Книги за 6-7 годишни

• 15 704
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
Не бих дала на 6-7 годишно дете никоя от изброените преди моя постинг книги. Единственото, което можеш да постигнеш, като дадеш неподходяща книга на дете, което току що се е научило да чете, е да го отблъснеш, защото на него четенето все още му е трудно и надали успява дълго да задържи вниманието си.

Е, не , не съм ги отблъснала. Но писах по-горе, че сме чели заедно. Най-малката ми дъщеря, още  на 5 четеше сама книги, каквито си описала. Много картинки и по 2- 3 изречения на страничка. На 7 определено имаше нужда от нещо по-смислено. Все пак всеки вижда развитието на детето си, интересите му, както и това , колко време може да задържи вниманието му и колко му е трудно да чете.

# 16

Така е, обаче аз нямах предвид детето да чете. Посочвам книгите, които детето ми слушаше с интерес, докато му ги чета вечер  Laughing
За собствено четене в началната училищна възраст бяха енциклопедийки преобладаващо картинни.
Любима му беше една с динозаврите.
Иначе за развиването на отвращение, когато се възложи сложно за възрастта четиво си права.

Не бих дала на 6-7 годишно дете никоя от изброените преди моя постинг книги. Единственото, което можеш да постигнеш, като дадеш неподходяща книга на дете, което току що се е научило да чете, е да го отблъснеш, защото на него четенето все още му е трудно и надали успява дълго да задържи вниманието си.

# 17
Хъм, като купим нещо с големи букви и кратки текстове, докато сме се прибрали
и книгата вече е прочетена. Не прави смисъл. Действително децата са различни,
при това много. Просто трябва да се наблюдава за типа книги, които харесва. 

# 18

За съжаление в България няма подходящи книги точно за тази възрастова група или аз не съм попадала.
Абсолютно НЕ съм съгласна! Naughty
Не си попадала явно.  Peace

# 19
Освен това историите, за които се разказва в тези книжки, обикновено са близки до живота на детето на тази възраст, но заедно с това са съчетание на фантазия и хумор. Е, подобно нещо тук не съм срещала... дори преведено.

Започнали са да превеждат вече някои от популярните поредици

Капитан Гащи

Дневникът на един Дръндьо

Какво е обаче качеството на превода, не знам, собено, съдейки по преведеното заглавие на втората книга.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 15 фев 2011, 19:08 от Кейси

# 20
В англоезичните държави има две групи книги за малките самостоятелни читатели - едните са с едри букви и картинки на всяка страница или през страница, другите са пак с едри, но малко по-малки букви и историята е разделена на 7-8 глави. Освен това историите, за които се разказва в тези книжки, обикновено са близки до живота на детето на тази възраст, но заедно с това са съчетание на фантазия и хумор. Е, подобно нещо тук не съм срещала... дори преведено.
Има и тук такива книжки вече, освен посочените по-горе от Кейси. Егмонд също имат поредица "Аз чета!" за начинаещи читатели, част от книжките за Франклин са такива, както и част на Лили чудото. Тези също са такива.

Аз обаче не харесвам подобни книжки, честно казано. Виждат ми се твърде кратки, на моите такива истории съм им чела аз когато бяха на 4-5г., че и по-малки.

# 21
  • у дома
По питането препоръчвам
Децата от улица Тряскаджийска от Астрид Линдгрен
Доктор Ох Боли от Корней Чуковски
Бирлибан от Едуард Петишка
Моето беше очаровано и от Вълшебникът от Оз,Страната на Оз и Озма от Оз.
А иначе наистина трябва да откриеш типа книги,които твоето дете харесва ,за да задържиш интереса й,аз например харесвам Джани Родари,но Роалд Дал и Бисет -не,моето дете  ги обожава и прочита буквално за часове-та,чете си ги с кеф,но ако трябваше аз да съм ги избирала,сигурно не бих ги купила.

# 22
Не съм съгласна, че задължително първите книги трябва да са кратички с много картинки и огромни букви. Такива чета сега на синовете ми. Големият вече дори не се заглежда в картинките. Спокойно мога да му чета нещо без нито една картинка и да ме слуша достатъчно съсредоточено.
Научих се да чета на 6г и първата книга, която прочетох беше "Вълшебникът от Оз". За 3-4 дни я изгълтах и продължих с подобни. С какво толкова може да е интересна една книжка от няколко страници за дете на 6-7 години? Сега се сетих, че сред пъривте ми книги беше и "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада". Също беше сред любимите. "Пинокио" също е за тази възраст, "Питър Пан".
Ерих Кестнер също има много хубави детски книги - "Двойната Лотхен", "Антон и Точица".
Изборът на хубави книги, подходящи за тази възраст е наистина огромен.

# 23
Не съм съгласна, че задължително първите книги трябва да са кратички с много картинки и огромни букви. Такива чета сега на синовете ми. Големият вече дори не се заглежда в картинките. Спокойно мога да му чета нещо без нито една картинка и да ме слуша достатъчно съсредоточено.

Перископ говори за първите книги за самостоятелно четене, или поне, аз така я разбирам. Само че, спецификата на изучаване на английкия например, е различна, на 5 г. децата вече четат и подобните книги са идеални като основа за тях. Разделени са на нива (като гледам книгите на Междузвездни войни вкъщи, има голяма ралкика между 1-во, 2, 3-то ниво, нищо че картинките са сходни. така е и с всички останали серии и издания.).
В процена на четене, дори картинката ти помага да се сетиш за някоя дума, дори и само, заради това е добре да ги има.
А и тези книги с елементарен текст полагат основата на разбирането на това, което четеш, разказването и т.н. Моят син е далеч от момента, в който ще прочете доктор Дулитъл в оригинал, но пък го чете адаптиран, точно в такава поредица с малко текст и картинки.

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 14:19 от Кейси

# 24
Bili, "Ането" на Каралийчев е тежка за 6-7 годишно дете. И ние я захвърлихме. Детето не разбира половината от думите. Те са много красиви, но вече не се употребяват и детето просто не ги разбира. Непрекъснато обяснявах коя дума какво значи и магията на словото просто се губеше.
Направо се чудя как ще разбере Елин Пелин след време...

# 25
Благодаря ви за идеите, дано ми остане време тази вечер да отида до книжарницата!
Децата от улица Тряскаджийска я търся много отдавна, имаше преди време от5къс от нея в Бърборино и Ния много го хареса, но навсякъде в елекронните книжарници е изчерпана.

Според мен Франклин поредицата си е съвсем Ок за 6-7 години, дори на мен ми е интересно да ги чета, но Ния категорично ги отхвърли, за Барби, феи и подобни не е много дорасла, вътре има едни интрижки, едни влюбвания, всеки път ми се налага да обяснявам какво им харесват толкова на принцовете Laughing

Имаме подобни поредици за начинаещи читатели- на Ева Яниковски са- Лесно ми е на мен, Как да отговоря и още една, забравих заглавието, но не е очарована, според нея било много досадно големи да пишат все едно са деца Shocked

Лошото е,че книжките са ,т. е бяха единственото и занимание- на комп не стои, Тв не гледа, с кукли не играе, нареждаме един пъзел, написва си домашното и се почва- Ех, колко ми е скучноооо...направо като го чуя и ми настръхва косата, излизат ми ноктите и искам да хапя Mr. Green

# 26

Лошото е,че книжките са ,т. е бяха единственото и занимание- на комп не стои, Тв не гледа, с кукли не играе, нареждаме един пъзел, написва си домашното и се почва- Ех, колко ми е скучноооо...направо като го чуя и ми настръхва косата, излизат ми ноктите и искам да хапя Mr. Green

А не и ли е интересно да рисува, работа с моделин или пък да я научиш да шие, бродира, плете .... Доста деца това не би ги заинтересувало, но пък има други, на коита това им е забавно?

# 27
Хм, като се има предвид, че едно копче не мога да зашия, едва ли ще я науча на нещо от сорта Simple Smile
Подариха и за Коледа един детски стан, два дни тъка и спря.От малка си е такава, не играе сама и това е. Обожава да си пише домашните, освен да преговарям с учителката да и ги увеличи Laughing

# 28
Какво ще се чете на тази възраст зависи от детето. Ние обичаме детските енциклопедии за животни.

# 29
Антон и Точица
Двойната Лотхен
Мери Попинз (особено любима моя от тази възраст)
Приказки от Николай Райнов (също ги обожавах)

Извинявам се ако нещо се повтаря в други постове, не можах да запомня всички предложени книги Laughing

Общи условия

Активация на акаунт