(Био) зеленчукова градина 7

• 92 561
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
  • на брега на Дунава
Ана.Патладжана ми пусна кълнчета при рътене на 5тия ден и го посях.Сега вече се показа .Общо за 7 дни , защото предишния не поникна.Слагай го да рътиш семената , за да си сигурна ,че ще поникнат.

# 511
  • Русе
MAD65 аз само картофите си торих с тази тор. Разфасовката не е голяма, пък и картофите ми не са малко. Мерих ги 17реда по 12метра.Не съм си записвала кога прибрах първата реколта и посях вторите, но сигурно е било юни.Вторите ги вадих късно есента.
 Ани моя патладжан е поръчван от там. Поникна почти 100%. Никакви семена не рътя, а сея направо.Черният поникна може би за десетина дни, а шарения с 10 дни по-късно.В една кутия са посяти и двата вида.Моя е готов за пикиране, но ще чака направо в градината да се сади.

# 512
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
misisbg , благодаря ти мила! От селскостопанската аптека ми обещаха да ми доставят, та да видим.
vili__66  , често си записвам твоите съвети, записах си и този за лов на къртици. Определено ще го изпробвам. Hug
Сега да ви се оплача. Оказа се, че при нас не може да се бие сонда. Имало голям пласт баластра. В съседния парцел влезе машината  и се отказа. Така че нямаме вода. Sad Мъжът ми обаче трудно се отказва. Някога в двора ни е имало бунар и сега си е наумил да го отрива. Mr. Green

Последна редакция: чт, 24 мар 2011, 20:51 от gelikas

# 513
НАсях днес най-после грах, дали не закъснях много  newsm78 Ако не успее да стане навреме, ще го оскубя, няма накъде, и ще го ядем на шушулки, тук видях, че някой така го готви, та и аз така...  Joy Дано да стане, де.

# 514
  • густо майна Филибето
О, ще стане, аз миналата година го сях в края на април доколкото си спомням.

# 515
mama_gali ще стане, разбира се. Аз съм сял август месец и докато падне снега си набирах грах за супа. Тоя, дето го ядат със шушулките е друг сорт. Виж на пакетчето какъв сорт си сяла - ран, средно ран, или късен, а също и сроковете, в които трябва да се сее. Обикновено при нас сушата започва към края на пролетта, затова бързам преди сушата да е почнал да налива зърно, да има зъвэрз на стадий плоски шушулки.

Споко вълчо , ще се покаже .... по-бавничко, но тук и след 10-тина години в една изоставена джунгла се разви въпреки , че бях убедена , че са сухи - нещо им стана и си имаха лани листенца .... Лошото е че тук не им стига сумарно температура (слънцегреене или нещо такова).
Сега ще си снимам "гадинките" шарени доматчета и други подобни странности  Grinning
Благодаря, Теди, ще го наглеждам, пък каквото стане

# 516
И аз не съм си насяла граха, моркова и магданоза, но не ни остава време да си стигнем до "нивичката" ... правех си сметката да е тази събота ... ама пак ми мина котка път  Grinning и едни строителни отпадъци трябва да се чистят, а неделя го дават да вали... Ужас пишман земеделка съм  Embarassed ...
А като гледах какво съм написала  - Вълчо, моето хинапче си го посадих миналата пролет - от АГРА-та си го взех.... чак когато започнах да цъфтят черешите започна да се разлиства и даже цъфтя, но неможа да задържи цветовете - точно като на снимките от нета, а отделно има едни наследени в една джунгла в работата ми , ами и те - нищо не им пречи - развиха се миналата година, след като 2 години преди това ... изглеждаха като загинали.... Иначе пише че издържат до много минусови и + температури!
Ето и малко снимки на домати и краставички зеле и краставичкоподобни  Mr. Green

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 09:22 от Тedy

# 517
Честит ни Благовец: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/03/25/blagoveshtenie-blagovec … n-velikden.114455
Теди, доста си се постарала! Хубави зеленийки, а какво има в кофичките, завити с хартия?
Моите разсади днес са на терасата. А довечера мисля да разсадя домати в парника.

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 10:11 от Ana.Ivanova

# 518
тези с хартията(филтърна) са да не съхне лесно повърхността на почвата и стои докато се "накукят" (покажат). После се маха.  Аз ги и рътих, за да поникнат по- бързо , че доста ги забавих  Blush .... ама пак ще станат  Crazy

# 519
Преди няколко дни, след като изрязах прасковите, си загубих лозарската ножица. Ходих тук там, гледах, заничах, проверих да не съм я изхвърлил с клонките - няма я никъде.
Оня ден си купих най-евтината от кауфланд за 4 кинта. На нея пише ножица за рози, върши работа, днес я пробвах по кайсиите. И после реших да я сложа някъде, да ми е под ръка, но така, че Вълчицата да не я вижда и да не мрънка да я занеса в стаичката, мазата или гаража. Гледах, гледах, и реших да я бутна навътре отгоре над закачалката. И набарах загубената  Joy

# 520
Нищо, следващият път, когато си загубиш ножиците питай тук Joy

Какъв сорт грах сеете, аз миналата година сях два различни, единият като за фураж ми изглеждаше, дали не съм закъсняла с обирането, такъв един спаружен... newsm78

# 521
Гръхът се обира на стадий от развитието му т.нар. восъчна зрелост. По-добре по-рано и да изкараш по-малко килограми от декар, отколкото да изчакаш още малко и после дори сварен, има някава зърнеста, тричава консистенция, както захаросания мед, как се усещат зрънцата като го налапаш. Добрият грах трябва да е мазен като го ядеш, като добре смачкано пюре от варени картофи.
За мен критерият да започна грахобера е когато се появят люспици по шушулките, те се виждат и напипват, като потриеш пръсти по грашулката. Tова са грашулките по-близо до земята, от първите цветове, горните не ги чакам да си пуснат люспици, скубя и бера наред. Грахчетата в шушулката, обикновенно по средата, може да са малко посплеснати, притиснати от съжителството.

# 522
  • на брега на Дунава
И аз вчера изнесох пикираните доматки на терасата и ги оставих тази нощ без дори да ги завивам , но са в щайги.Нищо им няма.Явно е закътано/само предната страна на балкона е открита и е южен/ и няма да ги прибирам.Как мислите ще им се отрази ли зле?

# 523
  • Пазете Гор
Грахът ми е Динга. Сладък, родовит сорт. Люспиците, за които говори Вълкът, са подобен на восъчен налеп който пази шушулите от "обезводняване". Моят критерий за готовност е времеви - седмица след като спре да цъфти, и да имам към 70 % налети шушулки.

Не е късно за грах. Умно е грахът да предхожда някакъв зеленчук - домат, краставици, пипер, късни моркови, зеле - защото е култура, обогатяваща почвата на усвоим азот. Не е разумно след грах да се слага зелен фасул.

За пореден път се убеждавам, че имам студена земя. Нямам ни бакла, ни грах, ни спанак показали се.

Показаха се стръковете на девесила. Колкото е по-стар, толкова по червени са кълновете. Магданозът от миналата година е вече съвсем годен за салати. Новият го няма още.

Аз изнесох салатките навън, като им направих предпазно тунелче от срязана бутилка от 11 л. Не толкова от студа, колкото от котката да ги пази.

По Южна България да слагат тивкичките, тиквите, корнишоните. Такова поверие има  - по Благовещение да се сеят.

# 524
По Южна България да слагат тивкичките, тиквите, корнишоните. Такова поверие има  - по Благовещение да се сеят.

Направих нещо, а сега чета теб. Сложих малко тиквички в градината, покрих ги отгоре с пластмасови бутилки. Защото охлювите още не са се разшетали, а искам да ги изпреваря. Ако успеят да изникнат и да ги опазя, супер, ако не, ще садя докато станат, като мин. година.  Twisted Evil Страхотна напаст са ми охлювите! Обаче един баща от класа на малката много обичал да яде охлюви, поне тези с черупка си намериха майстора.  eat

Общи условия

Активация на акаунт