(Био) зеленчукова градина 7

  • 92 545
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 215
palmolina - страхотни са ти салатките! Аз обожавам всякакви зелении и ще наблегна на тях при саденето.

Аз искам да ви питам знаете ли как може да се подобрят физичните свойства на глинестата почва? .... и вярно ли на такава не може да се сади спанак?

# 136
  • Мнения: 3 396


Не, не е такава. Тази не е много вкусна. Става повече за украса. Ето такава


И друго, което аз открих - и двата вида салатки ако  при брането ги отрежеш с нож на 3-4 см от основата, като оставиш дръжката, после от средата пораства нова салатка. И така почти до лятото.

Не съм виждала такива салатки #Crazy, възбуди моето любопитство. То вече за сеитба е късно, но за другата година ще поразпитам - дано да има и тук такива.

# 137
  • Мнения: 1 295
А сега в момента салатки в купички могат ли да се сеят или не може? И после да се пикират под найлон на двора? Вие с тези салати ме зарибихте  Laughing
И да се похваля, че червените чушленца са ми поникнали  Peace

# 138
  • Мнения: 86
Фибичка,спанака се използва за прочистване на почвата при рекултивация на открити рудници.Има способността да извлича от почвата разни отрови.Аз по тази причина не го сея.Сели сме по половин декар за пазар и имам кошмарни спомени за миенето му във време като днешното на селската чешма.Но не го консумираме.Предпочитаме киселец,лобода и коприва,разбира се брани далеч от оловото на пътищата Mr. Green
На тема почви Куркума е спецът сред нас.
Моята теория е,че с търпеливо добавяне на оборска тор,дървесна пепел,компост,дъждовни червеи и чести обработки след около 300 години-според лорда англичанин Laughing може да се облагороди всяка почва.На първо време можеш да пробваш високата насипана леха.
Доматите не растат поради липса на слънце.Колкото и да топлим в стаята трябва и много лумени светлина.Не ми се рови в момента,но няма изкуствен източник,който да осигури осветеност равна на слънчевата.Вълк, Hug помагай,че забравих тази част от физиката.
Къпините се мъчим да унищожим от няколко години-на компот и сладко не ги ядем заради семчиците,които влизат между зъбите Mr. Green.Пресни опитваме по една шепа.Така си изсъхват по цели кичури.Може би ако зрееха по-рано щяха да са любим плод,но при цялото изобилие на лятото newsm78
Нищо не ви пречи да си посеете салатки в къщи сега и като се постопли да ги разсадите.Докато човек не опита не знае дали ще стане Hug

# 139
  • Мнения: 30
Не растат нито доматите, нито краставичките. А един корен Рила се е самозадънил, няма връх. Нито е пригризан, нито нищо, просто го няма, само листа.

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 16:24 от Ana.Ivanova

# 140
  • Мнения: 86
Миналата година и аз имах самозадънени от Рилата.За сега не мога да кажа,защото са много мънички.
Някой чул ли е метеопрогноза за март?
Не иде ли слънчице Cry?

# 141
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Изчетох всички теми до сега и искам да се включа.И аз посях доста семенца.Нещо не никне патладжана  ми/вече 10 дни/.Да го чакам или да сея нов-това е въпроса. newsm78

# 142
  • Мнения: 41
Къпините се мъчим да унищожим от няколко години-на компот и сладко не ги ядем заради семчиците,които влизат между зъбите Mr. Green.Пресни опитваме по една шепа.Така си изсъхват по цели кичури.Може би ако зрееха по-рано щяха да са любим плод,но при цялото изобилие на лятото

    vili__66 може да се направи сладко от къпини без семки(отстраняват се),сладко от ябълки и къпиново пюре  или да се замразят и да се ползват при направа на пай с ябилки (много добра комбинация).
П.П. Само идеи  нищо друго

# 143
  • Мнения: 1 295
Всъщност и аз имам идея за замразяване за къпините Peace Аронията търпи ли такъв процес или не?

# 144
  • Мнения: 30
 tzarina, аз изсушавам аронията. Имам 5, 6 храста, с идеята да ги увелича. През зимата слагам от сухите плодчета в чай. Действа като стимулатор на имунната система и подпомага работата на съдечния мускул. Хубав и полезен плод. Правила съм сироп, но намирам вкуса му за тръпчив. Също така правя и плодово вино, с прибавка от касис.   
 

# 145
  • Мнения: 1 295
А  плодовете със специална сушилня ли ги изсушаваш или може и на лист хартия в помещение? Спрях се на арония заради съпруга си, затова много искам да зная как най-точно да си я съхраня.

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 20:31 от tzarina

# 146
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 968
[....    vili__66 може да се направи сладко от къпини без семки(отстраняват се),сладко от ябълки и къпиново пюре  или да се замразят и да се ползват при направа на пай с ябилки (много добра комбинация).
П.П. Само идеи  нищо друго


а как се махат? а пасиране през цедка ли? или е само идея?  Blush

моите къдрави салатки поникнаха в сандъчето за цветя  Laughing сега им бая да дочакат пролетта и да се подредат покрай пътечката.

Цитат
Прогнозата на времето през първата част на първата десетневка на март е за сравнително топло време. Около 6-ти март е възможно незначително захлаждане и слаби валежи. В някой райони на страната е възможно дъждът да премине в сняг. В последните дни на първата десетневка на март (около 9-ти и 10-ти) прогнозата е, че времето ще се затопли отново.

За втората и третата десетневка на месец март 2011, прогнозата за времето, е да се очакват предимно южни ветрове, което бавно ще доведе до затопляне. Очакват се валежи около 13-ти, 19-ти и 25-ти март.

В прогнозата за времето през март 2011 се очаква най-ниските температури да са около минус 12-10°С, а 22-25°С да достигнат най-високите.

Времето през месец март има способността да се променя коренно дори за 2 часа.

от тук

# 147
  • Мнения: 4 587
http://gotvach.bg/n5-15726-%D0%97%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2 … D0%BE%D0%B2%D0%B5

Изчетох всички теми до сега и искам да се включа.И аз посях доста семенца.Нещо не никне патладжана  ми/вече 10 дни/.Да го чакам или да сея нов-това е въпроса. newsm78
Шекспир  Mr. Green Сей още, но не разваляй тия, може да поникнат И аз доста изчаках, докато поникнат доматите ми, не ги ратих (не ги подготвих с киснене в хладка вода и влажен парцал)

# 148
  • Мнения: 41
а как се махат? а пасиране през цедка ли? или е само идея?

В Англия продават такива сладка от малини,къпини,ягоди, мисля, че има и от смокини.Много хора не обичат семките и затова
 Има две възможности - пресните плодове да се  намачкат , изцедят и да се прибави захар с пектин или се слагат да се задушат с малко вода-500 гр.плод плюс 150 мл.вода  за 15 минути.Маха се от огъня и след като поизстинe  се изсипва  в сито,ако е едро на дъното  се постила марля и се мачка с potates masher(не мога да си спомня думата на български-това с което се мачкат картофите за да станат на пюре )Полученият сок се измерва и се добавя захар в съотношение 600мл. сок на 400 гр. захар ( аз слагам по-малко -300 гр.) ,добавя се лимонов сок -1с.л. След това се слага на огъня вари  се докато започне да се сгъстява леко добавя се  пектин(понеже не знам дали може да се купи в Бг най-добре е да се работи със захар която съдържа пектин) - аз лично съм ползвала растителен желатин според количеството течност.  Разсипвам, затварям бурканчета и ги заварявам за малко-5 мин.
 Може да не се добави пектин и да се вари по дълго но пак ще бъде течно и ще цапа когато се ползва.
  чела съм рецепта  от къпинов сок и сок от плодовете на трамбъз(Elderberries),но не съм правила.
 

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 21:49 от redsea

# 149
  • Мнения: 4 587
Тука правим сок от цвят от бъз (тръмбъз), храст. Става газирано безалкохолно.
А  от плодчетата от бъз (тревистото растение) се прави сироп.

Общи условия

Активация на акаунт