(Био) зеленчукова градина 7

• 92 523
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
Точно 5 стръкчета пипер поникнали  Sad Семето ли е проблем, какво ли... много кофти ми стана. А днес чух, че и април, и май, и юни ги очакваме по-хладни от обичайното и дъждовни, добре ли е, зле ли е, на мен не ми харесва сякаш такава пролет. Поне бадемите ми цъфтят и ме радват. И спанака, който хвърлих ей така, и той поникнал. НИщо друго не е наред  Sad

# 616
Не ми харесва, защото миналата година, като цъфнаха кайсиите, заваляха едни такива студени дъждове и останаха наопрашени. Сега са на бутонен цъфтеж, тук-там беличкото се вижда.
Освен това доматите като стоят два дни в къщи, и им се отразява неблагоприятно. на терасата са прави, тъмнозелени, та чак лилавеят. Вкъщи изсветляват, издължават и накланят към прозореца.

# 617
Куркума, копривата миеш ли я преди да я сушиш? Колко време се  суши? Питам, че и аз вчера брах лапад и коприва колкото сили имах. Казаха ми, че панираната коприва била много вкусна - като малки кюфтенца се приготвяла. Смятам да пробвам.

# 618
Аз използвам изсушена коприва ( мама ми я бере, мие и суши- на кърпа). Бях решила тук да си поръчам семена и да си засея, но ме е страх да не завъдя змии

# 619
  • Пазете Гор
Ех, Люлин...Тая не я мих, прецених, че ще е чиста в този високопланински запустял манастир. Доста млада е, след дъжд, та така. Частта, дето я сготвих, я измих в гевгира. Нищо не пречи, като дойде време за сушената, да се измие под течаща вода, пак в гевгир.
Добре е да се измие, ама после е трудно със сушенето. Ако може добре да се отцеди (излизаш на двора и въртиш около главата си вързоп от тензух с мократа коприва вътре, имитираш центрофуга), за да не се запари.

Хубава е копривата - и като крокети, и като пълнеж за баница, и като леко пюре. За чорбата казах. Ако не постите, опитайте с месо от агнешка глава или чревца.

В дивата природа няма коприва. Тя някак върви с хората, но не съвсем. Като щъркелите, гълъбите. Търси запустели дворища, корита на реки, разни долчинки из селата. Няма коприва по горските поляни, по планинските пасища. Видите ли някъде коприва на привидно диво място, търсете човешката следа - я военно поделение, я стар параклис, или кошари има наоколо.

# 620
Куркума , как пикира домата? В нашият край има доста особености. Може би, защото сме бедни на почва.
Вълк, при нас още не са цъфнали кайсиите. Аз се надявам, да не се повтори миналата година във всякакво отношение.
Доно тази е по-благоприятна.

# 621
  • Пазете Гор
Във фаза кръстосване, по два корена в кофичка от кисело мляко, по технологията "под пръст", Снежа63. След засаждането притиснах пръстта и полях с малко хладка водичка. Грижливо надписах кофичките - дата, сорт. Етикетите са от хартиено тиксо.
Все тъй съм пикирал досега, не ми е първица.

mama_gali
, пиперът понякога се забавя. И аз се кахърех за моя, пък ей го, напълни сандъчето със съвсем млади стръкове (на около 5 дни). Утре прави 30 дни от посяването.

Спанакът се сее редичко (8х8), gelikas, забавя стрелкуването, доколкото е възможно. Мъъъничко закъсняваш, но ще имаш спанак. Моят пролетен вече пусна първи същински листенца, а предзимният е готов за бране.

Утре ще снимам, много са красиви зелените поници на новата ми леха, отвоювана от боклука.

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 22:47 от Куркума

# 622
Понякога разсада се подсича от поливането

# 623
И нашата кайсийка вече е понацъфтяла. Днес беше топличко и имаше сигурно един кошер пчели в нея. Laughing Младо ни е дръвчето. Миналата година мисля, че откъснахме 3 кайсийки. Тази година има страшно много цвят и ако всичко върже ще трябва да излизаме на пазара. Laughing
Куркума, гледах едно клипче за отглеждане на домати и там се споменаваше, че при пикиране се хваща с пръсти САМО листенцата не и стъблото.

# 624
Искам и аз да се включа в темата с моите първи био доматки и един самотен лук. Досега никога не съм се занимавала с отглеждането на цветя и зеленчуци,но като за първи път мисля,че се справям долу горе добре. С всеки изминал ден ми става все по интересно Simple Smile

Доматите ми са от 18 март тогава нахвърлих около 80 семема в мини глинени саксии

Ето и снимка
http://prikachi.com/images.php?images/172/3180172z.jpg

Тези дни възнамерявам да купя малки пласмасови саксии и всяко коренче да го преместят,след това като порасна още малко,ще ги засея в градината,която не е много голяма,но ще бъде достатъчна за тях. 
И нея трябва да обработя допълнително и да я почистя от някакви зелени растения,но това ще стане този уикенд.

# 625
Здравейте, и да е жив и здрав Вълчо, че в една друга тема ми напомни за вас.
Ще ви следя с интерес, защото при нас е късна есен и времето за садене идва.
Лятото се провалих тотално. Не знам дали и едно кило домати набрах от 8 корена. Много е трудно в наследена градина с почва от пясък. Какво ли не правя, но водата си се оттича, като от стъкло. Вярно май ще ми трябват 300 години. Сега съм решила да си направя контейнери и в тях да садя, а за градината само местни видове, издръжливи на суша. Сега се опитвам да накарам мъжът ми да ми помогне да си скова контейнерите - по-големи ще са от сандъци - ама той не е много затрогнат.
Куркума за драмата ти с бамята само да споделя нещо научено скоро - бамята е единственото растение от хибискусите, което дава плод. Това донякъде обяснява трудностите в отглеждането му в БГ климата. А ако дадеш рецепта за яхнийка или туршийка цена няма да имаш.

# 626
 Куркума, не зная каква е  технологията "под пръст", но при нас част от производителите заравят стъблото цялото под почва и оставят само върха в посока изток.
Пренесено е от южния край. Тук е голямо безводие и почвите са бедни. Корени пуска цялото стъбло и така изхранва доматите. Не есен е малко трудно за вадене. Можеш да пробваш няколко стръка така, ако не е същото.
При нас кайсиите още не са цъфнали. Все още е студено.

# 627
Като ви чета за прогнозата на времето и аз се плаша Close.Не ми се ще да се повтаря миналогодишното време,до края на юни все мрачно ,дъждовно,ужасно ...А ние сме в едно ниско място-"Дерето"казват на нашата махала и сутрин се стелят мъгли,роса се задържа доста.Ето ти предпоставка за куп болести Twisted Evil
Моят пипер,засят на 20,02 в къщи,благоволи да се покаже към 25-26,03.Сега е на около 3см висок,кога ще  кръстосва ,незнам.Както и по-рано се оплаках,пипер и патладжан са ми най-мъчни за гледане досега...
Кайсиите винаги ли цъфтят в бяло newsm78.Питам щото в  един ред имам кайсия,праскова,нектарина и дюла....И забравих кое до кое се намира EmbarassedИма едно с бели цветове,друго с наситено розови,и не мога да ги разгадая.Само на този ред забравих последователността Rolling Eyes

# 628
Кайсиите винаги ли цъфтят в бяло newsm78.Питам щото в  един ред имам кайсия,праскова,нектарина и дюла....
Моите кайсии цъфтят в розово, но съм чула, че има и бяло цъфтящи. Прасковата и дюлата също са в розово/за дюлата е рано да цъфти/. Нектарина, не зная.

# 629
Аз пък не знаех, че има бели кайсии, все в розово съм ги виждала да цъфтят  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт