(Био) зеленчукова градина 7

• 92 381
  • 753
  •   1
Отговори
# 45
Страхотни сте!Имате прекрасен разсад.Аз винаги съм купувала готов или някой ми е давал.От мерак ще ме принудите и мен да опитам.При мен и дума не става за влизане в градинатаДо оня ден сняг,а сега кал.Още нямам и кокиченце.

# 46
  • Пазете Гор
Може и да не е директна сеитба цвеклото, Ana.Ivanova, mama_gali
По съвет на пакетчето садих цвекло чрез разсаждане - разсадих като ми заприличаха на марулки за разсад. Станаха прилични глави, много сладки. Един недостатък - около една трета от главата беше над почвата и по тоя случай с груба и дебела кора. Опущих някое загърляне, или друго обърках.
Помня, че цвеклото не го поливаха накрая, през септември. Е, може би не съвсем, но все пак се намалява поливната вода.
На млади години  (7-8 г) съм сял кръмно цвекло, хем за стоково производство - едни грапави семена с големината на грах. По едно в ямка, колкото да я направиш с юмрук, в ниското на бразда.

Ряпата се сее през юли, вади се през октомври, ноември. През май-юни се събира семето от останалите в почвата миналогодишни глави. Не е добре да се поддържа дълго семе, че някак издребняват и се подлютяват репите, но си е и въпрос на сорт, късмет, изолация, а и вкус.

На проба-грешка налучках подохящата дълбочина за разсад на целина. Там вегетационното връхче е в шийката на коренчето, гдето никнат листенцата. Много са нежни стръкчетата и охлювите ги опасват. Ама ако ги изкарам малко, полягват и пак същото. И така - най-добре става ако заровя с около сантиметър тази шийка. Когато вали дъжд са оголва, и подсипвам, и така, Докато растението се позакрепи и се разположи както му е комфортно.

Не само за отпадъка на градината ми се ще да имам компостьор, Фибичка, а и а част от органичния отпадък на дома. Това са обелки на плодове и зеленчуци, най-вече. Другото го оползотворяват котето и кучето. За такъв тип отпадък обаче са ми нужни от калифорнийските червеи. Би било чудесно. Ще поговоря с приятели да си събират и те такъв отпадък и да ми го носят и така. Миналата година част от разсада ми беше с такъв тор, купих го, макар и от пресен оборски правен - преработен от червеи - отличен е, наистина.

И това ако не е циция - и боклука си жаля, брей. Simple Smile

# 47
  • Русе
  Аз си събирам зеленчуковите и плодовите отпадъци и черупките от яйца и в събога ги разхвърлям из поляната. мъжът ми после ги фрезова с почвата.

# 48
Ха здравейте. Аз съм една пишман градинарка от "новия" свят, както Куккума ме описа.Преди две години и половина се преместихме в Австралия. Живеем в Пърт - Западна Австралия, климата е като в Гърция и Италия. Мечтата ми беше да имам къща с градинка - сега е моя кошмар.
Поливането тук е огромен  проблем, както и подхранването на почвата. Над 50% от децата са с алергии към какво ли не, коте се дължи на бедната почва. Австралия произвежда почти всичко, но съдържанието на минерали в почвата и съответно в продукцията и изключително ниско.
Аз се опитвам да подобря баланса на почвата в двора ни но, това ще отнеме години. Къщата, която купихме е с около декар двор, запълнен с предимно местни растения. опитваме се да отгледаме някои зеленчуци, но за сега с променлив успех - много суша, а водата е кът.
За следващия сезон съм се зарекла да сложа разсад от Биволско сърце и ако успея да внеса семе за здравец.
Още не ми стиска да си направя контейнер за компост, но и на това ще му дойде времето.
Е, всъщност исках да кажа - драго ми е да се запознаем  Embarassed.

# 49
Боже, Gugy, добре дошла! Западна Австралия ми е мечтата блян, която ще остане несбъдната.
Не знаех, че е такава суша. Аз съм си заплюл за къща с двoр градчето Бруум, на брега на океана.
Да гледам залеза. Бас държа, че в тази тема се събрахме най-много хора, живеещи в различни страни. Опитвала ли си смокини и бадеми да си завъдиш? Много минерали съдържат гъбите и отпадъците от гъби. То ще е лесна работа да ти напълним чували със стар компост от гъбарник, но танспортът ще ни излезе златен.

# 50
juli_ett,съжалявам,че си се почувствала засегната Hug.Не това ми е била целта.
Можеш да използваш торфена смеска за цветя.Но тя е по-пропусклива и ми се струва,че по-бързо ще просъхва.Посей семенцата в такава.За кофите можеш да си набавиш следната смес-пръст от къртичина и добре угнила оборска тор/тор от компостер,тор от ферма за калифорнийски червеи/
До поникване кофичките трябва да са но тъмно и топло,завити с найлонче.След като "накукят",се слагат по на хладно и на светло.Внимава се с поливките,защото ще почне "сечене".
Като за начало при теб-това,ти си на ход Laughing
Gudy,здравей  Hug
Мисля,че при теб ще работи модела с високата леха на Кордуюмов-ще имаш качествена почва на малки площи,ще използваш смесено сеене и по-малко вода.Без да се обиждаш-назад в темите Любознателна беше дала линк,ако те се рови потърси го.Когато няма глобално добри условия,се опитваме да създадем микро такива Mr. Green

# 51
Вълк, Западна Австралия е страхотно място, но за Бруум бих се замислила - там е почти тропик и е пълно с крокодили. При нас в Пърт е цивилизация - хем топло, хем няма много отровни твари.
Аз лично ходя за риба и така се разтушавам. Ровя и из градинката, което за кореняк Софиянка си е лукс и мега терапия.
Австралия е страхотна страна за живеене според мен, но е за хора, които обичат спокойствие и природа.
Тук се броят на пръсти курортите от рода на Голд коуст. При нас има плажове, километри дълги и пусти. Хотелите са малко и за сметка на това запуснати. В общи линии тук идват хора, които се интересуват от сърфинг, а не от лукс.
Не твърдя, че е добре, защото от време на време ми се приисква луксозна кръчма , ама нямааааа.
От друга страна можеш да ходиш бос на всякъде, можеш да имаш собствен плаж на не повече от 4-5 км от домът ти, в работата ти да не те съдят по вид, произход, степен на владеене на езика и пр.
С две думи аз съм много щастлива  Simple Smile
Вили,  така е, но е много скъпо.
Въпросните неща струват от порядъка на 100  до 300 долара, а за да ги напълниш трябва даа платиш поне 500. 
Много ми идва като за начиинаещ.  Simple Smile Догодина ще видим дали ще се справя с расада .

Последна редакция: пт, 18 фев 2011, 16:33 от Gugy

# 52
Гуги, супер  Hug Покажи снимки, моля  Praynig

# 53
Обещавам да пусна, но ще ми трябва помощ. Повечето ми снимки са в пикаса, а не искам всички да ги споделям - още се   уча на форумско общуване.

# 54
  • Русе
  Gugy,в Пикасата има линк "връзка към тази снимка" и ти предоставя линк само към избрана снимка.

# 55
  • Пазете Гор
Прегледах в Гугъл, и пише, че за Пърт годишната сума на валежите  е 871 мм или л/кв.м. Това с повече от 200 л повече отколкото за София. Може би проблемите на Gugi са:
1.   Неравномерно разпределение през годината
2.   Много скъпа или забранена вода за поливане (то и в България е забранено да се полива с вода от водопровода, ама нейсе)
3.   Слабо влагозадържане на почвата

При първия вариант препоръчвам доставката на „бъчви” за под улуците. Сигурен съм, че в Австралия се предлагат  всякакви съдове за тая цел, които имат и добър външен вид, ще се впишат в екстериора. Къща от 100 квадрата в Пърт формира годишен отток от около 80 тона вода  - тоест само да речем от гаража се оттичат около 15 000 литра общо годишно. Не всичкото може и трябва да се съхрани, разбира се, но е добре поне една част.

По правило при отглеждането на зеленчуци не се разчита на валежите, за разлика от повечето полски култури. Почти всички изискват много вода и много топло, а тая комбинация я няма често. Където я има, там пък именно заради това не се формира богата почва (екваториалните зони). Е, има и райски места, топли, с почва и вода, но пък там тепърва навлиза зарзаватчийството, такова, каквото познава Европа (Западна Африка например). На много места зеленчуци се отглеждат под найлон, и се поливат изкуствено, независимо от обилието на дъжд.

Има разни трикове за запазване на водата в резервоарите чиста. Нещо любопитно: на някои малки оголени острови в Егейско море някога къщите са строени само върху резервоар, издълбан в скалата. Той събира дъждовната вода през годината (главно зимна), че то друга вода там просто няма. Тя е за всичко – за пиене, за поливане, хайде и за къпане, да речем. За да я опазят без гадни животинки, чиста, във такъв резервоар пускат 1-2 змиорки. Но то е било някога. Сега пият вода от бутилки, за друго им карат с кораби-танкери за вода.

Ще се спра на почвите. Разнообразието е голямо, но за удобство хората са ги класифицирали в разни групи според някои качества. Що се отнася до влагозадържането: някои са влагоемни, други по-отцедни. Трети са и двете, макар да звучи оксиморон. Има почви, които задържат влагата, като при това запазват добър въздушен режим. Хубавите почви, дори и при видимо засушаване поддържат растенията с необходимото им. Като по Златията, Вес.
Има различни видове почвена вода – свързана, капилярна и други такива (казвам други, за да не кажа, че съм ги забравил). Важна е тази вода, която е усвоима от растенията. Тоест, има вариант в почвата да влиза достаъчно влага, но тя да се свързва по начин, че растенията не могат да я усвоят. Всъщност „всмукването” на вода от корените е по същината си химичен процес, а не механичен, та затова има влияние и вида на минералите, съставящи почвата. Та така.

Отделно има свръх отцедни почви, плодородни, но които не задържат нищо в себе си, дъждовната вода преминава през тях и след кратко време плачат за поливки. Такива често са почвите, формирани върху варовици.

Май досадих Embarassed, спирам, простете.

# 56
Качвай от компа в http://prikachi.com/ там може да се качват до 4 наведнъж, запазва резолюцията на снимките, и се виждат само тия, към които си дала линк тук
Всичко звучи добре за Австралия, лукс е последното нещо, което би ми залипсвало някога някъде. Освен крокодилите - за гребенчати соленоводни крокодили ли говориш? Shocked

# 57
  • DE
Ани И., не ми казвай сега че разсада на доматито ти е тазгодишен!
Пък аз си мислех че рано съм почнала !
Куркума, чета с удовалствие написаното от теб !
Мамо Гали, да знаеш аз на моята лоза какви ножици и играя всяка година.
Тайничко се надявам да и стане "неЩо" и да я махнем, че много стара и да сложим няколко млади лозички, ама не ! Жал ми е да я изсечем !

Компостери имам и aз. Затворен за хранителни отпадъци и отворен за градински. Мисля че всеки може да отдели един ъгъл в градината и да събира отпадъци.
Вече бях писала, много е важно компоста да се потдържа влажен и отпадъка да е дребен(насечен,нарязан). Да не се бърка, червеите си вършат сами работата !

Разсада на патладжана много ми прилича на домати. Да не съм объркала семената.
Хей че работа hahaha

# 58
Здравейте изпечени градинари.Приемате ли още новаци в редиците си?Вече втора година ви чета и чак сега се осмелявам да ви пиша.Нагледах се на чудните ви градини инаучих доста неща от вас.Да споделя и аз .Вече имам поникнали бебета доматчета.Но въпросът ми е рано ли е още за сеенето на марулите за  ве.разсад?И още -земята от миналата година в компостера дали вече е готова за разхвърляне  тъй като има недоизгнили неща в нея?Майка ми ме съди че може да е заразена с разни гъбички и ще си заразя градината .ще бъда благодарна на съветите ви

# 59
Забравих да кажа-в компостера нямам калифорнииски червеи.Разчитам на нашенските Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт