На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 904
  • 485
  •   1
Отговори
# 135
  • На небето
Писала съм и в други теми - тази една година детство никога никой няма да им я върне, а ако искат да учат - имат много години за това пред себе си

Ех това детство, ако детето е готово, оставането една година повече вкъщи само му спира развитието и го демотивира. Когато хлябът се слага във фурната той трябва да е втасал. Не добре да се слага невтасал хляб, не е добре да се слага и превтасал.

Съгласна съм до някъде. В случай, че детето е готово и ученето му доставя удоволствие съм твърдо ЗА, пък ако ще и да е на 5г. и 8м. Но ако детето му се играе и не му се нравят отговорности покрай учене и домашни съм ПРОТИВ ранното тръгване на училище. То няма как да се отлага вечно, разбира се. Но съм ЗА да изживее детството си спокойно, без грижи, ангажименти и отговорности. Защото има само няколко години, от които повечето не осъзнати в които може да живее БЕЗГРИЖНО.

# 136
Всъщност и тук е много относително.Да, има някаква поставена граница, което е нормално.Като минала по пътя вече и доста наблюдения смея да твърдя, че има 5 годишни, които се справят по-добре от 7 годишни и такива, които не се.Това е индивидуално, но не е и изключение.А и дори да е-то е само в потвърждение на правилото.Когато детето го умее, успява, иде му отвътре, учителя поднася материала добре-не е никакъв ангажимент и отговорност, а е форма на забавление и нищо не се краде от детето, напротив.Всичко се получава с лекота, и безгрижието си остава, като плавно и постепенно малките се подготвят , учат се да поемат тази отговорност.Би трябвало този преход да е имено ПГУ, където има домашни, но не се санкционира ненаписването им така, както в горните класове вече.

# 137
УАУ.... Респект:

, но и

Правя уеб дизайн проекти за една фирма и още нямат намерение да ме пенсионират Joy

omm  omm  omm
Дано поне уеб дизайна ти се отдава  Peace
Какво точно имаше предвид с това? Че е невъзможно да съм психолог и да правя сайтове в един и същи живот ли? Или в един и същ период от време? Защото едното, уверявам те, грам не пречи на другото. Уеб дизайн се прави вкъщи по което искаш време от денонощието, особено събота, неделя, вечер, през деня, когато нямам часове... праща се по e-mail, връща се за дообработка пак по e-mail, дообработва се пак вкъщи, ако ще в 11 вечерта - когато си решиш, и единствено трябва да намеря свободно "работно" време, в което да отида да си получа парите от одобрения дизайн. Отнема час-два с транспорта включително. Много ми е интересно какъв проблем откри в това. Сигурно ще те шокира, че работя и като преводач на текстове, пиша статии, а също се занимавам с обучителна дейност. Да, Wonder Woman ме наричай, ако искаш Joy
А най-много ме кефи как вместо да коментираш мненията и да аргументираш своите, ти се заглеждаш по личността ми и търсиш "дупки" или и аз не знам какво в мен самата и професионалната ми реализация. То да беше само ти де newsm78

# 138
ти се заглеждаш по личността ми и търсиш "дупки" или и аз не знам какво в мен самата и професионалната ми реализация.

Може би защото не си достатъчно убедителна в това, което наричаш своя "професионална реализация". Всъщност, в качеството си на психолог си смехотворно НЕубедителна. И после, защо хората имат предубеждения към псохолозите... Ами няма как да се доверя на човек, който в продължение на години със десетки хиляди думи защитава във форума ролята на "оздравителния шамар" и въобще мястото на физическото наказание във възпитателния процес.  Naughty

С цялото словоизлияние, което си написала, пак затвърждаваш мнението ми, че е по-добре човек да върши едно нещо, но да го прави добре, отколкото десет, но зле. Затова казах - дано уеб-проектите ти са добри  Peace А пък неумението да се изразяваш лаконично и ясно, а за всяко нещо трябва да изписваш километрични постове, изобщо няма да го коментирам.

Извинявам се
на всички следящи темата за отклонението, но е много дразнещо, когато разни доморасли философи с категорично мнение по всички въпроси узурпират темите на хората с километричните си тиради, и се чувстват длъжни да апострофират всеки пост... Умният човек трябва да усети и кога да спре.

# 139
  • София
Днешните деца са много умни. Това е факт. Много от тях смятат, четат, пишат и то добре още не 5 години. Могат със сигурност да се справят и с учебния материал за първи клас или дори да минат на този във втори например. Но какво от това? Има десетки начини едно дете да се развива и преди да тръгне на училище. Книги, задачки, игри, стихотворения, етюди, рисуване, музика... И всичко това, спестявайки му седенето на чин под часовник на 5 години. Само в училище ли децата се развиват и вървят напред?
Аз така ги разбирам нещата. Така постъпвам с моите деца. Всеки си знае.

# 140
На мен ли само ми се струва но Виктори е променила курса на своите съждения в последния си пост, или   явно пак не е прочела добре писаното, Като говорех за алкохола на абитуриенските балове имах предвид не закона а домашното възпитание което съм и написала, ама ти четеш постовете както Дявола Евангелието  Mr. Green

# 141
А пък неумението да се изразяваш лаконично и ясно, а за всяко нещо трябва да изписваш километрични постове, изобщо няма да го коментирам.
Това "неумение" се нарича аргументация на мнението. Ти като можеш само лаконично, ок, но не звучиш сериозно. Всеки може да изкаже мнение без да го аргументира. И после да се тръшка, че аргументиращият се писал твърде дълги постове. Иди угоди на всички ooooh!

# 142
  • Там, където ме обичат
Днешните деца са много умни. Това е факт. Много от тях смятат, четат, пишат и то добре още не 5 години. Могат със сигурност да се справят и с учебния материал за първи клас или дори да минат на този във втори например. Но какво от това? Има десетки начини едно дете да се развива и преди да тръгне на училище. Книги, задачки, игри, стихотворения, етюди, рисуване, музика... И всичко това, спестявайки му седенето на чин под часовник на 5 години. Само в училище ли децата се развиват и вървят напред?
Напълно подкрепъм, и аз съм на това мнение. По-добре не бих могла да формулирам.

# 143
  • софия
Напълно подкрепъм, и аз съм на това мнение. По-добре не бих могла да формулирам.
и аз съм на едно мнение с Ирина  bouquet

# 144
На 7г.Цял живот ще учи.

# 145
Детството заема една много специална, изключително важна част от живота на един човек. То е неговата база, основата, над която зрелият човек изгражда своята личност. В детството всеки от нас  оставя най-светлата и най-пламенната частица от себе си. Така ми липсва времето, когато бях дете! А на вас?
Раждаме се с жажда за живот, изпълнени с любопитство, богата фантазия и вроден инстинкт да опознаваме заобикалящия ни свят - чрез игрите! В игрите детето е "творец и универсален създател" и то продължава да е такова до момента, в който не тръгне на училище! Това е като да паднеш със счупени криле, когато си бил така високо, когато си можел да виждаш над всичко, и във всичко.
Разбира се, светът, в който живеем е устроен така и на училище трябва да се ходи! Образованието ни е необходимо, за да си изкарваме прехраната, но не и за да ни даде повече знания за света. Още в самото си начало то слага рамка на нашето мислене, като например, че 2+2 е винаги 4 или че 1 е винаги по-малко от 2.  Тогава под натиска на норми и правила загубваме детското в себе си, загубваме фантазията (въображението си) - та нали 2+2 е винаги 4! Не можем да се съмняваме, защото безпрекословно се подчиняваме на общовъзприетото поведение и следователно живеем и мислим "по аналогия", превръщаме се в добре смазани механизми на една огромна машина, наречена Общество.
Е, може би вече сте схванали позицията ми - оставете детето си да бъде дете, докато това е възможно. Не му отнемайте възможността да мечтае, да интерпретира света по свой собствен начин, защото един велик учен споделя, че "Въображението е по-важно от знанието...и че единственото нещо, което пречи на познанията му е неговото образование". Той е определян като "Вечното дете" и сам казва за себе си "Може би тайната ми се крие в това, че си останах дете". В училище е определян като проблемно дете, което не желае да учи (Айнщайн).
В никакъв случай не съветвам никого да пуска детето си на училище на 5+ години. Будното и любознателно дете ще остане такова на 5, и на 8 и на 10 години. То винаги ще иска да се учи на нови и нови неща, защото ще има нужда от това! И за това няма да са му необходими учебни планове и висококвалифицирани преподаватели.

Последна редакция: нд, 20 фев 2011, 18:46 от KGK

# 146

Съгласна съм с теб, но подобна извънучилищна организация предполага майката да е у дома целодневно.За добро или за лошо болшинството работим...слава Богу, моята дъщеря няма проблем със седенето на чин. От седмица е болна, очертава се още поне една у дома и най-много съжалява,че не ходи на училище.

# 147
  • София
Съгласна съм с теб, но подобна извънучилищна организация предполага майката да е у дома целодневно.За добро или за лошо болшинството работим...слава Богу, моята дъщеря няма проблем със седенето на чин. От седмица е болна, очертава се още поне една у дома и най-много съжалява,че не ходи на училище.
Нищо подобно! Децата учат основно чрез игра. Дори и да решава задачи и да му се четат енциклопедии, това за него пак е форма на игра. От тази гледна точка, времето в ДГ, което е ужасно ценно за децата + игрите с мама и тате вечер и събота и неделя - всичко това е извор на знание и нови умения за децата. Не съм си седяла вкъщи да си "обучавам" децата и съответно написаното в предишния ми пост не е от позицията на неработеща майка, която си седи вкъщи, за да се развиват децата й. Не го смятам за необходимо.
Между другото, много ми хареса мнението на KGK. Подкрепям го на 100 %. Това ми хареса особено много:
Будното и любознателно дете ще остане такова на 5, и на 8 и на 10 години. То винаги ще иска да се учи на нови и нови неща, защото ще има нужда от това! И за това няма да са му необходими учебни планове и висококвалифицирани преподаватели.
което е в противоречие с написаното по-горе за хляба, което пък аз изобщо не одобрих. Да поясня с кое не съм съм съгласна. Някой писа, че децата са като хляба, който не трябва да се слага във фурната, след като е превтасал. За мен те съзряват непрекъснато и единствената ни задача е да продължаваме да задоволяваме вроденато им жажда за знание и развитие. Но не непременно с пращане на у-ще по-рано.
Отново - лично мнение.

# 148
Ирина, до дете е, явно всеки съди от собствената си камбанария Wink Ния мразеше детските градини-сменихме две държавни и една частна, организирана на подобен принцип, така и не свикна.
Не обичаше да я карат да яде насила, скучаеше по време на задължителния обеден сън, тъй като тя не спи, мразеше тържествата и подготовките за тях, защото госпожите се "докарват пред вас, пък на нас ни съскат"...Не обичаше дори игрите навън в градината, бях се сериозно притеснила защо не може да се социализира.
Като стана на 5 капитулирах и я записах в една забавачка с една година по-големи деца с идеята да ходи там две години, но после тя много дълго ни моли да я пуснем с другите на училище и тъй като познавах учителката и я харесвах, не исках да рискувам печалния ни градински опит да се повтори и в училище, се решихме. До последно се страхувах, цяла седмица преди 15.09 сънувах един и същ сън-всички строени в редица, а Ния последна плаче,защото е най-ниска Crazy

С цялата си тирада исках да кажа, че наистина всичко е много индивидуално и няколко месеца не определят нищо, родителите, учителите и КАЧЕСТВЕНИ психолози биха могли съвместно да определят кое е най-добро за конкретното дете.

# 149
  • София
Bili, разбирам те. Когато едно дете е нещастно в средата, в която е принудено да бъде, е нормално да се търси алтернатива. При вас училището е било спасение от нездравословна за детето среда. Ние тук говорим за друго. При равни други условия.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт