(Био) зеленчукова градина 7

• 92 382
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Мисмех си, че би могло в щайга да ги посея и после да ги пресадя в кофички, какво ще кажете ?

# 106
Хули  Hug може и в щайга ,не е проблем. Сещам се че прабаба ми посяваше в каквито съдове намираше Laughing. Става и в съндъчета за цветя дори.

Аз пикирах доматите -Трапезица, и кофичките от кисело мляко свършиха.Сещам се ,че еднокротните кофички за бира биха станали за пикиране ,понеже имам още една саксйя домати за пикиране.

# 107
  • София
Ами аз такива кофички купих днес, понеже съм новоизлюпена градинарка и не съм събирала от кис.мляко. Дадох 3.50 за 50 кофички.

# 108
Аз се сея краставици в кофички-по една семка.Сутринта ги гледах,че вече им избиват истинските листа.През април ги слагаме в градината на ниска конструкция и с тунел отгоре,ако е по-студено-туби и тунел.
Домата,пипера и патладжана се сеят на гъст разсад-това позволява дружно израстване и не изтегляне.Домат по това време правя 25-30 чифта пикиран и го сея както краставиците-под тунел.В средата на март сея другия домат,пипера и патладжана на топла леха.Тогава има повече слънчева радиация,среднодневните температури са по-високи.Което позволява по-бързо израстване на разсада-готов е за разсаждане след 6 май.Втория домат настига бързо този от тунела.
Искам да напомня нещо-ранните сортове са със сравнително дребни плодове.Трябва им по-кратко време за узряване.И съответно берем домати по-рано.Съответно едроплодните домати имат по-дълъг вегетационен период и независимо,че ги сеем рано в къщи не успяват да узреят рано.
Ще ви дам пример с ягоди.Ние отглеждахме седем сорта.Решихме да направим тунели над сорта с най-къс вегетационен период.Започнахме да подготвяме нещата.И тогава забелязахме,че точно този сорт/времето беше началото на март/сякаш още спи.А друг един,който трябваше да узрее десетина дни след първия вече е подал листенцата на пъпките си.Много се чудихме и решението беше да покрием и двата сорта.А резултата-от първия почнахме да берем за пазар на 1 май.А втория узря заедно с непокрит трети сорт чак на 20 май.И всички разходи,за покриването на втория минаха в графа загуби Laughing

# 109
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
И аз искам да ви пигтам нещо.
Сели ли сте броколи. Аз искам да пробвам. Купих си семена но от указанието нищо не разбирам. Embarassed
От къде мога да си взема семена от аспержи. Вчера мъжа ми беше в  голям магазин и не е намерил.
vili__66, в този ред на мисли какво ще ме посъветваш за по- късни домати? Какъв сорт и кога да ги посея?

# 110
# 111
Ще сея грах.За първи път ми е да сея каквото и да е в градина,така че отивам да чета Crazy

# 112
rompecabezas, бях в същата ситуация преди години. Не разбирах нищо или почти нищо от земеделие, а се сдобихме с вила и градина. Тогава се посъветвах с мои съседи, вече покойници. Никога няма да забравя думите им:
-Започни с грах, и няма да сбъркаш. И на картинка да го гледаш, пак ще стане. Не боледува и не е капризен. Така ще добиеш увереност, че можеш да се справяш, и ще преминеш на по-капризни зеленчуци.

# 113
Хехе,значи добре съм се ориентирала Laughing
Родителите ми от много време си имат градинка ,даже преди години се занимаваха професионално с разсади ,така че ще разчитам на техните съвети.А сега с моя мъж се решихме да посеем нещо и ние,тъй като имаме вила с доста голям двор,където живеят баба му и дядо му,които вече са доста възрастни и не могат да се занимават с него.Така че тази година ние ще се занимаваме с градинарство.Имаме голям мерак,особено съпружеството,без да таим особено големи надежди,каквото стане-стане.Ще си замълча,че мъжО е агроном по образование(  ooooh! ) ......
Засега имаме боднати малини,къпини и , и касис и разни овошки,за тях ще разчитаме на съвети от дядо му, той май разбира  от овошките...
И така Peace

# 114
Грах, боб - зелен и зрял, тиквички, че и краставици съвсем спокойно можеш да си отгледаш еко, био, без употреба на препарати. Покрай граха се въртят едни много ситни пеперудки, които минират младите шушулки и в резултат в шушулката се появяват едно или две зрънца, нагризани от червейче. Загубите не са големи, но е досадно, когато лющиш грах да си гледаж в ръцете, при условие, че можеш да гледаш телевизия примерно. Напоследък сея ранни сортове грах и изглежда пеперудките закъсняват с появата си, освен това хващам по-дъждовния пролетен сезон, когато грахът цъфти и налива зърно, и по-рано ми се освобождават площите. Миналата година на мястото му сях роми и се получи, но по-голяма част от ромите трябваше да обера зелени, за туршия. Значи като видs грахът да цъфти, това лято ще си сложа разсад за роми и като го ускубя, ще разсаждам. Предполагам, че ще спечеля един месец аванс.

# 115
gelikas,от това,което съм чела за аспержите мисля,че са висш пилотаж в градинарството Wink.То са разсади,загърляне,отгърляне...Не случайно са толкова скъпи.
За доматите-сей едроплодни.Сложи семената към края на март и разсади в началото на май.Ако успееш да ги опазиш от болести ще имаш плод до слани.Аз от няколко години се презастраховам-слагам в края на май семена от Трапезица,Миляна,Рома-безколови.Ако се проваля Embarassed с гигантите има време да ги оскубя и на тяхно място да сложа късните.Поради отличните условия в началото на юни разсада от тях е готов за 3-4 седмици.Имам си наблюдения,че цикадите , трипсовете,белокрилката и другите смучещи,които разнасят вируси се загубват от високите температури.Така дори да са заразени ранните и средноранни домати при късните няма поне този проблем.

# 116
  • Пазете Гор
Да допълня разни неща по въпроса на mmtomova за сеитбата на граха.

Сял съм грах и гнездово, и поединично – не съм забелязал разлики. Аз не практикувам при граха никакви обработки, че все го наранявам и ме е яд. Затова и тъй като площите ми са малки, сея на слята повърхност.

Дали пък да не поясня какво значи това? С две думи, сеитба на цялата площ, без оформяне на редове или ленти. Е, в съвременността житото се сее на редове, на 10-15 см, но в тези редове не се предвижда никаква дейност.  Практикува се при култури, които не се окопават, не се поливат гравитачно и се прибират дружно – както например житните, люцерната. Грахът може и да не се загърля, и се прибира дружно – значи може да сеем на слята повърхност.

Грахът има един сериозен конкурент по непретенциозност, Ани – спанакът. Сееш сега– два месеца – скубеш. Пък като се замисля – какво им е сложното на репичките? Или лук от арпаджик? На магданоза?

Пък и друго – толкова е хубаво да изгледаш нещо капризно. Мигар не ви надух глвите с моята бамя миналата година Grinning

# 117
Добре де,Куркума newsm78-при мен бамята става без особени грижи.Сее се по време на цъфтежа на акациите и иска много поливки.Изваждали сме и на пазар от нея.Проблема беше при брането,че на благоверния много му боде Joy.И май нямаме кулинарни навици с нея newsm78.Ще ме предизвикаш да хвърля някое семенце тази година Laughing
Няма сложни култури,когато си виждал как става Mr. Green.И обратното-ако ти е за пръв път и го четеш по книга или форум #Crazy
Аз вчера прочетох,че някои сеят в чашки за безалкохолно сладка царевица и като преминат опасностите от слани разсяват навън.Срока до бране се скъсявал с почти месец-това със сигурност ще пробвам Laughing

# 118
  • Пазете Гор
Гювеч без бамя не го и поглеждам. Да не говорим колко е популярна в индийската кухня, на която съм също почитател.

Хладно е при мене, vili__66, за бамя. Частично засенчване имам на повечето градина. Почвата ми е тежка, сбита, студена. Та затуй толкова се потрисах толкова. Ще видя дали тая година ще се справя посредством тенекиеното стопанство – по-топла почвата да бъде, по-добре с влагата да се получи, от охлювите да се избавя. Миналата година юни ми се случи хладен, бамята не дръпна, и охлювите я опасоха почти.

Бамята е по произход от Източна Африка, Етиопия. Ценена за хранителните си качества и сравнителна непретенцизност към тамошните условия (за тукашните иска малко приспособяване). Съхраняват я лесно, сушена.
Един ред бамя бива да има всеки – 10-20-30-50 корена. Според консумацията.

# 119
добро утро  Hug и от мен. Приемате ли нова компания сред вас?
По ред причини, това лято искам да си направя няколко лехи със зеленчукова градинка. В смисъл, мога да си позволя само 2 реда ранни домати и краставици, но за подправки имам място и ще заложа на тях. Прочетох, че вече има посяти краставици в купички. Значи ми е време и аз да пусна семките  Laughing А, имам и семена от тиквички  Peace Голяма радост, щото аз си ги събирах миналата година сама.
Пролетта ще садя няколко корена къпини без бодли, както и арония. И...до там ще се огранича, защото няма възможност и място за други зеленчуци.

Общи условия

Активация на акаунт