните изпити, но в първи....прекалено ми е.
Пак повтарям, питам просто за сверка, никого не обвинявам, всеки знае себе си!

# 413
да се поправя Wink

# 414

Съученик, на когото баща му бръснеше главата за четворка по математика,  в момента работи като хидроинженер в НАСА. Изкуството е да прецениш на човек какво му се отдава. Е,  този човек успя да прецени, насочи сина си към математиката. В някои случаи е нужно да насочваш.

"Бръснеше главата" и  "изкуството да прецениш ...да насочваш" хич не ми се връзват.

Нали не искаш да кажеш, че това е единственият начин да насочваш детето си?
Сигурна съм, че в НАСА има и такива, на които не са им бръснали главите и не са им набивали канчето.

# 415
  • София
Ами тя Габелас сама е казала-тетрадка. За мен да ти скъсат тетрадката е унизително, трябва наистина да си струва.Бих го направила в много, много краен случай..да кажем в седми клас, преди важните изпити, но в първи....прекалено ми е.
Пак повтарям, питам просто за сверка, никого не обвинявам, всеки знае себе си!
За тетрадка съм съгласна. Струва ми се много крайно.
Досега не ми се е налагало нищо да късам. Но лист бих скъсала. Тетрадка - не.
Но едва ли някой е скъсал цяла тетрадка наведнъж.  Wink Сигурно лист по лист се е събрало. Те все пак не пишат толкова много накуп.

# 416
Хората често виждат успелите, но не виждат пропадналите. На един успял, защото са му бръснали главата, има хиляди пропаднали, заради озлобление, демотивация, претоварване, съпротива и пр. Да, в биологическата си основа човек е животно и може да бъде дресиран да постигне какво ли не. Но за мен като родител е важно детето ми да е щастливо, а не да постигне нещо, което аз съм решила, че трябва да постигне.
И най-накрая, НАСА е нещо огромно. Там работят гении, но има и чистачки на тоалетните и доставчици на минерална вода. От де да знам какво точно прави един хидроинженер в НАСА, че да припадам и да охкам. Може да се грижи за водопроводната инсталация по същия начин, както би го правил във всяка офисна сграда.

# 417
  • софия

"Бръснеше главата" и  "изкуството да прецениш ...да насочваш" хич не ми се връзват.

Нали не искаш да кажеш, че това е единственият начин да насочваш детето си?
Сигурна съм, че в НАСА има и такива, на които не са им бръснали главите и не са им набивали канчето.

Давам примери,  нищо повече. Ако беше го пратил да учи в спортно училище от болни амбиции....Всеки си преценява как да си в възпитава детето.Говорим за тетрадка от 20 листа с две страници изписани. Седна и си го преписа. След това цяла седмица сама си го късаше. Сега е доволна от себе си! Аз съм удовлетворена. Всеки си има работа, нейната е да пише домашни. Като го направи се занимава с любимите неща и това я мотивира.Да скъсаш тетрадка при моето помогна.. При друго може да стресира, при трето дори да не направи впечатление. .
          Сега това ли е проблема, или темата ще се изроди в "Кой майки са по деспотични , на 7 годишните или 6 годишните първолаци."

# 418
  • София
gabelas17, тетрадка...с две изписани листа.  Wink За това говоря и аз. Колко да са изписали? Ще късам, ако се наложи и още как.  Mr. Green

# 419
Не ме разбирай погрешно, наистина не искам да се заяждам, затова и не писах в темата на първолаците. Просто...стори ми се, че някак прекалено сериозно вземаш нещата, или пък обратното-аз съм несериозна. Определено например не считам,че ученето е "работата на първолака", това според мен се случва на един доста по-късен етап в обучението.Може и да бъркам, затова говорим.

Общи условия

Активация на акаунт