(Био) зеленчукова градина 7

• 92 557
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте! Имам питане към вас. Доматките в оранжерията вече са ми за прекопаване. Кога, какъв и колко тор да им сложа? Преди няколко години, сигурно прекалих с азотния тор и станаха много буйни, но късно вързаха. Някъде четох, че трябва да се торят чак когато се появи първия завръз. Да ама свекърва ми постоянно повтаря, че без тор не може.  Mr. Green Какво ще ме посъветвате? 

# 526
gelikas, аз шербетувам като се появи цвят. Други торове не използвам и не знам как се процедира.
Моля,  да ми разясните каква е разликата между кайсия и зарзала.

# 527
На зарзалата ядката горчи като хинин. Зарзалата има едва забележима леко кисела жилка, изкарва малко повече ракия при равни други условия. Зарзалите са малко по-дребни, на костилката го няма това ръбче от едната страна
Не съм сигурен, но ако засееш костилки от кайсии, май поникват зарзали

# 528
анемония , срам не срам ще питам- какво е шербетуване?
При нас зарзали наричат по- дребни  кайсии.

# 529
Благодаря, вълк! Дръвчетата могат ли да се познаят без плод? По цвят,  кора или нещо друго?
gelikas, шербетуване е поливане с разтворена във вода кокоша тор, но да престои няколко дена и като спре да се пени при бъркане е готова.

# 530

Не, докато не видя взел да зрее плод. Аз не се наемам да кажа - това е зарзала.

# 531
Благодаря, вълк! Дръвчетата могат ли да се познаят без плод? По цвят,  кора или нещо друго?
gelikas, шербетуване е поливане с разтворена във вода кокоша тор, но да престои няколко дена и като спре да се пени при бъркане е готова.

И смърди ужасно Whistling Аз помня, че баба ми казваше навремето, че като се сложи по много или обилно, можело да прегори стръкчетата. Мисля, че за този тор говореше, от кокошките.

# 532
Една  шепа на една лейка стига ли?

# 533
Да добре е една шепа на лейка, но задължително да я разтвориш няколко дена преди това и да я разбъркваш. Grinning

# 534
Може да се шербетува с всякакъв тор. Таман сега му е времето за угнил птичи тор, от курника, долния слой е поугнил. Селяните не ринат курниците си есента и зимата, защото гниенето е процес с отделяне на топлина. нашия на село е циментиран и се рине лесно с лопата, но горният слой го изхвърлям на една камара в градината, да угнива. птичият е силен, като едното нища може да си изсушите пипера. Аз съм фен на овчия, таман сега овцете пасат зелена трева и акитата им не са на топчета, а маиз - на шоколадови еклери приличат. За смърдела - смърдят, чудя се къде да държа една бака от боя с такова нещо, и в гаража е неприемливо, в градината не знам.

# 535
Благодаря ви много, ще почакам да цъфнат и ще шербетувам с кокоши тор, че овчи нямам. Peace

# 536
Тази сутрин се вторачих в пикирания домат-има мушици #Cussing out.Явно яйцата им са били в почвата и сега са се излюпили.И вече смучат и заразяват с вируси.След обяд ще вкарвам в употреба химията Sick
В години когато пролетта се забави инсектите стават особено настървени.Ще ни белеят главите с тях тази година.
Моят съвет е да си огледате разсадите-видите ли белокрилки или черни мушици,които приличат на песъчинки,но имат крилца вземайте мерки.За да не се чудите после как да лекувате чернилка или "мана",която всъщност е вирусно заболяване.

# 537
Снощи за пръв път оставих доматите на терасата. Остъклена е само отстрани и малко отпред, получава се един остъклен ъгъл и там на една стара маса го държа.
Вили, аз затова ходих за къртичини от парка, поне на километър наоколо не е имало домати.
Вчера мушнах 8 мушката и 2 сакъзчета в градината. Стяга ми се душата, пък като падне слана, става мяу!

# 538
И моята пръст е от къртичини,но торта е от торището у дома.Проблема с мушиците си го имаме от години-просто до сега не бях ги виждала толкова рано.Те зимуват в коренищата на поветицата.
След обяд ще закараме всички кофички на село и ще ги сложим в тунел.При нужда ще ги завиваме с черга нощем.
Късните домати и пипер са на външен разсад и са добре.Така,че и за ранните няма да е лошо.

# 539
Дайте съвет как се справяте с червейте и др. подобни, но без химия. Аз използвам само химия за цветята, за зеленчуците в никакъв случай, единствено използвам каливия перманганат, да полея почвата, преди да ги насадя и това е.

Обаче в торта има какви ли не червейчета, имам едни бели, малки и дебели, които се свиват на кръгче, не знам как се казват, но от тях не мога да се оттърва.

Общи условия

Активация на акаунт