МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 33 046
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Никога не съм пътувала безплатно - някак ми се вижда  нереално да кача всичките зверове в автобус и да ги мъча 8 часа за да спестя някой лев.

Мила ми Цвет....пътуването и по автобус, и по влак важи за само за теб, т.е. можеш да пътуваш и без децата.....С влака какво правим - аз пътувам безплатно, а за децата - да си спестя разправиите с училище - взимам билети с карта Семейство - пак е 50% намаление за тях........Напр. ако имаш повече време - можеш да дойдеш без пари при мен и да се върнеш, естествено, че все по някое време в рамките на 1 месец ще те изгоня......

# 76
Това пък да пътувам без децата даже не ми е идвало на ум ooooh! И къде ще ходя?  Crazy
Ощо повече, щом казваш че за децата плащаш - каквото и да е там... Какъв е смисъла при наличието на личен автомобил?! Спираш за ядене, пишкане, повръщане, ядене, повръщане ... колкото пъти се наложи. Да не говорим пък за комфорта изобщо!

# 77
  • София
 Привилегията за безплатни пътувания наистина не е кой знае какво при положение, че важи само за майката. За семейни пътувания най-евтино излиза с БДЖ и семейната карта. От друга страна, ако решиш да пътуваш някъде с децата и не можеш да шофираш, защо да не спестиш 30-40 лева? Rolling Eyes  Не че ще забогатееш с тях Wink, но......

Истината е, че са някак...подхвърлени тия намаления. Така са направени, че реално не ти подпомагат бюджета целогодишно /с изключение на освобождаването от такса за ДГ/. Дето се вика, с тях и без тях.....Де да имаше ваучери за допълнителни занимания на децата, например, или за учебни пособия!

Детски получавах две години- 2009 и 2010. Заради това, че бяхме вече 5 човека,  се вмествахме в лимита на средномесечен доход. Wink 105 лв. добре ми идваха- тъкмо покриваха таксите за балет (Зори) и китара (Косьо). Simple Smile Тази година побързах да подам през януари, но за мой голям срам напълно бях забравила, че съм получавала 10 месеца обезщетение от НОИ (120 лева) и минахме границата с....3 лева. Sad Отгоре на всичко се бях напушила, защото получавам заповедта, че ми отказват детските, а на нея пише " помощи за 2 деца", и отдолу- само имената на Косьо и Зори. Побеснях, че някоя патка не е довидяла и е разделила доходите на 4, вместо на 5 лица! Да де, ама не...грешката си била моя. Embarassed Добре че изчаках първо да видя за какво става дума, а не тръгнах да се карам, толкова бях сигурна в сметките си. ooooh! Сега трябва да изчакам да минат 1-2 месеца, за да намалее сумата от обезщетенията. Чудя се дали ще трябва да вадя наново служебни бележки за ваксините и за учениците, или могат да се използват тези от старата молба?

/ Пешеходке, това не е полемика с теб, мила, по-скоро май се възползвам от случая да се оплача със задна дата. Grinning/

# 78
Много ми стана приятно да чета какви хубави неща сте писали.На мен настроението обаче ми е смачкано и идвам да се оплача при вас.
Малката, от както се е родила преди 23ч. не е заспивала май.Напоследък обаче започна след 1-2 часа и всяка следваща нощ, увеличава часа.Снощи заспа в 3.Как да и изместя режима?Опитвам се да я държа будна повечко време през деня, но не се получава.Нощем пак стои до късно.Давам и да суче постоянно, защото ме ползва като бебирон и пак не заспива.Ето тук се появява и втория проблем.Как да я науча да ползва залъгалка?Снощи я топих в кърма  не иска и това е.Имаме 3 различни такива, как пък една не и хареса?!Значи като започне да цока от 10 та до 2-3 когато заспи.Понеже момчетата бяха почти отначало на адаптирано мляко, проблеми с това не съм имала.Ползваха биберон и заспиваха в 9.Това обаче сега ми е по-малкия проблем.Малко съм болна.Гласа ми е спаднал,малко понакашлям и корем ме боли всяка вечер (това май откакто съм родила), понякога обаче нетърпими болки.За кашлицата хапвам по малко мед, засега ми помага, обаче за корема какво мога да ползвам като кърмя?
Ето сега и най-големия ми проблем.Малката започна да изкарва сополки - бистри, които и се стичат в гърлото и предизвикват кашлица.Засега не и пречат на дишането, но все пак хрипти и не  и е добре определено.Какво да и давам?

# 79
Физиологичен разтвор Peace
Не е задължително да иска залъгалка - не я насилвай. Ще се регулира спането, но дотогава тежко ти spoko След второ-трето раждане матката се свива по трудно и болезнено - ще отшуми скоро Peace

Суит, знам бе - само си говорим! Просто в моя случай е неприложимо - никъде не тръгвам без мъж и деца, а в този случай ми е по евтино и удобно да пътуваме с колата. Виж, мъж ми си ходи без мен на командировки и пр. даже и във Вашингтон не ме покани Crossing Arms Я, как му изкарахте едно конско Wink

# 80
  • София
Това пък да пътувам без децата даже не ми е идвало на ум ooooh! И къде ще ходя?  Crazy

Сценарий за моя "билет за бягство" - мятам се на влака без пари, отивам при мама, хапвам, нагушквам племенниците, пия едно кафе в морската, целувам пясъка на родната земя и се мятам обратно. Mr. Green (мечти, мечтииии  Joy). Аз още не съм ползвала тази "привилегия", защото навсякъде сме с деца и кола, но за в бъдеще ще ми потрябва, сигурна съм!  Wink

карамелена, моята щерка  и тя като бебе заспиваше късно вечер, просто не се впечатлявах - спеше по два, три пъти през деня, будеше се да суче по два, три пъти нощем. Не виждах особен смисъл да я вкаравам в някакъв режим, водех се по нейния - тя като спи и аз спях, нощем я придърпвах към мене в леглото и като се насуче пак заспивахме. Мисълта ми е, ако е приемливо за теб да не се мъчиш да я приспиваш в определено време (не е нужно толкова часове да суче, докато й се доспи) или да я приучваш към залъгалката - няма ли да ти е по-спокойно, ако просто се примириш с положението - те толкова често бебетата си променят "режима".
Другото, което се сещам е, че новородените бебета се успокояват от нещата, които са им познати от утробата на майките (чувстват се свързани все още). Много често заспиват върху корема или гърдите на майка си, където чуват туптенето на сърцето. Много често заспиват в движение, носени в слинг, на ръце, на рамо или люлеени в кошче или количка, защото докато са били в корема на майка си са спяли, докато тя се движи и са се будили, когато седне или легне. Много често се успокояват от гласове, ако им пее майка им или някой близък (малката се успокояваше от гласовете на батковците си, понеже те  пееха песнички на корема ми преди да се роди). Повечето бебета заспиват по-лесно гушнати, допряни до нещо меко, някак така се чувстват защитени.

За болката и кашлицата може да вземаш медикаменти също, има съвместими с кърменето, но дано се включи някой по-запознат да не те вкарам в заблуждение. А за малката може би е добре да я прегледа лекар.  Peace
Дано не съм станала досадна с писанията си и бързо да се оправяте. Прегръдки! Hug Praynig

Умилостивявам аудиторията със следобеден чай. Wink

# 81
Карамелена,за нослето ДИП ти е писала,аз използвах и помпичка за изтегляне на секретите,но за нейното действие има противоречиви мнения/все пак тя е на принципа на вакумно издърпване,а детенцето ти е малко/,
за болката в корема-Но-ШПА,
след третото раждане получих нещо като дископатия,след като имаше опасения да не правя нещо по-сериозно ,ми дадоха Аулин,чак тогава болката мина,а беше жестока болка,ще ти кажа само,че тя тушира болките от свиването на матката,хич не ги усетих....та,след това ми казаха,че въпреки,че кърмя мога да вземам при нужда Аулин,....

# 82
  • Варна
карамелена,
и аз да се включа като скоро гледала бебе. Потвърждава, това с режима е нормално. Тия неща постепенно се регулират , а до тогава кураж и търпение. Аз със сина ми открих големите предимстра на  кърменето в легнало положение и в полусън едва в късните месеци. Но с малката го прилагах от самото начало. Макар ,  че тя доста връщаше, та и подпирах главата на мойта ръка така , че да е по нависоко.
А за залъгалките не се и мъчи, щом отказва. И двамата ми хубавци така и не се научиха да ползват такова чудо, макар , че пробвах  и аз за мое уж улеснение. Кърмените бебета, често отказват тия екстри, виж някои обаче се насочват към пръстчето си.
За болестите, можете да се прегледате за успокоение, че не е нещо серизно. Ама според мен ако няма Т,  едва ли е сериозно.  Аз в такива случаи съм давала течен вит Ц и калций на мпули.  Също за хрема освен физиологичния разтвор съм слагала силна запарка от лайка с много малко сода(на върха на ножа) Това ми го е препоръчвал педиатър . Имай предвид обаче , че полезните свойства на лайката се "изпаряват" до около час, че може и по бързо.   За мене си съм прилагала билкови чайове, мед с лимон, прополис, има сиропи , например Мукоплант на д-р Тайс или Хустагил, на които пише че стават за бременни  и кърмачки.  А освен това много помага инхалацията с лайка и сода. Всяка вечер си прави.
Дано не станах досадна.

# 83
Леле...3 пост за 1 ден.....Ужас!

Да се изкажа и аз......Режим, не режим, аз съм от хората, които умират за сън........Не знам как е при вас, но аз като съм недоспала и после цял ден не идвам на себе си.......Много ме мореше нощното кърмене мен.....Слава на Бога вече повече от 1месец си спя, само 1 път се наложи да кърмя, дано с това епизодично кърмене си и остана........Та....още от самото начало, като изкъпим Сами и следваше сън. Между 20-21ч. и после сън. Радвам се,че и той хареса този режим, че успявах след това да видя и големите у нас.......През деня да си прави каквото иска, аз съм от хората, които не могат и мноооого рядко са спали през деня, но вечерно време просто бе повече от желателно да спи......Та...нямах проблеми.....Гледах едно ревливо и неспящо бебе - щерката - радвам се,че момчетата се съобразяваха с мама.........

А за болката.....При третото раждане свиването на матката бе много болезнено, та първото нещо, което сложих в багажа за четвъртото бе течен аналгин. После се чух с госпожа Цвет, която не ще да пътува сама, тя ми каза за Аулина и.......се почувствах нов човек.......Та така....При мен доста е нисък прага на болката, та бях много благодарна на аналгина и аулина след раждането.......

Ползвала съм рядко физиологичен разтвор, помпичката въобще не ми е трябвала, благодарна съм и на това,че до 1г. Сами не се е разболявал и не са се налагали някакви по-специални мерки.....

# 84
Имам Стеримар и ще капвам от него.
А матката, не трябваше ли вече да се прибере?Днес между другото имаме празник, дундичка става на 2 месеца  ura
Ами друг начин няма.Ще се нагласям спрямо нея.Аз не съм от настоятелните хора.Не я насилвам да заспива или със зор да и бутам бибероната, но ми се иска да има начин така че и за двете ни да е добре.Иначе правя точно така - взимам я в леглото, гушкаме се и тя цока до забрава.Още от началото разбрах за предимствата на легналото кърмене.
Температура няма и аз мисля, че не е нещо сериозно за нослето.Витамин С обаче, мисля че не беше много подходящ, че май изсушаваше лигавицата.
За Но-шпа и аз се сетих днес.Щом бременни го пият, може би може да се ползва и от кърмачки.
Охх, това кърменето не било лесна работа Simple Smile
Май момчета се отглеждат по-лесно.Това е извода от кратките ми наблюдения.
Благодаря ви много момичета!Безкрайно сте ми полезни Heart Eyes

# 85
Карамелена, заблудих се от подписа ти, че бебката е на 27 дни - аз не съм имала късмета да кърмя дълго и нямам представа - докато кърмех ме болеше. Направи си една консултация с лекар, за твое успокоение. Иначе личните ми впечатления са, че първата година майката няма личен живот. Не че после се скъсва от такъв (особено тези дето нямат помощ), но първата година е пълна отдаденост на бебето. Например - искам да гледам филм, да ама на бебето му се спи - лягам и гушкам, или искам да си чета - да ама бебето не заспива на светнато - не чета, гушкам....Това са, разбира се, моите схващания - всеки родител си решава за своите деца Peace Стеримар-а е много добър, но изключително неприятен за употреба (заради налягането), предпочитам капкомер.

Да се допълня - не заради спора, щото такъв няма  Heart Eyes, просто винаги си мисля - да, ще спестя ..... лева, които хич не са ми излишни, но.... НО! На фона на толкова нуждаещи се деца, толкова родители в бедствено положение - по добре парите да отидат при някой, който има НЕОТЛОЖНА нужда от тях...Дано да отидат!

# 86
Здравейте майчета! Ето ме и мен след известно време отсъствие.
Карамелена и ние нямахме режим с най-малката ми принцеска. Общо взето изкарвах нощите седнала в някаква неудобна поза, тя висеше за мен като кърлежче и не пускаше.Не че беше от глад, апросто за успокоение може би.Аз се отказах да й правя режим.Реших че е по лесно за всички ако се съобразявам с нейния.Те и без това си го менят сами на няколо месеца.Та така, аз стоях до сутринта щастлива че имам кабелна за да им акакво да правя, иначе ми беше скучно Laughing Но ми беше по лесно от колкото с каките защото тях на сил асе мъчих да държа будни до 12-1 през ноща за да могат да спят поне след това докъм 6.Иначе заспиваха към 22ч.събуждаха се към 1 и до сутринтааа мъка.И понеже бяхме в една стая всичките се налагаше да им правя режим заради татито ни. Моето последно дребосъче също не искаше биба.Е затова и досега се приспива с пръстчето си.
Честито на майчето,(не помня кое беше) за това че детенцето е здраво.Чудесна новина! МОга да си представя всички ужасни чувства които е преживяла.
Да, чета ви, но забравям кой какво пише Embarassed
Сега да се оплача и аз.Най-голямото ми момиченце изкара един вирус-разбира се , неприятно, но не е страшно, като знаеш какво е. Само дето продължи малко по дълго. Но вече от близо 8 дена най-мъничката ми сладуранка е болна.Прегледаха я , казаха вирус-до тук добре. Но отначало повече от 30 и няколко часа дори  с лекарства не смъкна под 39.6 градуса. След това постепено започна да смъква до 38.6-7. Ня 4-5 ден свали и повече не вдигна. Взех я с мен да заведем каките и на гимнастика , с кола бяхме, но като се върнахме късно вечерта отново вдигна до 39градуса. Надявах се , че щ ем ине защото е от вируса и може да трябва повече време. СЕга стана така , че когато дам лекарство температурата пада, но без лекарство следобед се качва до 37.5-6, а вечер до 38.3-4градуса.Вече стана много време.Опитахме да отидем на лекар, но все попадаме на едни, дето целия квартал ги знае с некадърността им. И се връщаме.Утре ще направим нов опит, дано дежурния вечерта да е по добър. Забравих да кажа , че отначало пишото и приличаше на боза направо, много мътно и тъмно. Освен това и н е пиша, най много три -4 пъти на ден.Аз гледам д ая изпишвам поне вечер, като заспи я слагам по няколко пъти на гърнето за да се изпишва, да не си товари бъбречетата. А ми е жизнена, играе, забавлява се! Но когато я погледна в красивите големи, кафяви очички ми се къса сърцето, от това че не знам какво й има. Гледам я, гушкам я, пея и песнички, но щом погледна очичките й, ми се къса сърцето.Усмихвам й се, продължавам да й пея или да си играем, но сърцето ми плаче, очите ми се насълзяват, а аз и се усмихвам за да не я натъжавам.Тъжно ми е.Гледам колко ми е мъничка и крехка smile3518  и чакам с нетърпение да се оправи. На 2ри ще стане на три годинки, не искам да посреща рождения си ден болничка. Толкова дълго е с температура. Сега се моля на Бог, да ми я излекува по бързо.
Даааа, днес съм особенно досадна, знам го. Но ми е много тъжно,затова си споделям с вас.
На тези на които съм дотегнала се извинявам! Желая на всички ви най-вече здраве, много щастие и любов! До скоро!

# 87
Много ти е тъжен поста, мама Сузи.Явно си много притеснена.
Аз не знам как мога да помогна.Проблем с цвета на урината не сме имали.Пожелавам ти да попаднете на добър лекар и болеста отшуми бързо!

# 88
Мили мами,
Участвам в конкурса "Мама , татко и аз" моля ви да гласувате за нас
това е страницата на конкурса: http://www.facebook.com/media/set/?set=o.172517769461539
а това е снимката: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=183811764988955&set=o … 61539&theater

Благодаря ви ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

# 89
  • София
Сузи, много е тъжно, когато са ни болни дечицата! Sad Дано да стигнете до лекар днес!
Може би е добре да й пуснете кръвна картина и урина. newsm78 Пожелавам ти да посрещнете рождения й ден с леко сърце! Heart Eyes

карамелена, и на мен Галина ми е единственото кърмено дете и доста неща ми бяха нови. Wink Първите два месеца се приспивахме на цицата по два часа вечер ooooh!. На третия месец изведнъж тя сама си съкрати времето за приспиване. Към 18.30 ставаше нервна, бързахме да я изкъпем, в 19 се "настаняваше" на цицата и...в 19.30 вече беше заспала в леглото. Simple Smile Големите деца никога не бяха лягали толкова рано като бебета. Grinning
На твое място бих я оставила да спи колкото иска през деня. Понякога липсата на сън през деня дава обратния ефект- бебето се уморява, превъзбужда и не успява да заспи вечер.
За матката-най-добре да посетиш гинеколога си. И без това контролният преглед след раждането е препоръчителен. Peace

Общи условия

Активация на акаунт