МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 33 070
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • София
mariap, това е страхотна новина, много се радвам за вас! Hug

Относно привилегиите за таксата в ДГ-  аз не знаех, че като дете от многодетно семейство за втората ми дъщеря се заплаща 75%, а не пълната такса, и цяла година си плащахме пълния размер. Thinking Поне сега за Галина не плащам нищо, което си е сериозно финансово облекчение.

За безплатните пътувания чак тази година си подадох документите. Blush Почти не ми се налага да пътувам из страната, освен служебно, но за всеки случай...никога не се знае. Wink Миналата година ходихме със Зорница на фестивал в Берковица, но тогава нямах талон и не можах да се възползвам. Simple Smile  Аз съм на принципа човек да си ползва всичко, което му се полага. Peace

Малката е започнала сама да прескача решетката на леглото и втора сутрин пристига като бомба над главите ни в хола с гръмкото "Здравейте!" и "Ставайте!".  Laughing Съответно веднага отива да вдигне от леглата кака си и батко си и не след дълго всички се търкалят върху спалнята ни. Laughing  Вчера вечерта обикаляха из апартамента тримата, хванати на "влакче". Първородният, нищо че е на 12, е готов на всякакви детинщини, само и само да изтръгне веселия бълбукащ смях на Галето. Wink Те се надпреварват със Зорница кой по-напред да предложи " услугите" си като конче. Joy Трудно ми е да си представя колко много неща щяхме да пропуснем, ако не се беше родила тя! Heart Eyes

# 61
Последно! Щото Цоцоланка ще ме набие newsm43

http://vbox7.com/play:78c073bb Дет се вика - VIVA Ирландия!

# 62
sweetkids_mama, ех, че е приятно човек да чете такива неща....И аз като дете на многодетно семейство да го потвърдя Simple Smile
Много, много се радвам да чета такива топли думи...

# 63
  • София
сега като се замисля,се сещам зе една мацка,която е с две момченца,от които едното е набор 2004,другото е малко по-малко и имат момиченце след това,девойката е с дълга кестенява коса,извънредно натокана,винаги е на токчета,момченцата са еднакво облечени,много модерни,като колежанчета,когато ходят на градина....
Ей това е братовчетка ми, абсолютно винага ги облича еднакво и официално, и да в центъра живеят ...

# 64
сега като се замисля,се сещам зе една мацка,която е с две момченца,от които едното е набор 2004,другото е малко по-малко и имат момиченце след това,девойката е с дълга кестенява коса,извънредно натокана,винаги е на токчета,момченцата са еднакво облечени,много модерни,като колежанчета,когато ходят на градина....
Ей това е братовчетка ми, абсолютно винага ги облича еднакво и официално, и да в центъра живеят ...
ха-ха,казах ли ти,скрито покрито няма....аз лично не я познавам,имам само визуална представа,но Васко учи в предучилищната с деца,които са били в една група в градината с голямото момченце....

# 65
  • София
ха-ха,казах ли ти,скрито покрито няма....
може и да е съвпадение.....

Сладка мама  Hug, благодаря за инфото за ДГ!  Пропуснала съм го, и в момента плащаме за малката цяла такса, ама кой да ти каже.....Иначе всички са ми "приятелки" в градината  ooooh!
За пътуванията ще пропусна обществения транспорт с бебе , за другите години, може...

# 66
  • Сандански
Още веднъж да ви благодаря за хубавите думи Hug
sweetkids_mama да ти благодаря и аз за инфото за детската градина  bouquetМалкия батко е в предучилищна и може да се възползваме.
А иначе/поне в града ни/ срещам все по-благоразположени хора към многодетните семейства.Даже по мои наблюдения сякаш е станало нещо като мода да имаш поне по 3 деца.А и лекаря при който раждах ми каза,че всяка българка трябва да роди поне по 3 деца,защото всяко дете е щастие и опора Peace
Хайде до скоро,че малкия дзвер се събуди Hug

# 67
  • София
  Мони се похвали, че утре ще си вземе малкият юнак вкъщи  Simple Smile

# 68
О, благодаря, за инфото за ДГ. А дали важи за ясла? Аз мислех, че само третото по ред дете ползва намаление, а останалите - не.

Аз ще съм с второ секцио (кой пита), разликата ще е 1,9, живот и здраве, след около 50-тина дни. Така де, вече съм се насадила тук при Многодетните. Ама много ми е смешно като ме гледат сега с големия корем и с 2 деца подир мен. Едни гледат осъдително, други с насмешка, някои със съжаление поклащат глава, но има и такива, които се радват искренно.

mariyap  - чудесни новини. дано няма вече тревоги Simple Smile

# 69
mishelaa,  Simple Smile за погледите на околните. За близки, които очакват трето дете, мои познати веднага питат дали не е станало по погрешка Simple Smile

А като споделя, че искам трето, всички отсичат "Нали знаеш, че и то ще е момче,  не се хабете" Wink Simple Smile
Естествено, отвръщам, че не е заради пола, но иди обяснявай, че не си камила  Joy То това са си божи работи...

# 70
  • София
Айла, благодаря за хубавата новина!  bouquet Ще чакаме  с нетърпение следващото включване на Мони! Peace

# 71
Добро утро, красиви девойки!!!!!!!

Как сте в понеделник? Къщите са безумно тихи след бурния уикенд, сигурно се чудите как оцеляхте след поредното торнадо, което се образува през почивните дни........Емоциите и напрежението са спаднали - няма дрехи за приготвяне, няма домашни, няма учебници, няма дразнене, няма по 50 пъти напомняне за елементарни, банални неща, които обаче защо пусто чудо така и не биват научени, също като рекламите от тв напр. Признавам си,че най-досадната работа през неделята за мен е гладенето на ризите на голям батко за училище - те са с униформа и направо се побърквам.....Мразя да гладя ризи и панталони, не искам да съм на мястото на мамите, които си имат в къщи мъже, които се налага да ходят официално на работа........В момента направо си е чудо,че в къщи не работи никой уред - ни миялна, ни пералня, ни хлебопекарна, само зад гърба ми парното бумти на 6, пукат дърва и въглища и се унасям от този пукот и гледам да не мисля и за неизбежния боклук, който идва наред с тази приятна емоция.....

Пропуснала съм много разговори......Само да си кажа и призная,че съм се възползвала максимално от всички намаления за многодетни, още от зората, когато Йоан се роди - напр. той бе записан фиктивно на ясла за да взимам детска кухня и като трето дете в семейството не съм я заплащала. Тогава големите бяха още на градина и за тях съм плащала по-малко пари. Спомням си,че за Рая един път за пълен месец платих 5лв. Ползвам си и пътуването по БДЖ и по автобуса всяка година. И малкото, което ми се полага го ползвам на този етап.

За децата на известните и богатите.....Ами не знам колко съм права, но съм на мнение,че хората в политиката и в управлението(е, хайде да не е на 100%, но поне едно 85-90% от хората там) задължително трябва да имат поне по 2 деца за да има адекватна политика по отношение на децата и семейството. А пък богатите.....съгласна съм,че си правят ПР на гърба на осиновявания и брой деца, но пък и имайки предвид,че няма лоша реклама......Дано и нашите богати и известни лица, т.нар. звезди и те вземат поне малко от този пример и да имат и те повечко деца......На тях пожелавам деца, на себе си - ами......не бих се отказала от някоя друга детегледачка, икономка и пр. помощен персонал, че да мога да видя себе си сред хората и вещите в къщата............

При нас вали в момента ситен сняг......Искам обаче да го пратя безвъзмезно на Ванчето и на Рени, и на всички, които го обичат.......От Оле затвори очи обаче ще си поискам слънце и вълни........

Много се радвам за Мони и Борис, чакам ги в темата с нетърпение........

Пропускам предполам някоя тема, ще ме извините, пропускам и поименно изброяване, но Сами реши да се задоволи само с 40 мин. сън и вече съм по еднопръстовата система......Не мога обаче да не гушна Лилибон и Сватята си Heart Eyes.......И на всички ви Hug Hug Hug Hug по много!!!!

Хубава, здрава и слънчева седмица ви желая!

http://www.vbox7.com/play:80afa22b

Последна редакция: пн, 21 фев 2011, 09:54 от Мама Цоцоланка

# 72
  • София
Ммммм, чудно, мама Ц. е сложила закуската - благодарско! Hug
Днес съм като в менгеме, едва мърдам, обаче след музикалния ви маратон ми стана ясно, че от любов ме боли, от любоооов и смъртта ми няма да е безславна.  Mr. Green

Преди време пак дискутирахме облекченията в яслите и детските градини и останах с впечатлението, че са различни за всяка община.

# 73
Преди време пак дискутирахме облекченията в яслите и детските градини и останах с впечатлението, че са различни за всяка община.
така е,Ванче,с наредба на съответната община се регулират таксите,в Бургас например от тази година отпада намалението за второто дете ,ако то заедно с първото посещават една детска градина....има привилегия за трето и следващо дете....,също и за инвалидите  са премахнали облекченията,което си е направо кощунство-и това,в най-добрия за живеене град в БГ ooooh!

# 74
Аз пък не ползвам намаленията за трето дете! Никога не съм пътувала безплатно - някак ми се вижда  нереално да кача всичките зверове в автобус и да ги мъча 8 часа за да спестя някой лев. Както знаете и ние не сме цъфнали и вързали, но... Детски никога не съм получавала, в детската градина тази есен направих пътека да се разправям с директорката, че сина ми е пълнолетен и е редно да плащам такса. Тя, пък самата е дете от многодетно семейство написа резолюция на молбата ми - НЕ, дори и с пълнолетен син сте си многодетно семейство! В общината не ходя, все си мисля колко по нуждаещи се хора има и ми е неудобно. Peace

Общи условия

Активация на акаунт